Obowiązkową potrawą w wiosenno-letnie dni jest u mnie bigos z młodej kapusty- z tartą marchewką, ogromną ilością świeżego koperku i obowiązkowym dodatkiem jakim jest masło (duuużo masła), które cudownie podbija smak i nadaje tej fantastycznej maślanej nuty- to mój przepis na smaczny bigosik :) Z dodatkiem boczku, kiełbaski czy chudej szynki też wyśmienicie smakuje, jednak ja preferuję bez :) Do ziemniaków(...)wystarczy 1/2 szklanki) i doprowadzić do wrzenia. Gotować bez przykrycia, maksymalnie 20 minut- z czego 10 minut przed końcem dodać masło, a 2-3 minuty- tartą marchewkę. Na końcu bigos doprawić solą, pieprzem oraz świeżym koprem. Smacznego
Kraina Miodem Płynącapojawiła się w Polsce najprawdopodobniej około XIV wieku i przez wieki była podstawą kuchni chłopskiej, ale cenili ją też królowie i szlachta, która na kuligi często zabierała garnek z bigosem. Choć najpopularniejszymi polskimi potrawami z kapusty są właśnie bigos i kapuśniak, to gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym lub gołąbki z grzybami plasują się tuż za nimi. Nie mniej
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatruskawki czy maliny – jeden dzień, a sałatę do tygodnia. Gotowe potrawy, jak rosół czy gotowane grzyby można bezpiecznie przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2-3 dni. Niektóre dania, jak bigos, najlepiej jest spasteryzować w słoikach lub zamrozić. Pasteryzowany bigos wytrzyma w chłodnych warunkach do 3 miesięcy, a mrożony – nawet pół roku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Jak długo można przechowywać
Kulinarne Przebojebotwinki 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler korzeniowy 1 jabłko 1 suszony podgrzybek 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g bigosu olej 2 łyżki czarnuszki cukier sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie Marchewkę i pietruszkę kroimy na talarki, seler w drobną kostkę, buraki z botwinki w kostkę zaś liście i łodygi(...)rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, suszony grzyb, zagotowujemy. Dodajemy sól i pieprz. W tym czasie przygotowujemy paszteciki. Ciasto rozwijamy, kroimy wzdłuż na pół. Na dług bok ciasta układamy bigos, zawijamy, kroimy na kawałki, układamy na blaszce. Ciasto z wierzchu smarujemy olejem i posypujemy czarnuszką. Zapiekamy 25 min w temperaturze 200°C . Z zupy wyciągamy jabłko, dodajemy majeranek, posiekane liście
R'n'G KitchenSałatka warzywna - dwa dni przed kroję, rano w Wigilię dodaję majonezu. 6. Sałatka z tuńczykiem 7. Łazanki z kapustą i grzybami 8. Kapusta postna (później powstaję z niej bigos) 9. Jagły zamiast kutii 10. Zamiast kompotu z suszu - grzaniec bezalkoholowy 11. Krokiety z kapustą i grzybami 12. Paszteciki - już upieczone, zamrożone. Ciasta i ciasteczka Pierniczki już są, planuje upiec piernik(...)wylewany, zrobić chatkę Puchatka, keks mocno bakaliowy, muffinki , ciasto Izaura i ciasto marchewkowe. Jest sporo ciast dlatego, że obdarowuję nimi rodzinę czy znajomych. Przygotowuję też dania mięsne typu bigos, rolady, pasztet itp. na Boże Narodzenie. W tym roku będę korzystać z blogu zcukrempudrem . Szczerze polecam wszystkie przepisy są świetne i bardzo pomocne. Nie ma śledzi (nie lubimy), karpia (mało
Na moim talerzuPozostało Wam jeszcze sporo bigosu ze świąt? Możecie zrobić z niego paszteciki na Sylwestra :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldPozostało Wam jeszcze sporo bigosu ze świąt? Możecie zrobić z niego paszteciki na Sylwestra :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldżurawinie Królik w białym winie i czosnku Polędwiczki wieprzowe sous-vide Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Ciasta Ciasto pomarańczowo-czekoladowe Ciasto marchewkowe z białą polewą i orzechami pekan Pepparkakor, szwedzkie pierniczki
Kulinarne przygody Gatityprzyprawy, grzybki, śliwki. Gotujemy długo aż do miękkości kapusty i mięsa. Wyjmujemy kości odrywamy mięso, rozdrabniamy i razem z pokrojoną kiełbasą możemy jeszcze podsmażyć. Kiełbasę też dodajemy do naszego bigosu. Na koniec mąkę mieszamy z wodą i koncentratem, do konsystencji gęstej śmietanki i dodajemy do bigosu. Dosalamy i doprawiamy do smaku
Gotowanie jest łatwestole musi być prosta, jak wszystkie dania tego dnia. Nie potrzebuje dodatkowych aromatów, bo kapusta z grzybami ma pachnieć grzybami i kapustą. Jeśli chcecie zakisić kapustę z myślą o bigosie, wtedy proszę bardzo, można a nawet trzeba ją aromatyzować. Kiszona czy kwaszona My co roku przed Wigilią kisimy kapustę, bo ma zupełni inny smak niż kupiona w sklepie. Podobno(...)kubków smakowych :-). Choć może być nam trudno w to uwierzyć, na zachodzie ta metoda konserwowania produktów spożywczych jest zupełnie nieznana! Co za strata! My dzięki niej jesteśmy bogatsi o bigosy, kapuśniaki, surówki, barszczyki i zakąskę do zimnej wódki, czyli ogórki. Walory smakowe to jedno. Kapusta i inne kiszonki jest bardzo zdrowa, ma sporo witamin i dobrze jest ją jeść szczególnie
Niedzielny kucharzWigilię idealny będzie bigos bez mięsa, równie dobry co i z mięsem. Grzyby nadadzą cały aromat potrawie :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldWigilię idealny będzie bigos bez mięsa, równie dobry co i z mięsem. Grzyby nadadzą cały aromat potrawie :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldbogato”, z mocnym aromatem wędzonki i leśnych grzybów oraz z obowiązkowym dodatkiem golonki wieprzowej. Chwilami mając do czynienia z tak przygotowywanym kapuśniakiem nasuwają się trudne do odpędzenia skojarzenia z bigosem, chociaż to oczywiście nie to. Ale podobnie jak bigos nasz kapuśniak najlepiej smakuje długo gotowany i nieco odstany. Użyjcie koniecznie dobrej jakości składników, a spokojnie wytrzyma w lodówce dobrych kilka
Kulinarna PokusaJesienią nie brakuje u mnie dyni. Można z niej wyczarować przekąski, słodkie wypieki, zupy, gulasze czy ostatnio słynny bigos z dyni . Spróbowałam prawie wszystkiego i polecam! Dziś u mnie dynia pachnąca delikatnie imbirem, pomarańczą i czosnkiem, w lekko ostrej wersji podana z sosem czosnkowym lub jogurtowym. Jesienne wspaniałości – zapraszam! Odkąd poznałam dynię Hokkaido reklamuję ją wszystkim wokoło. Wspaniały orzechowy(...)mnie podobny smak słodkich batatów:) Polecam także moje inne przepisy z dynią w roli głównej: ciasto torcik dyniowy mech zupę krem z dyni krem z dyni pieczoną dynię bigos z dyni z papryką i chorizo SKŁADNIKI: 1 dynia, u mnie Hokkaido (inną należy obrać ze skóry) oliwa kilka kropel soku z pomarańczy sól, pieprz cytrynowy, ostra papryka i lubczyk
Zasmakuj Kuchni