lodu R esztkę wina z otwartej, nieskończonej butelki – w torebce strunowej lub torebce do kostek lodu/ pojemniku do kostek lodu – może być dodatkiem np. do dań mięsnych, risotto czy bigosu Mleko – kiedy kupię więcej i widzę, że nie damy rady zużyć przed końcem daty – ustawiam butelkę mleka pionowo w zamrażarce (tak by u góry butelki cały czas było(...)pizze drożdżowe, surowe – kulę ciasta na jedną porcję pizzy owijam w folię i wrzucam do zamrażarki. Wędlinę w plastrach (każdy plaster przekładając folią) lub pokrojona w kostkę (do bigosu, zapiekanek) Włoszczyznę: marchewki, pietruszkę, seler, pora – obieramy, myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i wrzucamy do torebki – zamrażamy i mamy gotowe porcje włoszczyzny do zupy Sałatkę jarzynową , ale w formie
Dorota SmakujeZobacz jak smakuje prawdziwy bigos tradycyjny . Poznaj mój sprawdzony przepis na bigos z dużą ilością różnych mięs, z suszonymi grzybami, śliwkami i idealnie dobranymi przyprawami. To danie, które Cię zachwyci. - przepis na bigos staropolski - bardzo dużo porad i wskazówek - ciekawe propozycje podania bigosu
AniaGotuje.plwiem, czy jedliście kiedyś bigos z makaronem i dodatkowo z pikantnymi oliwkami. Mówię Wam genialny! Najciekawsze jest to, że danie to powstało przypadkiem. Było nas sporo, a bigosu nie dla każdego i w dodatku chleba brakło! Bigos delikatny i dietetyczny znajdziecie w tym miejscu Ugotowałam makaron i wrzuciłam na patelnię. Wrzuciłam bigos, dosmaczyłam delikatnie natką pietruszki. Przed podaniem dodałam
Z Kuchni Do Kuchnibigosiku. Miałam w lodówce wiadereczko kilogramowe kiszonej kapusty. Znalazłam kawałek marchewki, kawałek twardej części kapusty pekińskiej. Pozostało mi wyciągnąć tylko z zamrażalki boczek parzony i kiełbaskę. Bigos na winie. Właściwie z tym, co się nawinie. Przelałam kapustę kiszoną wodą, żeby domownicy z nadmiaru kwasu się nie wykręcali. Wstawiłam do gara i wrzuciłam 3 liście laurowe, kilka(...)mięciutka dodałam koncentrat pomidorowy – pół małego słoika i przyprawiłam solą i pieprzem i dosypałam majeranku. Zrobiłam zasmażkę. Stopioną słoninę podsmażyłam i dodałam dwie łyżki mąki. Zaprawiłam kapustę. Wiadomo, bigos najlepszy jest jak postoi do następnego dnia. Nawet po kilku dniach nadaje się do jedzenia bez mrożenia. Nie dało rady dość długo czekać aż nabierze smaku, w żołądkach musiał najść
Pieprzyć z FantazjąCześć! Bigos można robić na wiele sposobów. Ten zrobiłam z suszonymi grzybami. Pycha! Składniki: * 1 kg kapusty kiszonej * 60 dkg łopatki bądź szynki * 2 laski kiełbasy np. podwawelskiej czy toruńskiej ok. 40-50 dkg * 10 dkg suszonych grzybów leśnych * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * majeranek *3 liście laurowe * 5 ziarenek ziela angielskiego * sól, pieprz * 1 cebula(...)pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula zaczęła się rumienić dodałam łyżkę mąki i zrobiłam zasmażkę. Wlałam zasmażkę do kapusty, wymieszałam i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Odstawiłam bigos aby przeszedł smakiem. Najsmaczniejszy był na drugi dzień po ugotowaniu. Notatki: * zasmażka nie jest konieczna, ja osobiście lubię zasmażkę to dodaję * jeśli ktoś nie lubi przecieru nie ma potrzeby
Pieprzyć z FantazjąBigos z dodatkiem suszonych śliwek i grzybów jest inny niż tradycyjny. Kwaskowo - słodkawy, jak dla mnie pyszny. Polecam przepis. SKŁADNIKI : 2 kg kiszonej kapusty 1 kg łopatki wieprzowej 2 udka z kurczaka 30 dkg boczku wędzonego 3 kiełbasy śląskie 1 duża cebula 10 suszonych śliwek garść suszonych grzybów 4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego, kilka(...)słodka i ostra papryka do smaku 1 łyżeczka kminku 1 i 1/2 słoiczka przecieru 30 % 1 marchew i kawałek selera, starte na tarce jarzynowej przyprawa do bigosu ( niekoniecznie ) PRZYGOTOWANIE : Kapustę dokładnie płuczemy, umieszczamy w garnku, dodajemy mięso, grzyby,liść, ziele i jarzynkę. Gotujemy około 40 minut. Mięso wyjmujemy i kroimy na kawałki. Do kapusty dodajemy suszone
Kulinarne Fantazje MarioliCześć! Moje pomysły na obiady zazwyczaj biorą się z tego, co akurat mam w lodówce albo na ogrodzie. Sezon goni sezon a teraz wypadło na cukinię :) Bigos z cukinii Jeśli ktoś będzie kręcił nosem to ok. zrozumiem, ale najpierw niech skosztuje. Nie każdy lubi cukinię i tu nie będę przekonywać, co do jej smaku. Tak samo z podrobami - znam(...)dużo osób, które na samo słowo "wątróbka" dostaje dreszczy ;) Fajna sprawa ten bigos. Właściwie odpowiednio zrobiony niczym nie różni się smakiem od młodej kapusty. Składniki: * 3-5 średnie bądź małe cukinie (ok. 1 kg - 1,20) * 1 laska kiełbasy * 1 średnia cebula * duży pęczek kopru * 2 łyżki masła * 1 łyżka mąki * 1 liść laurowy * 3 ziarenka ziela angielskiego * 1 łyżka
Pieprzyć z FantazjąNajlepszy przepis na bigos z młodej kapusty . To bigos z dodatkiem boczku oraz kiełbasy. Prosty, sprawdzony i bardzo wiosenny bigos to idealny obiad dla całej rodziny. Polecam podać go z ziemniakami z wody.. - świetny bigos z młodych warzyw - całe danie szykuję w jednym garnku - super pomysł na obiad w cieplejsze dni - najlepszy sposób na wykorzystanie młodej kapusty
AniaGotuje.pldań gotowych, które właśnie chciałam Wam zaprezentować. To doskonała propozycja dla osób lubiących tradycyjne smaki, a przy okazji unikających mięsa. W końcu kto się oprze pysznym gołąbkom, czy np. bigosowi? Przyznam, że początkowo byłam trochę sceptycznie nastawiona do tych produktów, ponieważ doskonale znam smak tradycyjnych potraw, ale jednocześnie chciałam bardzo spróbować i porównać wersję warzywną do tej znanej mi przez(...)warzywami w sosie grzybowym. Kolejne gołąbki z farszem na bazie ryżu, pieczarek oraz podgrzybków. Tym razem całość została uzupełniona aromatycznym sosem grzybowym i odpowiednią, naturalną mieszanką przypraw. 3. Bigos warzywny. Przygotowany został z kapusty kwaszonej i w połączeniu z pieczarkami, soczewicą oraz warzywami tworzy naprawdę smakowitą propozycję, która może przypaść do gustu nie tylko wegetarianom, czy weganom, ale również miłośnikom
Di gotujeSkładniki: smalec 1 łyżka końcówki wędlin, boczku 1 kg, sól czosnkowa Appetita 1/2 łyżeczki, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, przyprawa do bigosu Appetita 1 opakowanie, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, śliwki suszone 100 gram, kapusta kiszona 2 kg, podgrzybki mrożone 1/2 kg, woda 4 szklanki, żeberka pieczone 4 porcje, pieprz kolorowy Appetita 1 łyżeczka, cukier(...)dać smalec, wsypać pokrojone kawałki wędzonki, boczku świeżego, kiełbasy, sól czosnkową, smażyć do zrumienienia, dodać pokrojone cebule z czosnkiem, ziele angielskie, liście laurowe. Dodać kiszoną kapustę, wsypać przyprawę do bigosu, dodać mrożone podgrzybki, śliwki suszone i wymieszać. Na wierzchu położyć żeberka wieprzowe odmrożone, wlać wodę, zamknąć szybkowar. Po zasyczeniu pary gotować z 45 minut, po spuszczeniu ciśnienia otworzyć szybkowar, żeberka
W Mojej Kuchni LubięSałatka z krewetek, pęczaku i pieczonych buraczków, sałatka z kaszą jaglaną i wędzonym twarogiem, kremowa zupa z kapusty, parmezanu i pęczaku, krem ze smażonych brokułów, bigos z dorszem – takie jest menu na ten tydzień. Za dwa tygodnie Święta!!! Czasu na przygotowania zostało już naprawdę niewiele, szczególnie jeśli chodzi o przygotowanie organizmu na świąteczne biesiadowanie, używanie sobie, podjadanie, dojadanie i przejadanie(...)Jesienne danie kuchni włoskiej, proste, że bardziej już nie można, dwuskładnikowe, a mimo to niesamowicie smaczne. Całą robotę robi tutaj skromny rąbek z parmezanu, ugotowany ze świeżą kapustą. Piątek: Bigos z dorszem Absolutnie genialne danie z repertuaru Karola okrasy: delikatny, pieczony bigos, nieprzeładowany przyprawami, a przy tym bardzo aromatyczny. Przepisy na kolejne dni będziemy wrzucać na bloga codziennie rano. Dania
Niedzielny kucharzkapust zyskała na smaku i aromacie. I tak oto powstało coś, co mój brat powiedział, że smakuje "inaczej" ale zjadł. W tym też momencie pragnę zakomunikować Wam, że bigos, leczo i wszelkie inne jednogarnkowe potrawy to najbardziej niefotogeniczne dzieła. I mam nadzieję, że docenicie mój trud, jaki włożyłam, w przygotowanie zdjęć poniżej. *Nie istnieje takie słowo jak "mięsożerczyni(...)Zostało stworzone na potrzeby wpisu. Recepturę jaką chciałabym Wam przekazać w posiadanie na wegański, ale doprawdy przesmaczny, bigos chciałabym zacząć od krótkiej opowieści o kiszonej kapuście pekińskiej. Pomysł urodził się z posiadania. Posiadania naprawdę dużej główki kapusty pekińskiej. Gdybym była standardową polką pewnie większość przerobiłabym na różne surówki i sałatki. Jednak ja NIGDY nie idę na skróty, zatem zawsze
Mango PapajaBigos z cukinii gości już na moim stole od wielu lat. Pamiętam jak przygotowywałam go po raz pierwszy... Nie do końca byłam przekonana co do entuzjastycznej reakcji mojej rodziny, która woli bardziej "normalniejsze" potrawy, ale baaardzo miło się zaskoczyłam. Bigos ten od tradycyjnego różni się delikatnością i co najważniejsze - jest szybszy w przygotowaniu. Osobiście - przepadam za kapustą, ale taką(...)posiekaną cebulą. Dodać startą marchewkę i uprzednio pokrojone pieczarki. Całość smażyć do miękkości. Cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki, a następnie umieścić w garnku i połączyć z zawartością patelni. Bigos poddusić około 5 minut (uważać, aby cukinia się nie rozgotowała) i wymieszać z koncentratem pomidorowym (*). Na końcu doprawić czosnkiem, ostrą papryką oraz solą z pieprzem. (*) Dodając koncentrat pomidorowy
Di gotujesezonie letnim bigos czy jak kto woli leczo z kabaczka to klasyka gatunku. Jest to lekkie danie, które smakuje zarówno na ciepło i zimno, idealnie sprawdzające się w upałach. Mój bigos ma lekko wędzony smak, a dla uczynienia go bardziej sycącym oraz pełnowartościowym daniem, czyli zawierającym też białko dodałam podsmażone na złoto wędzone tofu. Zamiennie można użyć kabaczka, cukinię(...)dodaj koncentrat pomidorowy i zielsko. Dopraw solą i jeżeli już wszystko jest idealnie miękkie dodaj podsmażone na złoto i pokrojone w kostkę tofu. Smacznego OLYMPUS DIGITAL CAMERA Artykuł Bigos z kabaczka z lekko wędzoną nutą pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfWiejski bigos z młodej kapusty z łopatką Wiejski bigos , jest najlepszy , to taka wersja kapusty na bogato Ostatnio ,dość często trafiam w sklepach na promocję, łopatki wieprzowej . Więc złożyło się idealnie , a do tego ciągle jeszcze jest sezon na młodą kapustę – w sklepach , bo w ogrodzie dopiero będzie…. Potrawa jest bardzo prosta i smaczna , taki jednogarnkowiec . Ogromnie, lubię(...)jakiś czas warto delikatnie zamieszać . Pod koniec duszenia , doprawiamy wędzoną papryką i pieprzem . Dusimy jeszcze około minuty – dwóch . Serwujemy jako samodzielne danie lub przystawkę . Smacznego ! Artykuł Wiejski bigos z młodej kapusty z łopatką pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróży