bigos - 2138 przepisów (strona:20/143)

Tani bigos z parówkami + film 114

Odmian bigosu jest sporo tym razem przygotowałam tani bigos z produktów łatwo dostępnych .  Wykonanie bigosu nie pochłania zbyt wiele czasu a mimo tego jest pyszny i prosty w przygotowaniu. . składniki na 6 porcji 800 g kapusty kiszonej 25 dag pieczarek 1 cebula 2 łyżki margaryny 1,5 łyżki mąki 8 cienkich parówek 5 łyżek koncentratu pomidorowego szczypta cząbru(...)gorącej wody , gotujemy do miękkości .Cebulę i pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostkę a następnie smażymy na tłuszczu , oprószamy mąką i lekko rumienimy . Parówki kroimy na mniejsze kawałki . Gdy bigos będzie miękki dodajemy do niego usmażone pieczarki z cebulą oraz parówki , szczyptę cząbru i majeranku , koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy solą ,pieprzem i cukrem . Bigos podajemy z pieczywem

Smakowite Dania
Wege bigos. 143

tych, którzy nadal świętują noworoczny długi weekend przygotowaliśmy idealne danie na imprezę lub tzw. "dzień drugi" :) Wspaniały wegański bigos. Co Wy na to ? Wszyscy znamy bigos naszych mam lub babć, ale wiadomo, że jest przepełniony tłuszczami i mięsem. Nie wszystkim to odpowiada i my też wpisujemy się w ten klimat. Dlatego postanowiliśmy przygotować własną wersję wege. Przeczytajcie przepis i sami(...)stwierdzicie czy taka wersja spełnia Wasze oczekiwania. My ze swojej strony gwarantujemy super smaczne danie.   Wyśmienity wege bigos  Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej lub 2 puszki kapusty na winie (Lidl) 1 paczka grzybów leśnych ok. 20 g 10 pieczarek 2 łodygi selera naciowego 8 suszonych pomidorów 1 garść rodzynek 1 garść pestek dyni 1 łyżeczka pasty tandoori

vegetanie
Bigos 134

ktoś z Was wyobraża sobie Boże Narodzenie bez bigosu? Ja nie! Do świąt zostało już bardzo mało czasu, a bigos potrzebuje kilku dni, by smakował tak, jak należy, więc jeśłi jeszcze nie zaczęliście go gotować, koniecznie zróbcie to dziś. Jeśli lubicie kwaśny bigos, przed gotowaniem absolutnie nie płuczcie kapusty. Ja wolę go w wersji półkwaśnej, dlatego płuczę połowę jej objętości(...)Dusić razem, aż cebula się zeszkli, po czym dodać do kapusty wraz z grzybami i dokładnie wymieszać. Na małym ogniu gotować jeszcze godzinę, mieszając od czasu do czasu, by bigos się nie przypalił. W  połowie czasu dodać koncentrat pomidorowy.   Zestawić z ognia, lekko przestudzić i doprawić do smaku solą i pieprzem. Codziennie bigos należy podgrzać i gotować przez

W SMAK
Bigos z kurczakiem 285

Bigos w mojej wersji jest dobrym pomysłem jako obiad dla zabieganych. Zapewniam, że taki bigos po jednym przyrządzeniu z pewnością powróci  na Wasz stół w porze obiadowej. Przyznam się, że kurczak w bigosie był w charakterze eksperymentu i ku mojemu zdziwieniu okazał się bardzo udany. Ta wersja bigosu jest zdecydowanie lżejsza od tradycyjnego bigosu. 1/2 kg piersi z kurczaka

Kuchcik gotuje
Bigos po mysliwsku 165

Bigos... To jedna z najstarszych i najbardziej tradycyjnych polskich potraw, którą każdy robi inaczej. Poza sztandarowymi składnikami jakimi są mięso i kapusta inne składniki, oraz ich proporcje nie są już tak oczywiste. Tym razem przygotowałam bigos myśliwski, z mieszanką wieprzowiny  dziczyzny, suszonymi śliwkami, grzybami i czerwonym winem. Był pyszny. Spróbujecie? Bigos myśliwski (porcja dla 10-12 osób) 2kg kiszonej(...)wywarem z grzybów. Dodałam 4 łyżki przecieru pomidorowego i często mieszając dusiłam przez 1,5 godziny. Następnie wlałam połowę wina i dusiłam jeszcze przez około 30 minut. Po zdjęciu bigosu z ognia wlałam pozostałą cześć wina i dokładnie wymieszałam. Pozostawiłam bigos na noc, aby odpoczął i nabrał aromatu wina. Podawałam odgrzany na następny dzień. Smacznego

Zapiski Młodej Żony
Mój bigos 159

Najlepszy b igos robi mój tata (chociaż zdarza się za tłusty) , ja przygotowuję go rzadko ( zazwyczaj na święta), jednak tym razem wszyscy wokół rozmawiali o bigosie, wi ęc i ja musiałam go mieć :) . Taka zachcianka :)  Wie m tyle , że im częściej bigos odsmażany tym lepszy w smaku, tak samo im więcej rodzajów mięsa w nim tym jest smaczniejszy(...)przygotowaniach pomagał mój smakosz oczywiście wyszło nam bardzo dużo, ale n astępnego dnia gorący włożyłam do słoików i mieliśmy na zapas :).  Nie jest to bigos tradycyjny (nie ma suszonych grzybów, śliwek itd.), ale jest to mój sposób na bigos , który najbli żsi chwalą :) A h i dałam kiedyś spróbować zarówno kapusty kiszo nej jak i bigosu rodowitym B rytyjczykom

NA MOIM TALERZU
Bigos według Ewy Wachowicz 2990

bigos robiłam kilka dni przed Świętami...wiadomo...im dłużej go się gotuje,podgrzewa ..tym bardziej jest smaczny...Przepis wg Ewy Wachowicz..do bigosu dodajemy różne rodzaje mięs...i im więcej tym smaczniej...ja dodatkowo bigos doprawiłam  przyprawą do bigosu  z  Tytki Smaku , która nadała bigosowi specyficznego zapachu..no i smaku również...Mięsa podsmażałam na oleju z ryżu(...)grzybów 2-3 liście laurowe kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego ok. 1 l rosołu lub wody z gotowania szynki 2 łyżki oleju z ryżu sól pieprz przyprawa do bigosu Kapustę kiszoną odcisnąć (sok zachować, gdyż może się przydać do dokwaszenia bigosu), posiekać.Zalać połową rosołu, dodać golonkę, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca. Gotować do miękkości. Białą

Moje domowe kucharzenie
Bigos z młodej kapusty 37

Składniki na bigos z młodej kapusty: 1000 g poszatkowanej młodej kapusty 1 cebula 300 g kiełbasy 20 g mąki pszennej 15 g oleju 150 g sosu pomidorowego (dałam domowy) 1 listek laurowy 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki kminku mielonego szczypta kurkumy koperek Wykonanie: Do naczynia Thermomix daję cebule pokrojoną na 4 części. Rozdrabniam czas 15s/obr.4 . Dodaję olej(...)czasie kapustę kroimy na paski. Wkładamy kapustę do naczynia Thermomix . Dodajemy przyprawy, sos pomidorowy i gotujemy czas 30 min/100 stopni/obroty wsteczne SOFT . W trakcie gotowania mieszamy bigos kopystką. Na 5 minut przed końcem gotowania wrzucamy koperek. Bigos podajemy z gotowanymi młodymi ziemniakami lub pieczywem. The post Bigos z młodej kapusty first appeared on Thermomix przepisy

Themo przepisy
Bigos z młodej kapusty 47

Składniki na bigos z młodej kapusty: 1000 g poszatkowanej młodej kapusty 1 cebula 300 g kiełbasy 20 g mąki pszennej 15 g oleju 150 g sosu pomidorowego (dałam domowy) 1 listek laurowy 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki kminku mielonego szczypta kurkumy koperek Wykonanie: Do naczynia Thermomix daję cebule pokrojoną na 4 części. Rozdrabniam czas 15s/obr.4 . Dodaję olej(...)czasie kapustę kroimy na paski. Wkładamy kapustę do naczynia Thermomix . Dodajemy przyprawy, sos pomidorowy i gotujemy czas 30 min/100 stopni/obroty wsteczne SOFT . W trakcie gotowania mieszamy bigos kopystką. Na 5 minut przed końcem gotowania wrzucamy koperek. Bigos podajemy z gotowanymi młodymi ziemniakami lub pieczywem. The post Bigos z młodej kapusty appeared first on Thermomix przepisy

Themo przepisy
Bigos z pieczarek + film 48

Bigos z pieczarek z dodatkiem cebuli, kiełbasy i ogórków kiszonych to smaczne danie obiadowe, które będzie świetną alternatywą dla tradycyjnego bigosu z kapustą. Jest to smaczna, szybka i prosta w przygotowaniu potrawa, która zachwyci nie jedno podniebienie.     składniki na 3-4 porcje 500 g kiełbasy 500 g ogórków kiszonych 800 g pieczarek 4 cebule 4 ząbki czosnku przeciśnięte(...)dolewamy więcej wody ). Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystko gotujemy jeszcze około 10 minut. Pod koniec gotowania całość doprawiamy solą oraz czarnym mielonym pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Tak przygotowany bigos podajemy z pieczywem.   Artykuł Bigos z pieczarek + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Bigos z suszonymi pomidorami 43

Różnie się słyszy o Bigosie. Dla mnie to taki misz masz, sprzątanie lodówki. Każdy ma swój smak i wie, co mu odpowiada. Proporcje też mogą być różne. Jednym będzie za dużo kapusty, drugim zaś, za dużo mięsa. Dzisiaj chciałbym zaproponować "bigos" w nieco innej odsłonie. Oczywiście jest tutaj i kapusta, i mięso, i...tak, suszone pomidory. Pewnie ktoś zapyta, dlaczego(...)lubię, bo mi zostały, bo lubię eksperymentować. Bo w domu, od kiedy pamiętam, do bigosu zawsze dodawano łyżkę koncentratu pomidorowego. No i tak mi zostało, że musi być z pomidorem. Nawet święta Magda, od "latających talerzy", nie przekona mnie do zmiany zdania. A najlepsze jest to, że bigosu wcale nie doprawiałem. Nie użyłem ani grama soli czy też pieprzu

R'n'G Kitchen
Bigos z cukinii 111

Bigos z cukinii                                  Szybki i prosty bigosik z cukinii łatwy w przygotowaniu, smaczny i lżejszy od tradycyjnego bigosu. Taki bigos możemy przyrządzić z różnymi dodatkami. Składniki : cukinia - 3 szt marchewka - 1 szt cebula - 2 szt kiełbasa cienka - 250 g czosnek - 2 ząbki papryka(...)wszystko do garnka, podlać ciepłą wodą, dodać przyprawy i  dusić na wolnym ogniu do miękkości cukinii. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Bigos podawać z pieczywem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document

Kuchnia Danusi
Bigos świąteczny 92

Boże Narodzenie już za moment! To ostatnie chwile na przygotowania, ale na pewno znajdzie się jeszcze odrobina czasu na bigos. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole dlatego dziś mam dla Was przepis właśnie na niego 😉 Bigos nieodłącznie kojarzy się taką okazją. Jego przygotowanie wymaga chwili czasu, ale uwierzcie mi – warto! Spróbujcie sami! 😉 Składniki: 600 g białej kapusty(...)kapustą kiszoną. Dolewamy wodę z grzybów. Kiełbasę oraz śliwki kroimy w małe kawałki i dorzucamy do pozostałych składników. Wszystko zalewamy wodą do przykrycia wszystkich składników i gotujemy nasz bigos na małym ogniu przez ok. 4 godziny, aż wszystkie składniki połączą się smakami. Gotowe! Drukuj przepis Artykuł Bigos świąteczny pochodzi z serwisu Mostek w kuchni

Mostek w kuchni
BIGOS WEGETARIAŃSKI 153

Ciemny, brązowy bigos wegetariański - idealny na wigilijną kolację. Jego tajemnicą jest długie i powolne gotowanie, a następnie mrożenie lub schładzanie i ponowne podgrzewanie na małym ogniu. Bigos należy schłodzić i wstawić na noc do lodówki lub wynieść w zimne miejsce np. do garażu. Następnego dnia podgrzać i znów schodzić. Czynność tę powtarzać przez trzy kolejne dni. Po ostatnim podgrzaniu(...)dokładnym zagotowaniu można przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i trzymać w lodówce przez maksymalnie tydzień. Lub schłodzić, przełożyć do strunowych woreczków i zamrozić. Im częściej odgrzewany bigos, tym lepszy. Im dłużej stoi, tym więcej nabiera aromatu i staje się bogatszy w smaku.   Część bigosu można wykorzystać jako farsz do pasztecików drożdżowych . SKŁADNIKI 1 kg kapusty kiszonej 1 marchewka

cool and minty
Bigos z cukinii. Zaskakująco pyszny! PRZEPIS 127

Cukinia to bardzo uniwersalne warzywo i tylko od inwencji kucharza zależy, co uda się z niego wyczarować. Nam ostatnio wpadł w ręce przepis na bigos. I wiecie co? Jest zaskakująco pyszny! Przepis na bigos z cukinii Składniki: 3 średnie cukinie, 2 duże cebule, 200 gramów pieczarek, 300 gramów dobrej kiełbasy, 2 średnie marchewki, świeży koperek, sól, pieprz, olej. Zrób(...)reszty. Smaż jeszcze 2-3 minuty, dopraw solą i pieprzem, podlej połową szklanki wody i duś około 10 minut. Na koniec dorzuć posiekany koperek i wszystko dokładnie wymieszaj. Rada: bigos z cukinii to również świetne danie wegetariańskie, jeśli pominiesz kiełbasę. Artykuł Bigos z cukinii. Zaskakująco pyszny! PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska