bigos - 2138 przepisów (strona:26/143)

Tarta z bigosem i kaszą gryczaną 13

Nowa odsłona starego bigosu! Jeśli zostało Wam trochę bigosu i nie macie już na niego ochoty, to proponuję ugotować kaszę gryczaną i zrobić tartę z ciasta francuskiego. Składniki: ? resztki bigosu ok. 1 kg ? 1 płat ciasta francuskiego ? 2 torebki kaszy gryczanej ? 1 jajko Wykonanie: ? Formę na tartę wyłożyć ciastem francuskim – dno i boki. ? Kaszę gryczaną gotować przez 15 minut(...)osolonej wodzie. ? Bigos wymieszać z kaszą gryczaną. ? Wyłożyć do formy, udekorować paskami ciasta francuskiego. ? Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. ? Piec w 200 st.C przez 30 minut. ? Po 15 minutach przykryć folią aluminiową. ? Dobrze smakuje z keczupem

To co kocham
Brukselkowy bigos z białą kiełbasą 12

Brukselka to minikapustka, a jak kapusta to… bigos. Tak też powstał mój brukelkowy bigos, bo nie miałam innego pomysłu na wykorzystanie jej w kuchni. A że zbliża się Wielkanoc, to biała kiełbasa w bigosie, tak dla odmiany. Powstał bardzo smaczny bigosik, którego największą zaletą jest to, że robi się prawie błyskawicznie, czego nie można powiedzieć o tradycyjnym bigosie. Brukselka

To co kocham
Bigos po cygańsku 19

Bigos po cygańsku – przepyszne danie. Są to małe klopsiki mielone w bardzo smacznym, zniewalającym sosie ketchupowo – warzywnym. Soczyste kuleczki mielone w otaczających warzywach serwowane na ciepło powalają całą moją rodzinkę. Idealnie sprawdza się na danie obiadowe lub ciepłą kolację, a nawet jako przekąskę na różnego rodzaju imprezki. Jeżeli znudziły wam się tradycyjne kotlety z mięsa mielonego to serdecznie(...)zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Gwarantuję,że nie pożałujecie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); bigos po cygańsku – składniki: 600 gram mięsa mielonego 1,5 łyżki kaszy manny 1 płaska łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1 jajko pół łyżeczki papryki wędzonej sól i pieprz do smaku olej do smażenia składniki na sos do klopsików: 0,5 kg pieczarek 2 średnie

Olcia gotuje!
Zrobiliśmy pyszny bigos z cukinii. Przepis wideo krok po kroku 37

Każdy, kto próbuje go po raz pierwszy, jest pysznie zaskoczony. Mamy dla was świetny przepis wideo na bigos z cukinii . W kuchni Kulinarnej Polski przygotowujemy go krok po kroku: Ten przepis znajdziecie u nas również w wersji tradycyjnej: Bigos z cukinii. Zaskakująco pyszny! PRZEPIS Artykuł Zrobiliśmy pyszny bigos z cukinii. Przepis wideo krok po kroku pochodzi z serwisu Kulinarna Polska

Kulinarna Polska
Bigos z cukinii. 92

Przepis na bigos z cukinii w dwóch wersjach. Pyszny dodatek do głównego dania lub jako danie główne. Świetnie nadaje się do wekowania. SKŁADNIKI: 2 WIĘKSZE CUKINIE 1 CEBULA MAŁY PĘCZEK KOPERKU 3 DUŻE POMIDORY 2 MARCHEWKI 2 KOLOROWE PAPRYKI KILKA PIECZAREK 4 ZĄBKI CZOSNKU OPCJONALNIE KAWAŁEK KIEŁBASY PIEPRZ I SOL DO SMAKU ŁYŻECZKA SŁODKIEJ PAPRYKI ŁYŻECZKA WĘDZONEJ PAPRYKI(...)SMAKU, DODAĆ LISTEK LAUROWY I ZIELE ANGIELSKIE ORAZ KONCENTRAT POMIDOROWY. CAŁOSĆ DOBRZE WYMIESZAĆ, PONOWNIE PRZYKRYĆ POKRYWKĄ I DUSIĆ NASTĘPNE 15 MINUT, CO JAKIS CZAS MIESZAJĄC. NA SAM KONIEC DO BIGOSU DODAĆ POSIEKANY KOPEREK I EWENTUALNIE PODSMAŻONĄ KIEŁBASĘ. BIGOS MOŻNA WŁOŻYĆ DO WYPARZONYCH SŁOIKÓW I WEKOWAĆ W GARNKU Z GORACĄ WODĄ PREZ 20 MINUT. SMACZNEGO

Pani M - kuchnia smakowita
Bigos z młodej kapusty 55

Bigos z młodej kapusty to idealna alternatywa dla tradycyjnego bigosu. Jest on zdecydowanie szybszy w przygotowaniu i tak samo smaczny. Taki bigos przygotowuję od razu, gdy młoda kapusta pojawi się na straganach! Gorąco polecam przygotować go na obi Artykuł Bigos z młodej kapusty pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Bigos z młodej kapusty / Young cabbage stew 168

Uwielbiam młodą kapustę, jak tylko pojawia się w sklepie natychmiast kupuję i zazwyczaj na pierwszy ogień idzie bigos:) Ten smak chyba każdy zna i lubi, a jeszcze jest taki łatwy w przygotowaniu! W tym przepisie użyłam świeżych pomidorów, ale swobodnie można zamienić je na puszkę krojonych. Polecam także inne przepisy z młodą kapustą w roli głównej, wszystkie przepyszne! Scroll down(...)recipe in English Bigos z młodej kapusty (3-4 porcje) Składniki: 1/2 główki młodej kapusty, poszatkowanej (lub całą główkę jeśli jest mała) 2 pomidory, pokrojone w kostkę (lub 1x400g krojonych pomidorów w puszce) 400 g różnych wędlin, pokrojonych w kostkę 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz

karmelowy
Bigos z boczkiem 154

Bigos z boczkiem Dziś prosty przepis na bigos z boczkiem. Nie jest, to tradycyjny bigos, a raczej jego szybsza, prosta wersja. Ale zapewniam, że smakuje równie dobrze. Oczywiście o ile lubicie dania z kapustą kiszoną, boczkiem i dużą ilością kiełbasy. My bardzo Porcja starczy spokojnie na obiad dla całej rodziny. Bigos można też przełożyć do słoików i zawekować lub zamrozić

Słodkie okruszki
Nieoczywiste produkty które można mrozić 78

lodu R esztkę wina z otwartej, nieskończonej butelki – w torebce strunowej lub torebce do kostek lodu/ pojemniku do kostek lodu – może być dodatkiem np. do dań mięsnych, risotto czy bigosu Mleko – kiedy kupię więcej i widzę, że nie damy rady zużyć przed końcem daty – ustawiam butelkę mleka pionowo w zamrażarce (tak by u góry butelki cały czas było(...)pizze drożdżowe, surowe – kulę ciasta na jedną porcję pizzy owijam w folię i wrzucam do zamrażarki. Wędlinę w plastrach (każdy plaster przekładając folią) lub pokrojona w kostkę (do bigosu, zapiekanek) Włoszczyznę: marchewki, pietruszkę, seler, pora – obieramy, myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i wrzucamy do torebki – zamrażamy i mamy gotowe porcje włoszczyzny do zupy Sałatkę jarzynową , ale w formie

Dorota Smakuje
Bigos 75

Zobacz jak smakuje prawdziwy bigos tradycyjny . Poznaj mój sprawdzony przepis na bigos z dużą ilością różnych mięs, z suszonymi grzybami, śliwkami i idealnie dobranymi przyprawami. To danie, które Cię zachwyci. - przepis na bigos staropolski - bardzo dużo porad i wskazówek - ciekawe propozycje podania bigosu

AniaGotuje.pl
Bigos z makaronem 82

wiem, czy jedliście kiedyś bigos z makaronem i dodatkowo z pikantnymi oliwkami. Mówię Wam genialny! Najciekawsze jest to, że danie to powstało przypadkiem. Było nas sporo, a bigosu nie dla każdego i w dodatku chleba brakło! Bigos delikatny i dietetyczny znajdziecie  w tym miejscu Ugotowałam makaron i wrzuciłam na patelnię. Wrzuciłam bigos, dosmaczyłam delikatnie natką pietruszki. Przed podaniem dodałam

Z Kuchni Do Kuchni
Bigos z kiełbasą 63

bigosiku. Miałam w lodówce wiadereczko kilogramowe kiszonej kapusty. Znalazłam kawałek marchewki, kawałek  twardej części kapusty pekińskiej. Pozostało mi wyciągnąć tylko z zamrażalki boczek parzony i kiełbaskę. Bigos na winie. Właściwie z tym, co się nawinie. Przelałam kapustę kiszoną wodą, żeby domownicy z nadmiaru kwasu się  nie wykręcali. Wstawiłam do gara i wrzuciłam 3 liście laurowe, kilka(...)mięciutka dodałam koncentrat pomidorowy – pół małego słoika i przyprawiłam solą i pieprzem i dosypałam majeranku. Zrobiłam zasmażkę. Stopioną słoninę podsmażyłam i dodałam dwie łyżki mąki. Zaprawiłam kapustę. Wiadomo, bigos najlepszy jest jak postoi do następnego dnia. Nawet po kilku dniach nadaje się do jedzenia bez mrożenia. Nie dało rady dość długo czekać aż nabierze smaku, w żołądkach musiał najść

Pieprzyć z Fantazją
Bigos z grzybami i kiełbasą 61

Cześć!   Bigos można robić na wiele sposobów. Ten zrobiłam z suszonymi grzybami. Pycha!     Składniki:   * 1 kg kapusty kiszonej * 60 dkg łopatki bądź szynki * 2 laski kiełbasy np. podwawelskiej czy toruńskiej ok. 40-50 dkg * 10 dkg suszonych grzybów leśnych * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * majeranek *3 liście laurowe * 5 ziarenek ziela angielskiego * sól, pieprz * 1 cebula(...)pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula zaczęła się rumienić dodałam łyżkę mąki i zrobiłam zasmażkę. Wlałam zasmażkę do kapusty, wymieszałam i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.   Odstawiłam bigos aby przeszedł smakiem. Najsmaczniejszy był na drugi dzień po ugotowaniu.   Notatki: * zasmażka nie jest konieczna, ja osobiście lubię zasmażkę to dodaję * jeśli ktoś nie lubi przecieru nie ma potrzeby

Pieprzyć z Fantazją
WINNY BIGOS Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI + FILMIK 86

Bigos z dodatkiem suszonych śliwek i grzybów jest inny niż tradycyjny. Kwaskowo - słodkawy, jak dla mnie pyszny. Polecam przepis.  SKŁADNIKI :  2 kg kiszonej kapusty  1 kg łopatki wieprzowej 2 udka z kurczaka  30 dkg boczku wędzonego 3 kiełbasy śląskie 1 duża cebula 10 suszonych śliwek garść suszonych grzybów 4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego, kilka(...)słodka i ostra papryka do smaku  1 łyżeczka kminku 1 i 1/2 słoiczka przecieru 30 %  1 marchew i kawałek selera, starte na tarce jarzynowej  przyprawa do bigosu ( niekoniecznie ) PRZYGOTOWANIE :  Kapustę dokładnie płuczemy, umieszczamy w garnku, dodajemy mięso, grzyby,liść, ziele i jarzynkę. Gotujemy około 40 minut. Mięso wyjmujemy i kroimy na kawałki. Do kapusty dodajemy suszone

Kulinarne Fantazje Marioli
Bigos z cukinii 87

Cześć! Moje pomysły na obiady zazwyczaj biorą się z tego, co akurat mam w lodówce albo na ogrodzie. Sezon goni sezon a teraz wypadło na cukinię :) Bigos z cukinii  Jeśli ktoś będzie kręcił nosem to ok. zrozumiem, ale najpierw niech skosztuje. Nie każdy lubi cukinię i tu nie będę przekonywać, co do jej smaku. Tak samo z podrobami - znam(...)dużo osób, które na samo słowo "wątróbka" dostaje dreszczy ;) Fajna sprawa ten bigos. Właściwie odpowiednio zrobiony niczym nie różni się smakiem od młodej kapusty. Składniki: * 3-5 średnie bądź małe cukinie (ok. 1 kg - 1,20) * 1 laska kiełbasy * 1 średnia cebula * duży pęczek kopru * 2 łyżki masła * 1 łyżka mąki * 1 liść laurowy * 3 ziarenka ziela angielskiego * 1 łyżka

Pieprzyć z Fantazją
Bigos z młodej kapusty 77

Najlepszy przepis na bigos z młodej kapusty . To bigos z dodatkiem boczku oraz kiełbasy. Prosty, sprawdzony i bardzo wiosenny bigos to idealny obiad dla całej rodziny. Polecam podać go z ziemniakami z wody.. - świetny bigos z młodych warzyw - całe danie szykuję w jednym garnku - super pomysł na obiad w cieplejsze dni - najlepszy sposób na wykorzystanie młodej kapusty

AniaGotuje.pl
Z gruntu dobre, czyli nowości w linii warzywnych produktów Sokołów - recenzja 124

dań gotowych, które właśnie chciałam Wam zaprezentować. To doskonała propozycja dla osób lubiących tradycyjne smaki, a przy okazji unikających mięsa. W końcu kto się oprze pysznym gołąbkom, czy np. bigosowi? Przyznam, że początkowo byłam trochę sceptycznie nastawiona do tych produktów, ponieważ doskonale znam smak tradycyjnych potraw, ale jednocześnie chciałam bardzo spróbować i porównać wersję warzywną do tej znanej mi przez(...)warzywami w sosie grzybowym. Kolejne gołąbki z farszem na bazie ryżu, pieczarek oraz podgrzybków. Tym razem całość została uzupełniona aromatycznym sosem grzybowym i odpowiednią, naturalną mieszanką przypraw. 3. Bigos warzywny. Przygotowany został z kapusty kwaszonej i w połączeniu z pieczarkami, soczewicą oraz warzywami tworzy naprawdę smakowitą propozycję, która może przypaść do gustu nie tylko wegetarianom, czy weganom, ale również miłośnikom

Di gotuje
szybkowar-smaczny,aromatyczny bigos-czyszczenie lodówki... 157

Składniki: smalec 1 łyżka końcówki wędlin, boczku 1 kg, sól czosnkowa Appetita 1/2 łyżeczki, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, przyprawa do bigosu Appetita 1 opakowanie, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, śliwki suszone 100 gram, kapusta kiszona 2 kg, podgrzybki mrożone 1/2 kg, woda 4 szklanki, żeberka pieczone 4 porcje, pieprz kolorowy Appetita 1 łyżeczka, cukier(...)dać smalec, wsypać pokrojone kawałki wędzonki, boczku świeżego, kiełbasy, sól czosnkową, smażyć do zrumienienia, dodać pokrojone cebule z czosnkiem, ziele angielskie, liście laurowe. Dodać kiszoną kapustę, wsypać przyprawę do bigosu, dodać mrożone podgrzybki, śliwki suszone i wymieszać. Na wierzchu położyć żeberka wieprzowe odmrożone, wlać wodę, zamknąć szybkowar. Po zasyczeniu pary gotować z 45 minut, po spuszczeniu ciśnienia otworzyć szybkowar, żeberka

W Mojej Kuchni Lubię
wegetariański bigos z kiszonych buraków 188

również o kiszeniu buraków. Niestety jednak zwykle potem są one wyrzucone. A można je jeść w surówkach, lub udusić z kilkoma dodatkami i w ten sposób przygotować pyszny, bezmięsny bigos. bigos z kiszonych buraków - składniki: 1 kg kiszonych startych buraków, 100 g suszonych grzybów, 2 cebule, 100 g suszonych wędzonych śliwek bez pestek, 1 listek laurowy,  2 kulki ziela(...)angielskiego,  4 kulki jałowca, 4 ziarna pieprzu, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżka Vegeta Natur , 2-3 łyżki oleju, 1 pełny kieliszek czerwonego słodkiego wina bigos z kiszonych buraków - przepis Grzyby namocz w gorącej wodzie przynajmniej godzinę wcześniej. Wodę z moczenia pozostaw, a osączone grzyby pokrój w paseczki. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklij na oleju. Dodaj buraki, śliwki pokrojone

Eksperyment sobotni
Menu na tydzień: Przedświąteczna dieta oczyszczająca 110

Sałatka z krewetek, pęczaku i pieczonych buraczków, sałatka z kaszą jaglaną i wędzonym twarogiem, kremowa zupa z kapusty, parmezanu i pęczaku, krem ze smażonych brokułów, bigos z dorszem – takie jest menu na ten tydzień. Za dwa tygodnie Święta!!! Czasu na przygotowania zostało już naprawdę niewiele, szczególnie jeśli chodzi o przygotowanie organizmu na świąteczne biesiadowanie, używanie sobie, podjadanie, dojadanie i przejadanie(...)Jesienne danie kuchni włoskiej, proste, że bardziej już nie można, dwuskładnikowe, a mimo to niesamowicie smaczne. Całą robotę robi tutaj skromny rąbek z parmezanu, ugotowany ze świeżą kapustą. Piątek: Bigos z dorszem Absolutnie genialne danie z repertuaru Karola okrasy: delikatny, pieczony bigos, nieprzeładowany przyprawami, a przy tym bardzo aromatyczny. Przepisy na kolejne dni będziemy wrzucać na bloga codziennie rano. Dania

Niedzielny kucharz
Wege bigos, który smakuje o niebo lepiej niż tradycyjny. 101

kapust zyskała na smaku i aromacie. I tak oto powstało coś, co mój brat powiedział, że smakuje "inaczej" ale zjadł.  W tym też momencie pragnę zakomunikować Wam, że bigos, leczo i wszelkie inne jednogarnkowe potrawy to najbardziej niefotogeniczne dzieła. I mam nadzieję, że docenicie mój trud, jaki włożyłam, w przygotowanie zdjęć poniżej.  *Nie istnieje takie słowo jak "mięsożerczyni(...)Zostało stworzone na potrzeby wpisu.  Recepturę jaką chciałabym Wam przekazać w posiadanie na wegański, ale doprawdy przesmaczny, bigos chciałabym zacząć od krótkiej opowieści o kiszonej kapuście pekińskiej. Pomysł urodził się z posiadania. Posiadania naprawdę dużej główki kapusty pekińskiej. Gdybym była standardową polką pewnie większość przerobiłabym na różne surówki i sałatki. Jednak ja NIGDY nie idę na skróty, zatem zawsze

Mango Papaja
Bigos z cukinii 108

Bigos z cukinii gości już na moim stole od wielu lat.  Pamiętam jak przygotowywałam go po raz pierwszy... Nie do końca byłam przekonana co do entuzjastycznej reakcji mojej rodziny, która woli bardziej "normalniejsze" potrawy, ale baaardzo miło się zaskoczyłam. Bigos ten od tradycyjnego różni się delikatnością i co najważniejsze - jest szybszy w przygotowaniu. Osobiście - przepadam za kapustą, ale taką(...)posiekaną cebulą. Dodać startą marchewkę i uprzednio pokrojone pieczarki. Całość smażyć do miękkości. Cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki, a następnie umieścić w garnku i połączyć z zawartością patelni. Bigos poddusić około 5 minut (uważać, aby cukinia się nie rozgotowała) i wymieszać z koncentratem pomidorowym (*).   Na końcu doprawić czosnkiem, ostrą papryką oraz solą z pieprzem.   (*) Dodając koncentrat pomidorowy

Di gotuje
Bigos z kabaczka z lekko wędzoną nutą 156

sezonie letnim bigos czy jak kto woli leczo z kabaczka to klasyka gatunku. Jest to lekkie danie, które smakuje zarówno na ciepło i zimno, idealnie sprawdzające się w upałach. Mój bigos ma lekko wędzony smak, a dla uczynienia go bardziej sycącym oraz pełnowartościowym daniem, czyli zawierającym też białko dodałam podsmażone na złoto wędzone tofu. Zamiennie można użyć kabaczka, cukinię(...)dodaj koncentrat pomidorowy i zielsko. Dopraw solą i jeżeli już wszystko jest idealnie miękkie dodaj podsmażone na złoto i pokrojone w kostkę tofu. Smacznego OLYMPUS DIGITAL CAMERA   Artykuł Bigos z kabaczka z lekko wędzoną nutą pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Wiejski bigos z młodej kapusty z łopatką 144

Wiejski bigos z młodej kapusty z łopatką Wiejski bigos , jest najlepszy , to taka wersja kapusty na bogato Ostatnio ,dość często trafiam w sklepach na promocję, łopatki wieprzowej . Więc złożyło się idealnie , a do tego ciągle jeszcze jest sezon na młodą kapustę – w sklepach , bo w ogrodzie dopiero będzie…. Potrawa jest bardzo prosta i smaczna , taki jednogarnkowiec . Ogromnie, lubię(...)jakiś czas warto delikatnie zamieszać . Pod koniec duszenia , doprawiamy wędzoną papryką i pieprzem . Dusimy jeszcze około minuty – dwóch . Serwujemy jako samodzielne danie lub przystawkę . Smacznego !   Artykuł Wiejski bigos z młodej kapusty z łopatką pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Bigos z młodej kapusty z suszonymi pomidorami 338

okresie kiedy u nas pojawiają się "młode"i świeże warzywa i owoce wszystko smakuje dużo lepiej. To też nie mogło być inaczej tylko musiał u mnie zagościć bigos z młodej kapusty. Od czasu jak odkryłam suszone pomidory w ale-raj dodaję je do różnych potraw częściowo zastępując nimi przecier pomidorowy. Potrawy mają ładny kolor i smak. Składniki: 1 główka białej(...)młodej kapusty (około 600-800g) 1 średnia cebula 1 łyżka masła klarowanego 0,5 kg kiełbasy  3-4 łyżeczki przyprawy do bigosu i kapusty 3 łyżeczki suszonych pomidorów 2 łyżeczki przecieru pomidorowego około 300-400 ml bulionu   pieprz czarny i sól do smaku Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę. Kiełbasę w półplasterki. Kapustę poszatkować dosyć grubo

Ala piecze i gotuje
Bigos korzenny z przyprawą do piernika 142

Dzisiaj mam dla Was bigos inny od wszystkich na moim blogu. Bigos, który bardzo przypadł nam do gustu i po Świętach był już robiony po raz kolejny.  Przyprawa do piernika nadaje mu niepowtarzalnego smaku i aromatu. Idealny bigos do zrobienia na ostatnią sobotę Karnawału. Dzięki uprzejmości Firmy  HAŃDEREK  mogłam go przygotować z pyszną kiełbasą ze Wsi, serdecznie(...)poza czosnkiem i miodem.Gotować na małym ogniu około 1,5 godziny od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i ewentualnie miód, jeśli bigos jest zbyt kwaśny. Polecam ten bigosik, bo jest tego wart. Smacznego

Gosia gotuje
Bigos z kiełbasą i ciemnym piwem 114

losie! Pomysł był spoko, ogólny smak bigosu - genialny. Tylko ta gorycz... Nie musiałam długo myśleć nad tym skąd się wzięła (mimo, że na początku oskarżałam o wszystko kiełbasę). Kapusta również nie była gorzka. Piwo! Mimo, że piłam je przed dodaniem do potrawy, nie wydawało mi się bardzo gorzkie. Użyłam portera z Żywca. I to nie był najlepszy pomysł. Polecam więc(...)użyć do bigosu Guinnessa, który jest delikatniejszy i jest przecież używany do wielu potraw. Parę lat temu zrobiłam z nim gulasz wołowy, goryczy ze-ro. Bigos już wylądował w zamrażalniku, łudzę się, że jednak gorycz zniknie. No nic, jak nie zniknie to i tak go wchłonę.  Składniki: 1 kg kapusty 0,5 kg kiszonej kapusty 0,5 kg kiełbasy

Kardamonovy
Bigos wege z żurawiną 135

Bigos wegetariański z kiszonej kapusty z żurawiną z dodatkiem przetartych pomidorów, pieczarek i przypraw. To jest to co lubię zjeść wracając do domu w jesienno-zimowe dni Nie tylko od święta! Bigos najbardziej smakuje nam z tłuczonymi ziemniakami, puree z dodatkiem groszku lub marchewki i kawałka mięsa (opcjonalnie, nie zawsze). Bigos, ze względu na to że nie płukałam kapusty (celowo

Zasmakuj Kuchni
Golonka w bigosie z młodej kapusty 140

wygotuje dolać trochę wody. Sosu musi być około połowy wysokości mięsa. Ja gotowałam w garnku elektrycznym. Nastawiony na wolne gotowanie i 2 godziny. Wtedy nie trzeba dolewać wody. Przygotowanie bigosu – na patelni z odrobiną oleju podsmażyć pokrojony drobno boczek wędzony, dodać cebulkę pokrojoną drobno. Smażyć tak długo aż cebulka zmięknie a skwarki zrobią się chrupiące. Dodać poszatkowaną kapustę, przecier(...)Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Odstawić na później. Jak mięso już jest prawie miękkie to włożyć zawartość patelni do żaroodpornego naczynia. Położyć na górę bigos i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C i piec 30 minut. Wyjąć z piekarnika i podawać z ugotowanymi ziemniakami. Można też dodać bigos na patelnię z mięsem i gotować

Kuchnia Pokoleń
Błyskawiczny bigos z szybkowaru z kiełbasą słoikową. 140

dworze w ogródku no i wtedy robię coś szybkiego ale i pysznego na obiad.Używam również w takich wypadkach szybkowaru w którym błyskawicznie się gotuje.Dzisiaj mam propozycję nietypowego może bigosu bo z kiełbasą słoikową SPICHLERZ RUSIECKI . Nadmienię tylko że  kiełbasa czyli mielonka bardzo przypomina mi smak dzieciństwa, często babcia robiła taką do słoików, była pyszna. Do bigosu użyłam również(...)pysznej kapusty od firmy Orzech . Mam nadzieję że pomysł na szybki bigos Wam się spodoba i go wypróbujecie :) około 1 kg kiszonej kapusty z marchewką ja użyłam Orzech 2 słoiki  kiełbasy słoikowej Spichlerz Rusiecki   1 duża cebula   2 łyżki oleju 1 kopiasta łyżka przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka kopiasta ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej

Sama słodycz i szczypta chili
bigos z golonką z szybkowara i z piekarnika... 140

Składniki: kapusta kiszona 1 kg, kapusta biała 1/2 główki/ mała, grzyby suszone 2 łyżki/mielone, śliwki suszone 1 szklanka, przyprawa do bigosu 1 opakowanie, golonka wieprzowa 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 3 sztuki, owoc jałowca 6 sztuk, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, woda 2 szklanki bigos z golonkami najlepiej przygotować w szybkowarze wieczorem(...)kapustą, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, zostawić na drugi dzień pod przykryciem w lodówce bigos z golonkami przełożyć do blaszki, piec w piekarniku w 200 C około 25 minut - smaczny bigos na sycący obiad z golonką podany z ziemniakami tłuczonymi...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Bigos z kiszonej kapusty – łatwy i pyszny! 4977

Bigos z kiszonej kapusty – z mięsem wieprzowym, kiełbasą i suszonymi grzybami. Polecam na Święta Bożego Narodzenia, Sylwestra, Urodziny i inne okoliczności :) Może zainteresują Was również przepisy na Wigilię: Potrawy wigilijne – przepisy Bigos z kiszonej kapusty – Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (u mnie łopatka wieprzowa) 330 g kiełbasy wiejskiej lub podwawelskiej olej […] The post Bigos z kiszonej kapusty

Kulinarne Przeboje
Bigos 112

Opis: Bigos to tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa. Bigos w okresie świąt, uroczystości domowych, ale również w kuchni codziennej pojawia się na większości domów. Im dłużej bigos się gotuje lub odgrzewa, tym jest smaczniejszy! Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty białej 200 g boczku 1 kg wieprzowego mięsa(...)kostkę grzyby, mięso oraz cebulkę z kiełbasą. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 20-30 minut. Jeżeli będzie za dużo wody, możemy część odlać. Po tym czasie bigos doprawiamy majerankiem, kminkiem, solą oraz pieprzem. Dodajemy również przecier pomidorowy i całość gotujemy jeszcze na małym ogniu przez chwilę

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Wigilijny bigos z kapusty i soczewicy 118

Zima bez grochu z kapustą to nie zima. Uwielbiam wegetariański bigos, taki jak na Wigilię. Często dodaję też do niego soczewicę, żeby całość była bardziej pożywna i świąteczna, bo postny bigos to przecież tradycyjna potrawa, zwłaszcza na chłopskich stołach świątecznych. Jest kwaśna i syta, więc żadna pogoda nie będzie nam potem straszna. Niech puryści się burzą, że bigos bez mięsa(...)bigos, my wiemy lepiej.   Składniki: 100 g suszonych grzybów pół szklanki soczewicy zielonej kilo kapusty kiszonej 100 g śliwek wędzonych bez pestek cebula surowa pokrojona w piórka cebula pokrojona w piórka i zeszklona na patalni 5 kulek ziela angielskiego 3 listki laurowe 2 łyżki sosu sojowego (ciemny) po pół łyżeczki wędzonej papryki, majeranku i pieprzu chlust oliwy

Ugotowane pozamiatane
Tarta z bigosem i kaszą gryczaną 84

Nowa odsłona starego bigosu! Jeśli zostało Wam trochę bigosu i nie macie już na niego ochoty, to proponuję ugotować kaszę gryczaną i zrobić tartę z ciasta francuskiego. Składniki: • resztki bigosu ok. 1 kg • 1 płat ciasta francuskiego • 2 torebki kaszy gryczanej • 1 jajko Wykonanie: • Formę na tartę wyłożyć ciastem francuskim(...)boki. • Kaszę gryczaną gotować przez 15 minut w osolonej wodzie. • Bigos wymieszać z kaszą gryczaną. • Wyłożyć do formy, udekorować paskami ciasta francuskiego. • Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. • Piec w 200 st.C przez 30 minut. • Po 15 minutach przykryć folią aluminiową. • Dobrze smakuje z keczupem

To co kocham
Brukselkowy bigos z białą kiełbasą 120

Brukselka to minikapustka, a jak kapusta to… bigos. Tak też powstał mój brukelkowy bigos, bo nie miałam innego pomysłu na wykorzystanie jej w kuchni. A że zbliża się Wielkanoc, to biała kiełbasa w bigosie, tak dla odmiany. Powstał bardzo smaczny bigosik, którego największą zaletą jest to, że robi się(...)prawie błyskawicznie, czego nie można powiedzieć o tradycyjnym bigosie. Brukselka w moim domu nie jest zbyt mile widziana, ale taka jej odmiana dała radę. Składniki: • 500 g białej kiełbasy parzonej • 500 g brukselki • 1 cebula • 2 łyżki sosu sojowego • 1 łyżeczka majeranku • 5 łyżek oliwy • sól, pieprz do smaku • koperek do posypania Wykonanie: • Brukselkę gotować

To co kocham
Paszteciki z bigosem 140

wyrobić się ze wszystkimi obowiązkami w przewidywanych 24-godzinach. Taka prawda i kto nigdy słoika z gotowym daniem w sklepie nie kupił, niech pierwszy rzuci kamieniem... Po "kupnego" gotowca - Bigos polski z kiełbasą i grzybami od PAMAPOL - sięgnęłam dziś i ja z zamiarem inkorporowania go do ulubionego, nadzianego pieczywka. Tym razem nie w formie bułeczek, ale pasztecików , otwartych po bokach(...)których apetycznie prezentuje się nadzienie. Okazały się bardzo dobre w smaku, wyśmienite jako dodatek obiadowy do zupy, lub do pochrupania same na kolację. Bigos od PAMAPOL wybitnie si ę tu sprawdzi ł! Składniki na kilkanaście sztuk dużych pasztecików:   CIASTO: 350g mąki pszennej - luksusowa, typ 550 50g mąki żytniej razowej - pełnoziarnista, typ 2000 200ml mleka 60g masła 1 łyżeczka soli

Grunt to przepis!
BIGOS Z KAPUSTY KISZONEJ 99

Najlepszy Bigos jaki lubię i robię w domu.Nie lubię bigosu z mieszanej kapusty czyli słodkiej  i kwaśnej kapusty.Dla mnie gotowanie bigosu jest jak czytanie poezji .Rozkosz przechodzi w ekstazę , a Bigos w dzieło sztuki.Muszę czuć ,że wszystkie składniki się razem  komponują , i dają mym zmysłom podnietę kulinarną.Dlatego tak cenię sobie tę prostą potrawę w swoim życiu

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Bigos z młodej kapusty z botwinką. 165

Znowu kupiłam młodą kapustę, tym razem chciałam ugotować z niej lekki bigosik. Wpadłam na to, żeby do tego bigosu, jaki zwykle gotuję dodać botwinkę. To był naprawdę genialny pomysł. Bigos w tej wersji smakuje rewelacyjnie. Z moim to się nawet biliśmy o niego ;). A tak na poważnie to szczerze polecam Wam ugotować taki inny bigos i samemu się przekonać(...)jest tak dobry jak piszę :). Już wiem, że nie raz jeszcze szczególnie na wiosnę go przyrządzę.   BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Z BOTWINKĄ.           Składniki; 1 kg młodej kapusty około 400 g marchewki 200 g kiełbasy śląskiej cienkiej duży pęczek botwinki bez buraczków 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 300 ml gorącego bulionu

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Mięciutka karkówka w occie winnym z kardamonem podana w chlebie na staropolskim bigosie 138

długo i delikatnie jest miękka, wręcz rozpływa się w ustach. Również dzięki temu, że była marynowana w occie winnym. Podałam ją w wiekszych kawałkach w chlebie na bigosie z kapusty kiszonej z mięsem wołowym i kiełbasą. Przepis na staropolski bigos według mojej wersji znajdziecie na moim blogu, tutaj: http://zasmakujkuchni.blox.pl/2016/04/Bigos-staropolski-ze-sliwkami-i-podgrzybkami.html No cóż... wiem, jak to brzmi. Tłusto(...)nożem górną warstwę, około 3-4 cm (zależy jaki to chleb, musi powstać miseczka:), z reszty chlebka wydrążcie środek. W takim chlebku ułóżcie po kolei: na dnie kilka łyżek bigosu, na górę pokrojone lub porwane na większe kawałki karkówki. Ja pokroiłam gotową karkówkę na takie kawałki: Jeśli nie chcesz nie musisz dodawać na dno bigosu (wiąże się to z dodatkową

Zasmakuj Kuchni
Lekki wege bigos z kiszonej kapusty z grzybami. WYKWINTNY. 178

Bigos bezmięsny, o minimalnej zawartości tłuszczu. Robię go przez cały rok... nie tylko zimą na rozgrzanie, ale w każdej porze roku jako dawka probiotyków. Dodaję dwa rodzaje kapusty: kiszoną i białą. Najważniejszy składnik bigosu to właśnie ta kapusta kiszona . Kupując, sprawdź czy na pewno jest to kapusta naturalnie kiszona w procesie fermentacji 💚 💚 💚 W sklepach, możesz znaleźć kapustę(...)poszatkowanej 2l bulionu warzywnego  Bulion warzywny 200g koncentratu pomidorowego 10 grzybów suszonych lub 5 kapeluszy mrożonych (prawdziwki, borowiki) 5 suszonych moreli lub 10 suszonych śliwek wędzonych przyprawa do bigosu (dobry skład) 1/2 łyżeczki chili sól, pieprz do smaku Wykonanie: Do dużego garnka (5l.) z grubym dnem dodaj cebulę, olej, ziele, kminek, liście laurowe i podsmaż na średnim ogniu

Apetyt na Zielone
Bigos po jałowsku 131

Bigos po jałowsku to niesamowite danie kuchni podkarpackiej, pochodzące z Jałowego, bieszczadzkiej wioski z okolic Ustrzyk Dolnych. Co w nim takiego szczególnego? A czy jedliście kiedyś bigos bez kapusty? Taki właśnie jest bigos po jałowsku. Jego główny składnik to cebula, a do tego papryka i czerwona fasola. Polecam to danie jako alternatywę dla klasycznego bigosu. Dla mnie jest ono kolejnym

Trzeci talerz
Bigos na pierwszy dzień Świąt 147

Pyszny lekko ostry bigos z kiełbaska i grzybami suszonymi, w moim przypadku są to podgrzybki i koźlaki. Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 1 kg  kiełbasy suszone grzyby 2 garście ( koźlaki i podgrzybki miałam) przecier pomidorowy 1 szt   Develey liść laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt   Przyprawy: sól do smaku pieprz biały ziołowy do smaku papryka czerwona(...)angielskie.Wlałam 2 szklanki wody i dusiłam koło 2 godzin. Grzyby zalałam wrzątkiem, zostawiłam na 30 minut by rozmiękły i ostygły. Umyłam je, odcedziłam i pokroiłam drobno,dodałam do bigosu. Kiełbasę pokroiłam w kostkę usmażyłam i też dodałam do bigosu. Posoliłam i popieprzyłam do smaku, wsypałam paprykę czerwona słodką. Na końcu dodałam przecier pomidorowy i dalej dusiłam . Bigos gotował się

Różowa kuchnia
Bigos wigilijny 115

Bigos wigilijny bez mięsa. W tym przepisie jest dosłownie kilka produktów. W sumie taki bigos gotuje się sam. Trzeba tylko co jakiś czas zaglądnąć do niego i przemieszać. Bigos na święta w tym roku zrobiłam pierwszy raz a to dlatego, że została mi po prostu kapusta. Jest to wersja bez mięsa więc trochę uboga ale i tak kto próbował(...)doprawiam do smaku. 3 łyżki koncentratu pomidorowego mieszam z wodą i potem wlewam to do garnka. Gotuję na małym ogniu wszystko razem. Ot i cała filozofia w gotowaniu bigosu

Tanio smacznie i prosto
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Bigos z ciecierzycą 172

Już niedługo Wigilia, atmosferę Świąt czuć zapewne w większości polskich domów, a cóż by to była za Wigilia bez bigosu? Dla tych, którzy nie mogą pożreć michy pełnoprawnego i ciężkiego bigosu, proponujemy jest wersję alternatywną, lekką i bardzo smakowitą. Aromatyczny dzięki grzybom, sycący dzięki ciecierzycy i bardzo bigosowy dzięki oczywiście kiszonej kapuście! Zapraszamy serdecznie i przygotujcie się na intensywne przyspieszenie(...)kilka przepisów na raz, bo jak już wspomniałam na początku, już za chwilę Święta! Bigos wigilijny z ciecierzycą (ok. 2 kg) 200 g potrawy: Energia – 100 kcal, Białko – 5,8 g, Tłuszcz – 3,7g ,Węglowodany – 18g , IG – 28 l litr wrzącej wody 1 kg kapusty kiszonej 10 suszonych śliwek 2 duże garście suszonych grzybów leśnych 3 łyżki oliwy 2 cebule

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bigos z patisonów. Rozgrzewające jesienne jednogarnkowe danie. 173

Bigos z patisonów to szybkie, bardzo smaczne, rozgrzewające i sycące typowo jesienne danie. To już mój ostatni przepis w tym sezonie na wykorzystanie patisonów.. z ogródkowych zbiorów zostały mi ostatnie trzy dość spore osobniki, więc postanowiłam przygotować z nich bigos i nie żałuję. Bigos wyszedł znakomity, z podanych składników powstał całkiem spory garnek... myślałam, że będzie(...)wolnym ogniu.. Kiedy patisony są już prawie miękkie dodaję koncentrat pomidorowy, doprawiam danie czosnkiem, papryka mieloną, kminkiem mielonym, majerankiem odrobina sosu sojowego i pieprzu. Gotuję jeszcze chwilkę. Gotowy bigos podaje na gorąco z dodatkiem pieczywa. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Bigos z czerwonym winem 191

Bigos z czerwonym winem... Nie wyobrażam sobie świąt bez bigosu Potrzebne składniki: 2 kg kiszonej kapusty 2 duże marchewki pół garści suszonych grzybów  ok. 1 kg wieprzowiny (np. łopatka, karkówka) 200 g wędzonego chudego boczku, 2-3 małe pętka kiełbasy śląskiej,  1 duża cebula, 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina  1-2 liście laurowe,  2-3 ziarna(...)ziela angielskiego,  2-3 łyżki przecieru pomidorowego,  sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa do bigosu,  olej do smażenia Kapustę odciskamy ze soku (jeśli lubimy mniej kwaśne kapustę należy przepłukać), kroimy i przekładamy do dużego garnka. Marchewkę obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach i dokładamy do kapusty. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zalewamy wrzątkiem do wysokości kapusty

Pelusiowa Kuchnia
Bigos. 100

Bigos z kapusty kiszonej: Bigos z kapusty świeżej i kiszonej: Składniki:  1,2kg kapusty kiszonej,  mała główka kapusty świeżej (ok.1kg) (można również bigos zrobić z samej kapusty kiszonej, wtedy pomijamy kapustę świeżą), 2 x cebula, 350g pieczarek lub kilka suszonych grzybów, 500g mięsa wieprzowego, 250g boczku, 300g kiełbasy, 2 marchwie ( tylko wtedy gdy kapusta kiszone jest bez niej(...)odsączyć, Można pokroić by nie była za długa. Dodać do reszty składników i dusić pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie.  Gdyby bigos był za mało kwaśny można dolewać powoli wodę z kapusty kiszonej. Na sam koniec dodać przecier pomidorowy, dobrze wymieszać i jeszcze chwilę dusić.  Smacznego

W kuchni u Moniki
Bigos z papryką. 123

Lubię wszelkiego rodzaju dania z kapusty, a przede wszystkim baaardzo lubię bigosik. Podany ze świeżym chlebkiem, który można maczać w powstałym sosiku... mmmm... pycha!!! Polecam! Składniki na bigos z papryką 1 główka białej kapusty 4 cebule 0,8-0,9 kg mięsa wieprzowego (łopatka, gulaszowe) 1 słoik o pojemności 0,3 litra swojskiego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych(...)skóry 2 papryki (ja użyłam czerwonej i zielonej) 0,5 litra rosołu (może być z kostki) 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu przyprawa do bigosu sól pieprz olej      Kapustę myjemy, dzielimy na cztery części, a następnie szatkujemy. W sporym garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy na gorący

Rozpustne gotowanie
Bigos z młodej kapusty z papryką i pomidorem 162

dzisiejszy obiad polecam pyszny bigos z młodej kapusty. Jest to moja wersja letniego bigosu z dodatkiem papryki, pomidorów i marchewki. Potrawa do przygotowania w kilka chwil.  SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty 20 dag cienkiej kiełbasy 1 marchewka 1 cebula 1 papryka czerwona 2 pomidory 1 pęczek koperku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 2 łyżki(...)laurowe, ziele angielskie, kminek, posiekany koper oraz pokrojoną w półplasterki marchewkę. Gotuję na małym ogniu około 15 minut. 3. Kiełbasę kroję w plasterki, podsmażam na odrobinie oliwy. Dodaję do bigosu. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych, kroję w kostkę, natomiast pomidory w półplasterki. Dodaję do kapusty. Mieszam i gotuję kolejne 10 minut. 4. Z łyżki masła i mąki przygotowuję zasmażkę. Dodaję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bigos 165

ramach wspierania produktów lokalnych do przygotowania bigosu użyliśmy śliwki suskiej sechlońskiej i kiszonej kapusty charsznickiej. Kilka razy mieliśmy okazję spróbować kapustę kiszoną charsznicką a że nam bardzo posmakowała to użyliśmy jej do bigosu Natomiast śliwkę suską dodawaliśmy do muffinek z jabłkami Oba składniki idealnie komponowały się w naszym bigosie Składniki: - 1 kg kapusty kiszonej charsznickiej ( produkt lokalny ) - 1 główka kapusty(...)piórka a następnie boczek pokrojony w kostkę. Gotowy boczek wrzucamy do kapusty. Wszystkie składniki razem mieszamy, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i wlewamy wino. Wszystko dusimy ok. 1 godziny. Bigos najlepiej smakuje gdy go tak dusimy przez 3 dni Smacznego

Kuchenne Wariacje
Bigos świąteczny 154

pieczenia ciasteczek zakończył się niespodziewanie całodniowym maratonem sprzątania. Zamiast wykrawania ciastek i ich dekorowania było mycie okien, pranie i wieszanie firanek, ścieranie kurzy i polerowanie podłóg. No i zrobiłam bigos. Kiedy w międzyczasie robiło się pranie. Bigos to propozycja może nie na wigilijny, ale na świąteczny czy sylwestrowy stół. Pewnie każda gospodyni ma swój niezawodny przepis na ten przysmak(...)sałatkę jarzynową. Mój bigos jest bardzo treściwy i aromatyczny - karczek, schab i kiełbasa a do tego suszona śliwka, żurawina i grzyby. Jestem z niego bardzo zadowolona i zapewniam, że w takiej wersji bigos jest na prawdę przepyszny. Jego zaletą jest również to, że można go przygotować wcześniej, bo jak powszechnie wiadomo - leżakowanie i odgrzewanie mu służy :) Składniki: 500 g karkówki

My simple kitchen
Bigos pieczony po Bieszczadzku 116

Taki bigos jadłam zawsze w bieszczadzkich karczmach. Taki przygotowany bigos jest dużo bogatszy w smaku, w porównaniu do tradycyjnie duszonego na ogniu. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty białej ½ kg mięsa wieprzowego lub wołowego ½ kg kiełbasy jałowcowej ½ kg wędzonego boczku 2 cebule ½ szklanki suszonych grzybów 1 łyżka smalcu Sól, pieprz do smaku 1 łyżka majeranku Ziele angielskie Liście(...)połączyć obie kapusty. Podlać odrobiną wody i wkładać kolejno produkty do brytfanny razem z mięsem i wędliną. Wlać wywar po grzybach, a grzyby drobno posiekać i włożyć do bigosu razem z usmażoną cebulą. Następnie dodać drobno pokrojone śliwki, przyprawić do smaku, wymieszać z koncentratem pomidorowym, podlać czerwonym winem i piec w piekarniku przez dwie godziny w temperaturze 180- 200 stopni

Tradycyjna Kuchnia
Bigos na ciemnym piwie 215

Staropolskim obyczajem...bla bla bla, zachciało mi się bigosu po prostu! ;-) Wg przepisu Roberta 'Robin Hooda' Z.  Składniki: - 1 kg kapusty kiszonej - 400 g surowego mięsa schabowego - 4 kiełbaski śląskie - 250 g boczku wędzonego - 4 liście laurowe - 2 łyżeczki kminku/ przyprawy do bigosu - 2 łyżeczki majeranku - mały koncentrat pomidorowy - szklanka ciemnego piwa Wrzucamy do gara drobno poszatkowaną kapuchę, pokrojone(...)kostkę mięso schabowe, kiełbaskę oraz boczek. Dodajemy łyżeczkę przyprawy do bigosu, 4 listki laurowe. Gotujemy na małym ogniu ok. 2h. Na 30 minut przed końcem gotowania dodajemy majeranek. Na sam koniec dolewamy koncentrat pomidorowy oraz szklankę ciemnego piwa

upichcona
Bigos z cukinii + film 133

Pyszny, kolorowy z mnóstwem witamin bigos z cuknii z dodatkiem papryki, pomidorów, pieczarek i kiełbasy z boczkiem to znakomite danie idealne na obiad lub gorącą kolację. Prosty w przygotowaniu bigos najlepiej smakuje podany z pieczywem. składniki na 6 porcji 3 małe cukinie 3 pomidory 2 papryki czerwone 1 cebula 15 dag pieczarek 30 dag kiełbasy cienkiej 30 dag boczku wędzonego(...)wody żeby przykryła warzywa , na końcu dodajemy podsmażone wcześniej składniki boczek z kiełbasą ,cebulą i pieczarkami .Wszystko mieszamy i gotujemy do miękkości warzyw. Kilka minut przed końcem gotowania doprawiamy bigos  solą, czerwoną ostra papryka , pieprzem i szczyptą czosnku granulowanego. Całość jeszcze chwilę gotujemy . Bigos podajemy na gorąco razem z pieczywem

Smakowite Dania
Bigos z młodej kapusty. Smaczne, szybkie wiosenne danie. 467

Sezon na młoda kapustkę w pełni, więc wykorzystuję ją w mojej kuchni jak tylko mogę. Ostatnio była  młoda kapusta duszona na maśle z pomidorami , a dziś przygotowałam pyszny bigos wzbogacony smakowitymi dodatkami. Taki bigos jest bardzo treściwy, doskonale nadaje się na obiad jak i na kolację. Smakuje najlepiej z pajdą świeżego chleba. Polecam :) Składniki ( porcja dla 4-5 głodnych(...)już w półmiękka, dodałam do niej podsmażony boczek, kiełbasę, pieczarki i koncentrat pomidorowy.Całość razem pogotowałam jeszcze około 5 minut i na końcu doprawiłam kminkiem mielonym. Ja do swojego bigosu dodałam jeszcze kawałek pieczonej karkówki,który został mi z dnia poprzedniego, wzbogacił on smak potrawy. Po skosztowaniu dania uznałam, że nie trzeba go dosalać, ale to oczywiście zależy już

Kuchnia z widokiem na ogród
Wege bigos w innej odsłonie. 153

Witajcie :) Pisaliśmy już o wegańskim bigosie, ale ostatnio pomyśleliśmy, aby zrobić drugą wersję taką trochę autorską. Tak przynajmniej nam się wydaje. Nie sprawdzamy w necie czy ktoś już coś takiego robił. Tak czy siak chcemy zachęcić Was do wypróbowania tej wersji, ponieważ wyszła wyśmienicie. Mamy nadzieję, że znajdziecie w nim twórcze spojrzenie naszego oka i docenicie pomysł. Hehehe, ale górnolotnie(...)skromnie, ale fajnie podanej potrawy. To jest klimat, który nam najlepiej odpowiada. Napiszcie jak Wy to widzicie i jakie dekoracje lubicie na talerzu. Trochę się rozpisaliśmy, a tu trza bigos gotować :) No to do kuchni !     Bigos wegetariański w innej odsłonie, a na dodatek kasza bulgur (5-6 osób) Składniki: 1 niewielka główka kapusty pekińskiej 1 brokuł

vegetanie
Bigos z młodej kapusty 117

wyzdrowieje jak będzie więcej słoneczka. Zastanawiałam się, co będzie odpowiednim daniem na nasze dolegliwości. Poszłam do sklepu i stanęłam przy warzywach i zobaczyłam młodą kapustę. Od razu wiedziałam, że bigos z młodej kapusty będzie idealnym daniem. Spora porcja mięsa, podduszona kapusta, zalane przecierem pomidorowym. Rozgrzewające i pyszne… chyba zdrowieje. Składniki: - 1,5 główki młodej kapusty; - 35 dag żeberek(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/bigos-z-mlodej-kapusty/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('7d1b62dc0c53f793de589ffebb065db3').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: bigos z młodej kapusty bigos z modej kapusty biogos z mlodej kapusty The post Bigos z młodej kapusty appeared first

dom-agi.pl
Bigos bezmięsny 189

Bigos bez mięsa jest naprawdę smaczny. Jest ostry, kremowy i idealnie pasuje do tradycyjnego schabowego z ziemniakami, ale wystarczy pododać z pieczywem i będzie samodzielnym daniem. Jeśli nie zjecie go od razu, to zostawcie go na noc. Najlepszy jest oczywiście po kilku dniach, wielokrotnie odgrzewany, gdy wszystkie smaki porządnie się przegryzą. Składniki: 800 g kiszonej kapusty, 8 śliwek suszonych(...)Jeśli  Wasza kapusta jest bardzo kwaśna, to można ją przepłukać w zimnej wodzie i delikatnie odcisnąć. Wody nie   wylewajcie, bo może się przydać do ewentualnego zakwaszenia, gdyby bigos był mało kwaśny. Ja miałam kapustę kiszoną od mojej mamy, więc była idealnie ukwaszona Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy  do woka (lub garnka). Dolewamy

Moniki Smakołyki
Bigos 178

pomidorowego mały słoiczek powideł śliwkowych ok. 1 łyżeczki soli ok. 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżka majeranku 6 liści laurowych 10-12 ziaren ziela angielskiego Istnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu i jego odmian. Wszystkie jednak opierają się na tych samych, zasadniczych składnikach, różniąc się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania. Podsumowując - przepisów na bigos jest tyle - ile gospodyń :). Kapustę(...)starkowane jabłka, - namoczone we wrzątku przez 20 minut i pokrojone drobno grzyby, - pokrojone pieczone mięso, - sos z pieczenia mięsa, - pokrojoną kiełbasę. Im więcej rodzajów mięsa, tym bigos jest smaczniejszy. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Koncentrat pomidorowy rozrzedzić zimną wodą, wlać do garnka. Na koniec dodać powidła. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować na niewielkim ogniu przez około

Świat Domowej Kuchni
Zbójcy w Pałacu i Tydzień Restauracji Groupon 123

Grillowane warzywa z chrupiącymi grzankami * Smażone pierożki w 4 smakach Danie główne : * Defilada Zup Polskich – cztery rodzaje, zupa podawana w małych kokilkach * Koronne potrawy kuchni polskiej: kotlet schabowy, bigos, żeberka, pieczone mięsa, kiełbasa , kaszanka , pieczone ziemniaki, domowe sałaty Deser : * szarlotka z bitą śmietaną * sernik NASZA OFERTA WYGLĄDAŁA TAK : http://www.groupon.pl/oferty/krakow-extra/zbojcy-w-palacu/34496623 zdjęcie z http://www.zbojcywpalacu.com/ Na stół kolejno wkraczały(...)tutaj znów nie mogliśmy sobie poradzić z ilością – porcje zdecydowanie dla głodnego! Po zupach przyszła pora na deskę mięs. Chrupiące żeberka , schabowy , kaszanka , biała kiełbasa , skrzydełka , kurczak , bigos , żeberka na ostro , smażone ziemniaki , ogórki kiszone i 3 rodzaje sałatek – jedno wielkie WOW za ilość , ale to znów porcja nie dla 2 ale przynajmniej 4 osób! Spróbowaliśmy wszystkiego

Ostra na Słodko
Bigos wegetariański 135

Dobry bigos  to nie tylko ten tradycyjny, ciężki, z dużą ilością mięsa. My proponujemy odchudzoną wersję z dodatkiem pieczarek, tofu i smalczyku roślinnego z jabłkiem i cebulką, który jest naszym ostatnim odkryciem i świetnie pasuje do bigosu. Taki bigos jest alternatywą dla osób niejedzących mięsa i będących na diecie. "Smakowita pajda zaskoczyła mnie tym, że świetnie sprawdza się(...)oliwę, wrzucamy tofu i obsmażamy na rumiano ze wszystkich stron. Wszystkie składniki dodajemy do kapusty,mieszamy z koncentratem, przyprawiamy i dusimy pod przykryciem przez kolejną godzinę. Po tym czasie bigos jest gotowy do zjedzenia, ale wiadomo, że najlepiej smakuje następnego dnia po odgrzaniu. Smacznego!!! Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica

Anioły w kuchni
Pyszny bigos z cukinii 16

Pyszny bigos z cukinii oraz mięsem to smaczne i sycące danie, które łączy w sobie różnorodność smaków i konsystencji. Jest to świetna propozycja dla miłośników zdrowego jedzenia, którzy chcą zaspokoić swoje podniebienia i dostarczyć organizmowi niezbędne składniki odżywcze. Bigos z cukinii z mięsem można przygotować  … The post Pyszny bigos z cukinii appeared first on Smaczne potrawy

Smaczne Potrawy
Bigos kurczakiem papryką i ziemniakami + film 57

Bigos kurczakiem papryką i ziemniakami czyli pyszne danie jednogarnkowe idealne dla wielbicieli ostrych smaków. Jest to pożywna, cycąca i prosta w przygotowaniu potrawa, która z powodzeniem może zastąpić danie główne dla calej rodziny.     składniki na 4 porcje 500 g piersi z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 średnia marchewka 300 g kapusty kiszonej 1 czerwona papryka(...)pomidory z puszki oraz przyprawy ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe, słodką paprykę oraz chili, całość mieszamy i gotujemy około 30-40 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania do bigosu dodajemy paprykę, wszystko doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i mieszamy. Tak przygotowane danie posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z pieczywem.   Artykuł Bigos kurczakiem papryką i ziemniakami

Smakowite Dania
BIGOS WEGETARIAŃSKI 68

Lekki, smaczny, małokaloryczny i baaardzo aromatyczny bigos warzywny. Bo mimo, że bardzo lubię tradycyjny bigos (najlepiej na golonce i ze sporą ilością kiełbasy), czasami mam ochotę na taką lżejszą wersję tegoż przysmaku. I okazuje się, że "lżejsza" wcale nie znaczy "mniej smaczna" 😍  Bigos jest bardzo bardzo aromatyczny i porządnie przyprawiony.      Składniki: 1 mała główka kapusty

Walijskie Pichcenie
Bigos z cukinii 59

Moje pomysły na obiady zazwyczaj biorą się z tego, co akurat mam w lodówce albo na ogrodzie. Sezon goni sezon a teraz wypadło na cukinię 🙂 Bigos z cukinii Jeśli ktoś będzie kręcił nosem to ok. zrozumiem, ale najpierw niech skosztuje. Nie każdy lubi cukinię i tu nie będę przekonywać, co do jej smaku. Tak … Czytaj dalej Bigos z cukinii(...)Artykuł Bigos z cukinii pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Bigos cygański 554

Bigos cygański Pyszne klopsiki w aromatycznym sosie pomidorowym duszone z warzywami. Bardzo smaczne i rozgrzewające danie dla całej rodziny. Polecam!       Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa 300g pieczarek 1 cebula(...)oraz posiekaną pietruszkę, mieszamy i dalej dusimy pod przykryciem, przez kolejne 15 minut *** *** Następnie zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy danie przez około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje *** *** Na końcu bigos doprawiamy solą i pieprzem do smaku *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ

Blog z Apetytem
PYSZNY BIGOS Z CUKINII Z KURKAMI 123

jeszcze nie robił tego pysznego bigosu koniecznie musi wypróbować przepis 😃 Szybki bigos z cukinii, jest taką letnią i lżejszą alternatywą dla tradycyjnego bigosu z kapustą, mięsem i bardziej tłustą kiełbasą.  Robi się go szybciutko, a pomijając kurki jest daniem tanim...  i smacznym. Składniki: 3-4 średnie cukinie 2  marchewki 2 cebule 2-3 ząbki czosnku

Walijskie Pichcenie
Bigos cygański z klopsikami 522

Bigos cygański Klopsiki duszone w pysznym i aromatycznym sosie ketchupowo-warzywnym. Danie według mnie bardziej przypomina leczo niż bigos ale pod taką nazwą je poznałam, więc taką też zostawiłam. Potrawa jest mega smaczna i szybka w przygotowaniu. Świetny pomysł na łatwy i ekspresowy obiad jednogarnkowy!     Składniki: Klopsiki o,5kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 łyżka kaszy(...)SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Bigos cygański z klopsikami pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Bigos tradycyjny 136

Przedstawię Wam dzisiaj przepis na tradycyjny, babciny bigos. Jest to danie, które zawsze i wciąż kojarzyć mi się będzie z moją babcią. Wszelkiego rodzaju imieniny, urodziny, spotkania rodzinne no i przede wszystkim Święta Bożego Narodzenia rozpoczynały się od miseczki gorącego, pachnącego kapustą, grzybami i jałowcem bigosu. Do tego kromka domowego, świeżutkiego chleba i posiłek gotowy. Podstawą dobrego bigosu są jego

Życie ze smakiem
Bigos bezmięsny z białą fasolą 104

Bigos bezmięsny pachnący mocno kiszoną kapustą i przyprawami. Delikatności potrawie nadaje fasola Piękny Jaś Jamar . Pyszny i wyrazisty. Bigos podaję z ziemniakami. Zdarza się, że podjadamy go z chrupiącą bagietką, na szybko. W zależności jakie wybierzecie dodatki z pewnością będzie to syte i dobre danie. Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej opakowanie fasoli Piękny Jaś Jamar 2 cebule 6 pieczarek

Zasmakuj Kuchni
Bigos na wędzonej golonce 142

Blueberry Corner by "jagodzianka" Bigos na wędzonej golonce – aromatyczny i pyyyszny. Bigos pierwszy raz pojawił się wśród naszych przodków (około XV), w ramach … Przeczytaj cały artykuł Post Bigos na wędzonej golonce pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
BIGOS Z POMIDORAMI 154

udusić, miękkie pokroić w kostkę. Boczek i kiełbasę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy i mąkę, zasmażyć. Do kapusty dodać gorącą zasmażkę i uduszone mięso. Bigos zagotować. Czosnek obrać,wycisnąć, wymieszać z bigosem. W miarę potrzeby dodać trochę gorącej wody. Bigos  gotować jeszcze około 30 minut na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Bigos 160

podwawelskiej 100g pikantnego chorizo 60 g suszonych grzybów leśnych (namoczonych w gorącej wodzie) 1 listek laurowy 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka czystego domowego smalcu do obsmażania przyprawa do bigosu (sól, pieprz, tymianek, cząber) mąka pszenna Kapustę kiszoną namaczamy w zimnej wodzie. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i szklimy na oleju. Dodajemy białą kapustę i podsmażamy 2 minuty. Przekładamy(...)kostkę kiełbasę podwawelską i chorizo oraz odcedzone i posiekane grzyby. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy przyprawami. Gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę (co jakiś czas mieszamy). Rada: Bigos dobrze jest przygotować dwa-trzy dni wcześniej i po ugotowaniu zagotowywać raz dziennie - nabiera wtedy mocy ;-) Bigos SMACZNEGO

peggiwkuchni
Bigos 115

święta nie gotowałam bigosu, bo nikt nie chciał..za dużo było innego jedzenia i nikt nie myślał o bigosie...A po świętach było czyszczenie lodówki...zostało różnego rodzaju mięs, kurczaka , wędlin..gotowanych, pieczonych ..no i trza coś było z tym zrobić..no i zrobiłam bigos.. główka kapusty różne rodzaje mięs pieczonych, gotowanych, kiełbasa przyprawy wedle gustu koncentrat pomidorowy Kapustę

Moje domowe kucharzenie
BIGOS NA CZERWONYM WINIE Z GRZYBAMI I SUSZONYMI ŚLIWKAMI 117

Bigos .... i wszystko jasne. Nadchodzą Święta i bigos jest daniem obowiązkowym. Zresztą nie tylko na święta, danie to jest podstawą kuchni polskiej. Składniki: 2 kg.kwaśnej kiszonej kapusty garść suszonych grzybów i zmielonych kurek ok.10-15 suszonych śliwek około 2 szklanek czerwonego wytrawnego wina gotowane mięso np.z rosołu kiełbasa/chudy wędzony boczek kminek,pieprz,majeranek,sól ziele angielskie,liście laurowe(...)inne. Pokroiłam grzyby i śliwki. Dodałam suszone śliwki i grzyby. Wlałam czerwone wino. Na koniec dodałam koncentrat pomidorowy,dla smaku i koloru.   Gotowałam i mieszałam około 2 godzin. Bigos odsmażany na drugi,trzeci dzień a nawet po tygodniu jest najlepszy. Smacznego

potrawyregionalne
Bigos z suszonymi grzybami i śliwkami 157

Bigos to danie, którego w naszych domach nie może zabraknąć. Nie robię go często, ale za to w dużych ilościach tak by można było zawekować kilka słoiczków "na później".  Po kilku dniach u mnie zawsze następuje to "później" kiedy najzwyczajniej w świecie nie chce mi się robić na szybko obiadu.  Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej główka kapusty(...)kroję w półplastry i podsmażam na patelni, dodaje posiekana drobno cebulkę. Łopatkę i kiełbasę dodaję dodaję do kapusty. Odsączam i opłukuje grzyby. Kroimy je w plastry i łączymy z bigosem. Wlewamy wino i gotujemy nadal na małym ogniu do połączenia smakowego wszystkich składników. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, majerankiem oraz sola i pieprzem. Gotujemy razem jeszcze około godziny na małym ogniu. UWAGA

ChilliJemy
Bezmięsny bigos z młodej kapusty 174

Młoda kapusta – jedno z pierwszych świeżych warzyw, pojawiające się na targach i w warzywniakach na wiosnę. Z pierwszej pięknej główki, którą uda mi się wypatrzeć –zawsze robię ten bigos. I zawsze jest tak samo pyszny.   Tym razem jako pierwszą znalazłam kapustę stożkową. To stosunkowo młoda odmiana. Bardzo krucha, delikatnie słodka i niesamowicie soczysta. Dużo smaczniejsza niż okrągła, jeśli gdzieś(...)wypatrzycie bierzcie śmiało – będzie super i do bigosu, i na surówkę. Obrywamy wierzchnie zniszczone liście, kapustę myjemy, przecinamy na pół po czym na ćwiartki, wycinamy głąb. Kroimy w drobniejsze kawałki. W dużym garnku wsypujemy kapustę warstwami, po 2-3cm, każdą warstwę delikatnie solimy, tak jakbyśmy robili surówkę. Kapusta przez to zmięknie i odrobinę zmniejszy swoją objętość. Podlewamy

Karo in the Kitchen
Bigos z młodej kapusty 417

Dzisiaj zapraszam na bigos z młodej kapusty, sezon trwa więc korzystajmy:)  Bigos ugotowany na wędzonce, doprawiony między innymi suszonymi pomidorami i pieprzem cytrynowym:) Najlepiej ugotować go dzień wcześniej. Najlepszy smak jest po powtórnym odgrzaniu. Ale od razu też zajadamy, nie można się mu oprzeć :) Podaję z pieczywem lub ziemniakami. Bigos podałam na talerzu z kolekcji ANTONIO od Porcelana Bogucice

Takie tam pichcenie
LEKKI BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY - WARIACJA NR 3 180

Bigos z młodej kapusty przygotowuję zazwyczaj kilka razy w sezonie, zmieniając tylko dodane do niego składniki bądź przyprawy.  Dla mnie jest on ukoronowaniem kapuścianego sezonu, bo już nigdy później kapusta nie smakuje tak, jak o tej porze roku :)) Przygotowuje się go bardzo szybko, ale jaki efekt!  Mmmm ... palce lizać! :) Na blogu także:  bigos z młodej kapusty wariacja(...)oraz  bigos z młodej kapusty - wariacja nr 2 . Składniki: 1 młoda kapusta średniej wielkości 2 laski chudej kiełbasy kilka pieczarek 1 czerwona papryka 2 młode marchewki puszka pomidorów w sosie własnym 2 cebule sól pieprz liść laurowy ziele angielskie olej do podsmażenia kiełbasy koperek łyżka pikantnego ketchupu Wykonanie: Kapustę szatkujemy, marchewkę obieramy kroimy na plasterki, wrzucamy do garnka

Walijskie Pichcenie
Bigos wegetariański smaczny i zdrowy 168

Lubię bigos pod każdą postacią. Dziś przedstawiam wam przepis na wersję wegetariańską. Wyszedł zaskakująco dobry i będę robić go zdecydowanie częściej :) Składniki: 520 g kapusty kiszonej z marchewką 1 mała ( dosłownie ) główka białej kapusty 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 5-8 łyżek oleju z suszonych pomidorów lub oleju rzepakowego 2-3 łyżki masła 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina(...)liście laurowe świeżo mielony czarny pieprz 3/4 szklanki suszonych pomidorów ( suchych , nie z oleju ) 3/4 szklanki suszonych grzybów leśnych  1/2 szklanki suszonych śliwek Jeśli lubisz słodszy bigos można go dosłodzić łyżką cukru lub, żeby było zdrowiej łyżką ksylitolu. Początkowo obie kapusty dusi się w dwóch garnkach. Grzyby i pomidory gotować około 30 min na wolnym ogniu aż zmiękną. Kiszoną

Jemy Pijemy
Pieczony bigos 122

Robiliście pieczony bigos ? Jest całkiem inny niż taki tradycyjny. Ma inny smak i według mnie jest smaczniejszy, ale to oczywiście moje zdanie. Wy nie musicie się z tym zgadzać bo każdy ma swoje preferencje smakowe. Ja pierwszy raz jadłam pieczony bigos kilka lat temu na weselu siostrzenicy i bardzo mi smakował. Ale tamten bigos pieczony był w piecu chlebowym

Ewa w kuchni
Bigos z papryką 133

główka białej kapusty 1 pętko wędzonej kiełbasy 1 czerwona papryka 300 g pieczarek 1 cebula 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego przyprawa do bigosu sól pieprz mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki keczupu Kapustę szatkujemy dość drobno. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 15 minut. Pieczarki kroimy w plastry. Cebulę, paprykę, kiełbasę w kosteczkę(...)resztę warzyw. Podgotowaną kapustę odlewamy (ma lepszy smak). Dodajemy ją do kiełbasy i warzyw. Wszystko dokładnie mieszamy. Koncentrat pomidorowy, keczup i przyprawy rozrabiamy w 3 szklankach wody i zalewamy bigos. Wszystko dusimy pod przykryciem około 1 godziny. Gdy woda wyparuje podlewamy kapustę (żeby bigos się nie przypalił). Smaczny bigosik do obiadu lub na kolację

VioletoweKucharzenie
Bigos z brukselki 92

uwielbiają, innych odstrasza już sam zapach, nie wspomnę o smaku. Żródło wielu witamin, związków i składników mineralnych. Brukselka – warto przemycić ją w kuchni podając, jako naprawdę pyszny bigos. Może nazwa jest trochę na wyrost, ale polecam przetestować. Ten smak Was zadziwi. Składniki: - 800g brukselki - 250g pancetty (boczku) - 3 szalotki - sól morska - czosnek w płatkach - płatki chilli - świeżo zmielony pieprz(...)półkrążki szalotki, mieszamy. Kolejno dokładamy brukselkę. Całość przyprawiamy solą morską, czosnkiem, chilli i świeżo zmielonym pieprzem. Smażymy nie dłużej, jak 8-10 minut. Brukselka ma być jędrna. Smak bigosu z brukselki zaskakuje bardzo pozytywnie, nie czuć goryczki, która bardzo wielu osobom przeszkadza (na to jest też inny sposób ) . Podałam z filetami z drobiu i ryżem. Dla mnie

mojewypiekiinietylko
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY, KIEŁBASY I PIECZAREK 886

zawsze kojarzy mi się z zimą... świętami i mrozem za oknem, kiedy to organizm domaga się więcej kalorii i bardziej rozgrzewających dań.  Wiosną i latem gotuję lekkie, bezmięsne bigosy zazwyczaj tylko z chudą kiełbaską podwawelską lub śląską i obowiązkowo z dużą ilością koperku. Przepis na bigos pewnie każda pani domu ma swój ulubiony.  Ja gotuję w następujący sposób(...)przekładamy do kapusty dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy całość ok 20 min. Na końcu dodajemy przyprawy: sól, pieprz i ew.odrobinę cukru. Dokładnie mieszamy. Posypujemy koperkiem. Wcinamy z pieczywem :) Bigos Anno Domini

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania