polska - 1500 przepisów (strona:48/100)

Krucha tarta z żurawiną i ganache z białej czekolady 235

czekolady (2 i 1/2 tabliczki) 100g śmietany 30 lub 36% tłuszczu (nie musi być gęsta) 50g miękkiego masła szczypta soli opcjonalnie – aromat waniliowy, rumowy lub migdałowy zamrożone owoce żurawiny (polskiej drobnej lub wielkoowocowej) kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa

Karo in the Kitchen
Najlepszy chrzan domowy 198

przewyższa tę, która znajduje się w cytrynach i pomarańczach! Ma działanie antywirusowe i bakteriobójcze. W szczególności jest stosowany przy przeziębieniu czy stanie zapalnym dróg oddechowych. Stanowi ważny element polskiej tradycji kulinarnej. Bez niego nie byłoby dobrych ogórków kiszonych czy ćwikły. Na Święta do mięs, wędlin… i nie tylko. Najlepszy chrzan domowy. Składniki: - ok. 450g korzenia chrzanu - sok wyciśnięty

mojewypiekiinietylko
Tarta z kapustą kiszoną, suszonymi grzybami i żurawiną 163

 Najlepsza tarta jaką jadłam w życiu i chyba jedna ze smaczniejszych pozycji mojego menu na zbliżające się Święta. Tarte można przygotować w formie

Mango Papaja
Orkiszowy Dobrodziej – zawsze Ci się upiecze 170

Dobry wieczór Kochani. Piękna niedziela powoli mija. Podgryzam Dobrodzieja Orkiszowego i nie mogę się oderwać. Upiekłam 100 % naturalny , bezstresowy chleb z gotowej mieszanki od  Naturalnie

Z Kuchni Do Kuchni
Kasza jaglana z mieszanką studencką i winogronami 165

Dzień Dobry...być musi... Musi też być pysznie zaczęty, zgadza się? Energia przed Świętami mile widziana! U mnie energia już od samego rana! Energia ze śniadania

Z Kuchni Do Kuchni
Koktajl- trawa pszeniczna 152

Dzień dobry, u mnie dziś na drugie śniadanie bardzo dobry koktajl! W sam raz na przebudzenie. Jako pauza, jako przerwa... Na ciąg dalszy wspaniałego dnia! Składniki

Z Kuchni Do Kuchni
„Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na Święta”, Beata Pawlikowska - recenzja 209

trzydzieści cztery przepisy absolutnie pozbawione nie tylko mięsa, jajek, masła czy majonezu, ale również np. typowej, zwykłej pszennej mąki (zastępuje ją mąka z samopszy, starej odmiany pszenicy, uprawianej w Polsce wyłącznie na ekologicznych plantacjach). Chodzi nie tylko o to, żeby było wegańsko, ale również o to, by było zdrowo. Pawlikowska wykorzystuje więc w swoich przepisach najprostsze, najbardziej „pierwotne” składniki, starając

Życie zamknięte w smaku
Zrazy wołowe 354

Zrazy przygotowywane są z różnych postaci i rodzajów mięsa – wołowego, wieprzowego, dziczyzny, tłuczonego czy mielonego. Rozmaite są również ich nadzienia. Jednak zrazy wołowe mające postać rolady

Kulinarna Pokusa
Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone 298

szanse przetrwania i prawidłowego rozwoju. Zakwas to naturalne drożdże, drożdże suszone to też naturalne drożdże. Skracamy znacznie proces powstawania babki używając tych drugich. Babka w niczym nie przypomina naszego polskiego keksu pełnego bakalii czy baby wielkanocnej – Panettone jest bardzo miękka i bardzo puszysta. Powolny i podwójny proces wyrastania, taki jak przy wyrobie chleba, określony sposób szykowania ciasta i dobór składników

Karo in the Kitchen
Ciepły koktajl z siemienia lnianego ze spiruliną 155

Uwielbiam ciepłe koktajle, szczególnie teraz, kiedy na dworze jest mgła...jest zimno i bez wyrazu. Uwielbiam tropikalne napoje i koktajle pobudzające do życia. Niejednokrotnie działają o

Z Kuchni Do Kuchni
Keks królewski - najlepszy! 2545

tylko na święta! Składniki na 2 małe podłużne foremki: 400 g mąki 250 g cukru 250 g masła 8 jajek 2 łyżki cukru waniliowego 150 g suszonej lub wędzonej polskiej śliwki węgierki 100 g orzechów laskowych 100 g suszonych fig 100 g suszonej moreli 100 g migdałów bez skórki 100 g drobnych rodzynek 100 g kandyzowanej skórki z limonki

maniapieczenia
Przepis na… – Canederli, (nie tylko) świąteczne knedle 354

Polsce znane jako knedle, podobnie w Niemczech i Austrii, we Włoszech noszą daleko śpiewniejszą nazwę – Canederli . Popularne przede wszystkim w regionach północnych, w Trydencie – Górnej Adydze są jedną z potraw świątecznego, bożonarodzeniowego stołu.   Składniki (dla 4 osób): czerstwy chleb – ok. 200 gr, mleko – 150 ml, 2 litry bulionu, pancetta – 150 gr (ewentualnie pokrojonego

Bon Ton Italia
Włoskie świętowanie Bożego Narodzenia w 7 punktach 262

dniu dzisiejszym najpopularniejszym i powszechnie serwowanym deserem jest panettone. Tradycyjnymi życzeniami są: „Buon Natale” i „Felice Natale”. 5 . Św. Szczepana (Santo Stefano). Podobnie jak w Polsce drugi dzień świąt wypełniają spotkania rodzinne i wspólne ucztowanie. 6. Kolędy (Canti Natalizi). We Włoszech istnieje zwyczaj wspólnego śpiewania kolęd. Jedną z najpopularniejszych z nich jest pieśń „Tu scendi

Bon Ton Italia
Karkówka duszona w wiśniach 177

kilku dni jestem w Polsce przyjechałam na Święta więc mogę troszkę poeksperymentować :) Tym razem w roli głównej Karkówka. Znakomita i delikatna Karkówka duszona we własnej roboty dżemie z wiśni. Dżem musi być nie słodzony.  SKŁADNIKI: 1 kg Karkówki bez Kości 1 duży Słoik Dżemu Wiśniowego bez Cukru- Ja dodałam własnego sól i pieprz ok 1/2 szklanki mąki Olej

Gotowanie Patki
Czy świąteczne potrawy muszą być niezdrowe? 196

bezwartościowa. Mamy tu pszenicę, miód, bakalie i mak. Mak stanowi świetne źródło wapnia, a bakalie błonnika i wielu witamin oraz minerałów. Jeśli chodzi o miód, najlepiej użyć prawdziwego, polskiego, a nie tego będącego mieszanką miodów spoza UE. No i oczywiście w żadnym wypadku nie kupujemy sztucznego. Kompot z suszonych owoców O ile nie jest słodzony toną cukru (który wg mnie

Powiedz dietom nie