bigos - 2221 przepisów (strona:45/149)

Bigos 155

przyprawy, grzybki, śliwki. Gotujemy długo aż do miękkości kapusty i mięsa. Wyjmujemy kości odrywamy mięso, rozdrabniamy i razem z pokrojoną kiełbasą możemy jeszcze podsmażyć. Kiełbasę też dodajemy do naszego bigosu. Na koniec mąkę mieszamy z wodą i koncentratem, do konsystencji gęstej śmietanki i dodajemy do bigosu. Dosalamy i doprawiamy do smaku

Gotowanie jest łatwe
Przepisy na wigilię: Kapusta kiszona last minute 141

stole musi być prosta, jak wszystkie dania tego dnia. Nie potrzebuje dodatkowych aromatów, bo kapusta z grzybami ma pachnieć grzybami i kapustą. Jeśli chcecie zakisić kapustę z myślą o bigosie, wtedy proszę bardzo, można a nawet trzeba ją aromatyzować. Kiszona czy kwaszona My co roku przed Wigilią kisimy kapustę, bo ma zupełni inny smak niż kupiona w sklepie. Podobno(...)kubków smakowych :-). Choć może być nam trudno w to uwierzyć, na zachodzie ta metoda konserwowania produktów spożywczych jest zupełnie nieznana! Co za strata! My dzięki niej jesteśmy bogatsi o bigosy, kapuśniaki, surówki, barszczyki i zakąskę do zimnej wódki, czyli ogórki. Walory smakowe to jedno. Kapusta i inne kiszonki jest bardzo zdrowa, ma sporo witamin i dobrze jest ją jeść szczególnie

Niedzielny kucharz
Bigos wigilijny (bez mięsa) 448

Wigilię idealny będzie bigos bez mięsa, równie dobry co i z mięsem. Grzyby nadadzą cały aromat potrawie :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Bigos wigilijny (bez mięsa) 448

Wigilię idealny będzie bigos bez mięsa, równie dobry co i z mięsem. Grzyby nadadzą cały aromat potrawie :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Kapuśniak z kiszonej kapusty 150

bogato”, z mocnym aromatem wędzonki i leśnych grzybów oraz z obowiązkowym dodatkiem golonki wieprzowej. Chwilami mając do czynienia z tak przygotowywanym kapuśniakiem nasuwają się trudne do odpędzenia skojarzenia z bigosem, chociaż to oczywiście nie to. Ale podobnie jak bigos nasz kapuśniak najlepiej smakuje długo gotowany i nieco odstany. Użyjcie koniecznie dobrej jakości składników, a spokojnie wytrzyma w lodówce dobrych kilka

Kulinarna Pokusa
DYNIA PIECZONA 135

Jesienią nie brakuje u mnie dyni. Można z niej wyczarować przekąski, słodkie wypieki, zupy, gulasze czy ostatnio słynny bigos z dyni . Spróbowałam prawie wszystkiego i polecam! Dziś u mnie dynia pachnąca delikatnie imbirem, pomarańczą i czosnkiem, w lekko ostrej wersji podana z sosem czosnkowym lub jogurtowym. Jesienne wspaniałości – zapraszam! Odkąd poznałam dynię Hokkaido reklamuję ją wszystkim wokoło. Wspaniały orzechowy(...)mnie podobny smak słodkich batatów:) Polecam także moje inne przepisy z dynią w roli głównej: ciasto torcik dyniowy mech zupę krem z dyni krem z dyni pieczoną dynię bigos z dyni z papryką i chorizo SKŁADNIKI: 1 dynia, u mnie Hokkaido (inną należy obrać ze skóry) oliwa kilka kropel soku z pomarańczy sól, pieprz cytrynowy, ostra papryka i lubczyk

Zasmakuj Kuchni
Kapuśniak z kiszonej kapusty 190

bogato”, z mocnym aromatem wędzonki i leśnych grzybów oraz z obowiązkowym dodatkiem golonki wieprzowej. Chwilami mając do czynienia z tak przygotowywanym kapuśniakiem nasuwają się trudne do odpędzenia skojarzenia z bigosem, chociaż to oczywiście nie to. Ale podobnie jak bigos nasz kapuśniak najlepiej smakuje długo gotowany i nieco odstany. Użyjcie koniecznie dobrej jakości składników, a spokojnie wytrzyma w lodówce dobrych kilka

Kulinarna Pokusa
Bigos z cukinii z kapustą białą 188

Witam Kochani jako, że sezon na cukinię w pełni, chciałabym Wam przedstawić jeden z przepisów, które uwielbiam-bigos z cukinii, ale z dodatkiem białej kapusty.  Robi się go bardzo szybko, a produkty, które do niego potrzebujemy każdy raczej ma w lodówce.  Jest to świetna alternatywa dla  bigosu z kiszonej  kapusty. Polecam spróbować, ja odkąd mamy sezon

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Papryka w sosie 124

podanie z dodatkiem ryżu, kaszy lub makaronu, kto się skusi – proszę bardzo To danie, które w naszym domu króluje kilka dni, bo najlepiej przygotować go więcej (jak bigos z kapusty czy modne teraz bigosy warzywne, np. z dyni lub cukinii), odgrzewać i smakować. Każdego dnia, nie wiedzieć czemu smakuje lepiej:) SMACZNEGO Składniki: 3 czerwone duże papryki 2 cebule

Zasmakuj Kuchni
Bigos z cukinii 140

Przepyszny, delikatny, lekko kwaśny od pomidorów i bardzo sycący za sprawą dużej ilości warzyw i kiełbasy. Tak przedstawia się bigos z cukinii, który gotuje się znacznie krócej. Cukinia może nie przypomina kapusty, ale podobnie doprawiona jest w stanie ją zastąpić tym, którzy mają jej nadmiar. Potrzebujemy: 2 cebule 300 g kiełbasy śląskiej z szynki Maestro Henryk Kania 2 marchewki(...)woli), wydrążamy pestki i kroimy w kostkę. Dodajemy do podsmażonych warzyw z kiełbasą. Od momentu zagotowania gotujemy około godzinę z dodatkiem soli i pieprzu. Jeżeli lubicie bardziej "wodnisty" bigos gotujcie go z przykryciem, jeżeli bardziej treściwy - bez przykrycia, wtedy większość płynu odparuje. Do lekko rozgotowanej cukinii dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory malinowe. Gotujemy jeszcze przez około 10 minut

MamaOskarka
Ekspresowy bigos z białej kapusty 193

prawda lipcowa kapusta nie jest już młoda, ale jeszcze można przygotować z niej ekspresowy bigos. Wystarczy główka białej kapusty, marchewka i kawałek kiełbasy. I kilka innych dodatków, które na pewno macie w swojej kuchni.     Składniki /4 porcje/: 1/2 główki białej kapusty 2 średnie marchewki 1 cebula ok. 150-200 g kiełbasy 400 ml bulionu pieprz pęczek koperku(...)Wykonanie: Kapustę umyć, usunąć „głąb” i poszatkować. Przełożyć do garnka Czytaj dalej... Artykuł Ekspresowy bigos z białej kapusty pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Surówka z czerwonej cebuli z jabłkiem – kuchnia podkarpacka 188

terenu działania Stowarzyszenia Czarnożecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”. Przy tej okazji przypominam też o innym podkarpackim daniu na bazie cebuli, które gości na blogu od dawna. To bieszczadzki bigos z cebuli po jałowsku . Danie wyjątkowe i niepowtarzalne. Bigos z cebuli po jałowsku Zachęcam do wypróbowania obu przepisów :) Składniki na surówkę: 4 czerwone cebule 2-3 duże jabłka (najlepiej twarde, słodkie

Trzeci talerz
Bigos z młodej kapusty 183

sezonowy przysmak, na który czekamy całą zimę. Małe główki w kolorze zielonym i jasnozielonym można kupić od maja do lipca. Z takiej kapusty przygotujecie najlepsze surówki, kapuśniaki i bigosy. Uwielbiam ją w każdej postaci. Dziś serwuję bigos z mięsną wkładką w postaci kabanosa, ale możecie go zastąpić boczkiem lub inną kiełbasą, albo po prostu pominąć, jeśli wolicie wersję vege

Smakowity Blog Kulinarny
Młoda kapusta gotowana 392

Schabowy z ziemniakami i kapustą – leszego obiadu długo by szukać. Młoda kapusta gotowana Kapusta to warzywo, które uwielbiają wszyscy Polacy. Fakt ten potwierdzony jest chociażby przez bigos, który jest naszym daniem narodowym. Nie ma się co nam dziwić gdyż z tego tak prostego warzywa powstają pyszne surówki, zupy, kapusta zasmażana, pierogi, łazanki, bigos… oj długo by pisał. Niewątpliwie

mecooks
Paprykowy bigos z młodą kapustą 158

Szybki, prosty i jaki dobry bigos z młodej kapusty i papryki. Dodałam do niego wędzony schab bo taki miałam ,ale można dać inną wędlinę. Ja bardzo lubię warzywa aldente dlatego nie rozgotowywałam ich mocno. Podaję z dużą ilością koperku. U mnie bigos w wersji obiadowej. 1 główka młodej kapusty 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 cebula 3 gałązki selera naciowego

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania