Opis: Makowiec zawijany znany jest również jako strucla makowa. Jest to typowe danie wigilijne w Polsce. Według ludowych wierzeń mak spożywany w Wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście. Jest to ciasto mięciutkie, wilgotne w środku i długo zachowujące świeżość. Składniki: Ciasto: 180 ml mleka 6 żółtek 3 szklanki mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 150 g roztopionego masła 6 łyżek
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneświątecznego (przepis jutro po 20.00), zostało mi trochę ciemnego piwa, z którego przygotowałam ciasto na naleśniki . Farszem do naleśników jest jarmuż, który ostatnimi laty świętuje wielki swój powrót na polskie stoły, bo mam wrażenie, że w latach 90-tych i na początku XXI wieku został zapomniany. To warzywo bogate w różne składniki. Niedawno w radio usłyszałam, że chroni nas przed
Weekendy w domu i ogrodzieGrzesiek wracają z nową książką! Tym razem pełną przepisów na warzywa. Zebrali ponad 100 pomysłów na dania z jarmużu, skorzonery, rabarbaru, pasternaku, brukwi, buraka i topinambura, czerpiąc zarówno z polskiej tradycji i kultury, jak i kuchni świata. Ponieważ warzywa są głównym bohaterem książki, prawie 3/4 przepisów jest wegetariańskich, co powinno się spodobać szczególnie rowerzystom, gejom, aktywistom miejskim i innym lewakom
GRUBY WAŁEKtylko dzieciaki! Tak więc sekretem udanej, pierniczkowej akcji jest sprawdzony przepis (dzięki Iza:), dobre towarzystwo i dobrej jakości składniki. Moje tegoroczne pierniczki powstały z ekologicznej mąki Szymanowskiej z Polskich Młynów, umożliwiającej wszechstronne zastosowanie w kuchni z ciągłym apetytem na więcej:) Świąteczne pierniki z ekologicznej mąki PIERNICZKI 1 kg mąki (u mnie ekologiczna mąka Szymanowska) 12 łyżek cukru
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaKolejny przepis podaję, bezwzględnie na dobre samopoczucie i dla osób na diecie ogólnie oraz na diecie przy WZJG. Pochodzi on z książki "Jaglany detoks.Kolejny krok" Marka
Z Kuchni Do KuchniKochani najlepsze na świecie pierogi robią moi rodzice:) jak z siostrą mieszkałyśmy w domu, podczas ich lepienia zawsze siedzieliśmy we czwórkę i rozmawialiśmy. U nas w
Ania i Marcin gotująZupa grzybowa nie tylko wigilijna – najlepsza na świecie, gęsta, kremowa, esencjonalna. Dlaczego nie tylko wigilijna? Bo z doświadczenia wiem, że jest zupa grzybowa z tego
Pociąg Do KuchniJuż w tym miesiącu organizowana jest kolejna edycja niezwykłego festiwalu Restaurant Week , podczas którego nadarza się wspaniała okazja do zjedzenia 3-daniowego obiadu w najlepszych restauracjach w całej Polsce za jedyne 39zł! My już dokonaliśmy pierwszej rezerwacji w Senoritas , a już szykujemy się na kolejne - polecam! Porażki/wyzwania: Z końcem września rozstałam się ze swoim dotychczasowym pracodawcą, nie uważam
Cooking Monsterkupiłam, naprawdę poważnie zastanawiałam się, czy będę go wykorzystywać w swojej kuchni. Cena nie jest niska, Thermomix można kupić wyłącznie przez przedstawiciela lub na stronie firmy Vorwerk. W całej Polsce nowy Thermomix koszuje tyle samo. Gdyby zakup okazał się nietrafiony, duży wydatek byłby niepotrzebny. Umiem gotować, radzę sobie bez tego sprzętu, a więc czy jest sens? – pytałam samą siebie. Znając
W mojej kuchniwypróbować klasyków tj. szopska sałatka, banica, tarator czy pysznych bułgarskich win Dynia - marynowana, krem na ostro, krem na słodko, ciasto, placki - będzie pysznie! Jabłka - jesień to czas na pyszne polskie jabłka - szarlotka, mus, naleśniki Gruszki - w sałatce, jako deser, w ciastach Domowe przetwory - jeszcze nie wiem co, ale coś muszę zapuszkować w słoikach :P Nie jestem fanką grzybów, ale kocham
Cooking MonsterMój Ukochany zażyczył sobie ostatnio schabowego, takiego typowo polskiego. Stwierdził, że ma dosyć tych moich udziwnionych przepisów i chce schabowego, koniecznie w panierce i podanego z ogórkiem kiszonym. Tak więc, po latach opierania się zrobiłam tego nieszczęsnego schabowego, jednak udało mi się przemycić „udziwnienie” i dodałam startego parmezanu do panierki. Wyszedł pyszny, soczysty i chrupiący, taki jak chciał
karmelowyWłoski przysmak, jakim jest pizza, na dobre wpisał się w naszą kulturę. Pizza robiona w Polsce znacznie różni się zarówno smakiem, jak i grubością ciasta od tej robionej we Włoszech, jednak jest to danie, które bardzo często gości na naszych stołach. Ile ludzi, tyle gustów i opinii. Jedni uwielbiają pizzę w spolszczonej wersji, z dużą ilością składników, na grubym drożdżowym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kokos , kiedyś uznawany za tropikalny rarytas, dziś jest, nawet w polskiej kuchni, niezwykle popularnym dodatkiem. Dzieje się tak dlatego, iż ma ogromną ilość zastosowań i co tu dużo mówić, jest po prostu przepyszny. Kokosowy aromat rozpozna już chyba każde dziecko. Orzechy kokosowe, oprócz swoich walorów smakowych, mają również wiele prozdrowotnych właściwości. Kokos jest idealnym dodatkiem zarówno do deserów
mojewypiekiinietylkowiększości sklepów. Prosto i oryginalnie? O tym, że można wykwintnie, smakowicie i w prosty sposób gotować przekonuje Erin Gleeson w swej książce „Wielka uczta”, która na polskim rynku ukazała się nakładem Wydawnictwa Buchmann. Autorka dorastała w hrabstwie Sonoma w Kalifornii, mając za sąsiadów farmerów oraz minikomunę. Wraz z rodzicami uprawiała przydomowy ogród. Życie rodzinne koncentrowało się zaś wokół
Krzywa Prostawkrótce podobnych badań. Potwierdzali tezy młodego, zdolnego doktora. On natomiast otrzymał w ciągu ostatniego roku studiów i po opublikowaniu pracy doktoranckiej kilka nagród pieniężnych i rzeczowych. Nagrody ufundowane przez polskiego Prezesa Rady Ministrów i zagraniczne instytucje badawcze były na tyle szczodre, że pozwoliły Walerianowi realizować swoje plany związane z dalszymi badaniami, ale nie tylko. W roku, w którym Walerian obronił
Anioszek w kuchni