polska - 1500 przepisów (strona:35/100)

DAFI - Szklany dzbanek filtrujący 2 L - LED Sensor 169

myśli  Szklany dzbanek filtrujący 2 L - LED Sensor. Jest to niezwykły dzbanek z kilku powodów ale o tym pózniej... Najpierw kilka słów o DAFI. Przede wszystkim DAFIjest POLSKI. Każdy ,nawet najmniejszy element, tworzony jest w naszym kraju. Producent stawia na oszczędność, ekologię, estetykę. I to wszystko znajdziemy w każdym produkcie DAFI- od dzbanków filtrujących, na prawdę dla każdej

Z Kuchni Do Kuchni
Magic Kiss 173

poziom kwalifikacji gwarantuje najlepszą jakość produktów. Dzięki temu słodycze od „Pszczółki” są regularnie doceniane w konkursach, zyskując liczne wyróżnienia. Niepowtarzalny smak karmelków cieszy się też niesłabnącym powodzeniem poza granicami Polski. Można je znaleźć m.in. na sklepowych półkach w USA, Rosji, Niemczech, Łotwie, Słowacji, Czechach, Estonii, Azerbejdżanie czy Mongolii. Eksport stanowi w tej chwili ok. 15% całej sprzedaży. Przyjrzyjmy się

Z Kuchni Do Kuchni
Brytfanna TOSCANA- współpraca we włoskim stylu 160

Drodzy przyszedł czas zaprezentować Wam brytfannę TOSCANA, którą otrzymałam w ramach smacznej współpracy z Florina.Marka Florina wchodzi w portoflio ofertowe firmy Florentyna - lidera rynku AGD w Polsce. Gdy kurier zapukał i wręczył mi paczkę, przyznam , że zatrzęsły mi się ręce z wrażenia .W swoich dłoniach trzymałam najwyższą jakość za rozsądną cenę! Ale pozwólcie, że przedstawię po krótce historię firmy.To ważne(...)koniec lat ’80 zakładają firmę Florentyna, która początkowo mieści się w Kaliszu. Zatrudniając 4 pracowników i posiadając 1 auto dostawcze, zaczynają dynamicznie działać. Już wtedy, nawiązują współpracę z czołowymi polskimi producentami, m.in.:Huta szkła Termisil Wołomin, Huta szkła Irena, Emalia Olkusz, Krosno, Fabryka Porcelany Chodzież, Ćmielów, Krzysztof, Karolina, Gerlach i wielu innych. Upór i konsekwentne działanie całej załogi zaowocowało błyskawicznym

Z Kuchni Do Kuchni
Różowy kogel-mogel zapiekany z truskawkami 277

walorów smakowych. To tylko takie moje widzimisię :) TUTAJ znajdziecie podobny przepis - na czereśnie zapiekane w koglu-moglu.  Kilka ciekawostek o koglu-moglu: pojawił się w XVII wieku w Polsce, jego receptura jest prawdopodobnie pochodzenia żydowskiego. Stał się popularny w okresie międzywojennym i w latach PRL-u, gdy słodycze nie były łatwo dostępne. W Niemczech nazywa się Zuckerei, a regionalnie

My Culinary Art
Leczo z cukinią 790

Dziś u mnie znowu coś prostego – leczo z cukinią i kabanosami według mojej mamy. Leczo to potrawa węgierska, której podstawę stanowi papryka w gęstym pomidorowo-cebulowym sosie. W Polsce za to, leczo robione jest zarówno w formie gulaszu jak i zupy. Każda gospodyni przyrządza je inaczej – w zależności od przepisu do „polskiego leczo” dodaje się często

Poezja smaku
93.Obiadowe, małe eksperymenty: czyli polędwiczki wieprzowe w sosie czekoladowo - winnym, mini kluseczki śląskie i pieczone 203

wszystkie  składniki ze sobą się idealnie łączą, bo do naszego małego eksperymentu pasują zarówno pieczone, lekko korzenne śliwki jak i mini kluski ziemniaczane z dziurką (czyli z tradycyjnym, polskim akcentem). Jako dodatek na piątkę z plusem swą rolę odgrywają marynowane grzybki oraz buraczki podane na ciepło.. Do marynaty również nie przez przypadek trafiły dość goryczkowe goździki oraz czarnuszka

Symfonia Smaków
Mięsna uczta w warszawskim Bydło i poidło 212

Meat-ing Place. Restauracja ta znajduje się w samym sercu Warszawy, przy ul. Kruczej 16/22. Mięsna uczta w warszawskim Bydło i poidło Zainicjowany w zeszłym roku przez Groupon Polska projekt Tydzień Restauracji doczekał się swojej drugiej edycji. Jego twarzą  został Dariusz Kuźniak, renomowany szef kuchni oraz finalista popularnego programu telewizyjnego Top Chef.  Akcja potrwa

Kulinarne przygody Gatity
Proste Potrawy na spotkaniu Dietetyczne Rewolucje 180

wrażenia jakby czas stanął tu w miejscu :) Miło i cicho...Restauracja Delight i Oskar" Bar tego hotelu za sprawą szefa kuchni Mirosława Jabłońskiego stały się miejscem, gdzie można degustować polską kuchnie fusion w połączeniu z lokalnymi składnikami. Tu nawiązuje się do historycznej kuchni Łodzi menu 4 kultur.I miałyśmy właśnie okazję zajrzeć do kuchni bankietowej - królestwa pana Mirosława. Bogactwo produktów

Proste Potrawy
Sukienki do Afryki - I ty możesz pomóc :) 221

absolutnie nie kulinarny. Przyłączamy się do tej akcji i prosimy naszych Czytelników o odzew :) ,,Sukienki do Afryki" by niechciane żone i wygnane mamy poczuły się kobietami!Akcja adresowana do polskich kobiet, które w geście solidarności pragną wspomóc ubogie kobiety w Ghanie. Beneficjentkami pomocy są niechciane żony ze związków poligamicznych, wykluczone ze społeczności lokalnej, posądzone o czary. Kobiety mieszkają(...)wszystkie poczuły się kobietami, by wiedziały, że kobiety z dalekiego kraju solidaryzują się z nimi. koordynatorem akcji w Ghanie jest o. Joachim Mika, werbista koordynatorem akcji w Polsce jest Karina Walczyk(karina@dzieciafryki.com) oraz Małgorzata Walendzik, wolontariuszki Zbiórka darów rzeczowych prowadzona jestod 15 października do 31 grudnia 2013 r.za pozwoleniem Ministerstwa Administracji i Cyfryzacjidecyzja

Proste Potrawy
Toskania: Zapraszam na toskański targ! 196

pełno było ubrań, dywanów, zabawek i rzeczy do domu. Niemniej jednak znalazłam kilka ciekawych stoisk i przedstawiam je Wam na zdjęciach. W Toskanii wreszcie spróbowałam kwiatów cukinii. W Polsce nie udało mi się ich nigdzie kupić, a tu sprzedawali je na każdym kroku. Albo cukinie z kwiatami, co kto woli. Sezon na grzyby trwa również w Toskanii. Toskania jest najbardziej(...)mój Mąż chętnie próbował tych potraw i był bardzo zadowolony.  Gdy jestem na targu w kraju śródziemnomorskim chętnie odwiedzam stoiska rybne, choćby po to, aby popatrzeć. W Polsce z kupnem dobrych ryb i owoców morza ciągle jest problem. O takich stoiskach możemy tylko pomarzyć. W Mercado Centrale kupicie niemal wszystko, jak się okazuje, nie tylko produkty włoskie

Chilli Czosnek i Oliwa
Delikatny królik duszony w cytrusach 218

Dzień dobry,Jedliście kiedyś królika? To mało popularne w Polsce mięso słynie ze swej delikatności i chyba każdy z nas słyszał, że poleca się je dzieciom i osobom na diecie. W czasie pobytu we Włoszech dowiedziałam się, że jest ono bardzo cenionym mięsem w Toskanii, choćby w formie duszonej z winem i warzywami, czyli królika cacciatora, którego miałam okazję(...)Polacy jedzą najczęściej, reszty najwidoczniej nie opłaca im się sprzedawać.Zabawne, że w brytyjskich programach kulinarnych taki Jamie czy Nigela często radzą: "Idź do swojego rzeźnika". W Polsce nie dość, że nie mamy "swoich" rzeźników, to jeszcze rolę sklepów mięsnych przejęły dyskonty, w których i kotlety jagnięce kupisz, i perliczkę, mięso sarny, królika i co tam chcesz (oczywiście okazjonalnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Rogaliki drożdżowe z masą krówkową 214

Pierwszy dzień w Norwegii i myślałam, że zamarznę, zdecydowanie polska jesień rozpieściła mnie wysokimi temperaturami. Dzisiaj mimo, że słonecznie to temperatura sięga jedynie 5 stopni i jak tu się przestawić? Jedynie co mi zostaje to się zahartować czyli spacer:) A po spacerku zdecydowanie przydałaby się ciepła kawa i coś do kawy. Dzisiaj proponuje pyszne rogaliki bardzo szybko można

ciastkarnia na kruchym spodzie
Jabłecznik z budyniem 262

sami zwłaszcza jak na zewnątrz buro i nieprzyjemnie.  Szłam dzisiaj po mieście i stwierdziłam, że tutaj nawet jak pada jest przyjemnie, nie jest przygnębiająco min braku słońca. W Polsce taka pogoda to porażka, wszystko wygląda tak przygnębiająco. Kałuże, błoto, dziwny zapach stęchlizny i wilgoci w autobusach a notoryczne ochlapywanie wodą z ulicy przez przejeżdżające auta doprowadzają mnie do szału(...)wiem czym jest to spowodowane, może kwestia dobrego ubrania nie przemakalnego? albo ludzi, którzy są bardziej uśmiechnięci? albo po prostu czystości na ulicach? Zdecydowanie jednak wolę norweską jesień od polskiej.  Składniki: ciasto: 600 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukru 5 łyżek śmietany 200 g masła 3 jajka Masa: 2 budynie waniliowe 0,5 l mleka

ciastkarnia na kruchym spodzie
Croissant 151

szybko przygotować w kuchni. Nie byłam zwolennikiem pieczywa francuskiego; rogalików bagietek itp. do puki pierwszy raz nie zjadłam go w Paryżu. Nic co do tej pory jadłam w Polsce nie umywało się do tego smaku.  Drożdżówki czy rogale, które można kupić w piekarniach to marne  kopie tego co można dostać w Francji. Tak zaczęła się moja miłość(...)domu. Gdy pomyślałam ile czasu mam na to poświęcić, zaraz znajdowałam jakiś alternatywny przepis albo korzystałam z gotowego ciasta francuskiego. Los bywa okrutny  i przewroty gdyż w Polsce za gotowe ciasto płaciłam około 3 zł za dużą rolkę o tyle w Norwegii za połowę mniejsza muszę zapłacić 25 zł. Nie trzeba było dla mnie lepszej motywacji do wykonania ciasta

ciastkarnia na kruchym spodzie
Babka kawowa 155

Pomału zaczynam żyć przygotowaniami do wyjazdu czyli zaczynam robić jak ja to nazywam spis powszechny lub ewentualnie remanent. Śmiejcie się ale jeśli czegoś nie spiszę i nie wezmę z polski będę musiała się obejść przez kolejne miesiące bez danej rzeczy a czasami bywa to bardzo niekomfortowe. Robiąc taką listę muszę przejrzeć zapasy produktów do pieczenia, których nie mogę kupić

ciastkarnia na kruchym spodzie