polska - 1500 przepisów (strona:39/100)

Wielką przygodę czas zacząć czyli jesteśmy w USA! 215

która pokazywała w którym miejscu aktualnie jesteśmy.  Dzisiaj już na szczęście zjadłam śniadanie po swojemu, czyli owoce, płatki i jogurt naturalny :) Kupiłam truskawki, które oczywiście nie dorównują naszym polskim, ale nie były tragiczne. Oprócz tego pyszne nektarynki.  Niestety jedzenie tutaj jest bardzo drogie, więc nie spodziewajcie się wykwintnych dań :) Będę też na pewno wstawiać zdjęcia tutejszych potraw kupionych(...)niestety nie miałam przy sobie aparatu), ale mój chłopak zamówił sobie pizze, z której dosłownie ściekał tłuszcz. Wczoraj byliśmy w Mc Donaldzie i jedzenie się bardzo różni od naszego polskiego, jak tak ciężkie, że nie dałam rady zjeść całej kanapki. Większość osób odżywia się na mieście, bo jest to dużo tańsze i wygodniejsze, ale ja nie wyobrażam życia na tych

Zgrabne Gotowanie
ŁOSOŚ MIODOWO- CYTRYNOWY 178

oprawie, a dokładniej marynacie. Pyszna cytrynowo miodowa nuta nadaje świeżości rybie i czyni ją jeszcze smaczniejszą.   Składniki: 40 dag łososia 5 łyżek oleju 4 łyżki miodu akacjowego MIODY POLSKIE 3 łyżki soku z cytryny sól,pieprz ew. natka pietruszki do posypania dania Wykonanie: Łososia oprószamy solą, pieprzem. Olej mieszamy z sokiem z cytryny i miodem. Dokładanie mieszamy

Z Majeczką w kuchni
Kotlety mielone – najlepsze, najprostsze 259

klasyk. Nie znam chyba dziecka, które nie lubi ‘mielonków’. Kanapka z mielonym to sztandarowe danie zabieganych. My jako dorośli mielone mięso najczęściej spożywamy dzisiaj w formie hamburgerów. A nasze polskie mielone, naprawdę dobrze zrobione, podbiją nie tylko serca ale i podniebienia. Przy kupowaniu paczkowanego mielonego mięsa nigdy nie bierzcie żadnego, które ma na etykiecie napis ‘garmażeryjne’ . To chyba najpodlejszy możliwy

Karo in the Kitchen
Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków 477

Smaczny i zdrowy zakwas buraczany, naszykowany ze świeżych buraków i przypraw. Pyszny jako napój probiotyczny, na wzmocnienie, szczególnie jesienią i zimą, kiedy to buraki są naszym polskim warzywem sezonowym. Niezastąpiony do świątecznego czerwonego barszczu. Zobaczcie jakie to poste! Ten zakwas szykuję bez dodatku chleba. Ciężko kupić w sklepie ‘prawdziwy’ chleb na razowej mące i razowym zakwasie, bez żadnych dodatków

Karo in the Kitchen
MAKARON Z PIERSIĄ KURCZAKA NA ZIELONO 182

moja dzisiejsza propozycja to szybkie sycące danie jednogarnkowe. Pycha!!Danie podałam na przepięknym talerzu  AGAWA GOLD- PORCELANA BOGUCICE   Składniki: 2 garście makaronu wstęgi ozdobne 2-jajeczne Makarony Polskie 30 dag piersi z kurczaka 1 młoda cukinia 1 por 1 pęczek natki pietruszki szklanka śmietany 12% szklanka bulionu warzywnego sól,pieprz Wykonanie: Piersi z kurczaka oprószamy solą i pieprzem

Z Majeczką w kuchni
ROSÓŁ NA GĘSINIE I INDYKU 226

Składniki: skrzydło indycze i skrzydło gęsie 2 cebule 1/2 selera 2 pietruszki 4 marchwie 1 por biała część 2 ziela ang 2 listki laurowe garść makaronu zwierzątka Makarony Polskie kilka ziarenek pieprzu sól,pieprz do smaku świeże gałązki oregano Wykonanie: Skrzydła zalewamy ok 5 l wody.Dodajemy łyżkę soli Kiedy woda się zagotuje zbieramy sukcesywanie powstałe szumowiny. Po ok pól godzinie

Z Majeczką w kuchni
Chleb pomorski 361

wymagał dodatkowej „motywacji” przy wyskakiwaniu formy, zwłaszcza że zazwyczaj nie natłuszcza się jej zewnętrza.Tak więc przyjechały nowe formy, trzeba je było przetestować. Wybór padł na kolejny tradycyjny wypiek polskiego piekarnictwa - chleb pomorski. Jego receptura jest bardzo podobna do pieczonego niedawno chleba kaszubskiego na podmłodzie. Podstawowe różnice są takie, że chleb pomorski jest (był) pieczony w formach, a bochenki mają

Grahamka, weka i kajzerka
Śledzie z cebulką 193

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Śledzie z cebulką są obecne na moim stole od zawsze. Były popularną przekąską w czasach PRL-u, są popularne i teraz

My Blueberry Corner
BIGOS ŚWIĄTECZNY (keto, LCHF, optymalny, paleo) 316

Bigos to jedna z tradycyjnych polskich potraw, która pojawia się na świątecznych stołach w większości domów. Ma on wiele odmian a jego smak zależy od proporcji użytych składników. W każdej wersji najlepiej smakuje odgrzewany, i to wielokrotnie Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na bigos według receptury moich rodziców Składniki: Kapusta kiszona – 3 kg Wołowina np. goleń – 400 g Łopatka

Ola la LCHF
Barszcz czerwony na wywarze grzybowym 210

W tym barszczu zakochałam się bez reszty. Nazwałam go Last minute ze względu na prostotę i krótki czas przygotowania. Barszcz ma mocny akcent grzybowy, który jest

Szybko Szybkowar
HELIO - Pyszne Produkty 169

makowe, orzechowe oraz krówkowe, polewy do ciast oraz popcorn do mikrofalówki. Produkty sprzedawane są pod  marką HELIO  oraz pod wieloma markami własnymi dostępnymi w największych marketach w Polsce. Zapraszam wszystkich którzy jeszcze nie próbowali tych produktów, na prawdę są smaczne i idealne do Świątecznych potraw. Więcej informacji na temat tyh produktów na stronie  www.helio.pl

Gotowanie Patki
Kotlet z kurczaka zapiekany z oscypkiem i pieczarkami 281

Lubię tradycyjne polskie dania. Kuchnię góralską także. Składniki na kotlet z kurczaka zapiekany z oscypkiem i pieczarkami (5 porcji): pierś z kurczaka około 500 g mąka jajko (jedno lub dwa) bułka tarta sól oscypek (po 3 plasterki na filet) pieczarki 500 g Pierś z kurczaka umyć i oczyścić, podzielić na kotlety. Mięso ubić i posolić. Kotlety panierować w mące, jajku

Karola gotuje
Pasztet z selera i batatów z nutą imbiru idealny na Święta i...nie tylko! 188

Kochani, to jest rewelacyjny, wegetariański pasztet, który od miesiąca czasu już 4 razy zagościł na moim stole. Taki leczniczy pasztet , jeśli zrobicie raz, to robić będziecie

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa krem z buraczków 182

Opis: Oprócz tradycyjnego barszczu wigilijnego polecam również trochę inną formę, czyli zupę krem z buraczków. Krem z buraków ma piękny intensywny kolor. Składniki: 4 buraki 2

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Zapiekanka z makaronem i kalerosse 263

Święta świętami, ale normalny obiad na co dzień też zjeść trzeba. Dziś mam dla Was zapiekankę z makaronem, i pewnie obco brzmiącym dla niektórych kalerosse - właśnie

Wanilia i Kardamon