Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra w proszku, majeranek, rozmaryn 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 pomidory 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego 500 ml wody lub bulionu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki słodkiego sosu chilli (opcjonalnie) 1 łyżka mąki + 1/3 szklanki wody – do zaciągnięcia sosu *** Żeberka myjemy, osuszamy, kroimy(...)kostkę pomidory i jeszcze przez chwilę całość podsmażamy *** *** Całość zdejmujemy z patelni, układamy ponownie mięso – najpierw żeberka, kością do dołu, a następnie kurczaka. Wszystko zalewamy wodą lub bulionem, zagotowujemy *** *** Zmniejszamy ogień, na mięsie układamy podsmażone wcześniej warzywa, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i sos sojowy *** *** Całość zakrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około 60-70 minut
Blog z Apetytemnadzieniem serowym lub z szynką) – 8-12 pieczarek – 2-3 ząbki czosnku – 1 mała cebula lub 2 szalotki – 1 łyżka oliwy – 100 ml śmietany 18% – 100 ml bulionu – 1-2 garści świeżej rukoli – 1/3 szklanki tartego parmezanu lub grana padano – świeżo mielony czarny pieprz PRZYGOTOWANIE: Posiekaj drobno czosnek i cebulę lub szalotkę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek(...)cebulą i podsmaż, aż się zeszklą. Dodaj wtedy pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażaj, aż się zrumienią. Wtedy dodaj na patelnię śmietanę, gorący bulion, parmezan, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Jak sos się nieco podgrzeje, dodaj gotowe tortellini (w ten sposób przygotuj tylko świeżą lodówkową wersję tortellini, jeśli kupisz suszone, musisz je ugotować i wtedy dodać do sosu) i podgrzewaj
nietylkopasta.plłyżeczka soli 2 łyżki masła 5 dkg korzenia pietruszki 200 ml czerwonego wina wytrawnego 1/4 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżki oleju 600 ml wody lub bulionu warzywnego Jak zrobić gulasz z dziczyzny. Mięso oczyścić, usunąć błony, pokroić w średniej wielkości kostkę, po czym każdy kawałek mięsa oprószyć w mące. Na ogień wstawić patelnię, wlać olej i rozgrzać(...)smażyć razem przez 4-5 minut. Po tym czasie wlać wino, dodać liście laurowe, tymianek, jałowiec i kontynuować smażenie na dużym ogniu przez 2-3 minuty. Następnie dodać bulion warzywny, zagotować całość, brytfannę przykryć i dusić pod lekko uchyloną pokrywką, na małym ogniu przez przeszło godzinę i 30 minut, mieszając gulasz od czasu do czasu. Pod koniec duszenia dodać sól
MeCooksjałowiec: 4 – 5 ziaren pieprz ziarnisty: 1 łyżeczka cukier: 1 łyżeczka gałka muszkatułowa: szczypta majeranek: 1 łyżeczka sól: 1,5 łyżki czosnek: 4 – 5 ząbków woda lub bulion: 2 litry Oraz: karkówka: 5 – 6 cienkich plastrów miód pszczeli: 1 łyżka musztarda rosyjska: 1 łyżka Marynata do karkówki na grilla Przygotowanie: Jak przygotować marynatę do karkówki z grilla(...)garnka z zimną wodą lub bulionem dodaj wszystkie przyprawy oraz czosnek, który możesz obrać lub zostawić w łupinie. Garnek podgrzewaj na średniej mocy palnika. Kiedy wywar się zagotuje, zmniejsz moc palnika i gotuj przez ok 10 – 15 minut. Zdejmij z ognia. Karkówkę pokrój na cienkie plastry nie przekraczające grubości 1 cm. Mięso włóż do gorącej marynaty i odstaw. Kiedy
Kuchnia Na WypasieZupa krem z czosnkiem niedźwiedzim , zupa ziemniaczana z dodatkiem liści czosnku niedźwiedziego. 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 500 g obranych ziemniaków, 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego, 80 g czosnku niedźwiedziego, sól, szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej, 2 łyżki masła lub oleju Cebulę pokroić w półplasterki wrzucić do garnka. Poddusić na tłuszczu, nie rumienić. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku. Chwilę razem(...)dusić. Dodać pokrojone ziemniaki, wlać bulion i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać pokrojone liście czosnku niedźwiedziego. Zagotować. Przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową. Podałam z prażonymi solonymi pestkami słonecznika. talerze
królestwo garówmarchewką i groszkiem, składniki: 500-600 piersi z kurczaka, ok. szklanki mrożonej marchewki z groszkiem, duża cebula, ząbek czosnku, kilka łyżeczek posiekanego koperku, 1 i 1/2 szklanki wody lub bulionu drobiowego, 1/2-3/4 szklanki śmietanki 30% (można zastąpić mlekiem), opcjonalnie listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego, 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, ulubione suszone(...)mięso przyprawami. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, do zrumienia. Dodać cebulę, smażyć do zeszklenia, a następnie dodać czosnek. Dodać marchewkę z groszkiem, listek i ziele. Zalać całość wodą lub bulionem (dodać tyle płynu, by delikatnie przykryła składniki). Przykryć i dusić do miękkości. Gdy składniki będą miękkie, dolać śmietankę i drobno posiekany koperek. Doprawić do smaku. Mąkę rozmieszać z odrobiną wody
Lekcje w kuchnicukru listki z 3 gałązek świeżego tymianku, lub 1/2 łyżeczki suszonego 150 g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w ćwiartki 2 łyżki octu balsamicznego 200 ml czerwonego wina 200 ml bulionu wołowego lub drobiowego mała garść posiekanej natki pietruszki sól i mielony czarny pieprz Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180˚C. Umieść patelnię dostosowaną do używania w piekarniku(...)ocet i gotuj jeszcze przez 5 minut. Dodaj do patelni kiełbaski wraz z czerwonym winem, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 4-5 minut, aby alkohol odparował. Następnie dodaj bulion, zagotuj, dodaj odrobinę soli i pieprzu, wymieszaj i włóż do piekarnika bez przykrycia na około 20 minut, aż sos zgęstnieje, a kiełbaski przestaną być surowe w środku. Wyjmij z piekarnika
karmelowyczosnku garść szpinaku 3 kopiaste łyżki sera mascarpone gałązka bazylii 4-5 łyżek tartego parmezanu 3 łyżki oliwy (lub oleju z zalewy z pomidorów) 300 ml wody lub delikatnego bulionu przyprawy: łyżeczka oregano sól i pieprz do smaku szczypta chilli opcjonalnie: odrobina sera z pleśnią, gorgonzoli (żeby jeszcze podkręcić smak) do podania: makaron al dente Czas przygotowania 20 minut Czas(...)talerz i na patelnię wrzucamy pomidory. Podsmażamy je przez 3-4 minuty i dodajemy czosnek. Czekamy jeszcze pół minutki, aż uwolni aromat i wszystko zalewamy wodą lub bulionem. Czekamy, aż się zagotuje i do środka wkładamy kurczaka (razem z wszystkimi sokami, które wypuścił), bazylię, oregano i chilli. Przykrywamy, zmniejszamy ogień i dusimy wszystko przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy
Analiza Smakuporcje: 20 dag czerwonej soczewicy 1 duża czerwona cebula 1 żółta papryka 4 ząbki czosnku ½ szklanki przecieru pomidorowego 2 łyżki masła klarowanego ghee 300 ml mleczka kokosowego 700 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka garam masala ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki pieprzu Cayenne Sól selerowa do smaku Natka pietruszki lub kolendra do posypania Sposób(...)ghee, wrzucić cebulę z czosnkiem, zeszklić pod przykryciem, gdy zmięknie wsypać suchą czerwoną soczewicę, dodać wszystkie przyprawy i chwilę całość przesmażyć aż zacznie wydzielać aromat. Zalać gorącym bulionem, wlać przecier pomidorowy oraz mleczko kokosowe, całość gotować na wolnym ogniu około 15-20 minut. Pod koniec gotowania doprawić solą i sokiem z cytryny. Rozlać
Wanilia i Kardamonpapryki na sos: duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, kilka plasterków imbiru (można zastąpić granulowanym imbirem) łyżeczka koncentratu pomidorowego lub 1 duży pomidor, ok. 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody, ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki, mleka lub mleka kokosowego, 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu, przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry (u mnie więcej niż(...)kilku minutach smażenia dodać drobno posiekany czosnek i imbir, oprószyć całość przyprawami i smażyć kilka chwil. Dodać koncentrat, smażyć chwilę i wrzucić pulpeciki. Zalać całość woda lub bulionem, tak by lekko zakrywał składniki. Dusić około 10 minut lub do czasu, gdy klopsiki będą gotowe w środku. Pod koniec duszenia dodać śmietankę do smaku. Gdyby sos był za rzadki, zagęścić
Lekcje w kuchni