bigos - 2138 przepisów (strona:52/143)

Bigos z młodej kapusty z boczkiem 129

Młoda kapusta kojarzy mi się nieodłącznie z wiosną. Jest tak pyszna, że warto wykorzystać ja do przygotowania majowego bigosu z kiełbasą, boczkiem i czerwona papryką.  Na sobotni obiadek będzie jak złoto ;)    Składniki: główka młodej kapusty 2 szklanki bulionu drobiowego/warzywnego 400g boczku wędzonego 3-4 szt kiełbasy zwyczajnej 3 cebule strąk czerwonej papryki pęczek koperku łyżka masła łyżka

Pyry na Gaz
Bigos z młodej kapustki 130

przełożyć do garnka z kapustą. Kiedy mięso będzie już prawie miękkie dodać po ok 1/2 łyżeczki cząbru, tymianku i rozmarynu, pokrojony koperek i przecier pomidorowy (dodawać po trochu aby bigosu nie przekwasić), doprowadzić do wrzenia, doprawić solą,  pieprzem, w razie potrzeby dodać jeszcze po trochu pozostałych przypraw i ziół i dusić jeszcze

Mix smaku
Bigos z wolnowaru 158

Był bigos z kiszonej kapusty gotowany w wolnowarze, a teraz jest ze słodkiej kapusty..ilość kapusty i dobór mięsa wedle własnego gustu i pojemności wolnowaru. k apusta golonka przyprawy wedle gustu koncentrat pomidorowy pomidory suszone Piątnica Kapustę poszatkować, golonkę pociąć na mniejsze kawałki.Przełożyć do wolnowaru, wlać trochę wody , dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy.Ustawić wolnowar i gotować około 8 godzin

Moje domowe kucharzenie
Bigos z wolnowaru 134

bigos robiłam [ praktycznie to nic nie robiłam, tylko wrzuciłam składniki do wolnowaru i gotowe] kilka dni temu w wolnowarze...był z samej kapusty kiszonej [ na życzenie starszej córki- lubi tylko z kiszonej kapusty]...a dziś w sumie znów robiłam..ale z samej kapusty słodkiej...z myślą o młodszej córce , która właśnie jedzie do domu..Wolnowar super sprawa..jestem bardzo zadowolona

Moje domowe kucharzenie
BIGOS TRADYCYJNY Z KISZONEJ KAPUSTY 138

Święta pewnie u większości z nas gości również bigos. Dziś mam dla Was przepis na taki tradycyjny, z kiszonej kapusty , ze śliwkami , suszonymi grzybami i mięsem. Niesamowicie sycący, który jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta. Najlepszy oczywiście taki, który postoi kilkanaście godzin – smaki się przegryzą i nabiorą pełni aromatu. Polecam! SKŁADNIKI: * kapusta kiszona – 700 g * cebula

Ostra na Słodko
Alla bigosik kapuściano - cukiniowy 140

Jeżeli lubicie bigos i cukinię to takie połączenie na pewno Wam zasmakuje. Smaczny bigosik z pieczywem lubimy na obiad a nawet kolację. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
BIGOS Z PORA 234

Bardzo lubię ten rodzaj bigosu. Ma specyficzny, lekko ostry smak, który wspaniale komponuje się z delikatną fasolką. Składniki: 6 szt pora kiełbasa śląska lub inna  chuda wędlina 1/2 kg fasolki szparagowej  (świeżej lub mrożonej) koncentrat pomidorowy sól, pieprz słodka i ostra papryka olej Wykonanie: Pora dokładnie myjemy, kroimy jego białą i lekko zieloną część w kostkę lub półtalarki

Walijskie Pichcenie
PEKIŃSKI BIGOS CZYLI BIGOS Z PEKINKI 128

liść laurowy,sól,paprykę, pomidory lub przecier pomidorowy i  dusimy pod przykryciem ok 25 minut. Ponieważ kapusta pekińska po ugotowaniu jest bardzo delikatna w smaku, dość mocno przyprawiam bigos. Całość na zakończenie posypuję koperkiem . Podajemy z pieczywem

Walijskie Pichcenie
Bigos staropolski 162

Przepis znalazłam w starej gazecie.  Jest wielu miłośników bigosu, a w okresie świątecznych jeszcze pewnie ich przybędzie :) Składniki: kapusta kiszona 1 kg  kapusta biała w główce 1 kg boczek wędzony 20 dag kiełbasa zwyczajna 40 dag cebula 2 marchew - niekoniecznie jabłka-3 duże sztuki śliwki suszone -5 sztuk sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, masło- pół kostki grzyby prawdziwe(...)kiełbasą i cebulą , grzyby i jeszcze raz to samo Tak ułożone warstwy zalewamy dobrym rosołem lub bulionem, dodajemy przyprawy i przykrywamy garnek, gotujemy około 2 godzin, mieszając często, by bigosu nie przypalić Kiedy bigos prawie miękki dodajemy pokrojone śliwki, mieszamy, dodajemy do smaku sól  i powtórnie mieszamy Taką kapustę można odgrzewać, bo zyskuje na smaku

Proste Potrawy
1456. Bigos z cukinii 161

Zapraszam na pyszny bigos...ale z cukinii , a nie z kapusty...u mnie tym roku obrodziła cukinia, ale tylko żółta.. 1 cebula 3-4 marchewki  1 spora cukinia 3 pomidory 30 dkg kiełbasy sól, pieprz, wegeta listek, ziele koperek Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać solą. Następnie odcisnąć sok.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić , dodać

Moje domowe kucharzenie
Bigos z młodej kapusty 186

aromatyczna potrawa jednogarnkowa. Idealna na szybki letni obiad, u mnie w ulubionej wersji z pomidorami z puszki. Najlepszy po przegryzieniu się smaków. Post Bigos z młodej kapusty pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Szybki bigos z piersią z kurczaka 219

Pyszny, prosty bigos w wersji nieco odchudzonej. Według mnie równie pyszny co tradycyjny :) Składniki: mała główka białej kapusty 0,5kg kapusty kiszonej 2-3 filety z kurczaka kawałek kiełbasy słoiczek przecieru pomidorowego (200g) łyżeczka kminku pół łyżeczki majeranku papryka słodka 2 liście laurowe, ziele angielskie 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman pieprz, sól Przygotowanie: Biała kapustę szatkujemy i gotujemy na półtwardo

Ze smakiem i z pasją
Bigosowe łazanki-a może łazanki bigosowe 132

Czasami tak bywa, :)  że nawał obowiązków "uniemożliwia" nam, zrobienie obiadu. W takie dni, zawsze wyciągam zapasy z mojej zamrażarki. Dzisiaj padło na bigos, który robiłam przed świetami. :) Czyli zapraszam na bigosowe łazanki, a może na łazanki bigosowe....no nie ważne, ważne , że pyszne było ....  Do bigosu , ugotowałam makaron łazankowy. Zmieszałam bigos z makaronem, doprawiłam solą, pieprzem I natką

Smaki Edyty
Gęsi bigos ( z kiszonej kapusty ) 222

kołduny ( będzie kiedyś potem) to jeszcze połówkę połówki zamroziłam na drugi obiad ( będzie Pierś z gęsi pieczona w sosie pieprzowo-wiśniowym), a połówkę przerobiłam na coś w rodzaju gęsiego bigosu. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Bigos staropolski – tradycyjny 2176

Post Bigos staropolski – tradycyjny pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje