bigos - 2138 przepisów (strona:53/143)

Naleśniki 40

fajnie dawało się je nadziewać pysznymi farszami i na słodko i na słono. My najczęściej jemy naleśniki z serem , naleśniki ze szpinakiem , naleśniki z wędzonym łososiem , naleśniki z bigosem Polecam! PRZEPIS NA NALEŚNIKI Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 jajka 3 łyżki oleju 0,5 łyżeczka soli 2 łyżki cukru Jak zrobić naleśniki: Do miski

Dorota Smakuje
Gęsi smalec z cebulą 32

się bardzo twarde. Lepiej pozwolić im się dać wytopić pomału. Smalcem tym możemy posmarować kanapkę, a także używać go do smażenia różnego rodzaju potraw, od jajek zaczynając, a na bigosie i gulaszach kończąc. Gęsina na blogu Na blogu znajdziesz również inne przepisy z gęsiną w roli głównej. Zdecydowanie warto, żeby ten pyszny drób pojawiał się w naszym menu właśnie jesienią

Kulinarne przygody Gatity
Jaki powinien być najlepszy blog kulinarny? 40

serka homogenizowanego, jajek, cukru i mąki. Jest to trzeci najczęściej wyszukiwany przepis w Polsce według raportu Google Trends. Jest to popularny polski deser, który można przygotować na wiele sposobów. Bigos – gęsty gulasz z kiszonej kapusty, mięsa, grzybów i przypraw. Jest to drugi najczęściej wyszukiwany przepis w Polsce według raportu Google Trends. Jest to tradycyjne polskie danie, które podaje się

ProstePesto.pl
Kapusta pieczona w ostrym sosie pomidorowym 40

Uwielbiam odkrywać nieoczywiste strony dobrze znanych i dość pospolitych warzyw. No bo taka kapusta... można zrobić bigos, kapuśniak, zawinąć gołąbki, ukisić, zrobić surówkę - znamy i lubimy ale trochę nuda. A jakby tak podsmażyć, zalać ostrym orientalnym sosem i upiec a następnie podać z ryżem, sezamem i dymką na sposób azjatycki - to już na pewno nuda znika i witaj przygodo

Smaczny zeszyt
Placki ziemniaczane – tradycyjny smak i nowoczesne dodatki 52

wiórki kokosowe lub bakalie. Na słono: placki można podawać z różnymi sosami, np. pieczarkowym, grzybowym, pomidorowym, beszamelowym czy serowym. Można też podać je z gulaszem wołowym, wieprzowym lub drobiowym, bigosem, leczo czy fasolką po bretońsku. Do tego pasują surówki z kapusty, marchwi, buraków czy ogórków. Na wytrawnie: placki można podawać z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Można też posypać

Ugotowane pozamiatane
Jak długo gotować kociołek ? 44

wymieszaj. Dodaj marchewki i bulion. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj kociołek i gotuj na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste. 2. Bigos: Składniki: 500 g kiszonej kapusty, odsączonej i pokrojonej 300 g wędzonej kiełbasy, pokrojonej w plastry 200 g wędzonej boczku, pokrojonego w kostkę 2 cebule, pokrojone w piórka 2 marchewki, pokrojone

Podstawy Gotowania
O tradycji kuchni, przykłady obyczaju kuchennego 43

śląskie, w których dostrzegamy wpływy niemieckie. Po latach Polacy i ich kuchnia wrócili na miejsce, jednak już w nieco zmienionej formie. Polska kuchnia jest więc różnorodna i niezwykle ciekawa. Bigos – zacząć by wypadało od klasyki, a kapusta kiszona, smażona z mięsem lub – w wersji z nieco mniej bogatego domu – słoniną to klasyką, którą dziś jadamy podczas świat

ProstePesto.pl
Gulasz z cukinii z kiełbasą 34

Aromatyczny, domowy i łatwy w przygotowaniu gulasz z cukinii, papryk i kiełbasy. Dobrze doprawiony z dodatkiem słodkich pomidorów, cebuli i czosnku. To gulasz warzywny z kiełbasą

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z ciecierzycą i serkiem wiejskim 28

znowu ja. I bezmięsna sałatka. Miałam dziś opublikować przepis na bigos, ale póki co go ratuję. Za parę dni napiszę Wam co i jak (o ile będzie nadawał się do publikacji). Coś poszło nie tak, zdarza się. Wracając jednak do bezmięsnej, fajna. Wszystko zaczęło się tak naprawdę od daty ważności serka wiejskiego. A potem jakoś poszło.  Składniki: 10 suszonych

Kardamonovy
Pasta z tuńczykiem, rukolą i suszonymi pomidorami 30

Miał być post z bigosem, ale przerzucę go na jutro. Przypomniało mi się przy okazji, że czeka zaległy przepis z pastą na śniadanie, więc proszę bardzo – łapcie. Szkoda, że dopiero w wieku 35 lat wpadłam na pomysł dodania rukoli do tego typu pasty. Cudo. Składniki: puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 5 suszonych pomidorów z zalewy mała garść

Kardamonovy
Młoda kapusta z ziemniakami 28

pieprz, smażymy na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Pod koniec dorzucamy obrane i pokrojone w mniejsze kawałki ziemniaki, a także poszatkowany koperek. Mieszamy. Podobne przepisy: Młoda kapusta zasmażana Bigos z młodej kapusty i kiełbasy Artykuł Młoda kapusta z ziemniakami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Pieczona szynka 32

mięsiwo. Upiekłam, część zjedliśmy, część zamroziłam. Nawet jak jej za dwa tygodnie nie rozmrożę (bo jednak będzie na stołach nadmiar wszelaki), zużyję do forszmaku. Albo w końcu zrobię prawdziwy bigos na pieczonych mięsach.   Składniki: 1,5 kg surowej szynki wieprzowej 3 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego (opcjonalnie) 1 łyżka

Kardamonovy
Młoda kapusta zasmażana 24

chwili dodajemy mąkę, mieszamy, smażymy minutę. Wrzucamy do tego ugotowaną kapustę razem z wodą, przyprawy, mieszamy dokładnie, zagotowujemy. Pod koniec dodajemy poszatkowany koperek. Podobne przepisy: Młoda kapusta z ziemniakami Bigos z młodej kapusty i kiełbasy Artykuł Młoda kapusta zasmażana pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Kotlety mielone z cukinią 28

jeszcze cukinię. Też przy okazji wieprzowiny. Bo jak wieprzowina to przecież kiełbasa. Tej Tola i My nigdy nie odmówią. I przypomniał mi się przepis Ani z bloga opycha.pl na bigos z cukinii , który powinnam w końcu wyczarować. Poza kiełbasą i cukinią są w nim także wędzone śliwki. Świetny pomysł jak dla mnie. Jeżeli jesteście ciekawi przepisu, zajrzyjcie do Ani. Składniki

Kardamonovy