bigos - 2221 przepisów (strona:26/149)

Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Bigos z ciecierzycą 233

Już niedługo Wigilia, atmosferę Świąt czuć zapewne w większości polskich domów, a cóż by to była za Wigilia bez bigosu? Dla tych, którzy nie mogą pożreć michy pełnoprawnego i ciężkiego bigosu, proponujemy jest wersję alternatywną, lekką i bardzo smakowitą. Aromatyczny dzięki grzybom, sycący dzięki ciecierzycy i bardzo bigosowy dzięki oczywiście kiszonej kapuście! Zapraszamy serdecznie i przygotujcie się na intensywne przyspieszenie(...)kilka przepisów na raz, bo jak już wspomniałam na początku, już za chwilę Święta! Bigos wigilijny z ciecierzycą (ok. 2 kg) 200 g potrawy: Energia – 100 kcal, Białko – 5,8 g, Tłuszcz – 3,7g ,Węglowodany – 18g , IG – 28 l litr wrzącej wody 1 kg kapusty kiszonej 10 suszonych śliwek 2 duże garście suszonych grzybów leśnych 3 łyżki oliwy 2 cebule

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bigos z patisonów. Rozgrzewające jesienne jednogarnkowe danie. 226

Bigos z patisonów to szybkie, bardzo smaczne, rozgrzewające i sycące typowo jesienne danie. To już mój ostatni przepis w tym sezonie na wykorzystanie patisonów.. z ogródkowych zbiorów zostały mi ostatnie trzy dość spore osobniki, więc postanowiłam przygotować z nich bigos i nie żałuję. Bigos wyszedł znakomity, z podanych składników powstał całkiem spory garnek... myślałam, że będzie(...)wolnym ogniu.. Kiedy patisony są już prawie miękkie dodaję koncentrat pomidorowy, doprawiam danie czosnkiem, papryka mieloną, kminkiem mielonym, majerankiem odrobina sosu sojowego i pieprzu. Gotuję jeszcze chwilkę. Gotowy bigos podaje na gorąco z dodatkiem pieczywa. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Bigos z czerwonym winem 224

Bigos z czerwonym winem... Nie wyobrażam sobie świąt bez bigosu Potrzebne składniki: 2 kg kiszonej kapusty 2 duże marchewki pół garści suszonych grzybów  ok. 1 kg wieprzowiny (np. łopatka, karkówka) 200 g wędzonego chudego boczku, 2-3 małe pętka kiełbasy śląskiej,  1 duża cebula, 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina  1-2 liście laurowe,  2-3 ziarna(...)ziela angielskiego,  2-3 łyżki przecieru pomidorowego,  sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa do bigosu,  olej do smażenia Kapustę odciskamy ze soku (jeśli lubimy mniej kwaśne kapustę należy przepłukać), kroimy i przekładamy do dużego garnka. Marchewkę obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach i dokładamy do kapusty. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zalewamy wrzątkiem do wysokości kapusty

Pelusiowa Kuchnia
Bigos. 207

Bigos z kapusty kiszonej: Bigos z kapusty świeżej i kiszonej: Składniki:  1,2kg kapusty kiszonej,  mała główka kapusty świeżej (ok.1kg) (można również bigos zrobić z samej kapusty kiszonej, wtedy pomijamy kapustę świeżą), 2 x cebula, 350g pieczarek lub kilka suszonych grzybów, 500g mięsa wieprzowego, 250g boczku, 300g kiełbasy, 2 marchwie ( tylko wtedy gdy kapusta kiszone jest bez niej(...)odsączyć, Można pokroić by nie była za długa. Dodać do reszty składników i dusić pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie.  Gdyby bigos był za mało kwaśny można dolewać powoli wodę z kapusty kiszonej. Na sam koniec dodać przecier pomidorowy, dobrze wymieszać i jeszcze chwilę dusić.  Smacznego

W kuchni u Moniki
Bigos z papryką. 173

Lubię wszelkiego rodzaju dania z kapusty, a przede wszystkim baaardzo lubię bigosik. Podany ze świeżym chlebkiem, który można maczać w powstałym sosiku... mmmm... pycha!!! Polecam! Składniki na bigos z papryką 1 główka białej kapusty 4 cebule 0,8-0,9 kg mięsa wieprzowego (łopatka, gulaszowe) 1 słoik o pojemności 0,3 litra swojskiego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych(...)skóry 2 papryki (ja użyłam czerwonej i zielonej) 0,5 litra rosołu (może być z kostki) 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu przyprawa do bigosu sól pieprz olej      Kapustę myjemy, dzielimy na cztery części, a następnie szatkujemy. W sporym garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy na gorący

Rozpustne gotowanie
Bigos z młodej kapusty z papryką i pomidorem 215

dzisiejszy obiad polecam pyszny bigos z młodej kapusty. Jest to moja wersja letniego bigosu z dodatkiem papryki, pomidorów i marchewki. Potrawa do przygotowania w kilka chwil.  SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty 20 dag cienkiej kiełbasy 1 marchewka 1 cebula 1 papryka czerwona 2 pomidory 1 pęczek koperku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 2 łyżki(...)laurowe, ziele angielskie, kminek, posiekany koper oraz pokrojoną w półplasterki marchewkę. Gotuję na małym ogniu około 15 minut. 3. Kiełbasę kroję w plasterki, podsmażam na odrobinie oliwy. Dodaję do bigosu. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych, kroję w kostkę, natomiast pomidory w półplasterki. Dodaję do kapusty. Mieszam i gotuję kolejne 10 minut. 4. Z łyżki masła i mąki przygotowuję zasmażkę. Dodaję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bigos 218

ramach wspierania produktów lokalnych do przygotowania bigosu użyliśmy śliwki suskiej sechlońskiej i kiszonej kapusty charsznickiej. Kilka razy mieliśmy okazję spróbować kapustę kiszoną charsznicką a że nam bardzo posmakowała to użyliśmy jej do bigosu Natomiast śliwkę suską dodawaliśmy do muffinek z jabłkami Oba składniki idealnie komponowały się w naszym bigosie Składniki: - 1 kg kapusty kiszonej charsznickiej ( produkt lokalny ) - 1 główka kapusty(...)piórka a następnie boczek pokrojony w kostkę. Gotowy boczek wrzucamy do kapusty. Wszystkie składniki razem mieszamy, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i wlewamy wino. Wszystko dusimy ok. 1 godziny. Bigos najlepiej smakuje gdy go tak dusimy przez 3 dni Smacznego

Kuchenne Wariacje
Bigos świąteczny 194

pieczenia ciasteczek zakończył się niespodziewanie całodniowym maratonem sprzątania. Zamiast wykrawania ciastek i ich dekorowania było mycie okien, pranie i wieszanie firanek, ścieranie kurzy i polerowanie podłóg. No i zrobiłam bigos. Kiedy w międzyczasie robiło się pranie. Bigos to propozycja może nie na wigilijny, ale na świąteczny czy sylwestrowy stół. Pewnie każda gospodyni ma swój niezawodny przepis na ten przysmak(...)sałatkę jarzynową. Mój bigos jest bardzo treściwy i aromatyczny - karczek, schab i kiełbasa a do tego suszona śliwka, żurawina i grzyby. Jestem z niego bardzo zadowolona i zapewniam, że w takiej wersji bigos jest na prawdę przepyszny. Jego zaletą jest również to, że można go przygotować wcześniej, bo jak powszechnie wiadomo - leżakowanie i odgrzewanie mu służy :) Składniki: 500 g karkówki

My simple kitchen
Bigos pieczony po Bieszczadzku 156

Taki bigos jadłam zawsze w bieszczadzkich karczmach. Taki przygotowany bigos jest dużo bogatszy w smaku, w porównaniu do tradycyjnie duszonego na ogniu. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty białej ½ kg mięsa wieprzowego lub wołowego ½ kg kiełbasy jałowcowej ½ kg wędzonego boczku 2 cebule ½ szklanki suszonych grzybów 1 łyżka smalcu Sól, pieprz do smaku 1 łyżka majeranku Ziele angielskie Liście(...)połączyć obie kapusty. Podlać odrobiną wody i wkładać kolejno produkty do brytfanny razem z mięsem i wędliną. Wlać wywar po grzybach, a grzyby drobno posiekać i włożyć do bigosu razem z usmażoną cebulą. Następnie dodać drobno pokrojone śliwki, przyprawić do smaku, wymieszać z koncentratem pomidorowym, podlać czerwonym winem i piec w piekarniku przez dwie godziny w temperaturze 180- 200 stopni

Tradycyjna Kuchnia
Bigos na ciemnym piwie 266

Staropolskim obyczajem...bla bla bla, zachciało mi się bigosu po prostu! ;-) Wg przepisu Roberta 'Robin Hooda' Z.  Składniki: - 1 kg kapusty kiszonej - 400 g surowego mięsa schabowego - 4 kiełbaski śląskie - 250 g boczku wędzonego - 4 liście laurowe - 2 łyżeczki kminku/ przyprawy do bigosu - 2 łyżeczki majeranku - mały koncentrat pomidorowy - szklanka ciemnego piwa Wrzucamy do gara drobno poszatkowaną kapuchę, pokrojone(...)kostkę mięso schabowe, kiełbaskę oraz boczek. Dodajemy łyżeczkę przyprawy do bigosu, 4 listki laurowe. Gotujemy na małym ogniu ok. 2h. Na 30 minut przed końcem gotowania dodajemy majeranek. Na sam koniec dolewamy koncentrat pomidorowy oraz szklankę ciemnego piwa

upichcona
Bigos z cukinii + film 186

Pyszny, kolorowy z mnóstwem witamin bigos z cuknii z dodatkiem papryki, pomidorów, pieczarek i kiełbasy z boczkiem to znakomite danie idealne na obiad lub gorącą kolację. Prosty w przygotowaniu bigos najlepiej smakuje podany z pieczywem. składniki na 6 porcji 3 małe cukinie 3 pomidory 2 papryki czerwone 1 cebula 15 dag pieczarek 30 dag kiełbasy cienkiej 30 dag boczku wędzonego(...)wody żeby przykryła warzywa , na końcu dodajemy podsmażone wcześniej składniki boczek z kiełbasą ,cebulą i pieczarkami .Wszystko mieszamy i gotujemy do miękkości warzyw. Kilka minut przed końcem gotowania doprawiamy bigos  solą, czerwoną ostra papryka , pieprzem i szczyptą czosnku granulowanego. Całość jeszcze chwilę gotujemy . Bigos podajemy na gorąco razem z pieczywem

Smakowite Dania
Bigos z młodej kapusty. Smaczne, szybkie wiosenne danie. 520

Sezon na młoda kapustkę w pełni, więc wykorzystuję ją w mojej kuchni jak tylko mogę. Ostatnio była  młoda kapusta duszona na maśle z pomidorami , a dziś przygotowałam pyszny bigos wzbogacony smakowitymi dodatkami. Taki bigos jest bardzo treściwy, doskonale nadaje się na obiad jak i na kolację. Smakuje najlepiej z pajdą świeżego chleba. Polecam :) Składniki ( porcja dla 4-5 głodnych(...)już w półmiękka, dodałam do niej podsmażony boczek, kiełbasę, pieczarki i koncentrat pomidorowy.Całość razem pogotowałam jeszcze około 5 minut i na końcu doprawiłam kminkiem mielonym. Ja do swojego bigosu dodałam jeszcze kawałek pieczonej karkówki,który został mi z dnia poprzedniego, wzbogacił on smak potrawy. Po skosztowaniu dania uznałam, że nie trzeba go dosalać, ale to oczywiście zależy już

Kuchnia z widokiem na ogród
Wege bigos w innej odsłonie. 206

Witajcie :) Pisaliśmy już o wegańskim bigosie, ale ostatnio pomyśleliśmy, aby zrobić drugą wersję taką trochę autorską. Tak przynajmniej nam się wydaje. Nie sprawdzamy w necie czy ktoś już coś takiego robił. Tak czy siak chcemy zachęcić Was do wypróbowania tej wersji, ponieważ wyszła wyśmienicie. Mamy nadzieję, że znajdziecie w nim twórcze spojrzenie naszego oka i docenicie pomysł. Hehehe, ale górnolotnie(...)skromnie, ale fajnie podanej potrawy. To jest klimat, który nam najlepiej odpowiada. Napiszcie jak Wy to widzicie i jakie dekoracje lubicie na talerzu. Trochę się rozpisaliśmy, a tu trza bigos gotować :) No to do kuchni !     Bigos wegetariański w innej odsłonie, a na dodatek kasza bulgur (5-6 osób) Składniki: 1 niewielka główka kapusty pekińskiej 1 brokuł

vegetanie
Bigos z młodej kapusty 154

wyzdrowieje jak będzie więcej słoneczka. Zastanawiałam się, co będzie odpowiednim daniem na nasze dolegliwości. Poszłam do sklepu i stanęłam przy warzywach i zobaczyłam młodą kapustę. Od razu wiedziałam, że bigos z młodej kapusty będzie idealnym daniem. Spora porcja mięsa, podduszona kapusta, zalane przecierem pomidorowym. Rozgrzewające i pyszne… chyba zdrowieje. Składniki: - 1,5 główki młodej kapusty; - 35 dag żeberek(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/bigos-z-mlodej-kapusty/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('7d1b62dc0c53f793de589ffebb065db3').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: bigos z młodej kapusty bigos z modej kapusty biogos z mlodej kapusty The post Bigos z młodej kapusty appeared first

dom-agi.pl
Bigos bezmięsny 240

Bigos bez mięsa jest naprawdę smaczny. Jest ostry, kremowy i idealnie pasuje do tradycyjnego schabowego z ziemniakami, ale wystarczy pododać z pieczywem i będzie samodzielnym daniem. Jeśli nie zjecie go od razu, to zostawcie go na noc. Najlepszy jest oczywiście po kilku dniach, wielokrotnie odgrzewany, gdy wszystkie smaki porządnie się przegryzą. Składniki: 800 g kiszonej kapusty, 8 śliwek suszonych(...)Jeśli  Wasza kapusta jest bardzo kwaśna, to można ją przepłukać w zimnej wodzie i delikatnie odcisnąć. Wody nie   wylewajcie, bo może się przydać do ewentualnego zakwaszenia, gdyby bigos był mało kwaśny. Ja miałam kapustę kiszoną od mojej mamy, więc była idealnie ukwaszona Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy  do woka (lub garnka). Dolewamy

Moniki Smakołyki