bigos - 2138 przepisów (strona:43/143)

Papryka w sosie 117

podanie z dodatkiem ryżu, kaszy lub makaronu, kto się skusi – proszę bardzo To danie, które w naszym domu króluje kilka dni, bo najlepiej przygotować go więcej (jak bigos z kapusty czy modne teraz bigosy warzywne, np. z dyni lub cukinii), odgrzewać i smakować. Każdego dnia, nie wiedzieć czemu smakuje lepiej:) SMACZNEGO Składniki: 3 czerwone duże papryki 2 cebule

Zasmakuj Kuchni
Bigos z cukinii 126

Przepyszny, delikatny, lekko kwaśny od pomidorów i bardzo sycący za sprawą dużej ilości warzyw i kiełbasy. Tak przedstawia się bigos z cukinii, który gotuje się znacznie krócej. Cukinia może nie przypomina kapusty, ale podobnie doprawiona jest w stanie ją zastąpić tym, którzy mają jej nadmiar. Potrzebujemy: 2 cebule 300 g kiełbasy śląskiej z szynki Maestro Henryk Kania 2 marchewki(...)woli), wydrążamy pestki i kroimy w kostkę. Dodajemy do podsmażonych warzyw z kiełbasą. Od momentu zagotowania gotujemy około godzinę z dodatkiem soli i pieprzu. Jeżeli lubicie bardziej "wodnisty" bigos gotujcie go z przykryciem, jeżeli bardziej treściwy - bez przykrycia, wtedy większość płynu odparuje. Do lekko rozgotowanej cukinii dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory malinowe. Gotujemy jeszcze przez około 10 minut

MamaOskarka
Ekspresowy bigos z białej kapusty 179

prawda lipcowa kapusta nie jest już młoda, ale jeszcze można przygotować z niej ekspresowy bigos. Wystarczy główka białej kapusty, marchewka i kawałek kiełbasy. I kilka innych dodatków, które na pewno macie w swojej kuchni.     Składniki /4 porcje/: 1/2 główki białej kapusty 2 średnie marchewki 1 cebula ok. 150-200 g kiełbasy 400 ml bulionu pieprz pęczek koperku(...)Wykonanie: Kapustę umyć, usunąć „głąb” i poszatkować. Przełożyć do garnka Czytaj dalej... Artykuł Ekspresowy bigos z białej kapusty pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Surówka z czerwonej cebuli z jabłkiem – kuchnia podkarpacka 169

terenu działania Stowarzyszenia Czarnożecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”. Przy tej okazji przypominam też o innym podkarpackim daniu na bazie cebuli, które gości na blogu od dawna. To bieszczadzki bigos z cebuli po jałowsku . Danie wyjątkowe i niepowtarzalne. Bigos z cebuli po jałowsku Zachęcam do wypróbowania obu przepisów :) Składniki na surówkę: 4 czerwone cebule 2-3 duże jabłka (najlepiej twarde, słodkie

Trzeci talerz
Bigos z młodej kapusty 174

sezonowy przysmak, na który czekamy całą zimę. Małe główki w kolorze zielonym i jasnozielonym można kupić od maja do lipca. Z takiej kapusty przygotujecie najlepsze surówki, kapuśniaki i bigosy. Uwielbiam ją w każdej postaci. Dziś serwuję bigos z mięsną wkładką w postaci kabanosa, ale możecie go zastąpić boczkiem lub inną kiełbasą, albo po prostu pominąć, jeśli wolicie wersję vege

Smakowity Blog Kulinarny
Młoda kapusta gotowana 377

Schabowy z ziemniakami i kapustą – leszego obiadu długo by szukać. Młoda kapusta gotowana Kapusta to warzywo, które uwielbiają wszyscy Polacy. Fakt ten potwierdzony jest chociażby przez bigos, który jest naszym daniem narodowym. Nie ma się co nam dziwić gdyż z tego tak prostego warzywa powstają pyszne surówki, zupy, kapusta zasmażana, pierogi, łazanki, bigos… oj długo by pisał. Niewątpliwie

mecooks
Paprykowy bigos z młodą kapustą 151

Szybki, prosty i jaki dobry bigos z młodej kapusty i papryki. Dodałam do niego wędzony schab bo taki miałam ,ale można dać inną wędlinę. Ja bardzo lubię warzywa aldente dlatego nie rozgotowywałam ich mocno. Podaję z dużą ilością koperku. U mnie bigos w wersji obiadowej. 1 główka młodej kapusty 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 cebula 3 gałązki selera naciowego

wesoła kuchnia
Wegetariański bigos z kapusty pekińskiej z suszoną śliwką i grzybami 159

Uwielbiam kombinować z tego co mam w lodówce i łączyć ze sobą smaki nieoczywiste. Tak właśnie powstał pyszny i wyjątkowy wegetariański ,ale dość mocno wyrazisty bigos. Można go zjeść samodzielnie lub jako dodatek. Smakuje tak na ciepło, jak na zimno. Składniki kapusta pekińska garść suszonych grzybów garść suszonych śliwek olej koksoowy do smażenia 1 koncentrat pomidorowy lub jeśli wolisz łagodniejszą(...)razem z wodą, w której się gotowały oraz koncentrat pomidorowy. Duś do chwili ,aż kapusta przejdzie kolorem, a płyn się nieco zredukuje i wtedy możesz dodać opcjonalnie mleko kokosowe. Bigos najlepiej smakuje na drugi dzień,a na trzeci to już jest rewelacja. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Bigos z kapusty pekińskiej 160

krótkiej przerwie, wracam do Was z przepisem na dietetyczny bigos - błyskawiczny do przygotowania, lekki i bardzo aromatyczny w smaku. Idealny dla osób, które lubią przygotowywać szybkie dania. Ja jestem zwolennikiem "słoikowania" dań, dlatego gorący bigos przełożyłam do wyparzonych słoików, które przechowywałam w chłodnym miejscu.  Składniki na porcję dla 4-5 osób: 1 bardzo duża kapusta pekińska (wagowo

Ugotować
Przepisy na wigilię: Kapusta kiszona last minute 114

kubków smakowych :-). Choc może być nam trudno w to uwierzyć, na zachodzie ta metoda konserwowania produktów spożywczych jest zupełnie nieznana! Co za strata! My dzięki niej jesteśmy bogatsi o bigosy, kapuśniaki, surówki, barszczyki i zakąskę do zimnej wódki, czyli ogórki Więcej witaminy niż w cytrusach Walory smakowe to jedno. Kapusta i inne kiszonki jest bardzo zdrowa, ma sporo witamin(...)stole musi być prosta, jak wszystkie dania tego dnia. Nie potrzebuje dodatkowych aromatów, bo kapusta z grzybami ma pachnieć grzybami i kapustą. Jeśli chcecie zakisić kapustę z myślą o bigosie, wtedy proszę bardzo, można a nawet trzeba ją aromatyzować. Kiszona czy kwaszona My co roku na dwa tygodnie przed Wigilią kisimy kapustę, bo ma zupełni inny smak niż kupiona

Niedzielny kucharz
Resztki ze świąt – tarta z kapustą wigilijną 142

można zrobić z resztkami ze świąt – np. kapustą wigilijną? Standardowa odpowiedź to bigos. My mamy dla Was inną, mniej kaloryczną i bardziej oryginalną propozycję. Co można zrobić z resztkami ze świąt? Nasz patent na zagospodarowanie nie zjedzonej kapusty wigilijnej to tarta na lekkim, drożdżowym, śródziemnomorskim pieczywie, bardzo podobnym do ciasta na pizzę. Naszym zdaniem idealnie pasuje do kapusty, którą(...)mrożenia – żeby sprawdzić, jak dobrze zamrozić jedzenie ze świąt. Po kilkudziesięciu minutach wyciągamy z pieca rumianą, pachnącą tartę, niezwykle sycącą, ale o niebo mniej kaloryczną niż wspomniany wcześniej bigos. Zachęcamy Was do spróbowania tego przepisu. Ciasto jest naprawdę bardzo łatwe do zrobienia. Wyjdzie każdemu, nawet niedzielnemu kucharzowi Przepis na ciasto pochodzi z cooking.nytimes.com Czas : przygotowanie – 10 minut plus

Niedzielny kucharz
Kapusta z grzybami i śliwką suszoną 146

Uwielbiamy kapustę i chętnie ją gotuję. Dziś taki a'la bigos, mix kapuściany czyli kapusta włoska i kiszona a do niej suszone grzyby i śliwki. W rezultacie wyszło pyszne danie. Zapraszam na noworoczny bigos. Kapusta z grzybami i śliwką suszoną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Przepisy na Sylwestra - kulinarne inspiracje 287

żurawinie Królik w białym winie i czosnku Polędwiczki wieprzowe sous-vide Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Ciasta Ciasto pomarańczowo-czekoladowe Ciasto marchewkowe z białą polewą i orzechami pekan Pepparkakor, szwedzkie pierniczki

Kulinarne przygody Gatity
Kapusta zapiekana z ziemniakami 155

bezmięsnym, gdy zrezygnujemy z boczku, a ziemniaki posmarujemy olejem lub położymy na nich plasterki masła. Dodanie do kapusty grzybów sprawiło, że jest ona bardziej aromatyczna i przywołuje smak świątecznego bigosu. Składniki: (4 porcje) 1 kg kiszonej kapusty 3 - 4 duże ziemniaki 250 g boczku wędzonego 2 cebule 3 ząbki czosnku garść suszonych grzybów 1 łyżka ziaren kminku 1/2 łyżeczki mielonego(...)mielonym kminkiem, a na nich położyć po kilka słupków boczku. Kapustę zapiekać bez przykrycia w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez około 45 - 50 minut. Zobacz również: bigos z grzybami (Wigilia

Kuchcik gotuje
Weganski bigos z kasza i wedzona sliwka 173

pokrótce mi opowiedziała. Oczywiście jak to zwykle bywa w przepisie pojawiło się mięso. Postanowiłam zrobić wege wersje tego dania. Moim zdaniem była wyśmienita, Małżonowi brakowało mięsa :P Wegański bigos z kasza i wędzoną śliwką 1 kg kiszonej kapusty (może być taka z marchewką) 100 g wędzonej śliwki bez pestki 40 g suszonych podgrzybków 2 liście laurowe pół łyżeczki(...)się przykryły, dodajemy liście laurowe i gotujemy na niewielkim ogniu ok 1,5 h. Jeśli jest potrzeba dolewamy trochę wody. Dosypujemy kaszę i lekko ją łączymy z górną warstwa bigosu, tak by nie dosięgnęła dna garnka i nie zaczęła się przypalać. Dolewamy trochę wody. Gotujemy dalsze 30 minut do godziny w zależności jak bardzo rozgotowaną kaszę lubimy. Na koniec całość

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania