odsączyć tłuszcz. Na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, oprószyć lekko solą i dodać ugotowane grzyby oraz masło. Smażyć przez około 10 min, po czym wlać trochę bulionu z gotowania grzybów i dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Czynność powtarzałam kilka razy, zużyłam około 200 ml bulionu. Gdy bulion wyparuje, wlać śmietanę wymieszać i dodać
Zgrabne Gotowaniepewno przypadnie do gustu osobom, które lubią ostre potrawy. ZUPA KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI (4 porcje) - 5 papryk (u mnie 4 czerwone i 1 żółta) - 1,5 litra bulionu warzywnego - 4 ząbki czosnku - 1 duża cebula - 1 papryczka chili - łyżka koncentratu pomidorowego - oliwa z oliwek - sól, pieprz - do podania: grzanki, jogurt naturalny Przygotowanie zupy należy zacząć od upieczenia papryk. Papryki(...)wyjęciu papryk z piekarnika, należy włożyć je do szczelnie zamkniętego worka foliowego za około 15 min. Po takim zabiegu skóra z papryk powinna z łatwością odchodzić. Zagotować bulion. Cebulkę pokrojoną w piórka zeszklić na oliwie z oliwek wraz z posiekaną papryczką chili i dodać do bulionu. Następnie dodać obrane ze skórki papryki oraz czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko zmiksować
Zgrabne GotowanieSUSZONYMI POMIDORAMI (4-5 porcji) Składniki: - 250 gram krewetek - pół pęczka zielonych szparagów - 5 kawałków suszonych pomidorów z zalewy - 300 gram ryżu arborio - kieliszek białego wina - 1 litr bulionu (ja użyłam wody z gotowania szparagów) - 80 gram startego sera długodojrzewającego - łyżka masła - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - łyżka posiekanej natki pietruszki - oliwa z oliwek - sól, pieprz Zaczynamy od przygotowania(...)mrożonych należy je rozmrozić. Szparagi ugotować w osolonej wodzie. Ja dodaję też szczyptę soli. Po ugotowaniu szparagi wyciągnęłam z garnka, a wodę zostawiłam do zrobienia ryżu. Możecie zastąpić ją bulionem warzywnym. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie z oliwek z dodatkiem szczypty soli. Do cebuli dodać krewetki oraz posiekany czosnek. Dodać jeszcze trochę soli i pieprzu. Smażyć kilka
Zgrabne Gotowaniewykonaniu i chyba nie ma możliwości, żeby komukolwiek nie wyszła. W smaku bardzo dobra - uwielbiam wszystko co ma smak serowy. Na pierwsze danie w sam. Składniki: 1 litr bulionu 250 g serka topionego śmietankowego 2 cebule pokrojone w kosteczkę 2 ząbki czosnku posiekanego 1 garść pietruszki lub cebuli dymki posiekanej sól biały pieprz grzanki Wykonanie: N a rozgrzaną patelnię wlewamy(...)oliwę. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy aż się zeszkli. W rondelku podgrzewamy bulion, do którego dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki serki topione i dokładnie mieszamy, cały czas gotując, aż rozpuszczą się całkowicie. Kiedy serki się rozpuszczą w bulionie dodajemy usmażoną cebulę i czosnek. Całość zagotowujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Z upę najlepiej serwować z grzankami, posypaną posiekaną pietruszką
Blondynka GotujeDelimama . Mnie i dziecku smakowała, mojemu mężczyźnie też, więc z czystym sumieniem polecam! Składniki potrzebne do gotowania golonki: 2 średnie golonki 200 ml jasnego piwa 0,5 l bulionu drobiowego 1 marchewka pokrojona w grube plastry 1 średnia pietruszka pokrojona w grube plastry 1 cebula pokrojona w grubsze piórka 1 liść laurowy 4 ząbki czosnku 4 ziela angielskiego(...)golonki Gotowanie: W średnim garnku rozgrzałam odrobinę oleju, na którym podsmażyłam marchewkę, pietruszkę, cebulę i czosnek do lekkiego zrumienienia. Następnie włożyłam dwie golonki, do których wlałam piwo i dolałam bulion. Jeśli te płyny nie przykryją naszych golonej, dolewamy wody do momentu przykrycia golonek. Wsypałam sól, dodałam listek laurowy i ziela angielskie. Na małym ogniu gotowałam przez 2 godziny
Blondynka Gotujesosem koperkowym. Pycha :) Składniki - 40 dag mięsa mielonego wieprzowego ( z łopatki ) - 1 średnia cebula - 1 jajko - 1 bułka sucha ( kajzerka) - 3 łyzki bułki tartej - pęczek koperku - pieprz, sól - litr bulionu drobiowego - ziele angielskie , liśc laurowy, pieprz - 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyzka masła Do miski wkładamy zmielone mięso, namoczoną kajzerkę (odciśniętą z wody) Wbijamy całe jajko , dodajemy drobno pokrojoną(...)przekładamy do odzielnego naczynia. Aby powstał pyszny kremowy sosik koperkowy , do garnka w którym będą sie gotowały klopsiki , dodajemy łyżkę masła i mąki i mieszamy , zalewamy małą ilością bulionu, znowu mieszamy a nastepnie dodajemy pół przygotowanego pokrojonego koperku i klopsiki . Całośc zalewamy pozostałym bulionem i gotujemy na małym ogniu ( żeby klopsiki sie nie rozleciały ) ok. 20 minut . Na sam koniec
Słodkości i nie tylkoPaella z kurczakiem, cukini ą i papryką Składniki: · 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego + mała szczypta kurkumy · 1 podwójna pierś kurczaka(...)białego wina · 170 g ryżu arbrio (jak do risotto) Przygotować bulion i zagotować razem z kurkumą. Piersi pokroić w 1,5 cm kostkę. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę. Czosnek posiekać na cieniutkie plasterki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaflakami nie przepadam ale mój mężuś lubi więc mu ugotowałam. Poszłam na łatwiznę i kupiłam gotowe flaki - gotowane więc wystarczyło dodać tylko bulion, warzywa oraz przyprawy. Flaki jadłam bardzo dawno i doprawiałam tak na oko i oczywiście z podpowiedzią męża. Jednak flaczki wyszły pyszne, mężuś zadowolony i ja nawet troszkę zjadłam ale dla mnie trochę za ostre no ale takie(...)miały być :) składniki: 1 kg gotowanych flaków wołowych 2-2,5 l bulionu ( u mnie z mięska wieprzowego) 1 marchewka 1 mały seler 2-3 łyżki majeranku 3 listki laurowe Kamis kilka ziarenek angielskiego ziela Kamis 1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis 1/2 łyżeczki mielonego imbiru Kamis do smaku gałka muszkatołowa Kamis do smaku biały pieprz mielony Kamis do smaku chili
Monia miesza i gotujedrobno pokrojoną cebulę. Dodać przyprawy: majeranek, oregano i pieprz oraz tartą bułkę.Wszystko dokładnie wymieszać. Wodę zagotować i rozpuścić w niej kostkę mięsną, przestudzić. Do mięsnej masy dolewać porcjami bulion i cały czas wyrabiać. Zamiast bulionu z kostki mięsnej można użyć domowego bulionu, należy wtedy nieco dosolić mięsną masę. Gotową masę wstawić do lodówki na 1 godzinkę. Pozostałe jajka ugotować
Monia miesza i gotujedlatego tym razem nie podam Wam dokładnego źródła pochodzenia. Składniki na 4 porcje: 0,5 kg schabu Liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 duża cebula Mąką Sól Pieprz Bulion lub kostki rosołowe lub do mięsa wieprzowego czy do bitek – na rynku jest teraz dość szeroki ich wybór (1 lub 2 w zależności od ilości wody) olej Przygotowanie(...)Mięso smażyć na złoty kolor. Przełożyć do garnka. 3. Zeszklić cebulę. Dodać do mięsa. 4. Zalać bulionem albo wodą, tak aby była trochę ponad mięso ( w przypadku wody dodajemy kostki rosołowe). 5. Dodajemy liścia laurowego oraz ziele angielskie
Fabryka pomysłówszynka) 1,5 paczki mrożonych warzyw (mieszanka chińska lub orientalna) 3 łyżki sosu sojowego 1,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków Kamis 0,5 łyżeczki imbiru mielonego ok. 400 ml bulionu (lub woda i kostka rosołowa) 3 łyżki oleju 1łyżka mąki Sól Pieprz Przygotowanie: Mięso pokroić w cienkie plastry, a następnie w kostkę. Smażyć na odrobinie oleju. Posolić i popieprzyć(...)smaku. Następnie po odparowaniu „wody” z mięsa, dodać warzywa i podlać kubkiem bulionu (300ml). Doprawić sosem sojowym, przyprawą 5 smaków oraz imbirem. Dusić do miękkości warzyw i mięsa. Gdy będzie ubywało wywaru podlewać stopniowo resztą bulionu. Na koniec mąkę rozrobić z wodą za pomocą trzepaczki i dodać do sosu w celu zagęszczenia. Smacznego
Fabryka pomysłówchińska to zupa z proszku, które jest bardzo mylne. W domowych warunkach można ugotować pyszne i aromatyczne danie, które nie ma nic wspólnego z proszkowaną saszetką. Wystarczy tylko trochę bulionu, kurczaka i warzyw, a wychodzi syta zupa, która na pewno zadowoli tych, którym się znudziły się już te tradycyjne. Swoje dodatki do niej możecie dobrać wg własnego gustu, a poniżej(...)wersję. Składniki na ok. 4 porcje: 25 dag piersi z kurczaka Puszka pędów bambusa (225g) 25g grzybów mun 50g makaronu ryżowego Biała część pora – kilka cm 1,5l bulionu 4 łyżki sosu sojowego ½ łyżeczki imbiru mielonego 0,25 – 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego + ciut do mięsa 1 mała marchewka 1 ząbek czosnku Sól 2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie
Fabryka pomysłówporcje: 6 plastrów schabu (30 dag) 25 dag szpinaku świeżego lub mrożonego 2 ząbki czosnku 0,5 łyżki masła do szpinaku 4 łyżki śmietany – u mnie 18% 600 ml bulionu drobiowego Liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego Sól Pieprz 0,5 łyżeczki przyprawy do kuchni włoskiej Kamis lub inne ulubione zioła Mąka pszenna Olej Przygotowanie: Czosnek posiekać, podsmażyć(...)stron. Nakładać na brzeg kotleta farsz szpinakowy i zwijać. Obtoczyć w mące. Roladki obsmażyć z obu stron na złoty kolor (na oleju). Przełożyć do rondla i podlać bulionem. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Doprawić przyprawą włoską. Dusić do miękkości około 30 minut. Około 10 minut przed końcem dodać śmietanę (3 łyżki). Gdy podczas gotowania ubędzie
Fabryka pomysłówrazem nie mogło być inaczej i to jego przepis urzekł mnie najbardziej. Por i suszone pomidory tworzą w nim całkiem zgrany duet. Zamiast piwa podlałam go bulionem oraz od siebie dodałam daniu ciut pikanterii. Wyszło naprawdę smacznie. Ps. do jutra (piątek) do godziny 22 możecie oddawać swoje głosy w akcji „gotowanie za głosowanie” (ankieta mieści się w prawym górnym(...)porcje: 6 podudzi/pałek z kurczaka 100g suszonych pomidorów 300g pora (u mnie biała część z 1 całego pora i drugiego połowa) 2 ząbki czosnku 300ml bulionu (można mniej) 2 średnie cebule Olej do smażenia ¾ łyżeczki suszonej bazylii ¼ łyżeczki pieprzu cayenne ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku sól do smaku pieprz do smaku Przygotowanie: Podudzia myjemy, osuszamy. Mięso doprawiamy solą
Fabryka pomysłówpoczątkujących w kuchni, a także fanów makaronów i warzywnych potraw. Prosty posiłek, a ile zastosowań! Składniki na 3 porcje: 300 g makaronu świderki 80 g koncentratu pomidorowego 600 ml bulionu 1 ząbek czosnku 1 cebula Puszka tuńczyka w oleju – 185 g 300g mieszanki warzyw świeżych lub mrożonych: marchewka, cukinia, papryka, fasolka szparagowa 1/3 łyżeczki chili ¾ łyżeczki oregano Sól Pieprz Przygotowanie(...)Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na odrobinie oleju zeszklić cebulę, czosnek i warzywa. Podlać bulionem. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, chili i oregano. Wsypać makaron – gotować do miękkości wg instrukcji na opakowaniu, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło. Ewentualnie podlać jeszcze bulionem. 2-3 minuty przed końcem dodać tuńczyka bez oleju. Wymieszać. Smacznego
Fabryka pomysłów