bigos - 2138 przepisów (strona:35/143)

Domowe krokiety z kapustą 42

lepiej doprawiona, tym lepsze będą krokiety. Najwięcej czasu potrzeba na przygotowanie kapusty. Niektórzy robią krokiety z kapustą i grzybami, moja wersja dziś będzie bez grzybów. Błyskawiczny przepis na: Błyskawiczny bigos Składniki na kapustę 500g kapusty kiszonej 4 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego 200ml bulionu warzywnego 4 ziarna czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki majeranku odrobina soli 1/2 łyżeczki oregano Składniki(...)jeśli jest zbyt kwaśna opłukujemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy, bulion i całość gotujemy na średnim ogniu. To nie jest bigos, więc nie musicie jej bardzo długo gotować, myślę, że wystarczy godzina. Kapusta musi przede wszystkim trochę zmięknąć. Podczas gotowania, od czasu do czasu ją mieszamy. Po ugotowaniu pozostawiamy kapustę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bigos Z Kapusty Pekińskiej 71

Taki bigos wspaniale może nam zastąpić bigos z młodej kapusty o która ciężko zimą ;) a smakuje podobnie i niedużo przy nim roboty. Możemy go podać ze świeżym pieczywem, ziemniaczkami lub kopytkami. Składniki na 4 osoby: 1 nieduża kapusta pekińska 1 i 1/2 szkl wody (może być bulion) 200 - 300 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej 1/2 główki cebuli jeśli jest duża(...)pieprzu oraz paprykę słodką. Koncentrat możemy dodać w trakcie gotowania lub pod koniec. Pod koniec gotowania doprawiamy też ostatecznie do smaku. Moja kapusta była już mięciutka po pół godzinie. Bigos podałam z domowymi, podsmażonymi kopytkami . Smacznego

Gotowanie...to proste !
Bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą 161

Każdy ma swój własny sposób na bigos. Ja robię taki jak pamiętam z domu rodzinnego, obowiązkowo z kiełbasą. Na blogu jest kilka pomysłów na bigosy, ale ten akurat robię najczęściej. Ostatnio przygotowałam gar bigosu z okazji Wszystkich Świętych. Mieliśmy zapas jedzenia na parę dni, a ja odpoczęłam od gotowania :-) Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 1 pęto dobrej kiełbasy zwyczajnej 200g

Kuchnia domowa Ani
Zupa gulaszowa z ziemniakami 57

takiej zupie gulaszowej ani pieczarek, ani kurczaka. Ktoś powie, ale ta z pieczarkami to nasza zupa gulaszowa. Nie, zupa gulaszowa jest węgierska, a my sobie przepis użyczyliśmy. Nasz jest bigos, a co Wy na to jakby jakiś Chińczyk do bigosu dodał puszkę soczewicy, miskę ryżu i mówił, że to polski bigos? A by się larum podniosło. 😉 Gulaszowa zupa prosty przepis

Dieta moja pasja
Gdzie zjeść i co zjeść w Bieszczadach? Bieszczady - subiektywny przewodnik kulinarny z najlepszym jedzeniem 54

kiszonej 9. Gołąbki z ziemniakami/Stolniki 10. Naleśnik Gigant (Chata Wędrowca - te danie znajdziecie tylko tam) 11. Pierogi z jagodami  12. Pierogi ze szpinakiem i kozim serem (Przedbieszczady) 13. Bigos myśliwski  14. Naleśniki ze śmietaną i jagodami (Siedlisko Carpathia) 15. Pstrąg smażony (Smażalnia Pstrąga Córka) GDZI ZJEŚĆ W BIESZCZADACH? NAJLEPSZE JEDZENIE (WG. MNIE) W BIESZCZADACH Przedbieszczady (Wisłok Wielki(...)online do domu :) Siedlisko Carpathia  (Muczne 3A) Jeżeli wybieracie się na Bukowe Berdo to posiłek przed lub po jest wskazany, a w Siedlisku Carpathia naprawdę smacznie karmią. Spróbowaliśmy bigosu, naleśników i pielmieni. Bigos był znakomity, naleśniki również. Pielmieni średnio nam podeszły, ale to po prostu może nie nasze smaki. Miejsce dla nas na plus!  Polecam: Naleśniki na słodko

Czarnawisienka
Bigos działkowy 83

pamiętał co. Teoretycznie miała być sałata, ale podobno była sadzona też kapusta pekińska. To co dostałem wyglądało trochę jak przerośnięta kapusta Pak-Choi. Stwierdziłem, że najlepszą opcją będzie bigos z dodatkiem innego płodu owej działki, za którego posadzenie już jestem odpowiedzialny personalnie, czyli boczniaków. W razie jednak, gdyby to zielone było sałatą, to postanowiłem złagodzić trochę jej smak botwinką, również(...)działki. Geneza nazwy: Teorie na temat pochodzenia nazwy bigos są różne. Forsowana przez politykę narodową mająca związek z polskim staropolskim słowem "bigosować" - ciąć szablą na kawałki, nie doczekała się jeszcze potwierdzenia, co było pierwsze - przysłowiowe jajko, czy kura. Jedna z teorii mówi o łacińskim pochodzeniu, które oznacza dwa smaki. Trzecia, to zapożyczenie od słowa begiessen - podlać, dolać. Którejkolwiek wersji byśmy

Kryzysowa Książka Kucharska
Młoda kapusta z boczkiem 62

Młoda kapusta z boczkiem to dodatek do obiadu, który jest gotowy bardzo szybko. Ja uwielbiam wszelkie wariacje potraw z dodatkiem młodej kapusty np. bigosy, kapusty zasmażane, ale również surówki z młodej kapusty. Młoda kapusta zasmażana z boczkiem smakuje najlepiej jako dodatek do młodych gotowanych ziemniaków, ale również świetnie smakuje ze świeżą kajzerką lub grubym kawałkiem świeżego wiejskiego chleba z masłem(...)Polecam również spróbować mój przepis na bigos z młodej kapusty z dodatkiem sporej ilości mięsa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta z boczkiem – Składniki 1 średnia główka młodej kapusty 200 g wędzonego boczku 1 łyżka masła 200 ml bulionu warzywnego bądź wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny czubata łyżka mąki pszennej pęczek koperku sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle

To Musisz Wiedzieć
Bigos z młodej kapusty i kiełbasy 57

Bigos z młodej kapusty z kiełbasą robiłam w tym sezonie już trzy razy. Jednak chyba ta ostatnia wersja najbardziej nam smakuje – bez koncentratów czy innych passat. Podstawą jest dobrej jakości kiełbasa i aromatyczny koperek, bez problemu można już dostać jedno i drugie. Bigos zjedliśmy z ciemnym pieczywem, ale jak sobie teraz tak pomyślę, młode ziemniaki sprawdziłyby się chyba lepiej(...)wlewamy wodę, mieszamy i gotujemy do miękkości kapusty (u mnie to trwało około 10 minut). Pod koniec smażenia doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy poszatkowany koperek, mieszamy. Artykuł Bigos z młodej kapusty i kiełbasy pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
W jaki sposób ugotować mistrzowski bigos? 63

Sekret pysznego bigosu tkwi w „przegryzieniu się” smaków. Im dłużej się go gotuje, tym będzie lepszy. Co więcej, powinien po ugotowaniu postać 2-3 dni w chłodzie. Odgrzany rozkwitnie pełnią smaku. Zacznijmy od kapusty. Przepłuczmy i poszatkujmy 1,5 kg kiszonej kapusty. W dużym garnku na oleju podsmażmy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajmy kapustę, chwile smażmy razem. Dolejmy około(...)kiełbasy, na przykład śląskiej lub podwawelskiej. Dodajmy do kapusty razem z tłuszczem, na którym smażyliśmy. Możemy dolać szklankę czerwonego wina. Dalej gotujmy na małym płomieniu. Następnie do gotującego się bigosu dodajmy po garści suszonych śliwek, rodzynek i kilka pokrojonych na połówki moreli. Wszystko ponownie doprawmy kminkiem, majerankiem i miodem naturalnym. Duśmy 3-4 godziny mieszając od czasu do czasu. Wyłączmy

ProstePesto.pl
Węgierski gulasz wieprzowy z czerwoną papryką 91

czas. Do garnka wlej gorący bulion oraz dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, słodką i istrą paprykę. Całość gotuj pod lekko uchyloną pokrywką przez 40 minut, na niewielkim ogniu. Bigos nie może mocno wrzeć, jedynie delikatnie bulgotać. Pieczarki opłukaj wodą, osusz na ręczniku papierowym i pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i podsmaż pieczarki. Następnie przełóż(...)u015b\u0107 laurowy, s\u0142odk\u0105 i istr\u0105 papryk\u0119. Ca\u0142o\u015b\u0107 gotuj pod lekko uchylon\u0105 pokrywk\u0105 przez 40 minut, na niewielkim ogniu. Bigos nie mo\u017ce mocno wrze\u0107, jedynie delikatnie bulgota\u0107.","text":"Do garnka wlej gor\u0105cy bulion oraz dodaj przyprawy: ziele angielskie, li\u015b\u0107 laurowy, s\u0142odk\u0105 i istr

ProstePesto.pl
Zasmażana młoda kapusta 77

Pozostając w kapuścianych tematach, polecam jeszcze jeden przepis z wykorzystaniem tego pysznego warzywa. Tym razem przygotowałam kapustę zasmażaną - taki niby bigos, ale bez pomidorów. Można również zrezygnować z dodatku kiełbasy, potrawa będzie odpowiednia dla wegetarian. Lekkie i szybkie danie na majowy obiad. Polecam również inne przepisy na dania z młodej kapusty kapusty: Bigos z młodej kapusty z kiełbasą   Bigos

Obiad gotowy
Bigosowe Roladki 55

Bigosowe Roladki Jak zostanie wam trochę bigosu, można wykorzystać jako farsz do roladek Składniki: ·        ½ kg schabu ·        Bigos ·        Sól ·        Pieprz ·        Bułka tarta do panierki ·        Jajko(...)Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w plastry, rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz solą 2.   Na każdym kawałku mięsa na środku układamy po łyżce bigosu 3.   Zwijamy w roladki i panierujemy w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej 4.   Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony 5.   Roladki gotowe 6.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Młoda kapusta z koperkiem – lekki wiosenny bigos 62

Kiedy w warzywniaku pojawia się młoda kapusta, jestem zawsze podekscytowana. Oznacza to, że w naszym domu pojawi się lekki i arcysmaczny bigos. Uwielbiam kapustę. Białą, włoską, czerwoną, stożkową pekińską czy brukselkę. Tak jak zawsze czekam na wigilijną kapustę z grzybami, tak samo wyczekuję, kiedy w sklepach pojawi się młoda kapusta, albo chociaż stożkowa! Przygotowuję wtedy wersję minimalistyczną na lekki wiosenny(...)bigos z trzech składników – młoda kapusta, cebula i pomidory – doprawiony pęczkiem koperku. Składniki na 6 porcji : główka młodej kapusty o wadze ok. 1,5 – 2 kg (lub kapusta stożkowa) 800 ml krojonych pomidorów (mogą być świeże, ale świetnie sprawdzą się te z puszki) 3 średniej wielkości cebule 50g masła lub łyżka oliwy 1/2 pęczka koperku 2 ziarenka

Dietolog
Przepisy na Dania jednogarnkowe 166

cukinią Kurczak z szybkowaru Ziemniaki po cygańsku Kiełki na patelnię i kasza bulgur Zupa gulaszowa Biała kiełbasa pieczona z warzywami Kalarepa na ciepło Kasza jęczmienna z grzybami leśnymi Bigos z dyni Fasolka po grecku Risotto z suszonymi pomidorami Orkiszowe risotto z białą kiełbasą Ryż z warzywami Curry z dynią, suszonymi pomidorami i komosą ryżową Czarne risotto Kaszotto z grzybami Stew(...)jednogarnkowe z kapustą Danie jednogarnkowe z kiszoną kapustą i grzybami Łosoś w warzywach Leczo z dyni Zapiekanka z grzybami, pęczakiem i jarmużem Duszone warzywa z fasolą – jednogarnkowe danie wegańskie Bigos z bakłażana Kurczak myśliwego z Toskanii Danie jednogarnkowe z kapustą i ciecierzycą – jak wykorzystać resztki wędlin Bigos pieczony – przepis Artykuł Przepisy na Dania jednogarnkowe pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Kotlety mielone przepisy + z czym podawać? 183

masłowa z jogurtem/śmietaną i pomidorkami koktajlowymi, mix sałat z winegretem, mix sałat z winegretem, pomidorkami, surówka z kiszonej kapusty , modra kapusta, surówka z rzodkiewki, szczypioru i śmietany/jogurtu, bigos wege z żurawiną , młoda kapusta , kapusta zasmażana , bigos z dyni lub bigos z cukinii , sałatka z pieczonej papryki, warzywa pieczone , z patelni lub z wody, jednego rodzaju jak np. brokuły

Zasmakuj Kuchni
Bigos z wędzonym tofu 74

Tuż po świętach wstawiać przepis na bigos może nie jest zbyt rozsądne, ale to zupełnie inna wersja - wegański bigos z wędzonym tofu zamiast mięsa, z dodatkiem suszonej śliwki i przyprawy "5 smaków". Wersja znacznie lżejsza niż tradycyjna ale też pełna smaku. Warto się przekonać i spróbować. Styczeń sprzyja lżejszemu jedzeniu:) Bigos z wędzonym tofu SKŁADNIKI: 3 łyżki oleju 1 duża

Smaczny zeszyt
Bigos cygański 94

Bigos cygański. Tak naprawdę nijak ma się nazwa do tego co się przygotowuje. Nie ma tu grama kapusty! Bigos cygański to pulpety wieprzowe w sosie warzywnym. Połączenie jest bardzo smakowite i zachęcam by przygotować taki obiad. Ta porcja, którą przygotowałam znikła za pierwszym podejściem. Nie zostało nic „na później”. Porcja dla 5-6 osób.   Składniki na klopsiki(...)ogień pod patelnią. Oprószyłam natką pietruszki. Podawałam z chlebem, można podawać również z ulubioną kaszą bądź ryżem. Notatki: * zamiast surowej papryki można dodać paprykę konserwową Smacznego! Lidka   Artykuł Bigos cygański pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Przepis dnia: Zapiekanka z kapusty, ryżu i indyka 73

estymą, nawet Francuzi doceniają smak i urok kapusty, co tylko potwierdza ich renomę unikalnych smakoszy. Na świecie z dań na kapustę najbardziej znany jest niemiecki sauerkraut, które przy naszym bigosie wygląda jak ubogi krewny, no ale o naszym bigosie mało kto słyszał. Jeszcze bardziej niszowa potrawą jest kaalilaatikko –zapiekanka z kapusty, ryżu, mięsa, danie będące fundamentem fińskiej kuchni na równi(...)śledziem. Jest bardzo łatwe do zrobienia i zaskakująco pyszne. Polecamy wszystkim amatorom kapusty, jako miłą odmianę od kapuśniaków, łazanek i bigosów. Zapiekankę można przyrządzić z każdym rodzajem mielonego mięsa. My zrobiliśmy kapustę z indykiem. Przepis pochodzi z bloga Savorylotus.com Składniki: ½ główki kapusty (2 szklanki posiekanej) 250 g mielonego indyka 1 szklanka ryżu Mała cebula Olej do natłuszczenia formy) 3 łyżki

Niedzielny kucharz
Bigos z cukinii II 80

wiele razy słyszałam o „bigosie” z cukinii, że musiałam spróbować przygotować go i ja. Co prawda na blogu znajdziecie przepis o tej nazwie, jednak choć dania są podobne, tamten przepis traktuję bardziej jako potrawkę. Jest to na pewno fajna opcja dla osób, które lubią cukinię i różne wariacje z jej udziałem lub chciałyby przygotować „bigos(...)oraz przyprawy. Dusimy na małym ogniu do odpowiedniej miękkości warzyw (powinny pozostać lekko twarde, nie rozpadające się). Pod koniec doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem lub przyprawą ognistą. Uwagi: Bigos z cukinii podajemy ze świeżym pieczywem. Można dodać do niego kilka podsmażonych pieczarek. Źródło

Smaki Na Talerzu
Bigos z pak choi i dyni z tofu 142

Dziś pierwszy w tym roku przepis z wykorzystaniem pak choi, które siałam w sierpniu, a we wrześniu okazują się gotowe do spożycia. Przy okazji publikacji bigosu wegańskiego , że nie przepadam za klasycznym połączeniem mięsa i kapusty kiszonej. Dlatego moje bigosy są inne. Dzisiejszy składa się głównie z chrupkiej pak choi i dyni, a dodatkiem białkowym jest tofu. Składniki : mała dynia(...)przywarła do dna. Gdyby się okazało, że masa jest zbyt gęsta, można dolać wrzątku. Do warzyw dodać pokrojonego pomidora bez skórki. Gdy kawałki pomidorów się rozpadną, dodać do bigosu podsmażone tofu i pokrojone pak choi. Całość doprawić do smaku solą i grubo mielonym pieprzem. Danie najlepiej smakuje po połączeniu się smaków następnego dnia. Przyznaję, że podjadałam je również na zimno

Weekendy w domu i ogrodzie
Bigos z grzybami i kiełbasą 141

Cześć!   Bigos można robić na wiele sposobów. Ten zrobiłam z suszonymi grzybami. Pycha!     Składniki:   * 1 kg kapusty kiszonej * 60 dkg łopatki bądź szynki * 2 laski kiełbasy np. podwawelskiej czy toruńskiej ok. 40-50 dkg * 10 dkg suszonych grzybów leśnych * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * majeranek *3 liście laurowe * 5 ziarenek ziela angielskiego * sól, pieprz * 1 cebula(...)pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula zaczęła się rumienić dodałam łyżkę mąki i zrobiłam zasmażkę. Wlałam zasmażkę do kapusty, wymieszałam i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.   Odstawiłam bigos aby przeszedł smakiem. Najsmaczniejszy był na drugi dzień po ugotowaniu.   Notatki: * zasmażka nie jest konieczna, ja osobiście lubię zasmażkę to dodaję * jeśli ktoś nie lubi przecieru nie ma potrzeby

Pieprzyć z Fantazją
Bigos z kiszonej kapusty – łatwy i pyszny! 95

Bigos z kiszonej kapusty – z mięsem wieprzowym, kiełbasą i suszonymi grzybami. Polecam na Święta Bożego Narodzenia, Sylwestra, Urodziny i inne okoliczności :) Może zainteresują Was również przepisy na Wigilię: Potrawy wigilijne – przepisy The post Bigos z kiszonej kapusty – łatwy i pyszny! appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Z KIEŁBASĄ (GOTOWANY NA ŻEBERKACH) 86

Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego też dziś polecam ten prosty i szybki przepis na bigos z młodej kapusty. Idealny na szybki, wiosenny obiad. Gotuję go tak często jak to tylko możliwe (choć przyznam, że mieszkając w Anglii, mam wokół siebie kilka polskich sklepów, ale nie w każdym można upolować świeże, sezonowe warzywa). Tak naprawdę wystarczy wszystko wrzucić(...)gotowe :) Składniki: * 1 główka świeżej młodej kapusty * pasek żeberek wieprzowych * 200 g kiełbasy typu śląska * 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego * sól, pieprz do smaku * pół łyżeczki przyprawy do bigosu (użyłam  Skworcu ) * 4 ziarenka ziela angielskiego (użyłam  Skworcu ) * 4 liście laurowe (użyłam  Skworcu ) Wykonanie: Do garnka włożyć mięso, zalać je wodą, tyle, by ta zakryła mięso, dodać ziele

Zrób to smacznie
Mięso i kapusta: wyśmienity duet, z którego można wyczarować wiele pysznych dań 112

Połączenie mięsa i kapusty nie kończy się na bigosie! Uwielbiamy tę aromatyczną, pełną rozmaitych smaków potrawę, ale jeszcze bardziej przepadamy za poszerzaniem kulinarnych horyzontów. Ten zestaw daje nam ku temu wiele możliwości. Inspiracji szukajmy w tradycyjnych, rodzimych przepisach, ale nie bójmy się zerknąć na światowe patenty. Mięso i kapusta są w stanie trafić w najróżniejsze gusta i dopasować się(...)osób, które ciągle są w biegu. Do kuchni wystarczy wejść raz, a posiłek na kilka dni mamy z głowy. Jak wspomnieliśmy na początku, w grę wchodzi nie tylko pracochłonny bigos. Aby stworzyć nowe danie, wystarczy dodać kilka ulubionych warzyw (paprykę, pomidory, cebulę, ziemniaki) oraz przypraw (majeranek i oregano). Pozostaje już tylko przysmażyć składniki, dolać wody i chwilę poczekać aż wszystkie

Codogara
Młoda kapusta zasmażana 92

Waszemu. Na FP podpowiadaliście jak przyrządzacie swoją ulubioną wersję młodej kapusty. Wśród nich znalazła się młoda kapusta z bułką tartą, kotlety z kapusty, gołąbki z młodej kapusty, czy bigos z młodej. Już sobie wyobrażam jak muszą być pyszne. Co przyrządzić z kapusty? Kapusta zasmażana do obiadu Bigos mieszany z młodą kapustą Surówka z białek kapusty z koperkiem Kotlety z białej(...)wprost rozpływa się w ustach. Kapusta biała jest używana w naszej kuchni do wielu potraw, ja pamiętam ja od zawsze. Przyrządzana na wiele sposobów, choć najczęściej do gołąbków, bigosu, a także jako świeża surówka do niedzielnego obiadu. Jestem też pokoleniem, które pamięta jak to w beczce kisiło się kapustę. Jak ukisić kapustę? Sprawdź! Kapusta jaką dziś przyrządzimy, to pyszna młoda

MamaOskarka
Bigos z kiszonej kapusty 147

gotowanie. Wiecie jak to jest dzieci, zakupy, zima to i energii mamy trochę mniej i tak czas ucieka przez palce ;)  Wtedy z pomocą przychodzą mi takie obiady jak bigos, czy fasolka. Coś co możemy ugotować dziś i jeść przez kilka dni. Niżej przedstawiam propozycję takiego obiadu, przygotowanego z kwaśnej kapusty z kiełbasą, łopatką i wołowiną w sosie własnym. Składniki(...)kiełbasy  1 puszka wołowiny w sosie własnym 1 cebula 3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego  olej do smażenia cebuli i mięsa  sól,pieprz,przyprawa do bigosu Przygotowanie: Kapustę wkładamy do gara i zalewamy wodą. Wody tyle aby przykryła całkowicie kapustę, dodajemy ziele angielskie, pieprz, liście laurowe. Gotujemy i odlewamy wodę.  Cebulę kroimy w drobną kostkę

Życie zaczyna się w kuchni
Poniedziałek: Zapiekanka z kapusty, ryżu i indyka 110

estymą, nawet Francuzi doceniają smak i urok kapusty, co tylko potwierdza ich renomę unikalnych smakoszy. Na świecie z dań na kapustę najbardziej znany jest niemiecki sauerkraut, które przy naszym bigosie wygląda jak ubogi krewny, no ale o naszym bigosie mało kto słyszał. Jeszcze bardziej niszowa potrawą jest kaalilaatikko –zapiekanka z kapusty, ryżu, mięsa, danie będące fundamentem fińskiej kuchni na równi(...)śledziem. Jest bardzo łatwe do zrobienia i zaskakująco pyszne. Polecamy wszystkim amatorom kapusty, jako miłą odmianę od kapuśniaków, łazanek i bigosów. Zapiekankę można przyrządzić z każdym rodzajem mielonego mięsa. My zrobiliśmy kapustę z indykiem. Przepis pochodzi z bloga Savorylotus.com Składniki: ½ główki kapusty (2 szklanki posiekanej) 250 g mielonego indyka 1 szklanka ryżu Mała cebula Olej do natłuszczenia formy) 3 łyżki

Niedzielny kucharz
Przepis #158 Włoski bigos 122

Witajcie, kiedy zobaczyłam przepis na ten bigos koniecznie musiałam go zrobić, bo bardzo zastanawiało mnie połączenie składników typowo bigosowych oraz makaronu. Przepis pochodzi z jednej z książek do urządzenia Varoma ale nieco go zmodyfikowałam. Wyszedł taki pyszny, że muszę się z Wami nim koniecznie podzielić. Podane proporcje są na około 4 porcje jednak możecie je dobrowolnie zwiększyć w zależności(...)oraz ogórki kroimy w pół plasterki i dorzucamy do reszty składników. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku. Wrzucamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy.  Bigos smakuje naprawdę rewelacyjnie. Z pewnością zaskoczycie nim domowników lub gości. Nie jest także zbyt tłusty jak ten tradycyjny bigos, dlatego można sobie na niego pozwolić nawet na diecie.  Smacznego

Health-Fit-Life
Wegański bigos z cukinią i botwiną 147

Kolejna odsłona bigosu wiosennego tym razem wegański. Bigos robimy szybko, bo warzywa młode nie wymagają długiego gotowania. Dodałam do niego botwinę, cukinie i młodą kapustę. Wyszło pyszne połączenie. Tą przysłowiową kropką w bigosie jest papryka i tofu wędzone. To one robią fajny smak który zastępuje nam aromat mięsa.   1 mała główka młodej kapusty 1 opakowanie tofu wędzonego 1 pomidor

wesoła kuchnia
bigos z kiełbasą 146

bigosiku. Miałam w lodówce wiadereczko kilogramowe kiszonej kapusty. Znalazłam kawałek marchewki, kawałek  twardej części kapusty pekińskiej. Pozostało mi wyciągnąć tylko z zamrażalki boczek parzony i kiełbaskę. Beegees. Bigos na winie. Właściwie z tym, co się nawinie :D Przelałam kapustę kiszoną wodą, żeby domownicy z nadmiaru kwasu się  nie wykręcali. Wstawiłam do gara i wrzuciłam 3 liście(...)była mięciutka dodałam koncentrat pomidorowy - pół małego słoika i przyprawiłam solą i pieprzem i dosypałam majeranku. Zrobiłam zasmażkę. Stopioną słoninę podsmażyłam i dodałam dwie łyżki mąki. Zaprawiłam kapuchę. Wiadomo, bigos najlepszy jest jak postoi do następnego dnia. Nawet po kilku dniach nadaje się do jedzenia bez mrożenia. Nie dało rady dość długo czekać aż nabierze smaku, w żołądkach musiał najść

Pieprzyć z Fantazją
bigos z cukinii 129

Cześć :D Moje pomysły na obiadki zazwyczaj biorą się z tego, co akurat mam w lodówce albo na ogrodzie. Sezon goni sezon i znów o cukinii napiszę. Bigos z cukinii  Jeśli ktoś będzie kręcił nosem to ok. zrozumiem, ale najpierw niech skosztuje :D Nie każdy lubi cukinię i tu nie będę przekonywać, co do jej smaku. Tak samo(...)podrobami - znam dużo osób, które na samo słowo "wątróbka" dostaje dreszczy :D Fajna sprawa ten bigos. Właściwie odpowiednio zrobiony niczym nie różni się smakiem od młodej kapusty. Składniki ⇨ * 3-5 średnie bądź małe cukinie * 1 laska kiełbasy * 1 średnia cebula * duży pęczek kopru * 2 łyżki masła * 1 łyżka mąki * 1 liść laurowy * 3 ziarenka ziela angielskiego * 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Pieprzyć z Fantazją
Młoda kapusta ” Babci Jadzi „ 151

Młoda kapusta „Babci Jadzi „ Młoda kapusta , to wspaniałe warzywo . No a moja teściowa , robi najlepszy bigos z młodej kapusty na świecie Tak to całkowita prawda , mój M. oczywiście go uwielbia , nawet moja mama go lubi, sama nie gotuje ale za to świetnie szyje . Jest to prosty bigosik , dość szybki do zrobienia , smak genialny , lekki z mięskiem będzie też(...)dusimy na małym ogniu , co jakiś czas mieszając , ale nie za często , aż mięso będzie miękkie . Po wyłączeniu gazu , dodajemy posiekany koperek , ostatni raz mieszamy i możemy serwować bigos . Smacznego       Artykuł Młoda kapusta ” Babci Jadzi „ pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Bigos z kiszonej kapusty 166

gotowanie. Wiecie dzieci, zakupy, wiosnę mamy to i w ogrodzie trzeba trochę podziałać i tak czas ucieka przez palce ;)  Wtedy z pomocą przychodzą mi takie obiady jak bigos, czy fasolka. Coś co możemy ugotować dziś i jeść przez kilka dni. Niżej przedstawiam propozycję takiego obiadu, przygotowanego z kwaśnej kapusty z kiełbasą, łopatką i wołowiną w sosie własnym. Składniki(...)kiełbasy  1 puszka wołowiny w sosie własnym 1 cebula 3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego  olej do smażenia cebuli i mięsa  sól,pieprz,przyprawa do bigosu Przygotowanie: Kapustę wkładamy do gara i zalewamy wodą. Wody tyle aby przykryła całkowicie kapustę, dodajemy ziele angielskie, pieprz, liście laurowe. Gotujemy i odlewamy wodę.  Cebulę kroimy w drobną kostkę

Życie zaczyna się w kuchni
Bigos 189

uwierzycie co ja dla Was dziś mam ;) Perełka! Nie, nie dlatego, że niby bigos to perełka, a dlatego, że przygotował go mój własny, szanowny Pan Mąż! W zasadzie, to on nie gotuje, ale czasem jak go coś najdzie, to naprawdę potrafi! Zazwyczaj nachodzi go w sobotę na rosół, więc w naszym domu przyznaję bez bicia, to on nad nim czuwa(...)Dodajemy pokrojoną drobno kiełbasę oraz łopatkę. Podpiekamy i przekładamy do garnka z kapustą. Dodajemy też namoczone i odciśnięte grzyby, śliwki suszone oraz obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłko. Do bigosu dodajemy wszystkie przyprawy, a po około 2 godzinach gotowane mięso z rosołu (lub inne drobiowe) oraz przecier pomidorowy. Gotujemy jeszcze minimum godzinę na małym ogniu, często mieszając, by nic się

Kuchnia w czekoladzie
Bigos z suszonymi figami 156

moim blogu czego jak czego, ale przepisów na bigosy nie brakuje i to pod różną postacią. Są te z kapusty młodej, są z kiszonej, są ze słodkiej, są mieszane. Są tez aromatyczne, jak Świąteczny z przyprawą do piernika. A dzisiaj kolejna nowość, bigos z suszonymi figami. Dzięki uprzejmości Firmy  HELIO  po raz kolejny dostałam przesyłkę z pysznymi produktami(...)wykorzystałam je w sposób nie do końca oczywisty, o czym może świadczyć ten wpis. Jest eksperymentem, ale zdecydowanie godnym polecenia, a suszone śliwki, które zawsze dodaję do bigosu z kiszoną kapustą, ustąpiły tym razem miejsca figom właśnie. Składniki: 800 g  karczku wieprzowego b/k 1 laska kiełbasy podwawelskiej 1 kg  kiszonej kapusty 600 g  kapusty słodkiej 1 duża

Gosia gotuje
BIGOS Z PIECA 144

Jeśli przeraża Was gotowanie bigosu, a sklepowy nie wchodzi w grę, mam dla Was proste rozwiązanie – przygotujcie uproszczony bigos z pieca! To chyba najprostsze z możliwych rozwiązań – wszystkie składniki trafiają na kilka godzin do piekarnika, nie musimy się niczym przejmować, tylko czekać. Gorąco polecam! Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg kapusty kiszonej [...] Artykuł BIGOS Z PIECA pochodzi

SandraFrej.com
Wigilijny bigos. Kapusta z suszonymi grzybami i grochem łuskanym. 112

Wigilijny bigos - kapusta z suszonymi grzybami i grochem łuskanym, to danie, które najbardziej kojarzy mi się z Wigilią. Intensywny zapach suszonych grzybów pachnących lasem, kapusty i grochu roznosi się w ten ważny dzień, bardziej niż zapach wypieków czy innych potraw świątecznych. Nie może go zabraknąć.  Z utęsknieniem odliczam już dni, nie mogąc się doczekać rodzinnej atmosfery, dzieci wypatrujących Świętego(...)zapachów pełnych radości... Też tak macie?  Wigilijny bigos. Kapusta z suszonymi grzybami i grochem łuskanym. Składniki: 1 główka świeżej kapusty białej 2 szklanki suszonych grzybów leśnych 200 g grochu łuskanego sól  pieprz ziołowy. Wykonanie: Grzyby zalać na noc, by nasiąknęły wodą.  Następnego dnia ugotować grzyby z dodatkiem soli do miękkości. Odcedzić, wywar zostawić. Przestygnięte posiekać na drobniejsze

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kapusta z grzybami i śliwkami 107

Świetny przepis na kapustę z dużą ilością grzybów oraz suszonymi śliwkami. To mój ulubiony bigos bez mięsa , który często szykuję na wigilijny stół. Tę kapustę można też użyć jako farsz do pierogów. Wystarczy drobniej poszatkować grzyby i kapustę, wlać odrobinę więcej oleju i smażyć całość dodatkowo bez przykrycia przez 20 minut.  - super bigos bez mięsa - kapustę można wykorzystać również(...)jako farsz do pierogów - bigos idealny na Święta i na co dzień

AniaGotuje.pl
Fit bigos 169

niezbyt fajne wspomnienia związane z bigosem z czasów dzieciństwa, zawsze pełen był tłustego mięsa. Stąd też pomysł by zrobić odchudzony bigos. Składniki: 500 g kapusty kiszonej 200 g wędzonego fileta z kurczaka 200 g świeżego fileta z kurczaka 1 cebula 20 g suszonych grzybów 10 suszonych śliwek 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, sól, pieprz, majeranek(...)ząbki czosnku Przygotowanie: grzyby namocz przez 3 godziny w wodzie, nie wylewaj wody z ich moczenia, dodasz ja do bigosu kapustę odcedź, posiekaj, wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj pod przekryciem około 20 minut na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę świeżą pierś z kurczaka, dodaj cebulkę pokrojoną w kostkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, a na końcu pokrojony w kostkę

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Bigos 4 kapusty 397

Nietypowy przepis na lekkostrawny i szybki bigos. Nietypowy bo z dodatkiem kilku rodzajów kapusty takiej jak pekińska. Idealna propozycja na piątkowy obiad Składniki na 6 porcji: 400-500 g kapusty kiszonej 400-500 g kapusty pekińskiej (pół dużej główki) 2 kapusty PakChoi 100-150 g cykorii 250 pieczarek, najlepiej brązowych 300 g marchwi (u mnie była to pomarańczowa i fioletowa(...)pozostałe kapusty, przyprawy, wymieszaj dokładnie, duś pod przykryciem około 15 minut, a na samym koću dodaj podsmażoną cebulę z pieczarkami. Najlepiej smakuje podane z pieczywem.       Artykuł Bigos 4 kapusty pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Kapusta wigilijna z chrzanem 139

Moim ulubionym świątecznym daniem jest kapusta wigilijna, czyli takie postny bigos wigilijny. Zwykle przygotowuję jej cały gar, bo im dłużej stoi tym jest lepsza i można ją zamrozić, żeby mieć przez całą zimę. Nadmiar takiej kapusty można też przerobić na nadzienie do pierogów na Wigilię albo na pyszne włoskie danie z makaronem gryczanym pizzocheri. Dziś będzie mniej hurtowa ilość(...)chrzanem. Chrzan bardziej kojarzy się z Wielkanocą, ale doskonale podkręca smak kiszonej kapusty. Niby tradycyjne danie, ale w nowoczesnej odsłonie. Tradycyjny bigos robi się przez wiele dni, ale to jest przepis dla tych, którzy nie mają tyle czasu. Jest też pyszny z soczewicą tak jak w tym przepisie na bigos. Lubięten przepis też dla tego, że do gotowania używa się

Ugotowane pozamiatane
Bigos z pieczarek - szybkie danie jednogarnkowe 153

rodzina na kolację, czy na imieniny, a Wy macie bardzo mało czasu na przygotowania, szybkie, ale treściwe i pyszne przepisy są na wagę złota. A ten właśnie taki jest. Bigos z pieczarek ! Jedno z najszybszych dań jednogarnkowych jakie zrobiłam - przygotowanie z zegarkiem w ręku zajęło mi 30 minut.  Tak więc zapisujcie stronę w zakładkach albo od razu recepturę przepiszcie(...)ukochanego zeszytu z przepisami i nie zapomnijcie o nim. A najlepiej zróbcie to danie już dziś - nic nie zachwyci podniebienia jak wyrazisty bigos z pieczarek, który naprawdę w swojej prostocie jest zaskakująco pyszny.  Bigos z pieczarek - szybkie danie jednogarnkowe Składniki : 1 kg małych, zamkniętych pieczarek nieduży słoik korniszonów 30 dag kwaszonej kapusty 2 duże czerwone papryki 500 g białej

Poezja Smaków - blog kulinarny
Bigos z cukinii 130

Słyszałam kiedyś o bigosie z cukinii, a że miałam dużą, dorodną sztukę, to postanowiłam ją wykorzystać do tego celu. Bigos jest jarski, wyglądem przypomina bigos z kapusty, ale smak ma zupełnie inny, lekko słodkawy. Mnie smakował bardzo, panowie kręcili nosem. Może gdybym dodała kiełbasy lub boczku? Składniki: – 1 duża przerośnięta cukinia

To co kocham
Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać 139

potraw przygotowywanych zgodnie ze sztuką slow cookingu . Zapewne wielu z Was pamięta jeszcze smak ziemniaków, które zagrzebywało się w popiele wygaszonego ogniska i zjadało następnego dnia.   Podobnie bigos i niekwestionowaną królową polskich zup czyli rosół gotujemy na tzw. „ wolnym ogniu ”. Obecnie slow cooking przeżywa swój renesans. Duża w tym zasługa Irvinga Naxona, który ponad siedemdziesiąt lat temu skonstruował(...)gulaszy, ale jednak zbyt mały jeśli chcemy przygotować większe kawałki mięsa w całości (takie jak np. 2 kilogramowa karkówka do obiadu i kanapek),   powidła lub świąteczny bigos dla całej rodziny.   Dokupiliśmy więc drugi, sterowany elektronicznie wolnowar Crock-Pot ® 5,7l z możliwością ustawienia czasu gotowania w przedziale od 30 minut do 20 godzin, który służy nam bez zarzutu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bigos z młodej kapusty (stożkowej) z dodatkiem kiełbasy i łopatki 339

uwierzcie mi na słowo - jak dla mnie jest rewelacyjna w smaku! Kapusta stożkowa ma delikatne, chrupiące, lekko słodkie liście oraz idealnie będzie pasować do surówki, jak i do przygotowania bigosu :) Poniżej znajdziecie przepis na bigos wraz z dodatkiem kiełbasy i duszonej łopatki. Polecam! Składniki na 4-6 porcji: 1 główka młodej kapusty, np. stożkowej 1 laska kiełbasy (około(...)można jej rozgotować!). Na sam koniec wlać pozostałą wodę z duszenia łopatki i dodać koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Bigos najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu:) Szatkowanie kapusty Po lewej:  lekko uduszona kapusta Po prawej: wersja przed dodaniem koncentratu pomidorowego

Ugotować
Bigos wegetariański 155

listy realizować jak najdokładniej, tak abyś nie potrzebował w ogóle czerwonego pisaka. Porażki oczywiście się zdarzają, ważne natomiast, czy są dla Ciebie nauką, jak niektóre czynności wykonywać poprawnie. Bigos wegetariański Składniki: 1 duża cebula 80 -100 g suszonych grzybów 1 kilogram kiszonej kapusty 1 kilogram białej kapusty 3- 4 ząbki czosnku 1 jabłko 12 sztuk wędzonych śliwek 1 szklanka zielonej(...)czasie dodajemy powidło śliwkowe, brendy i sól do smaku. Mieszamy i gotujemy na malutkim ogniu ok. 4 godziny. W trakcie gotowania co jakiś czas dolewamy trochę wody, żeby bigos się nie przypalił. Bigos można odgrzewać wielokrotnie i nic nie traci na smaku, wręcz przeciwnie. Smacznego! Autor: Mama

Moja Mama Gotuje
domowy bigos 102

Polski bigos :) to potrawa znana w każdym domu... Ilu kucharzy tyle przepisów :) najważniejsze jednak jest to, że zawsze smakuje :) Podstawą bigosu jest kiszona kapusta, można też dodać kapustę nie kiszoną... Oczywiście musimy dodać mięso, kiełbasę, wędzonkę...suszone grzyby... Kapustę kroimy, szatkujemy, dodajemy wodę i gotujemy do miękkości...  Kiełbasę i mięso kroimy... Grzyby namaczamy i kroimy... Gdy kapusta ugotuje się(...)Przyprawiamy tylko zielem angielskim, pieprzem ziarnistym  i liściem laurowym... na samym końcu można doprawić majerankiem, kminkiem... niektórzy dodają przecier ...  Podajemy na gorąco :) ja lubię nawet na zimno... Bigos można zamrozić, zawekować, odgrzewać,... Polecam Smacznego

chleba naszego
Bigos z grzybami i kiełbasą 162

Przedstawiam aromatyczny bigos z duża ilością leśnych grzybów i swojską kiełbasą. Prosty i bardzo smaczny.   Składniki : 2kg kapusty kiszonej (najlepiej mocno kwaśnej) 100g suszonych grzybów leśnych 500g swojskiej kiełbasy mały słoiczek przecieru pomidorowego 4 duże cebule olej do smażenia ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz Sposób przygotowania : Grzyby moczymy przez przynajmniej 1h. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i kroimy. Wodę(...)grzyby i kiełbasę z cebulą. Dodajemy przecier pomidorowy i nieco wody z gotowania grzybów. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny co jakiś czas mieszając. Następnego dnia bigos ponownie gotujemy na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlewając jeszcze wodą z gotowania grzybów. Bigos im więcej razy podgrzewany tym smaczniejszy

Pyry na Gaz
Bigos 220

Tego przepisu nie może zabraknąć na blogu, dlatego dzisiaj, w ostatni dzień 2016 roku, przedstawiam przepis na tradycyjny bigos, który jem nie za często, ale właśnie wtedy smakuje najlepiej! Idealny na Sylwestra i Karnawał! Bigos Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 4 liście laurowe 10 ziaren ziela angielskiego słoiczek przecieru pomidorowego 3 marchewki 2 korzenie pietruszki pokrojone w kostkę i wcześniej(...)kurczaka wcześniej przygotowane, razem z pokrojoną w kostkę marchewką i pietruszką oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy, mieszamy i całość gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut, co pewien czas mieszając. Bigos najlepszy na następny dzień

Moja smaczna kuchnia
BIGOS Z MODREJ KAPUSTY 152

roku oprócz normalnego , tradycyjnego bigosu postanowiłam zrobić Bigos z czerwonej kapusty.Taki bigosik zapewne pamiętają starsze pokolenia , gdy w ich domach babcie i mamy go robiły.U mnie niestety takiego bigosu nie było, a szkoda , bo jest naprawdę dobry.Zapraszam po przepis. 1 kg.świeżej kapusty czerwonej 1 duży słoik kiszonej kapusty czerwonej ze sklepu( takiej do sałatek) 1 duża Marchewka

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
BIGOS – JAK ZROBIĆ NAJBARDZIEJ ŚWIĄTECZNE Z WSZYSTKICH DAŃ? 403

niego nie ma świąt. Bigos to jedna z tych potraw, którą każdy umie ugotować, ale mało kto potrafi zrobić to perfekcyjnie. Zadanie to wyda wam się jednak o wiele łatwiejsze, jeśli rozłożycie tą potrawę na czynniki pierwsze. Artykuł BIGOS – JAK ZROBIĆ NAJBARDZIEJ ŚWIĄTECZNE Z WSZYSTKICH DAŃ? pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55810

kolację wigilijną czekamy cały rok - na wigilijny bigos, na karpia, pierniki, barszcz z uszkami...  Ale świat się zmienia, tempo życia się zmienia. I choć warto i należy zachowywać tradycje świąteczne, to jednak czasem dobrze po prostu, zwyczajnie odpuścić.  Nie wiem, jak radziły sobie kiedyś nasze mamy i babcie, że miały czas na przygotowywanie całych świąt, sprzątanie mieszkania, ucieranie(...)nadal karpia żywego... A ja dziś? Wolę szybko przygotować kolację wigilijną, by pozostały czas spędzić z rodziną - szczęśliwa, zadowolona, a nie zmęczona, zabiegana całodziennym przebywaniem w kuchni i gotowaniem... Bigosu nie ugotuję, prawdziwego barszczu buraczanego też nie, uszek lepić nie będę! Nie chcę, nie zdążę, nie, bo nie... I w takim razie będę korzystać z półproduktów, bo półprodukty

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Wegański bigos lub kapusta z grzybami inaczej. 131

jest, a co nie jest bigosem, to kwestia do dyskusji. Niektórzy mają pewnie na ten temat bardzo ugruntowane przekonania, ale prawda jest taka, że potrawa ta na przestrzeni wieków bardzo się zmieniała. Np. do połowy XIX w nie było w bigosie kapusty! Kto by pomyślał? Były w nim oczywiście przeróżne mięsa i jakieś kwaśne dodatki - często jabłka. W moim daniu(...)jabłka są również, więc wszystko (no, może nie wszystko, ale coś) się zgadza ;) Jestem szczęśliwy, że w ogóle udało mi się zrobić jakieś zdjęcie wegańskiego bigosu, bo nieopatrznie zostawiłem garnek na cały dzień sam na sam z moją żoną. Zdzwoniła do mnie z pytaniem jakiej porcji potrzebuję do fotografii, bo zaraz zje wszystko! Czy muszę jeszcze jakoś inaczej reklamować danie

zadanie-gotowanie
Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty 115

Bigos dla tych, którzy nie przepadają za wersją tylko z kiszoną albo tylko z białą.  Składniki 750 g kapusty kiszonej domowej 750 g kapusty białej 500 dag karkówki 2 pętka kiełbasy polskiej wędzonej 2 pętka kiełbasy Zyguły 1 pętko kiełbasy podwawelskiej różne skrawki mięs pieczonych garść suszonych grzybów sok pomidorowy Pudliszki suszone morele koncentrat pomidorowy kilka ziaren ziela angielskiego(...)pokrojone suszone śliwki i morele, koncentrat pomidorowy i sok pomidorowy. Przyprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem i dusiłem na wolnym ogniu ok. godzinę Co kilkanaście minut mieszałem do dna, by bigos się nie przypalił. W razie potrzeby można dolać wody. Najlepszy jest bigos odgrzewany, więc warto po pierwszym dniu odstawić go w zimne miejsce a następnego dnia odgrzać na wolnym ogniu

R'n'G Kitchen
Domowa kiszona kapusta 480

największą popularnością cieszą się kiszone ogórki i kapusta. Dziś dzielę się z Wami przepisem na kapustę, bo przyda nam się na pewno do przygotowania pysznego bigosu na nachodzące święta. Oto pyszna domowa kiszona kapusta. Tutaj natomiast znajdziecie przepisy na to jak ją wykorzystać, czyli sposób na  bigos  i  bigos w wersji odchudzonej . Domowa kiszona kapusta

Kulinarne przygody Gatity
Bigos staropolski 101

Bigos to kwintesencja polskiej kuchni. Zachwyca bogactwem składników i niepowtarzalnym zapachem leśnych grzybów i suszonych śliwek. Składniki: • 3 kg kapusty kiszonej • 1 główka kapusty białej ok. 3 kg • 1 kg kiełbasy wiejskiej pachnącej • 1 kg żeberek • 5 udek z kurczaka • 1/2 kg boczku wędzonego • garść grzybów suszonych ok. 2 dkg • 3 mrożone prawdziwki • 300 g śliwek(...)suszonych • 8 liści laurowych • po ok 15 sztuk ziaren jałowca, pieprzu i ziela angielskiego • 3 torebki gotowej przyprawy do bigosu • 2 szklanki wina czerwonego wytrawnego Wykonanie: • Kapustę kiszoną wypłukać i gotować w wodzie do miękkości ok. 40 minut. • Kapustę białą poszatkować lub zetrzeć na grubej tarce i gotować w osolonej wodzie

To co kocham
Chakalaka, czyli afrykańska sałatka 955

Chakalaka to sałatka pochodząca z Afryki. Pierwsza moja myśl, gdy zobaczyłem efekt końcowy w garnku, to – o kurcze, afrykański bigos! – ponieważ nawalone jest tam wszystkiego, istny misz masz i w tym, znana z bigosu, kapusta. Chakalaka jednak jest zdrowsza od tradycyjnego polskiego bigosu, bo w kapuście pływają, zamiast mięsa, tylko warzywa i troszkę fasoli. Ta sałatka tradycyjnie jest

Blendman
''Bigos'' z ogórkami kiszonymi i pieczarkami 408

Bigos'' z ogórkami, pieczarkami i kiełbasą, to danie bardzo proste w przygotowaniu. Jego przyszykowanie zajmuje niewiele czasu, w przeciwieństwie do bigosu z kapusty kiszonej, który najlepiej smakuje wtedy, kiedy jak najdłużej go dusimy. Porównanie tej potrawy z warzyw do bigosu wynika z jej kwaśnego smaku, który zawdzięcza ogórkom kiszonym. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Bigos z białej kapusty – kuchnia podkarpacka 148

Zwykle robię bigos z kapusty kiszonej, choć bardziej popularne są chyba bigosy mieszane – z kapusty kiszonej i białej (surowej). Byłam ciekawa, jak smakuje bigos z białej kapusty bez kapusty kiszonej, dlatego wypróbowałam przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Terliczki (Podkarpacie)*. Efekt był bardzo smaczny i polecam tę wersję szczególnie tym, którzy nie mają dostępu do kapusty kiszonej. Składniki: 1 główka poszatkowanej

Trzeci talerz
Zapiekanka ziemniaczana z bigosem Pamapol. 243

Witajcie:) dzisiaj zapraszam na kolejne szybkie danie z  gotowym daniem ze słoika. Dzisiaj w zapiekance wykorzystałam bigos firmy PAMAPOL . Danie jest pyszne, szybkie w przygotowaniu i nie potrzeba do niego dużo składników. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki:  500 g bigosu ze słoika PAMAPOL 1 duża cebula 2 łyżki masła   około 500g ugotowanych w całości ziemniaków 1 szklanka startego(...)smaku 1 ząbek czosnku. Wykonanie:   Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie na lekko twardawo. Studzimy i kroimy w plastry.Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.Bigos przekładamy do garnka, lekko podgrzewamy,przeciskamy ząbek czosnku i przyprawiamy ewentualnie do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy połowę pokrojonych w plasterki ziemniaków, następnie polewamy

Sama słodycz i szczypta chili
Przegląd przypraw w polskiej kuchni 145

Kminek – jedna z przypraw, która ma tyle samo zwolenników co przeciwników – dla tych, którzy nie lubią ziaren kminku między zębami, polecany jest kminek mielony. Bez kminku nie obejdzie się bigos, kwaśnica czy żeberka. Majeranek – suszone i rozdrobnione liście majeranku stosuje się głównie do potraw ciężkostrawnych, dodaje się go do zupy fasolowej, pomidorowej, żurku, fasolki po bretońsku, pasztetu, bigosu, pizzy oraz(...)przyprawa nadaje lekko pikantny i ostry smak deserom (np. piernikowi), wypiekom z jabłkami (szarlotka), napojom (kompot, poncz, grzane wino lub piwo itp.). Można ją dodać również do pasztetów, bigosu czy flaków. Imbir – można go wykorzystywać w suszonej startej formie jak i jako świeży korzeń. W polskiej kuchni nie jest tak często wykorzystywany jak w kuchni japońskiej (podstawa do sushi

WojnaNaSmaki.pl
Bigos z młodej kapusty (z mięsem, warzywami i jarmużem) 153

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Zwykły bigos można urozmaicić i sprawić, że jego smak nabierze nowego oblicza. Wystarczą drobne dodatki, niewielka zmiana i już mamy odmienioną potrawę. U mnie tym nietypowym składnikiem był jarmuż - doskonałe źródło wielu wartości odżywczych. W sumie to mało znana roślina, ale warto go poznać i polubić. Nasz organizm będzie nam wdzięczny. 1-2 główki młodej(...)lekko doprawić solą, pieprzem i papryką. W międzyczasie mięso oddzielić od kości i dorzucić do kapusty. Cebulę z kiełbasą podsmażyć na odrobinie oleju i również przełożyć do gotującego się bigosu. Około 20 minut przed końcem gotowania dodać drobno pokrojony jarmuż, a na końcu posiekany koperek. Doprawić koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Jeśli ktoś preferuję gęściejszy - to bigos można zagęścić odrobiną

Di gotuje
Bigos 145

się składa, że na blogu nie ma jeszcze kilku potraw na tradycyjne polskie dania. Dlatego dzisiaj pojawia się przepis na popularny w naszym kraju bigos. Smacznego! Składniki: 1 i 1/2 kg kapusty kiszonej 750 g kapusty słodkiej 200 g wołowiny 300 g wieprzowiny (łopatka lub żeberka) 100 g wędzonego boczku 200 g kiełbasy spora garść grzybów suszonych ok. 10 śliwek(...)garnka. Całość gotować na wolnym ogniu aż mięso zmięknie. Suszone śliwki pokroić na cienkie paseczki i dodać do garnka. Wlać wino i dodać koncentrat pomidorowy. Po kilkunastu kolejnych minutach bigos doprawić solą, pieprzem, majerankiem i wymieszaj. Bigos jest smaczniejszy po minimum dwukrotnym przegotowaniu Podczas podgrzewania należy często mieszać i ewentualnie dolewać wody, aby się nie przypalił

Czerwień i błękit
Lekki bigos 131

Bigos należy do lubianych dań, jednakże odchodzimy już od jego przyrządzania na rzecz nowych potraw, a bigos kojarzy nam się już z przeszłością, niemniej jest wielu jego amatorów, no i tym lepiej, gdyż kapusta jest bardzo zdrowym warzywem, a w tej wersji bigos ma coś z tradycji i nowoczesności, przekonajcie się sami... Składniki: średnia główka słodkiej kapusty

kgwjanczewo
Bigos z winem i śliwkami 128

Nowy Rok tradycyjnie jemy bigos. Zawsze dostawałam go od Mamy jednak w tym roku postanowiłam zrobić go sama. Trochę za sprawą miłej paczki niespodzianki którą dostałam zaraz po świętach. A znalazły się w niej same pyszności które postanowiłam wykorzystać do tego dania —>KLIK. Z suszonymi śliwkami najlepszej jakości, wędzoną kiełbaską i pysznym winem bigos smakował obłędnie. Mój mąż(...)kolejną godzinę w razie potrzeby podlewając wodą. Dodajemy przecier, musztardę i wszystkie przyprawy i gotujemy jeszcze 2 godziny aż wszystkie składniki będą idealnie miękkie. Cały czas pamiętamy […] Artykuł Bigos z winem i śliwkami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Wegetariański bigos 111

Otrzymałam od kolegi słoik kapusty, którą kisił osobiście. Wiejska kapustka kiszona w tradycyjny sposób. Od razu pojawił się pomysł aby powstał z niej bigos. Niestety mięsożerny małżonek również zamarzył o bigosie ... ale z dodatkiem mięsnym :). A do takiego bigosu stwierdziłam, że jednak nie będę miała serca, ani chęci jedzenia:). Po dwutygodniowych negocjacjach powstał wegetariański :). Małżonek zajada i wychwala

Łycha smaków
Bigos świąteczny 248

Pyszny bigos nie tylko w święta Składniki • 2 kg kapusty kiszonej • 80 dag mięsa z karczku • 50 dag dobrej kiełbasy • 2 cebule • 2 marchewki • 1/3 szklanki suszonych grzybów • 1/2 szkl żurawiny suszonej • 2 duże ząbki czosnku • 2 łyżki miodu płynnego • 2 marchewki • 3 łyżki smalcu • 1 słoik przecieru pomidorowego mały • garść suszonych pomidorów • przyprawy • majeranek • swoją przyprawa uniwersalna przepis(...)resztą kapusty  Na górę kapusty wlać miód i rozsypać pokrojoną w grube plastry marchewkę  zalać wszystko przecierem pomidorowym i wodą w której moczyły się grzyby 3. • Dusić bigos na wolnym ogniu aż zmięknie marchew nie mieszać  Na koniec dodać podsmażoną kiełbasę .Posypać górę bigosu łyżką mąki i wszystko wymieszać

W królestwie smaków Beaty
Bigos z kapusty mieszanej z papryką i natką (odchudzony) 135

lodówce zalegała mi niespożytkowana przez Święta kapusta kiszona, a dodatkowo miałam pół główki białej kapusty. Połączyłam, przyprawiłam i wyszedł mi bardzo smaczny, odchudzony bigosik. Oczywiście nie ma to jak bigos z mięsem (najlepiej lubię z wołowiną lub kurczakiem), więc mięso czy podsmażoną kiełbasę można dodać :) jednak mi po Świętach chciało się czegoś mniej kalorycznego :) ale i z podsmażoną kiełbaską zjadłam(...)trochę, bo Mąż tak przygotował i podał :) Taki bigos jest też doskonałą propozycją jako farsz do bułeczek, pierożków drożdżowych czy ciasta francuskiego ;) Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/2 główki kapusty białej 2 papryki czerwone 1 duża marchewka 2 duże cebule 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego około 10 ziaren pieprzu 1 łyżka masła 2 łyżki słodkiej papryki

Kolorowy Przepisownik
Czas zacząć pierniczyć czyli moje pierwsze wegańskie święta 148

przygotowywać lub zrobić, tak aby w wigilię dosłownie tylko podgrzewać potrawy. Zupa krem z pieczonych buraków, pieczone pierogi z kaszą gryczaną przepis kulebiak z kapustą kiszoną pieczarki faszerowane pęczakiem bigos z jarmużu przepis boczniaki po kaszubsku przepis boczniaki w sosie śliwkowym seler pierniki sernik na spodzie piernikowym, przepis a tu i tu i tu przepisy na inne moje serniki Ciasto(...)czekoladowe Makowiec 16.12. 2015: środa: przygotować ciasto na pierniki 17.12.2015: czwartek : wykroić i upiec pierniki 18.12. 2015: piątek zaangażować Miśkę do dekorowania pierników 19.12.2015: sobota: zrobić bigos z jarmużu wrobić Miśka i Miśkę w dekorowanie choinki 20.12.2015: niedziela: przyrządzić boczniaki po kaszubsku i przyrządzić boczniaki sosie śliwkowym 21. 12.2015:poniedziałek: upiec buraki na zupę, zrobić farsz do pieczarek 22.12.2015: wtorek

greenscarf
Obiad w kapuścianym liściu 120

główka włoskiej kapusty -ok. 80 dkg mielonego mięsa -ok. 1/2 kg kiszonej kapusty -6 średnich ziemniaków -10 dkg wędzonego boczku -cebula -ząbek czosnku -sól, pieprz, słodka papryka -przyprawa do bigosu -przyprawa barbecue -olej -marchewka Kapustę gotujemy do czasu, kiedy zmięknie. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Sparzamy włoską kapustę i oddzielamy liście ( ok. 14-16 ). Boczek kroimy w drobną kostkę(...)przyprawą barbecue, dodajemy startą cebulę, czosnek i mieszamy. Kiszoną kapustę odcedzamy i kroimy na drobniej. Dodajemy pokrojony boczek i mieszamy. Z liści ścinamy nasady i posypujemy przyprawą do bigosu. Układamy na nich po 2-3 plasterki ziemniaka, na nich porcję kiszonej kapusty, na niej porcję mięsa a na niej plasterek ziemniaka. Zwijamy liście tak, jak gołąbki. Posypujemy słodką papryką

Maminek kulinarny
Bigos z młodej kapusty 100

się przydadzą. Jesienią jest czas dyni i mojej ulubionej zupy dyniowej. Początek zimowych przymrozków to skorzonera, w której się zakochałem. Wiosna przynosi wiele, między innymi właśnie młodą kapustę. Bigos z niej nie ma sobie równych, tego smaku nie da się podrobić. Ostatnio właśnie Madzia zrobiła taki bigos. To ten sam smak co rok temu, co dwa lata temu(...)oliwek 1 średnia cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 0,5 łyżeczki pieprzu sól do smaku 70 g koncentratu pomidorowego (taka mała puszeczka) pęczek koperku My przygotowaliśmy ten bigos w naszym multicookerze i podajemy instrukcje jak właśnie w tej maszynie zrobić. Ale jeśli nie macie multicookera to oczywiście w zwykłym garnku możecie zrobić korzystając z poniższych kroków. Boczek kroimy

Marder&Marder Manufacture
Bigos z młodej kapusty 185

Dopadła i mnie ochota na bigos z nowej kapusty a to wszystko za sprawą Marzenki z Kulinarne Szaleństwa Maniusi .  Robi się go znacznie szybciej niż z kapusty kiszonej a smakuje nie mniej wybornie. Idealnie sprawdzi się z młodymi ziemniaczkami na przepyszny, domowy obiad.  Lubicie taki bigos? Składniki: 1.5 kg młodej kapusty  3 młode marchewki

Krakowskie smaki Ani
Bigos mieszany z młodą kapustą 139

zastosowań mnóstwo. Smak, nie do podrobienia!Korzystajcie póki jest, bo warto :) Ja mam na nią kilka pomysłów, dziś chcę Wam przedstawić kolejny z nich, a mianowicie - BIGOSIK :D Bigos dobry jest na wszystko, nawet łokciem go mieszają, serio Wam mówię. Młoda kapusta w bigosie robi to "coś", nadaje mu takiego smaku, że nie trzeba go zbytnio doprawiać. Namawiam, żebyście spróbowali(...)kiełbasę i boczek na kawałki jakie nam odpowiadają. U mnie kiełbasę pokroiłam w talarki, a boczek w kostkę. Następnie dodajemy naszą kiełbasę i boczek i ponownie dusimy. Pamiętajmy, aby bigos od czasu do czasu przemieszać, a najlepiej użyć garnka z grubym dnem, ponieważ bigosik lubi się przypalić. Bigosik jest gotowy, kiedy kostki z żeberek odchodzą praktycznie pod naciskiem drewnianej łyżki

MamaOskarka
Bigos z młodej kapusty. 223

Sezon na nowalijki w pełni. Bigos już dawno zjedzony, ale jakoś brakowało mi weny i czasu, by zrobić wpis z przepisem. Jednak doczekał się publikacji i to się liczy.  A bigos jest rewelacyjny i zachęcam spróbować. Podany na moim ulubionym Antonio Porcelana Bogucice sprawia, że normalny obiad staje się niezwykłym. Składniki: główka kapusty młodej 2 młode marchewki 2 pomidory(...)koncentratem pomidorowym ok 2-3 łyżki, solą i pieprzem. Na koniec robimy zasmażkę, odrobinę oleju  rzepakowego wlewamy na patelnię i wsypujemy mąkę. Prażymy to chwilę i dodajemy do bigosu. Czekamy chwilkę, aż całość się nam zagotuje wyłączamy gaz i całość posypujemy sporą ilością posiekanego koperku. Ja życzę smacznego i chyba mam już pomysł na jutrzejszy obiad

Malinowe Pocałunki
Bigos wegetariański 163

pożywne i pyszne zarazem. Pięć warzyw, sól, cukier i olej i to wszystko a efekt...nawet moja mama sceptycznie nastawiona do wszystkiego pochwaliła i zajadała ze smakiem. Nazwałam danie bigosem wegetariańskim bo smakuje zupełnie tak jak bigos mięsny tylko mięsa nie ma w nim ani ociupinki. Polecam serdecznie. Bigos wegetariański. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Bigos, Kapitan Philips 119

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Próba wykonania wegańskiego bigosu zakończona sukcesem! Duża w tym zasługa świetnego przepisu (polskie dania narodowe to nie moja specjalność). Jedzenia jest na 2 dni. Samo wykonanie jest proste, danie natomiast długo się gotuje. Najlepiej(...)opartą na faktach historię porwania amerykańskiego frachtowca przez somalijskich piratów. Statek dowodzony jest przez tytułowego kapitana (rewelacyjny Tom Hanks!!!). Czysta przyjemność oglądania, bez niedociągnięć i niepotrzebnego patetyzmu – gorąco polecam! Bigos The attempt to make a vegan bigos (a type of Polish sauerkraut stew) has been successfully accomplished! It’s partly due to a great recipe (in Polish) (traditional Polish dishes

Qlinarnie i Qlinarnie
Bigos wegański 2.0, podsumowanie roku 2014 131

Zimą obowiązkowy jest oczywiście bigos. Poniższy przepis jest prawie identyczny jak ten - tylko pieczarki zamieniłam na suszone grzyby (trzeba je wcześniej namoczyć na noc). Jednak suszone grzyby znacznie poprawiają smak tego dania. Spróbujcie:).  Przepis dodaję do akcji:     Najpopularniejsze posty minionego roku: 1. Danie z czerwonej soczewicy 2. Zupa ze świeżych ogórków 3. Smarowidło do chleba z czerwonej(...)fasoli 4. Sos koperkowy 5. Zupa-krem z bobu 6. Pieczone pieczarki 7. Zasmażane buraczki Polish Bigos 2.0, most popular posts of 2014 It's obligatory  in the winter  to make bigos  (at least in Poland). The recipe above is almost identical to this one  - I only replaced mushrooms with dried wild mushrooms (you have

Qlinarnie i Qlinarnie
Lekki bigos (240 kcal) 242

Bardzo lubię staropolski bigos z dużą ilością mięsa, śliwkami i grzybami. Jednak od kiedy jestem na diecie szukam lekkiej alternatywy dla tradycyjnych potraw. Odchudzony bigos wyszedł smaczny, w wersji wegetariańskiej byłby jeszcze mniej kaloryczny, ale takiego bigosu to już nie jestem w stanie znieść Składniki (ok 6 porcji): 1 kg kapusty kiszonej 250 g pieczarek duża marchew

e-PrzepisyKulinarne
Bigos 146

Bigos to jedno z moich ulubionych dań. Jem go na ciepło i na zimno. Uwielbiam ten smak. Dlatego też podzielę się z Wami moim przepisem. Składniki: 3 kg kapusty kiszonej (inaczej kwaszonej) 1 kg pokrojonej kapusty białej suszone grzyby (ja dodałam ok. 4 garści) ok. 1 kg wieprzowiny (łopatka, szynka itp.) 2 wędzone nogi z kurczaka kiełbasa (wedle  uznania(...)Wszystkie składniki mieszamy co jaki czas. Po ok. 45 minutach przyprawiamy solą i pieprzem. Po tym czasie wyjmujemy z garnka wędzone nogi. Jak ostygną obieramy, kroimy i dodajemy do bigosu. Całość mieszamy. Odstawiamy garnek z gazu i czekamy do następnego dnia. W dniu kolejnym gotujemy nasz bigos ok. 1-2 godzin. Teraz nasze danie nabiera odpowiedniego koloru. Doprawiamy go ulubionymi

tojestpyszne.blogspot.com
Bigos ze słodkiej kapusty 148

Święta, święta i po świętach. Pozostały w lodówce świąteczne resztki… i nie tylko resztki. Po tradycyjnych smakołykach pora na tradycyjne ich wykorzystanie. Oczywiście, nie może być nic innego, niż bigos ze słodkiej kapusty.   Składniki: - 1 kapusta (ok. 1,3 kg) - 2 cebule - 1 duża marchew - 1 pomidor - papryki (3 kolory) - kiełbasa, mięso (dałam wszystko pieczone ok.700g) - 3 liście laurowe(...)kapusty razem z pokrojonym pomidorem, gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy 3 łyżki słodkiej śmietany, posiekany koper – mieszamy, zagotowujemy i podajemy. Mój poświąteczny bigos ze słodkiej kapusty jest lekki, bez zbędnego tłuszczu, czy dodatków smażonych. W smaku bogaty, a także pożywny. Podany z rogalikiem sezamowym będzie stanowić szybki obiad lub kolację. Smacznego. Wydrukuj przepis

mojewypiekiinietylko
Bigos Świąteczny i nie tylko 436

szybciej, by móc cieszyć się tym czasem z rodziną, by być wypoczęta i radosna. Od lat część potraw przygotowuję wcześniej i zamrażam je,  jedną z tych potraw jest bigos. Nawet jeżeli nie będzie zjedzony podczas Świąt, rewelacyjnie sprawdza się jako obiad . Serdecznie polecam bigos ze świeżej kapusty- jest lekki i pyszny. Zaczynamy: Składniki: 2 duże kapusty- biala(...)Doprawiamy dużą  ilością pieprzu i papyki, oraz solą. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu 1-1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając i doprawiając. Po tym czasie bigos jest gotowy. Po ostudzeniu możemy przekładać do woreczków. :) Smacznego

Smaki Edyty
Bigos z młodej kapusty z olejem rzepakowym. 121

Sezon na nowalijki w pełni. Bigos już dawno zjedzony, ale jakoś brakowało mi weny i czasu, by zrobić wpis z przepisem? Jednak doczekał się publikacji i to się liczy.  A bigos jest rewelacyjny i zachęcam spróbować. Dodatkowo olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego też staram się wykorzystywać go bardzo często w mojej kuchni. Małe rzeczy(...)koncentratem pomidorowym ok 2-3 łyżki, solą i pieprzem. Na koniec robimy zasmażkę, odrobinę oleju  rzepakowego wlewamy na patelnię i wsypujemy mąkę. Prażymy to chwilę i dodajemy do bigosu. Czekamy chwilkę, aż całość się nam zagotuje wyłączamy gaz i całość posypujemy sporą ilością posiekanego koperku. Ja życzę smacznego i chyba mam już pomysł na jutrzejszy obiad

Malinowe Pocałunki
Kapusta kiszona a’la bigos 174

Ostatnio przygotowywałam piwne pierogi z kapustą i grzybami , gdzie dodatkiem była kiszona kapusta, kupiłam tej kapusty 3 kg i została mi połowa. Postanowiłam z niej przygotować coś na kształt bigosu, najpierw ugotowałam kapustę z suszonymi grzybami, oraz przyprawami, a potem dodałam jeszcze kilka składników np. mięso i warzywa z rosołu, 3 kiełbaski zwyczajne, domową lutenicę , passatę pomidorową, oraz suszone śliwki(...)powstała całkiem pyszna i udana potrawa, mimo że ta kapusta kiszona a’la bigos to była czysta improwizacja. Ta kapusta może być dodatkiem do dania zasadniczego jak i samodzielnym daniem. Zaznaczam, że do tej kapusty wszystko było gotowane, nie ma w niej smażonych dodatków. Kapusta ma lekko pikantny smak papryki, która została złamana słodyczą suszonych śliwek. Nie jedna osoba

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bigos-czyli lekki bigos ze swiezej kapusty 220

Bigos - chyba wszyscy go znamy i jest robiony na tysiace sposobow . Mam nadzieje, ze moze i Was zainteresuje moja wersja na lekki bigos- zapraszam :)   Na poczatek skroilam chudy boczek i kielbase- usmazylam na patelni teflonowej z niewielka iloscia oleju. Obgotowalam grzyby. Skroilam trzy glowki kapusty. Gotowalam kapuste do miekkosci- zmieniajac pare razy wode. Gdy kapusta byla gotowa dodalam

Smaki Edyty
Bigos z cukinii 35

Bigos z cukinii Zaskakująco pyszne danie! I to jednogarnkowe. Szybki i prosty w przygotowaniu obiad dla całej rodzinki. Najlepiej smakuje podany ze świeżym pieczywem. Polecam!     Składniki: 2 surowe, wędzone kiełbasy (u mnie kiełbasa polska) 1 cebula ok 20dkg pieczarek 2-3 cukinie – w zależności od wielkości 2 marchwie 1/4 szklanki bulionu lub wody Przyprawy: sól, pieprz, majeranek(...)KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ   Artykuł Bigos z cukinii pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Młoda kapusta po „Huculsku” 56

kapusta po „Huculsku” Pyszna i ciekawa młoda kapusta po Huculsku to coś zupełnie innego niż jadłeś dotychczas. Idealny przepis na letni, ciepły dzień. Jest to rodzaj lekkiego bigosu choć zdecydowanie bigos to nie jest. Troszkę pikantna, słodkawa i delikatnie zaciągająca wędzonką.. cóż, pychotka Moi chłopcy wciągnęli ją z prędkością ponad świetlna. Dosłownie, NASA mogła by to tempo

Ogrodnik w podróży
Bigos z surowej i kiszonej kapusty z indykiem 93

reguły bigos kojarzy się z daniem sytym, aczkolwiek ciężkim i w wielu przypadkach trudnoprzyswajalnym. Ta wersja jest jego lżejszą i równie smaczną odmianą.… Czytaj dalej Bigos z surowej i kiszonej kapusty z indykiem

Pij soki wyciskane
"Bigos" z kiszonych ogórków 151

Bigos z kiszonych ogórków... jakie czasy taki bigos. Pomysł z kanału na YT pod linkiem  https://www.youtube.com/watch?v=b1eltBjU9Ks   -- Skład: 500 g ogórków kiszonych, 500 g pieczarek, 500 g cebuli, 500 g boczku wędzonego,  2 łyżki smalcu lub łyżka i trochę słoniny, koncentrat pomidorowy, ziele ang., liść laurowy, pieprz. *** oczywiście można dodać 4-6szt. kiełbas śląskich

chleba naszego
Odchudzony bigos 376

Przepyszny i aromatyczny bigos w odchudzonej wersji. Jedna solidna porcja to tylko 270 kalorii. Więc idealny dla osób na dietach odchudzających. 4 porcje ok. 600 gramów kiszonej kapusty 250  gramów pieczarek 1 średnia cebula ok. 40 gramów 150 gramów włoszczyzny użyłam mrożonej 60 gramów przecier pomidorowy 30 gramów olej rzepakowy ok. 2 łyżki 250 gramów fileta z kurczaka sól(...)zawartość patelni wraz z przecierem pomidorowym i majerankiem całość mieszamy i gotujemy na niedużym ogniu ok. pół godzinki aby się smaki przegryzły. Jednak jak to zazwyczaj bywa w przypadku bigosu najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego

Andzia Pichci
Bigos z dynią 165

Kolejny zawieruszony przepis na bigos z dyni. ½ średniej dyni 1 cukinia 1 cebula 25 dkg kiełbasy 2 marchewki ½ główki kapusty pekińskiej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego olej sól, pieprz Dynię obrać ze skórki, pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Cukinię również obrać ze skórki i pokroić w kostkę średniej wielkości. Cebulę drobno posiekać.Kapustę pekińską poszatkować, marchew obrać i pokroić(...)minuty. Następnie wrzucić na patelnię pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać, podlać około 1/3 szklanki wody i dusić na wolnym ogniu, aż kapusta zmięknie. Na końcu bigos przyprawić solą i pieprzem

Moje domowe kucharzenie
Bigos z kiszonej kapusty 109

Polski bigos, to potrawa narodowa i znana w każdym domu. Zawsze obecny na stołach świątecznych, ale też jest doskonałym i bardzo  powszechnie lubianym daniem  na codzienny obiad, imprezę czy do kolacji. -- Skład: kapusta kiszona 2 kg, wieprzowina 1/2 kg, wołowina 1/2 kg, kiełbasa śląska 1/2 kg,  wędzonka 1/2 kg, grzyby suszone 1 szklanka, liść laurowy(...)podduszamy 30-60 minut. Odstawiamy do ostygnięcia, oczywiście kosztujemy czy jest o.k. Jeżeli brakuje nam ostrości możemy dodać płaską 1 łyżeczkę świeżo zmielonego pieprzu. Na drugi dzień po przegotowaniu bigos będzie dwa razy smaczniejszy niż od razu.  Smacznego

chleba naszego
Bigos z młodej kapusty z klopsikami 134

Bigos z młodej kapusty z klopsikami Pyszny, szybki i prosty letni obiad. Małe klopsiki wieprzowe duszone w młodej kapuście z pieczarkami i aromatycznym sosem pomidorowym. Palce lizać!     Składniki: 500g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 3 łyżki bułki tatej 1/2 szklanki mąki- do obtoczenia klopsików przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra olej do smażenia(...)OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ       Artykuł Bigos z młodej kapusty z klopsikami pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Bigos z młodej kapusty - pyszny 134

Dzień dobry :-) Za zrobienie bigosu z młodej kapusty zabierałam się już chwilę. Zawsze coś wypadło, a to domownicy jakoś nie bardzo podchodzili do tego pomysłu ;-) Tym razem powiedziałam robię i koniec :-) Bigos jest pyszny, delikatny, idealny na drugi dzień. Smakował wszystkim i na pewno będę go robić częściej. Przepis znalazłam tutaj ( klik ), troszkę zmodyfikowałam pod siebie. Polecam, warto zrobić :-) Miłego

kruche babeczki
Kociołek z kapustą i mięsem 155

BOŻYM NARODZENIU. Znajdziecie tam wiele cennych i przydatnych informacji o świętach :). Dziś zapraszam do zapoznania się z moim ulubionym daniem na świątecznym stole. Kociołek z kapustą i grzybami, inaczej Bigos (wersja po mojemu, taką jaką uwielbia rodzinka)!    KOCIOŁEK Z KAPUSTĄ I MIĘSEM 75 dag mięsa wieprzowego (np. łopatka) 75 dag boczku 75 dag kiełbasy (np. zwyczajna(...)maśle na patelni. Dodać do garnka z kapustą i wędliną. Dodać cały słoiczek koncentratu pomidorowego i przyprawy. Gotować jeszcze chwilę, aż się zagotuje, cały czas mieszając. Podawać ciepłe. Bigos podałam w zastawie porcelanowej od firmy Ambition. Cenionej firmy, na polskim i zagranicznym rynku porcelany. Polecam

Gotuję Testuję
WYKWINTNY BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY 128

Bogaty w smaku bigos z młodej kapusty i tartych na tarce warzyw korzeniowych: marchewki, pietruszki, selera. Z podsmażonym boczkiem i wiejską kiełbaską. Z dodatkiem białego wina i rozdrobnionych świeżych pomidorów. Z dużą ilością koperku i natki pietruszki. Naprawdę pyszny i gotowy w półgodziny. Po zagotowaniu bigos można zamknąć na gorąco w słoikach i przechowywać w lodówce. Świetnie nadaje się

cool and minty
Bigos z dynią i pieczarkami 204

zdrowym dodatkiem pasującym do wielu dań. Oprócz musu, dyniowego ciasta, kremowej zupy czy dyniowej latte można przygotować z jej dodatkiem wiele innych potraw. Po jesiennym leczo przyszła pora na bigos z dynią. Pyszny! A do czego Wy lubicie dodawać dynię? Na średni garnek bigosu: 600 g łopatki wieprzowej bez kości 300 g dyni hokkaido 300 g pieczarek 600 g białej

Ze smakiem i z pasją
Bigos na pieczonych skrzydełkach 123

wszystkich sposobów gotowania kapusty, ten lubię najbardziej. Mowa oczywiście o bigosie w wersji letniej. O tej porze roku bigos jest łagodniejszy, bardzo smakowity i nie stanowi "zagrożenia" dla wątroby. Do ugotowania go wykorzystuję pieczone skrzydełka, które robię poprzedniego dnia na obiad w dość dużej ilości. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Lekki bigos z młodej kapusty, jabłkiem i żurawiną 124

pokrojone na 4 morele, jabłka pokrojone w 1 cm kostkę i żurawinę. Wymieszaj. Duś kolejne 5 minut. Dopraw solą, kuminem i kolendrą, i duś kolejne 5 minut. Według mnie bigos już jest idealny! Smacznego!   Artykuł Lekki bigos z młodej kapusty, jabłkiem i żurawiną pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Bigos z kapusty pekińskiej 161

Bigos w smaku przypomina bigosik z młodej kapusty, jest słodko kwaśny,idealny na różne okazje, prosty i szybkiw przygotowaniu. Przepis otrzymałam od koleżanki.                                                             Bigos z kapusty pekińskiej Składniki

Kuchnia Danusi
BIGOS 147

umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę, podsmażyć z resztą cebuli i przyprawami. Jeśli kiełbasa jest w osłonce sztucznej, przed krojeniem kiełbasy osłonkę zdjąć. Dodać do kapusty wszystkie gatunki mięsa. Bigos zagotować, przyprawić solą do smaku. Bigos można też przyrządzić zasmażany, dodając zasmażkę z części tłuszczu i 3 dkg mąki. Podawać z ziemniakami, pieczywem, kluskami ziemniaczanymi

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Bigos 130

Następnie na tej samej patelni obsmażamy kiełbasę pokrojoną w kostkę i też dodajemy do kapusty. Na tłuszczu ze smażenia kiełbasy szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy do całości. Do bigosu wrzucamy śliwki i grzyby. Bigos gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Im dłużej będzie gotowany tym będzie smaczniejszy

Qchnia po prostu
Bigos z młodej kapusty 155

smalcu cebula 0,5 kg mięsa mielonego trochę kiełbasy wędzonej trochę mięsa z zupy 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki wegety 1 łyżeczka przyprawy do bigosu 0,5 opakowania zupy ogonowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej  sól pieprz Sposób przygotowania: Kapustę posiekać, wrzucić na gotującą się wodę(...)miękka). Odcedzić. Na patelni rozpuścić łyżkę smalcu, podsmażyć cebulę, mięso i kiełbasę. Do garnka wlać trochę wody (około 0,5 szklanki), dodać liście laurowe, ziele angielskie, wegetę, przyprawę do bigosu, stopniowo dodać rozrobioną w zimnej wodzie zupę ogonową, koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku. Wymieszać wszystko.  Do sosu dodać mięso z cebulą. Znów wymieszać. Zrobić zasmażkę z łyżki smalcu

Cukiernia Pychotki
Bigos z pekinki 141

Zachciało mi się bigosu, ale brak jakoś czasu i postanowiłam wypróbować bigos z kapusty pekińskiej..i tak oto zrobiłam..pyszny wyszedł..i co najważniejsze szybko się robi i także szybko się gotuje..polecam. 1 kapusta pekińska kawałeczek  boczku pęto kiełbasy 1 cebula 2 -3 marchewki 1 pietruszka 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego kilka suszonych pomidorów   mielone pomidory Skworcu

Moje domowe kucharzenie
Kapuśniaczki czyli jak wykorzystać ponownie pozostałe jedzenie ze Świąt/Sylwestra 196

pozostałego po świętach lub zamrożonego wcześniej bigosu, kapusty świątecznej, domowego pasztetu możemy szybko wykonać smaczne paszteciki/kapuśniaczki. Ciężko jeść któryś dzień z rzędu bigos, a szkoda było nam go wyrzucić. Dlatego pomyślałam, że można go podać w innej postaci. Kapuśniaczki czy paszteciki będą idealne na każdą imprezę. Przepis wykorzystałam na Sylwestra. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Bigos 225

Przygotowanie tradycyjnego bigosu wymaga czasu i cierpliwości. Musi mieć ten wyjątkowy smak. Zawsze podkreślam go dodatkiem powideł. Wspaniale smakuje w świąteczne dni oraz na innych rodzinnych spotkaniach. Składniki 2,5 kg … Czytaj dalej Bigos

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Lekki bigos z cukinii 214

warzywa na działce = dużo możliwości. Dziś miałam ochotę na coś lekkiego. Z racji, iż w tym roku cukinia owocuje bardzo obficie, postanowiłam zrobić już zapomniany u mnie w domu bigos z cukinii. Zobaczcie sami co wyszło;) Lekki bigos z cukinii 2 średniej wielkości cukinie (ja dałam żółtą i zieloną) 2 cebule 5 ząbków czosnku papryka zielona i czerwona mały

Kuchnia moimi oczami
Letni bigos 165

Bigos z młodej kapusty ma tę zaletę że szybko się go robi, skutecznie zaspokaja każdy głód, szczególnie w ciepłe dni gdy nie chce nam się długo przebywać w kuchni, każdy spałaszuje go z apetytem! Taki obiad to podstawa w sezonie. Składniki: 1 główka młodej kapusty 1/2 kg szynki wieprzowej 40 dag boczku gotowanego 1 duży pęczek koperku 2 cebule(...)przykryciem, gdy mięso już zmięknie dodać pokrojoną kapustę wlać rosół, dodać posiekany koperek i gotować jeszcze około 10-15 minut, po czym zrobić zawiesinę z mąki i zagęścić bigos. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Podawać gorące danie

Wanilia i Kardamon
Bigos nad bigosami 117

Polska kuchnia tradycyjna zawsze była i będzie przeze mnie uwielbiana, stąd też za każdym razem, gdy przygotowuję świąteczny bigos, czy rosół wiem, że nie ma opcji, by gościom nie smakował. Sprawdzone przepisy podpatrzone u babci i mamy zawsze się sprawdzają..., ale ja również zawsze dodaję coś od siebie, by było jeszcze lepiej. I za każdym razem jestem niesamowicie dumna(...)zalewamy czerwonym winem oraz doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze około godziny, by składniki się połączyły. Wywar powinien w większości wyparować, nie należy więc przesadzać z ilością soli. Gotowy bigos powinien "odstać swoje", by nabrać odpowiedniego aromatu. Odpowiedni czas to około dwóch dni w lodówce. U mnie stoi tyle na balkonie, po czym mrożę go, by czekał na święta... ciężko

Kuchenna Kontrrewolucya
Bigos z młodej kapusty 150

Uwielbiam ten pierwszy wiosenny bigos, kiedy w sklepach pojawia się młoda kapusta. Możemy go przygotować wcześniej i przechowywać w słoikach w lodówce. Jak oczywiście zdążymy cokolwiek schować. 2 główki młodej kapusty 300 g pieczarek 300 kiełbasy zwyczajnej 100 g boczku wędzonego Pęczek koperku 150 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 4 ziela angielskie Sól Pieprz Młodą kapustę dokładnie(...)kroimy w plasterki, dokładamy do kapusty. Kiełbasę oraz boczek kroimy w kosteczkę, koperek siekamy. Wszystko dodajemy do kapusty. Doprawiamy zielem angielskim, solą i pieprzem. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy. Bigos gotujemy na wolnym ogniu do miękkości (ok. 30 minut

VioletoweKucharzenie
Letni bigos z młodej kapusty w zestawieniu ze świeżym szpinakiem 139

4pkt + herbata owocowa bez cukrów, słodzików i miodu. Na lunch 2 kawałki wędzonego halibuta  + jabłko i 2 nektarynki co daje w sumie 8pkt, a na obiad letni bigos z młodej kapusty + świeży szpinak :-) Szczerze to nie wiem jak zapunktować bigos?! No ale to mój pierwszy dzień więc nauka przede mną

upichcona
Bigos z młodej kapusty 148

mój mąż wrócił z zakupami, stwierdziłam, że z tej kapusty gołąbków to raczej nie będzie. Kapusta okazała się strasznie maleńka. A, że główki były dwie, tak więc ugotowałam bigos z młodziutkiej kapusty. Składniki: 2 główki kapusty 1/2 kg cienkiej kiełbasy 1/2 kg żeberek 1 mały koncentrat pomidorowy lub 1/2 dużego  2 cebule 2 marchewki 3 łyżki oleju 3 łyżki(...)wszystko kilka minut.Wyjmuję łyżką cedzakową i przekładam do ugotowanej kapusty.Gotuję wszystko razem , dodaję koncentrat pomidorowy oraz przyprawy do smaku. Na oleju zasmażam mąkę i dodaje do gotowego bigosu. Po zagotowaniu zestawiam z palnika. Podaję z ziemniakami z wody lub z białym pieczywem. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Bigos staropolski 154

Kolejna odsłona bigosu, tym razem w wersji bardziej zbliżonej do tradycyjnej polskiej kuchni. Składniki  2,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg wołowiny na gulasz  0,5 kg karkówki lub łopatki wieprzowej 0,5 kg wędzonego boczku 0,5 kg dobrej wędzonej kiełbasy 5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów lub 6 łyżek stołowych przecieru pomidorowego(...)kapusty. Dodać pozostałe przyprawy - wino śliwkowe (lub śliwowicę), wędzoną paprykę, kardamon, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Gotować na wolnym ogniu około 3 godzin. Drugiego dnia do bigosu dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory lub przecier pomidorowy rozrobiony z niewielką ilością wody i gotować na wolnym ogniu kolejne 3 godziny. Gotowanie powtarzać przez 3 kolejne dni Smacznego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bigos tradycyjny 451

Bigos to niezwykle pracochłonne danie, dlatego zawsze przygotowuję go z większej ilości składników i mrożę. Na obiad na ostatnią chwilę albo kolację na ciepło jak znalazł. 3 kg kapusty kiszonej 1 kg poszatkowanej kapusty świeżej 2 duże laski kiełbasy (np. podwawelskiej)  2 niewielkie, ugotowane i obrane chude żeberka 15 dag boczku wędzonego 15 dag grzybów suszonych kilka śliwek wędzonych(...)około 1h. Dodać grzyby i poszatkowaną świeżą  kapustę. W tym samym czasie obgotować i obrać żeberka, podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę i boczek. Dodać do kapusty i wymieszać. Bigos gotować do miękkości kapusty, najlepiej przez 2-3 dni po trochu. W razie potrzeby podlewać wodą. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy oraz doprawić pieprzem i solą

Humanistka w kuchni
Bigos 117

ubiegłą sobotę u mnie w domu odbywało się coroczne kiszenie kapusty (przepis niebawem na blogu). Po skończonej pracy nabraliśmy ochotę na pyszny domowy bigos, a że wszystkie potrzebne produkty miałam w domu to długo nie zastanawiałam się nad jego przygotowaniem. Dodatek suszonych grzybów czyni go bardziej szlachetnym i niezwykle podkręca jego smak. Bigos jest pyszny, nie za tłusty i bardzo

Krakowskie smaki Ani
Bigos z roladą 142

zapewne ostatnią roladę nadziewaną z boczku. Gościom bardzo smakowała, ale mi została po tej wizycie jako zamrażarkowy balast. Sama boczku nie jem….wymyśliłam więc zupełnie inny w smaku bigos. Rolada (majranek, grzyby, cebula) nadały mu wyjątkowy charakter i o dziwo boczek uszlachetnił smak bigosu . Porcja dla 4 osób: 10 plasterków rolady z boczku z dodatkiem grzybów i cebuli 1 główka

Humanistka w kuchni
Wiosenny, wegański 'bigos' z kapusty włoskiej 123

poczytać książkę w słońcu. Było cudownie :) Piękna, wiosenna pogoda powoduje we mnie chęć zastąpienia ciężkich, zimowych dań, tymi lekkimi, w pełni warzywnymi. Jednym, z moich ulubionych dań wiosennych jest bigos z młodej kapusty podawany np z młodymi ziemniakami. Niestety młodej kapusty jeszcze nie znalazłam na targu, ale kupiłam za to piękną kapustę włoską, która idealnie nadała się do tego dania(...)Zaletą gotowania takiego bigosu jest to, że doskonale smakuje również na następny dzień i można przygotować go na kilka dni.  Składniki: 1 włoska kapusta, 3 marchewki, 10 pieczarek, 1 cebula, 1 duży pomidor, 10 małych, suszonych pomidorów, 1 ząbki czosnku, 1/2 pęczka koperku, rzerzucha do posypania, 100 g koncentratu pomidorowego 1,5 l bulionu warzywnego, 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego

Pełna Lodówka
Kapuśniaczki czyli jak wykorzystać ponownie pozostałe jedzenie ze Świąt/Sylwestra 220

pozostałego po świętach lub zamrożonego wcześniej bigosu, kapusty świątecznej, domowego pasztetu możemy szybko wykonać smaczne paszteciki/kapuśniaczki. Ciężko jeść któryś dzień z rzędu bigos, a szkoda było nam go wyrzucić. Dlatego pomyślałam, że można go podać w innej postaci. Kapuśniaczki czy paszteciki będą idealne na każdą imprezę. Przepis wykorzystałam na Sylwestra. Czytaj więcej

Ana Mari's world
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Z FILETEM Z KURCZAKA 215

Staram się wykorzystywać ją do potraw pod każdą postacią. Za kilka tygodni nie będzie już ani taka krucha, ani taka soczysta ani tak pięknie zielona.... Dziś kolejna odsłona bigosu. Przepis podstawowy jest  TUTAJ . Dzisiejszy bigos wzbogaciłam tylko o 250dkg pieczarek i dwie piersi z kurczaka pokrojone na duże kawałki. Jest przez to bardziej treściwszy i urozmaicony. A miłośnicy mięska

Walijskie Pichcenie
Bigos domowy 245

wiem czy was zaskoczę czy nie, ale to jest mój pierwszy własnoręcznie zrobiony bigos. Do tej pory korzystałam z bigosu mojej mamy, tym razem postanowiłam zrobić go sama, wykorzystując swoj ą domow ą, kiszon ą kapustę i przepis, który znalazłam w książce kucharskiej sprzed lat Zofii Zawistowskiej pod nazw ą bigos myśliwski. Zmodyfikowałam go o dodanie kilku elementów i mowie

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania