Kochani , przekazuję na Wasze ręce przepis lekko zmodyfikowany, z książki "Jaglany detoks" M.Zaremby. Przepis soczysty, niezwykle zdrowy i bardzo aromatyczny. Przygotujcie więcej takich burgerów, fajnie nimi
Z Kuchni Do KuchniKochani jakiś czas temu padł mi blender ręczny. Padł w dosłownym słowa znaczeniu . I już nie powstał. Szukałam takiego, który godnie mi go zastąpi, nie zajmie
Z Kuchni Do Kuchniwiele wspólnego z Rosją, lecz pochodzi raczej z terenów Galicji Wschodniej i zachodniej Ukrainy (Ruś Czerwona). Można się więc zastanawiać czy to „przedstawiciel” kuchni ukraińskiej, czy może polskiej, a może należałoby zakwalifikować je jeszcze inaczej? Tak czy owak to znane i zwykle lubiane w naszym kraju danie. Cechuje się prostotą i użyciem powszechnie dostępnych, niewyszukanych składników. Pierogi ruskie gotujemy
Kulinarna PokusaDieta paleo Dieta LCHF/ niskowęglo- wodanowa Dieta FODMAP Dieta SCD i GAPS Protokół autoimmu- nologiczny Smacznego! Nie do końca Smacznego! Smacznego! Niestety nie Zobacz też: Polskie forum paleo . Czytaj więcej: Co to jest dieta paleo? | Paleo dla początkujących | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo Post Duszona cukinia z suszonymi pomidorami pojawił się najpierw
PaleoSMAKPrzedświąteczne szaleństwo udzieliło się również mi. Już od połowy października myślę o zbliżających się Świętach, od listopada gotuję, testuję i udostępniam Wam te najlepsze i
Mango PapajaPierogi z kapustą i grzybami to jedna z najbardziej znanych, a zarazem uniwersalnych potraw. Ponieważ w praktyce przygotowywana jest z suszonych leśnych grzybów, jest popularna przez
Kulinarna PokusaPierogi kojarzą mi się z rodzinnym domem i robieniem ich w hurtowych ilościach. Do dziś Mama robi ich ogromnie dużo i nadmiar mrozi. Nigdy nie przepadałam
Weekendy w domu i ogrodzieNie ma co ukrywać - wpadłam w amok lepienia pierogów ;) Muszę przyznać, że ta robota trochę mnie wycisza i odpręża, zwłaszcza wówczas, gdy w tle leci dobra
Weekendy w domu i ogrodzieDziś zapraszam Was na jedno z typowych dań kuchni śląskiej, czyli na talerzu ląduje modro kapusta. Wraz z roladą i kluskami śląskimi tworzą tercet doskonały
Kulinarne przygody Gatityprzepis na Prosty i szybki makowiec z kruszonką i lukrem cytrynowym. W tym przepisie wykorzystujemy masę makową z puszki i już zmielony suchy mak. Przeważnie gotowe masy makowe w polskich sklepach są ubogie w bakalie, więc ja dodatkowo dodaję jeszcze rodzynki, siekane orzechy, migdały i skórkę pomarańczową. Wy możecie dodać do masy makowej to co lubicie, do masy makowej dodaję
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDynia cukrowa nie jest w moim guście, ale piżmowa owszem. Szczególnie kiedy jest w towarzystwie owoców cytrusowych. To takie moje kalifornijskie cliche. Tak jak ziemniaki z koprem w Polsce. Według mnie dynia sama w sobie jest dość mdła i nijakiej tekstury. Moim zdaniem wymaga składników, które dodadzą jej kwaśności i chrupkości. Jak właśnie żurawina i cytrusy. Zapieczone razem stanowią perfekcyjną
Jem więc JestemZasada w komponowaniu miski miso jest jedna – sezonowość. Jeśli coś jest akurat na polu lub w ogrodzie, możemy dodać to do zupy. I raczej nie szykujemy zupy w myśl polskiej zasady „czym chata bogata” – nie ładujemy w nią całej zawartości lodówki, spiżarni i wszystkich ziół z parapetu. To Japonia a nie Wólka Kosowska – w zupie miso ma być sedno
Karo in the KitchenAromatyczna, warzywna, pikantna, rozgrzewająca i sycąca zupa - tak można nazwać Minestrone. Zupa ta jest jednym z najczęściej przygotowywanych dań we Włoszech i choć my w Polsce mamy swoją jarzynówkę , to warto sięgnąć czasem po coś troszkę innego. Na tą zupę nie ma określonej receptury, każdy daje do niej warzywa zgodne z sezonem. Ważne by było pikantnie oraz aromatycznie jak przystało
Poezja Smaków - blog kulinarnyJakiś czas temu otrzymałam od firmy Konspol bardzo przyjemną przesyłkę, zawierającą ich wyroby najlepszej jakości. W związku z tym, że firma ta jest liderem na rynku polskim w branży przetwórstwa mięsnego, otrzymałam między innymi kiełbaski śląskie i szynkę z indyka. Po zapoznaniu się z etykietami (co robię zawsze) odetchnęłam z ulgą, gdyż kiełbaski śląskie mają w składzie aż 90 % mięsa
karmelowynapój zbożowy na rynku, gdyż w procesie jego produkcji gluten, jako nierozpuszczalna w wodzie część ziarna, zostaje oddzielony i usunięty z produktu. Produkt jest każdorazowo kontrolowany i posiada certyfikat Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Teraz każdy może ponownie cieszyć się smakiem z dzieciństwa! Warsztaty otworzył sam szef kuchni opowiadając o pysznościach, które mieliśmy przygotować, a trzeba
karmelowy