bigos - 2138 przepisów (strona:48/143)

Bigos z młodej kapusty 141

Chyba każdy z nas zna smak tego lekkiego bigosu z młodej kapusty, z dodatkiem świeżych ziół, przypraw i suszonej kiełbasy. Jest to jedno z niewielu dań, które im częściej są odgrzewane tym lepiej smakują. Nie muszę zatem dodawać, że taki bigos najlepiej smakuje kolejnego dnia po przyrządzeniu.     Składniki: 3/4 główki młodej kapusty 2 szklanki bulionu lub wody

Mango Papaja
Bigos 170

wigilijnego stołu dodawać będę stopniowo, tak żebyście w przyszłym roku mogli już bez wysiłku je tutaj odszukać :) Bożonarodzeniowych życzeń nie mogę już Wam złożyć, ale składam najserdeczniejsze życzenia noworoczne! :) BIGOS Składniki: - średniej wielkości główka kapusty - 500 gram mięsa (może być łopatka) - 300 gram kiełbasy (może być śląska lub każda inna tego rodzaju) - 250 gram pieczarek (lub zaparzonych wcześniej suszonych grzybów(...)mieszamy. Następnie dodajemy kapustę kiszoną. Dalej gotujemy, mieszając od czasu do czasu. Po około 1 godzinie dodajemy słoik koncentratu pomidorowego. Zasada jest podobno taka, że im dłużej gotuje się bigos tym jest lepszy. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Bigos – czyli porządki po świętach 169

Często po świętach pozostają nam rożne kawałki mięs z którymi nie wiadomo co zrobić i wtedy jest najlepszy moment aby zrobić bigos. Więc do dzieła, robimy przegląd lodówki. Składniki: Kapusta świeża – 1 średnia główka Kapusta kiszona ( tyle co świeżej lub więcej ale nie mniej ) Kiełbasa typu śląska lub inna ( ok 400 gram ) Kawałek wędzonego boczku ( ok. 200 gram ) Mięso ( może(...)również kroimy i umieszczamy w garnku. Po około 30 minutach gotowania dodajemy kiszoną kapustę i koncentrat pomidorowy i dalej gotujemy. Od czasu do czasu mieszamy. Im dłużej gotujemy tym bigos będzie lepszy. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Ryba po grecku – nie tylko na wigilię 170

Polsce. My przygotowujemy ją kilka razy w roku, szczególnie dobrze smakuje w lato. Gdy wyjęta z lodówki świetnie orzeźwia w upalny dzień. Z rybą po grecku to jak z bigosem, niby każdy zna, prawie każdy robi, ale każda ryba i bigos smakują inaczej. W swoim życiu jedliśmy wiele wariacji tego dania. Dzisiaj pokażemy przepis prosty i zarazem nasz ulubiony. Zapraszamy

KasiaiKrzysiu.pl
Bigos z młodej kapusty, z koperkiem 179

Bigos to takie polskie danie, które na pewno większość z nas bardzo lubi. Dla mnie ten najbardziej ulubiony to z młodej pachnącej koperkiem kapusty. Przepis na bigosik z żeberkami , kiełbaską i koperkiem- Pychota. SKŁADNIKI: 2 główki młodej , ale już dość  zbitej kapusty 2 pęczki koperku 2 marchewki 1 pietruszka listek laurowy pęczek cebulki szalotki ze szczypiorkiem 4 żeberka(...)również drobno siekamy. Dodajemy do podgotowanych żeberek i warzyw. Nakrywamy i gotujemy od czasu do czasu mieszając. W tym czasie kiełbasę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy i dodajemy do bigosu. Możemy potrawę trochę posolić i dodać pieprz. Gotujemy do miękkości kapusty. Odkrywamy, by wyparowała woda. Wrzucamy pozostałą część pokrojonego koperku. Na koniec dodajemy ok. pół szklanki przecieru pomidorowego. Jeśli ktoś

W kuchennym oknie Ewy
Bigos z młodej kapusty 148

wystarczy niedługo gotować a w międzyczasie możemy przygotować sobie mięsną wkładkę. Najlepiej smakuje na drugi dzień, więc polecam przygotować go wieczorem. Jest znacznie delikatniejszy w smaku niż taki tradycyjny bigos i idealnie pasuje na wiosenny obiad :) Składniki: 1 główka młodej kapusty 3 plasterki boczku 3 kiełbasy śląskie 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier, vegeta(...)praskę czosnek. Gdy cebula się zrumieni dołożyć pokrojoną w kostkę lub talarki kiełbasę. Wszystko razem przesmażyć przez parę minut i dodać do odcedzonej kapusty. Dodać koncentrat pomidorowy i gotować bigos na małym ogniu aż woda znacznie odparuje. Przyprawić według uznania solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie vegetą. Na sam koniec dodać posiekany świeży koperek. Podawać z pieczywem

My simple kitchen
Bigos z kabaczka 101

Blueberry Corner by "jagodzianka" Pamiętam to danie z młodości. Moja mama często przygotowywała bigos z kabaczka. Właśnie teraz, w sierpniu, kabaczki i pomidory są … Przeczytaj cały artykuł Post Bigos z kabaczka pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Bigos 108

Blueberry Corner by "jagodzianka" Kto nie lubi bigosu ten pewnie tu nie zajrzy. Chyba, że jakaś młoda dama z miłości do ukochanego lub ze … Przeczytaj cały artykuł Post Bigos pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Bigos 116

niego nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia. Bez niego jesień byłaby nie do zniesienia. Dla mnie dobry, domowy bigos to podstawa, gdy za oknem szaro. Przepis ten należy do tych co robią się prawie same. Nie wiem czy wszystko robię książkowo, ale jestem pewna, że efekt jest ekstra. Polecam szczególnie tym, którzy myślą, że smaczne gotowanie musi być trudne- przekonajcie(...)wolnym ogniu pilnując, żeby woda się nie wygotowała). Na sam koniec dodaj koncentrat pomidorowy. Na noc kapustę dobrze wystawić na balkon (szczególnie,gdy są przymrozki). Po każdym przemarznięciu smak bigosu robi się jeszcze lepszy. Nadmiar można również zamrozić. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Bigos ze słodkiej młodej kapusty 197

Pojawiły się już młode warzywa. Wiem , że na razie tylko takie importowane, ale nie mogłam się powstrzymać :) Bigos ze słodkiej młodej kapusty  SKŁADNIKI: 2 młode kapusty 0,5kg mięsa mielonego 1 cebula 1 marchewka pomidory z puszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany sól,lubczyk, papryka chili, pieprz, olej kilka młodych ziemniaków świeży koperek     Kapustę przekroić(...)pół,wsadzić do dużej miski i sparzyć wrzątkiem. Po 10 minutach odcisnąć wodę i poszatkować kapustę jak na bigos, marchewkę pokroić w cieniutkie plasterki. Następnie   doprawić solą    i odstawić na około pół godziny, aby się przeżarła. W rondlu  rozgrzać olej, następnie zeszklić na nim cebulkę a następnie mięso mielone.     Po  podsmażeniu mięsa wkładać

MarciochaKucharzy
Makaron z wegetariańskim, dietetycznym ...bigosem! 181

Zrobiłam dietetyczny, lekki bigos bez mięsa. Z samych warzyw, jarzyn, nawet bez koncentratu i pomidorów. Bo to akurat miałam w domu. A czego użyłam do tego lekkiego, dietetycznego i smacznego dania? -makaron u mnie tagliatelle -kapusta biala -marchewka -kalarepa -seler -cukinia baby -bazylia -kalafior -zielona natka pietruszki -oliwa z oliwek  OLITALIA od IndexFood Wszystkie warzywka starłam na tarce(...)oraz oliwy z oliwek . Ugotowałam do miękkości. Dosmaczyłam pieprzem. Zagotowałam wodę na makaron, dodałam do niej oliwy z oliwek. Wrzuciłam makaron.Ugotowałam al dente.Rozłożyłam na talerze. Dodałam mojego bigosu bez mięsa...i smacznego! Obowiązkowo parmezan ! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Skrzydełka pieczone w kapuście 373

Pomidorowe, mięciutkie i pachnące bigosem skrzydełka. Świetny pomysł z kapustą. 1 kg skrzydełek Przyprawa do mięsa Biały pieprz Sól 1/2 główki białej kapusty Ostra czerwona papryka 200 g koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody Skrzydełka myjemy, osuszamy i przyprawiamy przyprawą do mięsa, solą i białym pieprzem. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Kapustę szatkujemy w piórka(...)bigos). Gotujemy w wodzie około 30 minut. Odcedzamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy ostrą czerwoną papryką. Na kapuście układamy skrzydełka.  Całość zalewamy wodą z koncentratem pomidorowym. Pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 60 minut. Pod koniec pieczenia możemy zdjąć pokrywkę, żeby mięso ładnie się zarumieniło

VioletoweKucharzenie
Biała kiełbasa z kiszoną kapustą, jabłkiem i grzybami 191

Muszę szczerze przyznać, że robiłam to dnie po raz pierwszy i było swoistym eksperymentem. Jakie zatem było moje zaskoczenie, gdy Mama od zawsze zakochana w bigosie, stwierdziła że woli to. Ja patrząc obiektywnie muszę powiedzieć, że jest to dla bigosu jakaś alternatywa, gdyż w przeciwieństwie do niego przygotowanie zajmuje tylko 30 minut.Polecam serdecznie :) Składniki: 0,7 kg kiszonej kapusty

Gosia gotuje
Bigos staropolski 180

Bigos, to ulubiona potrawa mojej Mamy i to Ona właśnie najczęściej go gotuje u nas w domu. Ja zajmuję się głównie doprawianiem dania i samą degustacją. Trzeba przyznać, że udał się znakomicie po raz kolejny, więc goraco polecam przepis. Z dedykacja dla Cioci Krysi. Składniki: 800 g żeberek wieprzowych 1 kg kiszonej kapusty 600 g kapusty słodkiej 1 mała laseczka(...)Mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 1,5 godziny. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i  ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. U nas w domu nie chowamy bigosu do lodówki. Codziennie go odgotowujemy, dzięki czemu nabiera on pięknego koloru  i wyrazistego smaku. Polecam i życzę Smacznego

Gosia gotuje
Kapusta kiszona. 101

tylko już teraz ją zrobić na bieżące potrzeby( na przechowanie zimowe trzeba skorzystać z tej jesiennej). Kapusta kiszona jest źródłem wielu witamin i stanowi wspaniały dodatek do obiadu, a bigos z takiej domowej kapusty marzenie... KAPUSTA KISZONA SKŁADNIKI: (1kg. kapusty to 1 słoik 0,7) 3 kg. białej twardej kapusty 4-5 marchewek łyżeczka soli około 5,5gr. (musi być(...)niejodowana) można dodać inne przyprawy np. kminek, liść laurowy... ja nie dodaję, chociaż tą zimową zamierzam zrobić (słoik lub dwa)z dodatkiem liścia laurowego (będzie na bigos- może lepsza?? ) WYKONANIE: kapustę szatkuję, wkładam do miski, marchew ucieram na tarce na dużych oczkach, dodaję do kapusty, posypuję solą, mieszam, odstawiam aż puści sok (1h-2h), następnie wkładam do słoików mocno ubijam

Kuchnia Beaty

Proponowane wyszukiwania