bigos - 2138 przepisów (strona:46/143)

“Polska kuchnia. Rozsmakuj się w tradycji” – recenzja 157

pierogi, które nasze babcie lepiły w długie, zimne wieczory. Mamy grzyby i kiszonki, wyjątkowo dużo u nas smaków kwaśnych, przyprawiamy majerankiem, kminkiem i koperkiem. Jemy na co dzień ten bigos chłopsko – szlachecki z dalekiej przeszłości i domowo – stołówkowy z PRL. Kupujemy konkretne produkty i wszyscy znamy smak pomidorowej z ryżem. Właśnie wg. takiego klucza dobierane są przepisy(...)twardo obstawiał, że to ta jego wersja jest najsmaczniejsza, ale nikt nie zarzuci Joannie Furgalińskiej, że nie wie jak się robi żurek. Największe ekstrawagancje to powidła śliwkowe dodawane do bigosu, masło śledziowe i ciastka ze skwarkami. Czy warto mieć w domu taką książkę? Jak najbardziej, przecież ile można jeść to sushi.   Polska kuchnia. Rozsmakuj się w tradycji Autor: Joanna

Ugotowane pozamiatane
Czerwona kapusta zapiekana z jabłkami i kiełbaskami. 161

pasujące do piwa danie wciąż możemy sobie przyrządzić. Zresztą - skąd przychodzi mi do głowy piwo i celebryci? Kapusta zapiekana z jabłkiem to przecież taka swojska potrawa dla wszystkich. Krewna bigosu. W wersji z kiełbasą niemal siostra ;) Podoba mi się w tym przepisie to, że przerywając jego produkcję na pewnym etapie uzyskamy dobrą surówkę, z kolei nie dodając kiełbasy - ciepły dodatek(...)Jeżeli zaś zostanie nam część tej kapusty z jabłkiem na drugi dzień i dodamy do niej np. kawałki pieczeni czy boczku (i może podlejemy trochę winem), to uzyskamy bigos pełną gębą. Cóż, że czerwony ;) Tak ogólnie, to warto zrobić danie wcześniej i odgrzać ponownie przed podaniem - zyska na smaku bardzo! Składniki: 1/2 czerwonej kapusty (niedużej) 1 czerwona cebula 2 jabłka

zadanie-gotowanie
kapusta biała jak bigos... 166

czosnku 4 sztuki, smalec 2 łyżki, łopatka bez kości 50 dag, kiełbasa śląska 3 sztuki, kiełbasa biała 3 sztuki/parzone, cebula 1 sztuka, kapusta biała 1 główka/średnia, przyprawa do bigosu 1 opakowanie, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, woda 2 szklanki umyte pomidory pokroić na połówki i w rozdrabniaczu lub dzbanku blendera razem z ząbkami(...)śląską, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażać z 5 minut i co jakiś czas zamieszać wlać do mięsa zmiksowany sok z pomidorów i zagotować dodać kapustę, przyprawę do bigosu, cukier, kucharka, pieprz mielony, wszystko dobrze wymieszać wlać wodę i pod przykryciem gotować z 40 minut, sprawdzić czy mięsko i kapusta są miękkie, podawać z pieczywem, ziemniakami - pyszna kapusta

W Mojej Kuchni Lubię
Bigos z dziczyzny 121

razem przedstawiam przepis na bigos z kuchni mojej mamy, na mięsie z ubitej zwierzyny, czyli na dziczyźnie. Dziczyzna charakteryzujące się niską zawartością tłuszczu, wysokimi walorami smakowymi i niepowtarzalnym aromatem. Co więcej dziczyzna zawiera więcej białka niż mięso zwierząt hodowlanych, obfituje w potas, sód, wapń, magnez i łatwo przyswajalne żelazo. Składniki: 1 kg dziczyzny 1 główka kapusty 1 kg. kiszonej(...)grzybami i śliwkami. Osobno gotujemy kiszoną kapustę z dodatkiem smalcu i kminkiem. Obie kapusty łączymy dodając uduszone mięso z boczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zostawiamy ugotowany bigos na noc. Rano jeszcze raz dusimy przez 0,5 godz.  Na koniec dodajemy szklankę czerwonego wytrawnego wina i jeszcze dusimy przez

Z notatnika
Lekki bigosik z cukinii 140

całym dniu spędzony na jesiennym przeglądzie szaf, czas na trochę do królestwa smaku :) W lodówce wszystkie zawekowane słoiczki bigosu z cukinii się skończyły, więc tym samy postanowiłam przygotować go na świeżo. Ja osobiście lubię bigosik z cukinii w najprostszej postaci, choć można oczywiście go wzbogacić dokładając do składników czerwoną paprykę, sos sojowy, bazylię ... według własnego uznania. Warto eksperymentować! Jak przygotowuję(...)pokrojone wrzucić do garnka z cukinią i dusić jeszcze ok. 10 minut. Czosnek bardzo drobno posiekać lub zetrzeć i wraz z drobno posiekanymi listkami świeżej pietruszki dodać do bigosu. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszać i gotowe

Z notatnika
Golonka pieczona w bejcy piwnej 146

stole goszczą niezwykle rzadko, bo to rozpustne mięso, choć bardzo smaczne. Wybieram zawsze jak najmniejsze sztuki z cieniutką skórką, takie są najlepsze. Wywar z ich gotowania przeznaczam zawsze do bigosu i te dwie potrawy robię zazwyczaj jednego dnia. Bejcowane w piwie, musztardzie z chrupiącą skórką są aromatyczne i bardzo smaczne.  Przygotowane  w garnku  Fissler  który(...)seler, resztę przypraw, sól, doprowadzam do wrzenia i gotuję 2-3 godziny na małym ogniu do miękkości. Odsączam z wywaru, wywar dodaję do innej potrawy u mnie jest to bigos. Przygotowuję bejcę: Piwo mieszam z musztardą, octem winnym, miodem, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam do smaku solą i pieprzem, maczam w marynacie, układam w naczyniu żaroodpornym, resztą marynaty zalewam

Wanilia i Kardamon
Bigos z cukinii 144

Witam Kochani jako, że sezon na cukinię w pełni, chciałabym Wam przedstawić jeden z przepisów, które uwielbiam-bigos z cukinii. Jak dla mnie lepszy niż klasyczny z kapusty :-) Zachwycił mnie od pierwszego razu jak go przygotowałam.  Robi się go bardzo szybko, a produkty, które do niego potrzebujemy każdy raczej ma w lodówce.  Jest to świetna alternatywa dla ciężkiego(...)bigosu z kapusty. Polecam spróbować, ja odkąd mamy sezon na cukinię robię go dość często.  Znika bardzo szybko :-) Polecam serdecznie SKŁADNIKI -2 średnie cukinie, jak mamy małe takie marketowe to trzeba dać nawet z 5 sztuk -1 słoiczek  koncentratu pomidorowego dobrej jakości  190g  -2 duże marchewki -3 średnie cebule -2-3 laski kiełbasy -troszkę vegety -pieprz

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Lipnicki bigos z cukinii – kuchnia podkarpacka 180

Choć kapusta jest zdecydowaną liderką kuchni podkarpackiej (nie licząc ziemniaków), bywa u nas zastępowana innymi warzywami. Prezentowałam już kiedyś smaczny i zaskakujący bigos z cebuli , dzisiaj natomiast proponuję bigos z cukinii. Jego dużą zaletą jest bogactwo warzyw i lekka konsystencja. Można go podać z chleb lub z tłuczonymi ziemniakami. Również z kaszą mu po drodze :) Przepis pochodzi z Korso Kolbuszowskiego

Trzeci talerz
Młoda kapusta z dodatkami 96

Zawieruszony przepis z wiosenną młodą kapustą. Nie nazwaliśmy "bigos z młodej kapusty" bowiem kiedyś dodając taki w troszkę innej wersji zostaliśmy " sympatycznie" potraktowani przez trolla.  Składniki młoda kapusta główka ok. 1 kg karkówka 400g cebula 150g (2 średnie) słonina młoda marchewka 4-5 szt koperek pęczek koncentrat pomidorowy 130g 2 suszone pomidory 1 duży pomidor ziele angielskie 5 liść(...)przez 10 minut. Gdy młoda kapusta zrobiła się miękka, dodałem koncentrat pomidorowy, pokrojone suszone pomidory, pokrojony świeży pomidor, drobno posiekany koperek, pieprz, sól, słodką paprykę, ocet winny, wszystko wymieszałem. Bigos dusiłem jeszcze przez 5 minut

R'n'G Kitchen
kapusta z łopatką... 144

Składniki kapusta 1 główka, przyprawa do bigosu 1 opakowanie, kostka rosołowa 1 sztuka, smalec 2 łyżki, łopatka bez kości 1 kg, cebula 2 sztuki, pomidory 5 sztuk, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku średniej wielkości główkę kapusty drobno pokroić, w garnku zalać wodą i gotować z 10 minut, wodę odlać z garnka(...)wsypać do kapusty przyprawę do bigosu, kostkę rosołową i wymieszać z 4 szklankami wody na smalcu zrumienić pokrojoną w kostkę łopatkę, cebulę pokrojoną w kostkę, dodac wszystko do kapusty pomidory w rozdrabniaczu rozdrobnić i wlać do kapusty, gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa co jakiś czas mieszając, jeśli trzeba to dolać wody do smaku doprawić przyprawą w płynie

W Mojej Kuchni Lubię
Szybki bigos z dodatkiem młodej kapusty 146

Jeśli został Ci kawałek pieczonego mięsa z obiadu, to idealnym daniem na jego spożytkowanie będzie szybki bigos z młodej kapusty. Jak już sugeruję w tytule, przygotowanie tego przysmaku nie musi zajmować kilka dni. Może niektórzy z Was już zdążyli się zorientować, że jestem wielbicielką kuchni polskiej i często przeglądam stare księgi kucharskie, by czerpać z naszej polskiej tradycji […] Artykuł(...)Szybki bigos z dodatkiem młodej kapusty pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Bigos z kiszonej kapusty. 1109

Składniki: 1,5 kg kiszonej kapusty 2 kiełbasy podwawelskie 400 g mięsa wieprzowego z łopatki 8 ziarenek ziela angielskiego 5-6 liści laurowych 3 suszone śliwki przyprawa do bigosu, sól, pieprz 2 cebule 220 g przecieru pomidorowego Kapustę przepłukać pokroić i wrzucić do garnka, dolać wody tak aby była do 3/4 poziomu kapusty, wrzucić ziele angielskie, liście laurowe oraz śliwki(...)podsmażamy kiełbasę. Kiedy kapusta już będzie miękka wrzucamy do niej przygotowane mięso i kiełbasę. Doprawiamy przyprawami, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy na małym ogniu jeszcze około 30 minut. Bigos można przechowywać w słoikach około 2 tygodnie. Smacznego

Moje-pitraszenie
Placek włoski - pierwsza propozycja na świąteczny stół 160

świętowaniem Bożego Narodzenia. W moim rodzinnym domu poza tymi postnymi potrawami, które stanowiły  o wyjątkowości wieczerzy wigilijnej były też potrawy na kolejne dni odpoczynku. Mama zawsze gotowała bigos, na święta szczególnie bogaty, mięsny i sycący. Jako dziecko  nie byłam jego amatorką, dopiero teraz rozumiem, jak wartościową stanowił potrawę, pozwalał Mamie odejść od kuchni w kolejne dni. Zwyczajowo jednym(...)szczęśliwy skok psa i głaszcząc go chwalił za grzeczne towarzyszenie. Nigdy nie zapomnę tej powtarzalnej dorocznie sceny. Przypominała mi się również kilka dni temu, kiedy sama szykowałam staropolski bigos, aby zagotowany w słoikach czekał na święta. Ten obrazek spokojnej pracy mego Taty i uniesiony w górę czarny pyszczek Figara stał przed moimi oczami nieomal namacalnie. Myślę, że teraz obaj cieszą

I tu będę miała takie te
Maślany bigos z młodej kapusty 280

bowiązkową potrawą w wiosenno-letnie dni jest u mnie bigos z młodej kapusty- z  tartą marchewką, ogromną ilością świeżego koperku  i obowiązkowym dodatkiem jakim jest masło (duuużo masła), które cudownie podbija smak i nadaje tej fantastycznej maślanej nuty- to mój przepis na smaczny bigosik :) Z dodatkiem boczku, kiełbaski czy chudej szynki też wyśmienicie smakuje, jednak ja preferuję(...)wystarczy 1/2 szklanki) i doprowadzić do wrzenia. Gotować bez przykrycia, maksymalnie 20 minut- z czego 10 minut przed końcem dodać masło, a 2-3 minuty- tartą marchewkę. Na końcu bigos doprawić solą, pieprzem oraz świeżym koprem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania