bigos - 2237 przepisów (strona:37/150)

WYKWINTNY BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY 205

Bogaty w smaku bigos z młodej kapusty i tartych na tarce warzyw korzeniowych: marchewki, pietruszki, selera. Z podsmażonym boczkiem i wiejską kiełbaską. Z dodatkiem białego wina i rozdrobnionych świeżych pomidorów. Z dużą ilością koperku i natki pietruszki. Naprawdę pyszny i gotowy w półgodziny. Po zagotowaniu bigos można zamknąć na gorąco w słoikach i przechowywać w lodówce. Świetnie nadaje się

cool and minty
Bigos z dynią i pieczarkami 274

zdrowym dodatkiem pasującym do wielu dań. Oprócz musu, dyniowego ciasta, kremowej zupy czy dyniowej latte można przygotować z jej dodatkiem wiele innych potraw. Po jesiennym leczo przyszła pora na bigos z dynią. Pyszny! A do czego Wy lubicie dodawać dynię? Na średni garnek bigosu: 600 g łopatki wieprzowej bez kości 300 g dyni hokkaido 300 g pieczarek 600 g białej

Ze smakiem i z pasją
Bigos na pieczonych skrzydełkach 184

wszystkich sposobów gotowania kapusty, ten lubię najbardziej. Mowa oczywiście o bigosie w wersji letniej. O tej porze roku bigos jest łagodniejszy, bardzo smakowity i nie stanowi "zagrożenia" dla wątroby. Do ugotowania go wykorzystuję pieczone skrzydełka, które robię poprzedniego dnia na obiad w dość dużej ilości. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Lekki bigos z młodej kapusty, jabłkiem i żurawiną 222

pokrojone na 4 morele, jabłka pokrojone w 1 cm kostkę i żurawinę. Wymieszaj. Duś kolejne 5 minut. Dopraw solą, kuminem i kolendrą, i duś kolejne 5 minut. Według mnie bigos już jest idealny! Smacznego!   Artykuł Lekki bigos z młodej kapusty, jabłkiem i żurawiną pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Bigos z kapusty pekińskiej 218

Bigos w smaku przypomina bigosik z młodej kapusty, jest słodko kwaśny,idealny na różne okazje, prosty i szybkiw przygotowaniu. Przepis otrzymałam od koleżanki.                                                             Bigos z kapusty pekińskiej Składniki

Kuchnia Danusi
BIGOS 207

umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę, podsmażyć z resztą cebuli i przyprawami. Jeśli kiełbasa jest w osłonce sztucznej, przed krojeniem kiełbasy osłonkę zdjąć. Dodać do kapusty wszystkie gatunki mięsa. Bigos zagotować, przyprawić solą do smaku. Bigos można też przyrządzić zasmażany, dodając zasmażkę z części tłuszczu i 3 dkg mąki. Podawać z ziemniakami, pieczywem, kluskami ziemniaczanymi

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Bigos 208

Następnie na tej samej patelni obsmażamy kiełbasę pokrojoną w kostkę i też dodajemy do kapusty. Na tłuszczu ze smażenia kiełbasy szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy do całości. Do bigosu wrzucamy śliwki i grzyby. Bigos gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Im dłużej będzie gotowany tym będzie smaczniejszy

Qchnia po prostu
Bigos z młodej kapusty 217

smalcu cebula 0,5 kg mięsa mielonego trochę kiełbasy wędzonej trochę mięsa z zupy 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki wegety 1 łyżeczka przyprawy do bigosu 0,5 opakowania zupy ogonowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej  sól pieprz Sposób przygotowania: Kapustę posiekać, wrzucić na gotującą się wodę(...)miękka). Odcedzić. Na patelni rozpuścić łyżkę smalcu, podsmażyć cebulę, mięso i kiełbasę. Do garnka wlać trochę wody (około 0,5 szklanki), dodać liście laurowe, ziele angielskie, wegetę, przyprawę do bigosu, stopniowo dodać rozrobioną w zimnej wodzie zupę ogonową, koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku. Wymieszać wszystko.  Do sosu dodać mięso z cebulą. Znów wymieszać. Zrobić zasmażkę z łyżki smalcu

Cukiernia Pychotki
Bigos z pekinki 210

Zachciało mi się bigosu, ale brak jakoś czasu i postanowiłam wypróbować bigos z kapusty pekińskiej..i tak oto zrobiłam..pyszny wyszedł..i co najważniejsze szybko się robi i także szybko się gotuje..polecam. 1 kapusta pekińska kawałeczek  boczku pęto kiełbasy 1 cebula 2 -3 marchewki 1 pietruszka 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego kilka suszonych pomidorów   mielone pomidory Skworcu

Moje domowe kucharzenie
Kapuśniaczki czyli jak wykorzystać ponownie pozostałe jedzenie ze Świąt/Sylwestra 284

pozostałego po świętach lub zamrożonego wcześniej bigosu, kapusty świątecznej, domowego pasztetu możemy szybko wykonać smaczne paszteciki/kapuśniaczki. Ciężko jeść któryś dzień z rzędu bigos, a szkoda było nam go wyrzucić. Dlatego pomyślałam, że można go podać w innej postaci. Kapuśniaczki czy paszteciki będą idealne na każdą imprezę. Przepis wykorzystałam na Sylwestra. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Bigos 344

Przygotowanie tradycyjnego bigosu wymaga czasu i cierpliwości. Musi mieć ten wyjątkowy smak. Zawsze podkreślam go dodatkiem powideł. Wspaniale smakuje w świąteczne dni oraz na innych rodzinnych spotkaniach. Składniki 2,5 kg … Czytaj dalej Bigos

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Lekki bigos z cukinii 272

warzywa na działce = dużo możliwości. Dziś miałam ochotę na coś lekkiego. Z racji, iż w tym roku cukinia owocuje bardzo obficie, postanowiłam zrobić już zapomniany u mnie w domu bigos z cukinii. Zobaczcie sami co wyszło;) Lekki bigos z cukinii 2 średniej wielkości cukinie (ja dałam żółtą i zieloną) 2 cebule 5 ząbków czosnku papryka zielona i czerwona mały

Kuchnia moimi oczami
Letni bigos 240

Bigos z młodej kapusty ma tę zaletę że szybko się go robi, skutecznie zaspokaja każdy głód, szczególnie w ciepłe dni gdy nie chce nam się długo przebywać w kuchni, każdy spałaszuje go z apetytem! Taki obiad to podstawa w sezonie. Składniki: 1 główka młodej kapusty 1/2 kg szynki wieprzowej 40 dag boczku gotowanego 1 duży pęczek koperku 2 cebule(...)przykryciem, gdy mięso już zmięknie dodać pokrojoną kapustę wlać rosół, dodać posiekany koperek i gotować jeszcze około 10-15 minut, po czym zrobić zawiesinę z mąki i zagęścić bigos. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Podawać gorące danie

Wanilia i Kardamon
Bigos nad bigosami 192

Polska kuchnia tradycyjna zawsze była i będzie przeze mnie uwielbiana, stąd też za każdym razem, gdy przygotowuję świąteczny bigos, czy rosół wiem, że nie ma opcji, by gościom nie smakował. Sprawdzone przepisy podpatrzone u babci i mamy zawsze się sprawdzają..., ale ja również zawsze dodaję coś od siebie, by było jeszcze lepiej. I za każdym razem jestem niesamowicie dumna(...)zalewamy czerwonym winem oraz doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze około godziny, by składniki się połączyły. Wywar powinien w większości wyparować, nie należy więc przesadzać z ilością soli. Gotowy bigos powinien "odstać swoje", by nabrać odpowiedniego aromatu. Odpowiedni czas to około dwóch dni w lodówce. U mnie stoi tyle na balkonie, po czym mrożę go, by czekał na święta... ciężko

Kuchenna Kontrrewolucya
Bigos z młodej kapusty 225

Uwielbiam ten pierwszy wiosenny bigos, kiedy w sklepach pojawia się młoda kapusta. Możemy go przygotować wcześniej i przechowywać w słoikach w lodówce. Jak oczywiście zdążymy cokolwiek schować. 2 główki młodej kapusty 300 g pieczarek 300 kiełbasy zwyczajnej 100 g boczku wędzonego Pęczek koperku 150 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 4 ziela angielskie Sól Pieprz Młodą kapustę dokładnie(...)kroimy w plasterki, dokładamy do kapusty. Kiełbasę oraz boczek kroimy w kosteczkę, koperek siekamy. Wszystko dodajemy do kapusty. Doprawiamy zielem angielskim, solą i pieprzem. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy. Bigos gotujemy na wolnym ogniu do miękkości (ok. 30 minut

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania