bigos - 2138 przepisów (strona:38/143)

Zapiekane łazanki z kapustą i pieczarkami 50

Składniki: ? 250 g makaronu łazanki ? 400 g pieczarek ? 2 cebule ? 1 mała główka kapusty ? 1 udko kurczaka ? 150 g boczku wędzonego ? sól, pieprz, przyprawa do bigosu ? 50 g sera żółtego Wykonanie: ? Ugotować łazanki al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą. ? Ugotować udko kurczaka w wodzie z przyprawami. ? Usmażyć boczek pokrojony w kostkę. ? Cebulę pokroić, usmażyć na oleju, dodać(...)pokrojone pieczarki, poddusić. ? Kapustę pokroić i ugotować w osolonej wodzie. ? Zemleć w maszynce pieczarki z cebulą, kapustę, boczek i mięso kurczaka. ? Wymieszać z łazankami, dodać do smaku przyprawę do bigosu. ? Wyłożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem, posypać startym serem żółtym. ? Zapiekać przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C

To co kocham
Bigos z młodej kapusty 46

się prosiła młoda kapusta, aby zrobić z niej bigosik… taki wiosenny, delikatny, prawie dietetyczny. Jestem zwolenniczką i propagatorką pieczenia tego właściwego bigosu „zimowego” w piekarniku. Ale bigos z młodej kapusty robi się błyskawicznie, nie wymaga gotowania kapusty ani długiego pieczenia. Wszystko robię w jednym garnku, dusząc na koniec na wolnym ogniu. Składniki: ? 2 młode kapusty ? 4 plastry

To co kocham
Bigosik z młodej kapusty z zielonym groszkiem 48

pojawiła się młoda kapusta, a że przed sezonem smakuje najlepiej, to postanowiłam zrobić bigosik. Nowością jest dodanie zielonego groszku, co prawda jest mrożony, ale w kapuście smakuje wyśmienicie. Do bigosu podałam ziemniaki w mundurkach. Pychota! Składniki: ? 1 młoda kapusta ? 1 opakowanie groszku mrożonego ? 300 g boczku wędzonego ? 1 cebula ? 2 łyżki koncentratu pomidorowego ? 4 duże ziemniaki ? sól, pieprz do smaku(...)przykryciem. ? Dorzucić groszek zielony i jeszcze poddusić z 15 minut. ? Doprawić koncentratem pomidorowym, pogotować ok. 5 minut. ? Ugotować ziemniaki w mundurkach, obrać ze skórki, posolić i podawać z bigosem

To co kocham
Buraczki z peperoni 45

wyobrażam sobie "drugiego dania". Co ja gadam! W ogóle nie wyobrażam sobie życia bez buraczków, nie wspominając o tym, że do mielonych, to u mnie podstawa. I do bigosu również! Pamiętam, kiedy chodziłem na tzw. obiady abonamentowe, (to były czasy!), to podstawą (codziennie!-serio!) moich zamówień był bigos z ziemniakami, do tego buraczki i kompot, najlepiej z truskawek. Ależ się

R'n'G Kitchen
Bigos domowy z mięsem i kiełbasą . 65

kostkę i zrumienioną na patelni na oleju. Do kapusty dodajemy skwarki ze smalcem, przyprawy, doprawiamy do smaku solą i mielonym pieprzem, całość dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze parę minut. Bigos jest gotowy, najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą . Wystarczy go wtedy podgrzać i podać na stół. Jeśli ktoś chce to może dodać do bigosu przecieru pomidorowego , a także

Przepisy i porady kulinarne
Domowa granola z żurawiną i jabłkiem – dietetyczna 76

prezent? Który aromat wybrać? Poznaj praktyczne wskazówki! Dania na Wigilię – 15 SPRAWDZONYCH PRZEPISÓW Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid – RECENZJA + PRZEPIS (kulebiak z kapustą i grzybami) WIGILIJNY BIGOS bez mięsa! Wegetariański bigos z tofu

Via Gusto
Wegańskie przekąski na imprezę! 4 pomysły na przystawki 61

prezent? Który aromat wybrać? Poznaj praktyczne wskazówki! Dania na Wigilię – 15 SPRAWDZONYCH PRZEPISÓW Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid – RECENZJA + PRZEPIS (kulebiak z kapustą i grzybami) WIGILIJNY BIGOS bez mięsa! Wegetariański bigos z tofu Ciastka na choinkę z witrażem – CIASTKA BOMBKI

Via Gusto
KROKIETY ŁUBINOWE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (keto, LCHF, bez glutenu) 65

kłodawska 5 g masła klarowanego do smażenia Farsz 100 g kapusty kiszonej 1 g grzybów suszonych 30 g cebuli 10 g masła klarowanego można też użyć gotowego farszu np. bigosu wegetariańskiego, dodając tylko tłuszczu Panierka 1 jajko 10 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej 10 g łupin babki jajowatej 10 g   mąki łubinowej   10 g płatków drożdżowych nieaktywnych sól(...)letnią wodą. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle do miękkości. Odciśnięte grzyby drobno pokroić lub zmielić. Wszystkie składniki zmieszać doprawiając solą i pieprzem do smaku. Można także użyć gotowego bigosu wegetariańskiego podgrzewając go z dodatkiem tłuszczu oraz przyprawiając. Przygotować naleśniki miksując lub mieszając trzepaczką wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć lejącą konsystencje zatem ilość mąki należy dobrać w zależności od wielkości

Ola la LCHF
KETO ŁAZANKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (LCHF, bez glutenu, redukcja) 62

Dodatki 100 g kapusty kiszonej 4 g grzybów suszonych 30 g cebuli 20 g masła klarowanego sól kłodawska pieprz czarny mielony można też użyć gotowego farszu np.  bigosu wegetariańskiego,  dodając tylko tłuszczu Przygotowanie Makaron łazanki Wszystkie składniki dokładnie zmiksować a następnie zanim ciasto zgęstnieje wyjąć z misy na oprószoną mąką bambusową stolnicę. Ciasto zagniatać aż uzyska elastyczną formę(...)letnią wodą. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle do miękkości. Odciśnięte grzyby drobno pokroić lub zmielić. Wszystkie składniki zmieszać doprawiając solą i pieprzem do smaku. Można także użyć gotowego bigosu wegetariańskiego podgrzewając go z dodatkiem tłuszczu oraz przyprawiając. Gotowy farsz i makaron dokładnie wymieszać, przyprawiając ewentualnie do smaku. Doskonale smakuje zarówno bezpośrednio przygotowany, jak i odgrzewany. Keto łazanki z kapustą

Ola la LCHF
KETO PIEROGI BAMBUSOWE Z KAPUSTĄ (LCHF, bez glutenu) 107

Farsz 100 g kapusty kiszonej 4 g grzybów suszonych 30 g cebuli 20 g masła klarowanego sól kłodawska pieprz czarny mielony można też użyć gotowego farszu np.  bigosu wegetariańskiego,  dodając tylko tłuszczu Przygotowanie – keto pierogi bambusowe z kapustą Farsz Grzyby moczyć w wodzie przez całą noc. Rano gotować je przez ok. 5-10 minut w wodzie(...)letnią wodą. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle do miękkości. Odciśnięte grzyby drobno pokroić lub zmielić. Wszystkie składniki zmieszać doprawiając solą i pieprzem do smaku. Można także użyć gotowego bigosu wegetariańskiego podgrzewając go z dodatkiem tłuszczu oraz przyprawiając. Ciasto Wszystkie składniki dokładnie zmiksować a następnie zanim ciasto zgęstnieje wyjąć z misy na oprószoną mąką bambusową stolnicy. Ciasto zagniatać aż uzyska

Ola la LCHF
KROKIETY BAMBUSOWE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (keto, LCHF, bez glutenu) 71

kłodawska 5 g masła klarowanego do smażenia Farsz 100 g kapusty kiszonej 1 g grzybów suszonych 30 g cebuli 10 g masła klarowanego można też użyć gotowego farszu np. bigosu wegetariańskiego, dodając tylko tłuszczu Panierka 1 jajko 10 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej 10 g łupin babki jajowatej 10 g   mąki łubinowej   10 g płatków drożdżowych nieaktywnych sól(...)letnią wodą. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle do miękkości. Odciśnięte grzyby drobno pokroić lub zmielić. Wszystkie składniki zmieszać doprawiając solą i pieprzem do smaku. Można także użyć gotowego bigosu wegetariańskiego podgrzewając go z dodatkiem tłuszczu oraz przyprawiając. Naleśniki przygotować zgodnie z przepisem na naleśniki bambusowe, miksując lub mieszać trzepaczką wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć lejącą konsystencje zatem ilość mąki

Ola la LCHF
Jakie potrawy na święta Bożego Narodzenia zrobić? Lista 68

Boże Narodzenie, weź pod uwagę klasyczny schab ze śliwką. To delikatne mięso nadziewane suszonymi owocami i polane sosem pieczeniowym, które możesz podać z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej. Bigos z grzybami Smaczne potrawy na Boże Narodzenie nie muszą zawierać mięsa – mogą być także w pełni wegańskie. Takim przykładem jest bigos z wędzonymi śliwkami i boczniakami, który najlepiej podawać

Rozdomowiona
na szybko pyszny, prosty bigos... 214

minut na średnim ogniu bez przykrycia, co jakiś czas zamieszać, najlepiej smakuje gdy z godzinę postoi i nabierze smaku. - przyszła ochota na coś kwaśnego i sytego, więc zrobiłam bigos, bardzo szybki, prosty i wyjątkowo smaczny i sycący. Kapusta gotowana w szybkowarze i dodana do usmażonej wędliny i jest bigos gotowy..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Żeberka duszone w kapuście kiszonej. Cały garnek bardzo konkretnego i pysznego jedzenia. PRZEPIS 218

danie dla tych, którzy lubią konkret w kuchni. Można je porównać do bigosu, też składa się głównie z kapusty kiszonej i mięsa. Tutaj jednak mamy żeberka wieprzowe. Dzięki temu, że gotują się z kośćmi, całe potrwa nabiera bardzo wyrazistego charakteru. Bardzo prosta, a zarazem niezwykle smaczna kuchnia. Przepis na żeberka wieprzowe duszone w kapuście kiszonej Składniki: Paski żeberek wieprzowych(...)jakiś czas sprawdzając, czy na dnie garnka jest jeszcze płyn. Jeśli wyparował wcześniej, uzupełnij, inaczej danie się przypali. Żeberka są gotowe, podobnie jednak jak w przypadku bigosu , to danie najlepsze jest, gdy się trochę przegryzie. Polecamy też nasz przepis na żeberka pieczone: Prosty przepis na pieczone żeberka, które zawsze się udają. Są mięciutkie i pyszne Artykuł Żeberka duszone w kapuście

Kulinarna Polska
Szybki bigos z młodej kapusty 50

ziele angielskie .Posolić ,dodać trochę pieprzu i papryki do smaku .Boczek i kiełbasę podpiec dość mocno na patelni i dorzucić do kapusty.Cebule również osolić , podsmażyć i dodać do bigosu .Dusić na małym ogniu przez ok 1 godz.(pilnować ,bo młoda kapusta lubi się rozgotować).Podczas gotowania dolewać trochę wody .Po tym czasie dodać koncentrat ,chwilę gotując. Pod koniec poprószyć mąką(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Szybki bigos z młodej kapusty pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!

Proponowane wyszukiwania