bigos - 2138 przepisów (strona:37/143)

Bigos tradycyjny 460

Bigos to niezwykle pracochłonne danie, dlatego zawsze przygotowuję go z większej ilości składników i mrożę. Na obiad na ostatnią chwilę albo kolację na ciepło jak znalazł. 3 kg kapusty kiszonej 1 kg poszatkowanej kapusty świeżej 2 duże laski kiełbasy (np. podwawelskiej)  2 niewielkie, ugotowane i obrane chude żeberka 15 dag boczku wędzonego 15 dag grzybów suszonych kilka śliwek wędzonych(...)około 1h. Dodać grzyby i poszatkowaną świeżą  kapustę. W tym samym czasie obgotować i obrać żeberka, podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę i boczek. Dodać do kapusty i wymieszać. Bigos gotować do miękkości kapusty, najlepiej przez 2-3 dni po trochu. W razie potrzeby podlewać wodą. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy oraz doprawić pieprzem i solą

Humanistka w kuchni
Bigos 127

ubiegłą sobotę u mnie w domu odbywało się coroczne kiszenie kapusty (przepis niebawem na blogu). Po skończonej pracy nabraliśmy ochotę na pyszny domowy bigos, a że wszystkie potrzebne produkty miałam w domu to długo nie zastanawiałam się nad jego przygotowaniem. Dodatek suszonych grzybów czyni go bardziej szlachetnym i niezwykle podkręca jego smak. Bigos jest pyszny, nie za tłusty i bardzo

Krakowskie smaki Ani
Bigos z roladą 153

zapewne ostatnią roladę nadziewaną z boczku. Gościom bardzo smakowała, ale mi została po tej wizycie jako zamrażarkowy balast. Sama boczku nie jem….wymyśliłam więc zupełnie inny w smaku bigos. Rolada (majranek, grzyby, cebula) nadały mu wyjątkowy charakter i o dziwo boczek uszlachetnił smak bigosu . Porcja dla 4 osób: 10 plasterków rolady z boczku z dodatkiem grzybów i cebuli 1 główka

Humanistka w kuchni
Kapuśniaczki czyli jak wykorzystać ponownie pozostałe jedzenie ze Świąt/Sylwestra 232

pozostałego po świętach lub zamrożonego wcześniej bigosu, kapusty świątecznej, domowego pasztetu możemy szybko wykonać smaczne paszteciki/kapuśniaczki. Ciężko jeść któryś dzień z rzędu bigos, a szkoda było nam go wyrzucić. Dlatego pomyślałam, że można go podać w innej postaci. Kapuśniaczki czy paszteciki będą idealne na każdą imprezę. Przepis wykorzystałam na Sylwestra. Czytaj więcej

Ana Mari's world
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Z FILETEM Z KURCZAKA 229

Staram się wykorzystywać ją do potraw pod każdą postacią. Za kilka tygodni nie będzie już ani taka krucha, ani taka soczysta ani tak pięknie zielona.... Dziś kolejna odsłona bigosu. Przepis podstawowy jest  TUTAJ . Dzisiejszy bigos wzbogaciłam tylko o 250dkg pieczarek i dwie piersi z kurczaka pokrojone na duże kawałki. Jest przez to bardziej treściwszy i urozmaicony. A miłośnicy mięska

Walijskie Pichcenie
Bigos domowy 258

wiem czy was zaskoczę czy nie, ale to jest mój pierwszy własnoręcznie zrobiony bigos. Do tej pory korzystałam z bigosu mojej mamy, tym razem postanowiłam zrobić go sama, wykorzystując swoj ą domow ą, kiszon ą kapustę i przepis, który znalazłam w książce kucharskiej sprzed lat Zofii Zawistowskiej pod nazw ą bigos myśliwski. Zmodyfikowałam go o dodanie kilku elementów i mowie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Bigos z włoskiej kapusty 121

marzył mi się taki bigos z młodej kapusty. Niestety cenowo bym chyba popłynęła, bo małe główki u mnie po siedem złotych, a z jednej bym bigosu nie zrobiła. Dlatego mój wybór padł na włoską. I to był strzał w dziesiątkę. Skoro nam smakował to i Wy go polubicie. Składniki : * duża główka kapusty włoskiej * 500 g żeberek wieprzowych * 3 kiełbasy(...)zielem, Oddzielić mięso od kości, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do kapusty, przyprawić do smaku. Całość połączyć z koncentratem pomidorowym. Kiełbasę pokroić w pół plasterki, przesmażyć i dodać do bigosu, zagotować. Podawać gorący z chlebem bądź ziemniakami

Magiczne Życie Marty
Kotlety mielone 28

jogurtem / śmietaną i pomidorkami koktajlowymi, mix sałat z winegretem, mix sałat z winegretem, pomidorkami, oliwkami, surówka z kiszonej kapusty , modra kapusta, surówka z rzodkiewki, szczypioru i śmietany / jogurtu, bigos z dyni lub bigos z cukinii , sałatka z pieczonej papryki, warzywa pieczone / z patelni / z wody / brokuły do obiadu / fasolka szparagowa / kalafior. Smacznego Kotlety mielone

Zasmakuj Kuchni
Słów kilka o polskich potrawach wigilijnych 34

podania. Na przykład na wschodzie Polski popularne były potrawy z kaszy gryczanej, takie jak kutia czy kisiel. Na zachodzie Polski natomiast częściej podawano potrawy z kapusty kiszonej, takie jak bigos czy łazanki. W niektórych regionach serwowano także potrawy mięsne, takie jak karp faszerowany mięsem czy pasztet z drobiu. W XXI wieku polskie potrawy wigilijne są nadal ważnym elementem polskiej kultury(...)przykład na wschodzie Polski popularne są potrawy z kaszy gryczanej, takie jak kutia czy kisiel. Na zachodzie Polski natomiast częściej podawane są potrawy z kapusty kiszonej, takie jak bigos czy łazanki. W niektórych regionach serwowane są także potrawy mięsne, takie jak karp faszerowany mięsem czy pasztet z drobiu. Polskie potrawy wigilijne są kuchnią tradycyjną, która przywiązuje dużą wagę do zwyczajów

ProstePesto.pl
Bigos z boczniakami 24

Zamiast tradycyjnego bigosu przygotuj bigos według tego przepisu. Kapusta kiszona z dodatkiem grzybów boczniaków, suszonych pomidorów które nadają potrawie wyrazisty smak. Szybko, prosto przygotujesz danie na różne uroczystości, którym zaskoczysz gości. czytaj przepis

Kulinarna Chwila
Grecka musaka przepis oryginalny 32

wygląda grecka musaka, już napisałam. Robienie musaki bez beszamelu, bakłażana czy z ziemniakami to nie jest już prawdziwy grecki przepis. Nie oszukujmy się, jakby jakiś Azjata zrobił polski bigos z wodorostów czy ktoś by się na to zgodził, że to nadal jest bigos? Już widzę to zgorszenie i larum. 😁 To nie znaczy, że nie jestem za improwizacją, za inspirowaniem się

Dieta moja pasja
Domowe mieszanki przypraw – laurowa, cytrynowa, BBQ 33

której skład wchodzą liście laurowe, rozmaryn, imbir, pieprz, kminek i lubczyk – smak tej przyprawy sprawdzi się jako marynata do mięs i warzyw, a także do jednogarnkowych dań (np. bigosu). Przyprawa cytrynowa łączy w sobie skórkę z cytryny, kurkumę, tymianek, pieprz i czosnek. Wyróżnia się świeżym smakiem, który pasuje do dań kuchni azjatyckiej, zup, sosów oraz pieczonych warzyw, a także(...)zrobić przyprawę laurową? Liście laurowe i rozmaryn zmiel (np. w młynku do kawy). Następnie wymiesza z pozostałymi składnikami. Mieszankę możesz zastosować jako dodatek do wielu dań – np. bigosu, sosu grzybowego, pasztetów, a także jako marynatę. PRZYPRAWA CYTRYNOWA Składniki na cytrynową przyprawę: 1 cytryna 2 łyżki tymianku 1 łyżka soli 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka pieprzu

Via Gusto
Fasolka z kiełbasą wiejską 42

komponuje.Jeśli chodzi o kiełbasę wiejską to proponuję tę ze sklepu Schronisko Bukowina . Kiełbasa to doskonały produkt nie tylko na grilla ale też jako dodatek do dań obiadowych jak bigos z cukinii , świąteczny bigos tradycyjny , makaron z kiełbasą , czy jako dodatek do zupy . Dlatego wysoko cenię dobrej jakości kiełbasę, z której mogę przygotować różnorodne potrawy na każdą porę dnia. Kiełbasa

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania