która pokazywała w którym miejscu aktualnie jesteśmy. Dzisiaj już na szczęście zjadłam śniadanie po swojemu, czyli owoce, płatki i jogurt naturalny :) Kupiłam truskawki, które oczywiście nie dorównują naszym polskim, ale nie były tragiczne. Oprócz tego pyszne nektarynki. Niestety jedzenie tutaj jest bardzo drogie, więc nie spodziewajcie się wykwintnych dań :) Będę też na pewno wstawiać zdjęcia tutejszych potraw kupionych(...)niestety nie miałam przy sobie aparatu), ale mój chłopak zamówił sobie pizze, z której dosłownie ściekał tłuszcz. Wczoraj byliśmy w Mc Donaldzie i jedzenie się bardzo różni od naszego polskiego, jak tak ciężkie, że nie dałam rady zjeść całej kanapki. Większość osób odżywia się na mieście, bo jest to dużo tańsze i wygodniejsze, ale ja nie wyobrażam życia na tych
Zgrabne Gotowanieoprawie, a dokładniej marynacie. Pyszna cytrynowo miodowa nuta nadaje świeżości rybie i czyni ją jeszcze smaczniejszą. Składniki: 40 dag łososia 5 łyżek oleju 4 łyżki miodu akacjowego MIODY POLSKIE 3 łyżki soku z cytryny sól,pieprz ew. natka pietruszki do posypania dania Wykonanie: Łososia oprószamy solą, pieprzem. Olej mieszamy z sokiem z cytryny i miodem. Dokładanie mieszamy
Z Majeczką w kuchniklasyk. Nie znam chyba dziecka, które nie lubi ‘mielonków’. Kanapka z mielonym to sztandarowe danie zabieganych. My jako dorośli mielone mięso najczęściej spożywamy dzisiaj w formie hamburgerów. A nasze polskie mielone, naprawdę dobrze zrobione, podbiją nie tylko serca ale i podniebienia. Przy kupowaniu paczkowanego mielonego mięsa nigdy nie bierzcie żadnego, które ma na etykiecie napis ‘garmażeryjne’ . To chyba najpodlejszy możliwy
Karo in the KitchenSmaczny i zdrowy zakwas buraczany, naszykowany ze świeżych buraków i przypraw. Pyszny jako napój probiotyczny, na wzmocnienie, szczególnie jesienią i zimą, kiedy to buraki są naszym polskim warzywem sezonowym. Niezastąpiony do świątecznego czerwonego barszczu. Zobaczcie jakie to poste! Ten zakwas szykuję bez dodatku chleba. Ciężko kupić w sklepie ‘prawdziwy’ chleb na razowej mące i razowym zakwasie, bez żadnych dodatków
Karo in the Kitchenmoja dzisiejsza propozycja to szybkie sycące danie jednogarnkowe. Pycha!!Danie podałam na przepięknym talerzu AGAWA GOLD- PORCELANA BOGUCICE Składniki: 2 garście makaronu wstęgi ozdobne 2-jajeczne Makarony Polskie 30 dag piersi z kurczaka 1 młoda cukinia 1 por 1 pęczek natki pietruszki szklanka śmietany 12% szklanka bulionu warzywnego sól,pieprz Wykonanie: Piersi z kurczaka oprószamy solą i pieprzem
Z Majeczką w kuchniSkładniki: skrzydło indycze i skrzydło gęsie 2 cebule 1/2 selera 2 pietruszki 4 marchwie 1 por biała część 2 ziela ang 2 listki laurowe garść makaronu zwierzątka Makarony Polskie kilka ziarenek pieprzu sól,pieprz do smaku świeże gałązki oregano Wykonanie: Skrzydła zalewamy ok 5 l wody.Dodajemy łyżkę soli Kiedy woda się zagotuje zbieramy sukcesywanie powstałe szumowiny. Po ok pól godzinie
Z Majeczką w kuchniwymagał dodatkowej „motywacji” przy wyskakiwaniu formy, zwłaszcza że zazwyczaj nie natłuszcza się jej zewnętrza.Tak więc przyjechały nowe formy, trzeba je było przetestować. Wybór padł na kolejny tradycyjny wypiek polskiego piekarnictwa - chleb pomorski. Jego receptura jest bardzo podobna do pieczonego niedawno chleba kaszubskiego na podmłodzie. Podstawowe różnice są takie, że chleb pomorski jest (był) pieczony w formach, a bochenki mają
Grahamka, weka i kajzerkaMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Śledzie z cebulką są obecne na moim stole od zawsze. Były popularną przekąską w czasach PRL-u, są popularne i teraz
My Blueberry CornerBigos to jedna z tradycyjnych polskich potraw, która pojawia się na świątecznych stołach w większości domów. Ma on wiele odmian a jego smak zależy od proporcji użytych składników. W każdej wersji najlepiej smakuje odgrzewany, i to wielokrotnie Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na bigos według receptury moich rodziców Składniki: Kapusta kiszona – 3 kg Wołowina np. goleń – 400 g Łopatka
Ola la LCHFW tym barszczu zakochałam się bez reszty. Nazwałam go Last minute ze względu na prostotę i krótki czas przygotowania. Barszcz ma mocny akcent grzybowy, który jest
Szybko Szybkowarmakowe, orzechowe oraz krówkowe, polewy do ciast oraz popcorn do mikrofalówki. Produkty sprzedawane są pod marką HELIO oraz pod wieloma markami własnymi dostępnymi w największych marketach w Polsce. Zapraszam wszystkich którzy jeszcze nie próbowali tych produktów, na prawdę są smaczne i idealne do Świątecznych potraw. Więcej informacji na temat tyh produktów na stronie www.helio.pl
Gotowanie PatkiLubię tradycyjne polskie dania. Kuchnię góralską także. Składniki na kotlet z kurczaka zapiekany z oscypkiem i pieczarkami (5 porcji): pierś z kurczaka około 500 g mąka jajko (jedno lub dwa) bułka tarta sól oscypek (po 3 plasterki na filet) pieczarki 500 g Pierś z kurczaka umyć i oczyścić, podzielić na kotlety. Mięso ubić i posolić. Kotlety panierować w mące, jajku
Karola gotujeKochani, to jest rewelacyjny, wegetariański pasztet, który od miesiąca czasu już 4 razy zagościł na moim stole. Taki leczniczy pasztet , jeśli zrobicie raz, to robić będziecie
Z Kuchni Do KuchniOpis: Oprócz tradycyjnego barszczu wigilijnego polecam również trochę inną formę, czyli zupę krem z buraczków. Krem z buraków ma piękny intensywny kolor. Składniki: 4 buraki 2
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneŚwięta świętami, ale normalny obiad na co dzień też zjeść trzeba. Dziś mam dla Was zapiekankę z makaronem, i pewnie obco brzmiącym dla niektórych kalerosse - właśnie
Wanilia i Kardamon