bulion - 9142 przepisów (strona:152/610)

Sylwestrowe mini kanapki z pastą awokado i przepiórką 104

dodatkowo: czerwona cebula do przybrania Przepiórki oczyść z wszelkich dziwnych i zbędnych elementów Wytnij piersi, podziel na połówki. Jest to bardzo prosta czynność. Reszta ptaka posłuży Ci do przygotowania bulionu na kaca gdybyś się zbyt dobrze sam ze sobą dogadał i zbytnio zabalował Przepis na bulion to już jednak inna historia. Piersi delikatnie oprósz solą i pieprzem do smaku, krótko

Ogrodnik w podróży
Rogaliki drożdżowe z mięsem 63

śmietany 18%, 125 g masła, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli. Mięsny farsz: 700 g mięsa gotowanego mieszanego (drobiowo-wołowego), 1 duża cebula, 1 ugotowana marchewka, 1 szklanka bulionu (opcjonalnie), sól, pieprz, majeranek, 1-2 łyżeczki oleju do smażenia. Dodatkowo do posmarowania pasztecików: 1 jajko, 1 łyżka mleka. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Mięso (pozbawione kości(...)zbędnych chrząstek), cebulę i marchewkę zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą majeranku. Jeśli farsz jest zbyt suchy - dodać ciepły bulion, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na stolnicę wysypać mąkę, cukier i sól. Dodać masło i posiekać całość nożem. Dodać pokruszone drożdże i ponownie posiekać całość. Kolejno dodać jajka, żółtka i śmietanę. Jeszcze

Świat Domowej Kuchni
Sznycel schabowy po myśliwsku 104

smażenia ( ew. smalec) Sos: pieczarki: 300 g boczek wędzony: 100 -150 g cebula: 1 szt. koncentrat pomidorowy: 1 łyżka śmietana kremówka: 1-2 łyżki papryka słodka: 1 łyżka bulion warzywny lub woda: 125 ml sól i pieprz do smaku opcjonalnie pietruszka Sznycel schabowy po myśliwsku Przygotowanie: Kotlety: Z kotletów należy odkroić wszystkie błony oraz każdy z nich delikatnie ponacinać nożem(...)cebulę i wszystko przez chwilę smaż na średnim ogniu. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Grzyby puszczą wodę. Smaż od czasu do czasu mieszając, aż płyn wyparuje. Dodaj koncentrat pomidorowy, bulion lub wodę oraz sól, pieprz i paprykę do smaku. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż płyn się nieco zredukuje. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Ponownie dopraw w razie konieczności. Jeśli

Kuchnia Na Wypasie
Szybka zupa pomidorowa 90

porcji: 6 Czas przygotowania: 30 minut Przepis na szybką zupę pomidorową, składniki: 400 g krojonych pomidorów z puszki 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1,5 l bulionu warzywnego, rosołu lub wody 1 cebula 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka cukru(...)podania: świeża bazylia lub natka pietruszki śmietana 200 g drobnego makaronu Jak zrobić szybką zupę pomidorową? Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. W 3 l garnku zagotować bulion, dodać podsmażoną cebulę i gotować około 5 minut. Następnie wrzucić pomidory z puszki, passatę pomidorową, koncentrat, cukier i przyprawy. Gotować na małej mocy palnika około 15 minut, aby cebula się rozpadła

Kuchcik gotuje
Domowa Hiszpańska Fideuà Faceta w Kuchni 86

kostkę ✅ 2-3 ząbki czosnku drobno pokrojonego ✅ 2-3 papryki ramiro pokrojonej w cienkie paski ✅ 3-5 pomidory bez skórki pokrojone w kostkę ✅ 400 g makaronu fideo ✅ 750 ml bulionu warzywnego ✅ 200 g owoców morza ✅ 200 g krewetek ✅ Sól ✅ Złoty proszek prosto z Hiszpanii 1 łyżeczka ✅ Cytryna lub limonka ✅ Oliwa z oliwek 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Rozgrzej dużą nieprzywierającą patelnię i wlej kilka(...)się rozpadać. 🛠️ Dodaj owoce morza, wymieszaj i chwilę gotuj. 🛠️ Wsyp makaron, wymieszaj, chwilę smaż, dodaj sól i złoty proszek, wymieszaj i to jest ostanie Twoje mieszanie w garze. 🛠️ Wlej bulion, zmniejsz temperaturę, przykryj pokrywką i gotuj, aż makaron będzie miękki, ale nie rozgotowana, na ostanie kilka minut połóż na górę Fideuà krewetki, które potrzebują chwili by, były idealnie zrobione. 🛠️ Przed

RafalCook
BITKI WIEPRZOWE W SOSIE WŁASNYM 84

sosie własnym: 500g schabu wieprzowego 1 marchewka 2 cebule sól, pieprz do smaku mąka pszenna  1 ząbek czosnku 1 paska łyżeczka kminku tłuszcz do smażenia woda lub bulion do podlania kotletów Przepis na bitki wieprzowe w sosie własnym: Krok 1. Mięso pokroić w poprzek włókien na skośne plastry.  Każdy kawałek mięsa rozbić tłuczkiem i ukształtować okrągłe kotlety(...)krążki lub posiekać. Marchew zetrzeć na tarce do jarzyn. Czosnek posiekać drobno. Krok 3. Do kotletów dodać pokrojoną cebulę, czosnek, startą marchew oraz kminek. Bitki wieprzowe podlać około szklanką bulionu albo wody (tak, aby płyn tylko przykrył kotlety) i dusić powoli pod przykryciem do miękkości. Gdy bitki wieprzowe będą już miękkie, zdjąć z ognia, doprawić jeszcze do smaku. Jeżeli okaże

Moja Książka Kucharska
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pieczona w pomidorowym sosie. 113

jest to konieczne. Polecam :) Składniki - 2 duże cukinie - 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe z łopatki ) - 100 gram ryżu - 1 jajko -  0,5 szklanki bulionu lub rosołu - 100 ml passaty pomidorowej -  50 gram sera żółtego - 2 ząbki czosnku - natka pietruszki - kminek mielony - majeranek - papryka ostra lub chili - sól, pieprz do smaku Wykonanie  Cukinię kroję wzdłuż(...)ugniatam, podczas pieczenia się trochę skurczy. Nafaszerowane cukinie układam w naczyniu do zapiekania, jedna koło drugiej i posypuję mieloną papryczką chili. Na dno naczynia wlewam około pół szklanki bulionu wymieszanego z passatą pomidorową. Naczynie przykrywam folią aluminiową i przekładam do lekko nagrzanego piekarnika. Cukinię piekę w 170 stopniach z termoobiegiem przez około 40 minut. W połowie czasu naczynie odkrywam

Kuchnia z widokiem na ogród
Leczo z mięsem mielonym / Ground Meat 'Leczo' 98

mięsa mielonego, duża czerwona papryka, mała cukinia, cebula, 2 ząbki czosnku, puszka pomidorów (można zastąpić świeżymi albo passatą), 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1-2 szklanki wody lub bulionu (drobiowego albo jarzynowego), opcjonalnie średnia marchewka, opcjonalnie 250 g pieczarek, opcjonalnie listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego, przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka, granulowany czosnek, tymianek(...)czosnek (jeśli dodajemy pieczarki podsmażyć je na patelni po warzywach). Dodać mięso, koncentrat i pomidory z puszki z zalewą.  Dodać listek laurowy i ziele. Dolać tyle wody lub bulionu, by lekko zakrył składniki. Dusić na małym ogniu, do zgęstnienia sosu i miękkości składników. Doprawić do smaku. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku: Lekcje

Lekcje w kuchni
Sos z ogórków konserwowych 85

Nowoczesnej kuchni domowej z 1930 roku, opracowanej przez Antoninę i prof. Jana Piętków, pod redakcją prof. Emila Wyrobka. 30 g mąki pszennej, 30 g masła, 250 – 300 ml bulionu, 300 g ogórków konserwowych, sól, pieprz świeżo zmielony, cukier, 2 łyżki octu z ogórków, Mąkę wsypać do rondla z grubym dnem. Mieszając podgrzewać, aż mąka się przyrumieni. Dodać gorące roztopione masło(...)dokładnie wymieszać. Wlać kilka łyżek zimnej wody (4 – 5), zagotować mieszając, aby nie było grudek. Następnie wlać gorący bulion i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. W przypadku, gdyby mimo to powstały grudki, należy sos przetrzeć przez sito. Do sosu dodać pokrojone w półplasterki ogórki i zagotować. Doprawić do smaku octem, solą, pieprzem i cukrem. Zagotować. Sos podałam z klopsem

królestwo garów
BUTTER CHICKEN (maślany kurczak) 88

łyżeczki mielonego kuminu 1 łyża Tahini szczypta mielonego chili i cynamonu, sól do smaku 400g krojonych pomidorów bez skórki (1 puszka) 1 szklanka śmietany kremówki 30% około 1/2 szklanki bulionu drobiowego 2 łyżeczki cukru Butter Chicken - przepis : Krok 1. Zamarynowanego kurczaka wyjąć z lodówki - ocieplić. Krok 2. Rozgrzać masło na dużej patelni, smażyć kawałki kurczaka (najlepiej partiami) na rumiano. Zdjąć(...)samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę, w razie potrzeby dołożyć odrobinę masła klarowanego. Dodać przyprawy i chwilę podsmażyć, cały czas mieszając. Kiedy przyprawy zaczną pachnieć, na patelnię wlać pomidory i bulion - gotować kilkanaście minut, do czasu, aż sos zgęstnieje i stanie się ciemno - czerwony. Sos zmiksować. Krok 2. Do sosu wlać śmietankę, dodać cukier i podsmażonego kurczaka wraz z sokami - gotować

Moja Książka Kucharska
Tajska zupa z polędwiczki wieprzowej 92

groszku świeżego 2 małe papryczki czerwone 2 małe papryczki pomarańczowe 4 młode marchewki 3 łyżki oleju sezamowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1,5 litra bulionu warzywnego 2 łyżki sosu ostrygowego 2 liście kaffiru 5 g pokrojonych w paski grzybów mun 1 łyżeczka cukru palmowego 1 mała puszka ananasa 100 g makaronu nitki ze spiruliną 100 ml zimnej(...)Marchew obieramy, kroimy w julenkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy mięso, po chwili fasolkę i groszek. Smażymy 3 min., dodajemy posiekany czosnek. Zalewamy sosem sojowym, przez chwilę dusimy. Zalewamy gorącym bulionem. Wlewamy sos ostrygowy, wrzucamy liście kaffiru oraz grzyby. Zagotowujemy. Dodajemy papryczki, marchewki pokrojone w słupki, cukier, ananasa z zalewą. Po chwili dorzucamy połamany makaron. Mieszamy. Gotujemy 5 min. Mąkę mieszamy

R'n'G Kitchen
Kuskus z warzywami 81

która fajnie sprawdziła się do zjedzenia na kolację, a na drugi dzień do zabrania do pracy. ps. z ketchupem też fajnie smakuje;) 1 op. kuskusu 1 i 3/4 szkl. bulionu 2 awokado Hass 1 zielony ogórek 2-3 pomidory pęczek rzodkiewek garść łuskanego słonecznika 2-3 łyżki majonezu zioła prowansalskie sól, pieprz Kuskus zalewamy gorącym bulionem (powinien sięgać około

Smaki Na Talerzu
Gołąbki z młodej kapusty z kaszą 101

100g wędzonego boczku (opcjonalnie) 6-8 suszonych pomidorów 1 jajko 1 cebula tymianek słodka papryka 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów (lub zwykłego oleju) sól pieprz 0,5l bulionu warzywnego lub drobiowego (ew. wody) 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego Kaszę ugotować do miękkości. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać(...)liści długo gotować, ponieważ będą zbyt miękkie. W liściach ściąć grubszy nerw. Na każdy wyłożyć nadzienie, zwinąć gołąbki. Gołąbki ułożyć ciasno w szerokim garnku lub głębokiej patelni, zalać gorącym bulionem, dodać ziele angielskie i liście laurowe, dusić na małym ogniu ok 30 minut. Podawać np. z sosem pieczarkowym albo śmietaną. Smacznego

Obiad gotowy
Gulasz warzywny- można podawać go ziemniaczkami 221

Składniki 1 duży por, 140 g pomidorków koktajlowych 400 g pieczarek 1 szklanka bulionu 3 łyżki śmietany 18 % 2 łyżki mąki olej 1 pęczek pietruszki 1 serek topiony sól ,pieprz Warzywa opłukać .Por pociąć w talarki i nasolić w misce. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce. Przygotowania zaczynamy od rozgrzania oleju na dużej patelni i usmażeniu(...)pieczarek, potem dodajemy por odciśnięty i smażymy doprawiamy solą i pieprzem.Na koniec dodać szklankę bulionu ,Całość wymieszać wymieszać kremówką i serkiem topionym cały czas mieszamy ,.na małym ogniu .Potem dodajemy pietruszkę drobno pokrojoną ,i mąkę i mieszamy gulasz .Na samym końcu przyozdobić pomidorami .Podajemy z ziemniakami

Moje Wyroby
Pałki kurczaka z bobem, karczochami i zielonym groszkiem 138

białka. Sycąco, zdrowo i odżywczo.  Składniki (4 porcje) -8 pałek kurczaka -1 duża cebula -500 g bobu -500 g zielonego groszku -300 g serc z karczochów -500 ml bulionu warzywnego -4 łyżki oleju -liść laurowy -sól, pieprz -opcjonalnie: listki świeżej mięty do podania Przygotowanie Pałki kurczaka umyć i posypać solą i pieprzem. Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej(...)drobno posiekać. Podsmażyć na tym samym oleju, na którym smażony był kurczak. Dodać bób, karczochy i groszek. Podsmażyć razem kilka minut. Dodać podsmażone mięso i liść laurowy. Całość zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem 30-40 minut aż mięso dojrzie w środku. Podawać na gorąco. Smacznego

Zielona Kuchnia

Proponowane wyszukiwania