Bigos to niezwykle pracochłonne danie, dlatego zawsze przygotowuję go z większej ilości składników i mrożę. Na obiad na ostatnią chwilę albo kolację na ciepło jak znalazł. 3 kg kapusty kiszonej 1 kg poszatkowanej kapusty świeżej 2 duże laski kiełbasy (np. podwawelskiej) 2 niewielkie, ugotowane i obrane chude żeberka 15 dag boczku wędzonego 15 dag grzybów suszonych kilka śliwek wędzonych(...)około 1h. Dodać grzyby i poszatkowaną świeżą kapustę. W tym samym czasie obgotować i obrać żeberka, podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę i boczek. Dodać do kapusty i wymieszać. Bigos gotować do miękkości kapusty, najlepiej przez 2-3 dni po trochu. W razie potrzeby podlewać wodą. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy oraz doprawić pieprzem i solą
Humanistka w kuchniubiegłą sobotę u mnie w domu odbywało się coroczne kiszenie kapusty (przepis niebawem na blogu). Po skończonej pracy nabraliśmy ochotę na pyszny domowy bigos, a że wszystkie potrzebne produkty miałam w domu to długo nie zastanawiałam się nad jego przygotowaniem. Dodatek suszonych grzybów czyni go bardziej szlachetnym i niezwykle podkręca jego smak. Bigos jest pyszny, nie za tłusty i bardzo
Krakowskie smaki Anizapewne ostatnią roladę nadziewaną z boczku. Gościom bardzo smakowała, ale mi została po tej wizycie jako zamrażarkowy balast. Sama boczku nie jem….wymyśliłam więc zupełnie inny w smaku bigos. Rolada (majranek, grzyby, cebula) nadały mu wyjątkowy charakter i o dziwo boczek uszlachetnił smak bigosu . Porcja dla 4 osób: 10 plasterków rolady z boczku z dodatkiem grzybów i cebuli 1 główka
Humanistka w kuchnipozostałego po świętach lub zamrożonego wcześniej bigosu, kapusty świątecznej, domowego pasztetu możemy szybko wykonać smaczne paszteciki/kapuśniaczki. Ciężko jeść któryś dzień z rzędu bigos, a szkoda było nam go wyrzucić. Dlatego pomyślałam, że można go podać w innej postaci. Kapuśniaczki czy paszteciki będą idealne na każdą imprezę. Przepis wykorzystałam na Sylwestra. Czytaj więcej
Ana Mari's worldStaram się wykorzystywać ją do potraw pod każdą postacią. Za kilka tygodni nie będzie już ani taka krucha, ani taka soczysta ani tak pięknie zielona.... Dziś kolejna odsłona bigosu. Przepis podstawowy jest TUTAJ . Dzisiejszy bigos wzbogaciłam tylko o 250dkg pieczarek i dwie piersi z kurczaka pokrojone na duże kawałki. Jest przez to bardziej treściwszy i urozmaicony. A miłośnicy mięska
Walijskie Pichceniewiem czy was zaskoczę czy nie, ale to jest mój pierwszy własnoręcznie zrobiony bigos. Do tej pory korzystałam z bigosu mojej mamy, tym razem postanowiłam zrobić go sama, wykorzystując swoj ą domow ą, kiszon ą kapustę i przepis, który znalazłam w książce kucharskiej sprzed lat Zofii Zawistowskiej pod nazw ą bigos myśliwski. Zmodyfikowałam go o dodanie kilku elementów i mowie
Bernika - moj kulinarny pamietnikmarzył mi się taki bigos z młodej kapusty. Niestety cenowo bym chyba popłynęła, bo małe główki u mnie po siedem złotych, a z jednej bym bigosu nie zrobiła. Dlatego mój wybór padł na włoską. I to był strzał w dziesiątkę. Skoro nam smakował to i Wy go polubicie. Składniki : * duża główka kapusty włoskiej * 500 g żeberek wieprzowych * 3 kiełbasy(...)zielem, Oddzielić mięso od kości, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do kapusty, przyprawić do smaku. Całość połączyć z koncentratem pomidorowym. Kiełbasę pokroić w pół plasterki, przesmażyć i dodać do bigosu, zagotować. Podawać gorący z chlebem bądź ziemniakami
Magiczne Życie Martyjogurtem / śmietaną i pomidorkami koktajlowymi, mix sałat z winegretem, mix sałat z winegretem, pomidorkami, oliwkami, surówka z kiszonej kapusty , modra kapusta, surówka z rzodkiewki, szczypioru i śmietany / jogurtu, bigos z dyni lub bigos z cukinii , sałatka z pieczonej papryki, warzywa pieczone / z patelni / z wody / brokuły do obiadu / fasolka szparagowa / kalafior. Smacznego Kotlety mielone
Zasmakuj Kuchnipodania. Na przykład na wschodzie Polski popularne były potrawy z kaszy gryczanej, takie jak kutia czy kisiel. Na zachodzie Polski natomiast częściej podawano potrawy z kapusty kiszonej, takie jak bigos czy łazanki. W niektórych regionach serwowano także potrawy mięsne, takie jak karp faszerowany mięsem czy pasztet z drobiu. W XXI wieku polskie potrawy wigilijne są nadal ważnym elementem polskiej kultury(...)przykład na wschodzie Polski popularne są potrawy z kaszy gryczanej, takie jak kutia czy kisiel. Na zachodzie Polski natomiast częściej podawane są potrawy z kapusty kiszonej, takie jak bigos czy łazanki. W niektórych regionach serwowane są także potrawy mięsne, takie jak karp faszerowany mięsem czy pasztet z drobiu. Polskie potrawy wigilijne są kuchnią tradycyjną, która przywiązuje dużą wagę do zwyczajów
ProstePesto.plZamiast tradycyjnego bigosu przygotuj bigos według tego przepisu. Kapusta kiszona z dodatkiem grzybów boczniaków, suszonych pomidorów które nadają potrawie wyrazisty smak. Szybko, prosto przygotujesz danie na różne uroczystości, którym zaskoczysz gości. czytaj przepis
Kulinarna Chwilawygląda grecka musaka, już napisałam. Robienie musaki bez beszamelu, bakłażana czy z ziemniakami to nie jest już prawdziwy grecki przepis. Nie oszukujmy się, jakby jakiś Azjata zrobił polski bigos z wodorostów czy ktoś by się na to zgodził, że to nadal jest bigos? Już widzę to zgorszenie i larum. 😁 To nie znaczy, że nie jestem za improwizacją, za inspirowaniem się
Dieta moja pasjaktórej skład wchodzą liście laurowe, rozmaryn, imbir, pieprz, kminek i lubczyk – smak tej przyprawy sprawdzi się jako marynata do mięs i warzyw, a także do jednogarnkowych dań (np. bigosu). Przyprawa cytrynowa łączy w sobie skórkę z cytryny, kurkumę, tymianek, pieprz i czosnek. Wyróżnia się świeżym smakiem, który pasuje do dań kuchni azjatyckiej, zup, sosów oraz pieczonych warzyw, a także(...)zrobić przyprawę laurową? Liście laurowe i rozmaryn zmiel (np. w młynku do kawy). Następnie wymiesza z pozostałymi składnikami. Mieszankę możesz zastosować jako dodatek do wielu dań – np. bigosu, sosu grzybowego, pasztetów, a także jako marynatę. PRZYPRAWA CYTRYNOWA Składniki na cytrynową przyprawę: 1 cytryna 2 łyżki tymianku 1 łyżka soli 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka pieprzu
Via Gustokomponuje.Jeśli chodzi o kiełbasę wiejską to proponuję tę ze sklepu Schronisko Bukowina . Kiełbasa to doskonały produkt nie tylko na grilla ale też jako dodatek do dań obiadowych jak bigos z cukinii , świąteczny bigos tradycyjny , makaron z kiełbasą , czy jako dodatek do zupy . Dlatego wysoko cenię dobrej jakości kiełbasę, z której mogę przygotować różnorodne potrawy na każdą porę dnia. Kiełbasa
codojedzenia