bigos - 2221 przepisów (strona:18/149)

12 potraw wigilijnych – PRZEPISY 160

grzybowa z uszkami 2. Kapusta kiszona z grzybami 3. Gołąbki wigilijne z kaszą pęczak 4. Drożdżowy kulebiak z kapustą i grzybami 5. Pierogi z ziemniakami i oscypkiem 6. Wigilijny bigos bez mięsa 7. Tofu-łosoś – czyli wegański łosoś 8. Pierogi z kaszą jaglaną 9. Krokiety z kapustą włoską 10. Pierogi z ciecierzycą 11. Sałatka z burakami i jabłkiem(...)oscypka i grzybów – przygotowałam je z kurkami, ale sprawdzą się również inne grzyby leśne. Pierogi z oscypkiem mają bardzo ciekawy smak, który warto spróbować. ZOBACZ PRZEPIS 6. Wigilijny bigos bez mięsa Przepis na bigos z suszonymi śliwkami i grzybami. Wędzonego smaku dodaje wędzone tofu, które idealnie pasuje do bigosu! Bigos jest jednym z tradycyjnych dań wśród 12 potraw wigilijnych

Via Gusto
Tradycyjny polski obiad 59

potrawy są niepowtarzalne. Tradycyjny polski obiad często składa się z kilku dań, w tym zupy, dania głównego i deseru. Popularnymi daniami obiadowymi w Polsce są pierogi, schabowy, bigos, barszcz z uszkami i wiele innych. Każda z tych potraw ma swoje unikalne cechy smakowe i przygotowuje się je w różny sposób, w zależności od regionu Polski. Polskie dania obiadowe Polskie dania(...)schabowy, czyli kotlet schabowy panierowany i smażony na złocisto. Podawany z ziemniakami i surówką, to danie, które nie tylko syci, ale także cieszy podniebienie. Innym popularnym daniem obiadowym jest bigos, czyli polska kapusta z mięsem i grzybami, które przygotowuje się na długo przed podaniem, aby smaki miały czas się przegryźć i skomponować. To danie obowiązkowe podczas wigilijnej kolacji. Tradycyjne obiady

Ania i Marcin gotują
Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW 104

risotto z suszonymi borowikami Risotto z grzybami to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. To kremowe, jedwabiste danie, które doskonale łączy w sobie bogaty… ZOBACZ PRZEPIS WIGILIJNY BIGOS bez mięsa! Wegetariański bigos z tofu Bigos bez mięsa, czyli wegetariański i wegański bigos, który idealnie sprawdzi się jako potrawa wigilijna. Bigos najlepiej zrobić dzień wcześniej… ZOBACZ PRZEPIS Jaki termos

Via Gusto
12 przepisów na obiad z tofu 90

Przepis na tofu w ketchupie Zastanawiasz się, jak przygotować tofu? To wszechstronny składnik, który można przygotować na wiele sposobów! Jednym ze smacznych wyborów jest tofu… ZOBACZ PRZEPIS WIGILIJNY BIGOS bez mięsa! Wegetariański bigos z tofu Bigos bez mięsa, czyli wegetariański i wegański bigos, który idealnie sprawdzi się jako potrawa wigilijna. Bigos najlepiej zrobić dzień wcześniej… ZOBACZ PRZEPIS Jaki

Via Gusto
Domowy bigos tradycyjny 89

Pyszny bigos tradycyjny na święta i inne okazje. Składniki: 2 kg kapusty kiszonej 1 mała główka białej kapusty kości od schabu 5 szt ,lub o,5 kg żeberek 1 kg.boczku świeżego 0,5 kg kiełbasy (może byś śląska lub podwawelska) 3 cebule garść grzybów suszonych (jak nie ma to bez ,też już gotowałam bez ) 6 liści laurowych 6 ziarenek ziela(...)ziele , liście laurowe oraz grzyby.Gotujemy pierwszego dnia na małym ogniu ok 4 godziny. Odstawiamy. .W razie ubytku wody ,,,zawsze troszkę dolewamy.Drugiego dnia podsmażamy cebulkę na rumiany kolor ,dodajemy do bigosu ,gotując na małym ogniu.Następnie kroimy w kostkę boczek i kiełbasę ,,,podsmażamy w rondlu i również dodajemy do bigosu razem z wytopionym tłuszczem.Cały czas gotujemy ok 3 godz

Olcia gotuje!
Bigos z cukinii z pieczarkami 146

Bigos z cukinii z pieczarkami Prawdziwy, aromatyczny bigos z cukinii. W takim wydaniu jeszcze go nie próbowałaś. Zamiast tradycyjnego bigosu, proponuję bigos z cukinii, aromatyczne dodatki podkreślają jego wyjątkowy smak i sprawiają, że na jeden porcji nie skończysz. Oto najlepsza wersja bigosu, do dzieła. czytaj

Kulinarna Chwila
Bigos z młodej kapusty. 139

Lubię ten czas kiedy możemy cieszyć się młodymi warzywami.  Mogłabym je jeść, jeść i jeść.... Nic więcej mi nie trzeba :)  Dziś proponuję bigos z młodej kapusty. Różni się on od tradycyjnego bigosu,  ale jest naprawdę pyszny i bardzo delikatny. Dosłownie rozpływa się w ustach.  Taki bigos ugotujcie bardzo szybko. Można go podać na obiad, lub kolację(...)Świetnie smakuje że świeżym pieczywem, a jeśli pieczywo jest swojskie to już poezja.  Upiekłam do bigosu ekspresowe bagietki .  Podaję składniki na 4-5 porcji.  Składniki: 1 główka młodej kapusty (miałam 1,1 kg.) 1 większa marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 300 g. kiełbasy (miałam śląską) 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka soli

Agusiowe smakołyki
Wielkanoc zero waste 105

rzeżucha do dekoracji (lub natka pietruszki) Przepis na szparagi z sosem Bolzano Szparagi ugotować w dużym garnku. Składniki sosu wymieszać. Wyłożyć szparagi na talerz, polać sosem i udekorować rzeżuchą Bigos jemy na wszystkie święta. Zwykle trochę go zostaje. Co z nim zrobić? Bigos z kimchi Składniki: pół kilo bigosu ćwierć kilo kimchi Przepis na bigos z kimchi Wymieszać gorący bigos

Ugotowane pozamiatane
Bigos z kiełbasą i ciemnym piwem 128

losie! Pomysł był spoko, ogólny smak bigosu – genialny. Tylko ta gorycz… Nie musiałam długo myśleć nad tym skąd się wzięła (mimo, że na początku oskarżałam o wszystko kiełbasę). Kapusta również nie była gorzka. Piwo! Mimo, że piłam je przed dodaniem do potrawy, nie wydawało mi się bardzo gorzkie. Użyłam portera z Żywca. I to nie był najlepszy pomysł(...)Polecam więc użyć do bigosu Guinnessa, który jest delikatniejszy i jest przecież używany do wielu potraw. Parę lat temu zrobiłam z nim gulasz wołowy, goryczy ze-ro. Bigos już wylądował w zamrażalniku, łudzę się, że jednak gorycz zniknie. No nic, jak nie zniknie to i tak go wchłonę.  Składniki: 1 kg kapusty 0,5 kg kiszonej kapusty

Kardamonovy
Bigos zbójnicki 165

Bigos zbójnicki Pożywny, aromatyczny i wyśmienity w smaku bigos na bogato. Z dużą ilością różnych gatunków mięs, grzybów, suszonych śliwek i wina. Idealne potrawa na świąteczny stół, ale także świetnie sprawdzi się jako rozgrzewające danie w chłodne dni. Polecam!       Składniki: 1 główka białej kapusty 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg wołowiny 1 kg wieprzowiny (użyłam karkówki(...)oraz suszone grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Całość mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez co najmniej dwie godziny, aż mięso całkowicie zmięknie. W trakcie gotowania bigos często mieszamy i podlewamy winem. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy i musztardę oraz przyprawiamy do smaku *** *** Całość dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez około 10 minut *** *** SMACZNEGO ***   Artykuł Bigos

Blog z Apetytem
Zwykły bigos 162

Jest coś bardzo uspokajającego w siekaniu i krojeniu. Te rytmiczne uderzenia nożem, możliwość skupienia się tylko na jednej , monotonnej trochę czynności. Do tego warto dołożyć zapach wywołujący wspomnienia. Bigos zawsze kojarzył mi się z rodzinnymi spotkaniami, z zimnem na dworze a ciepłem w kuchni i przy stole. Poza tym , nie będe oszukiwać - uwielbiam kiszoną kapustę. Przepis , którym się z Wami(...)dzielę jest kompilacją wielu przepisów, wielu wykonań. Przyrządzanie bigosu uczy też cierpliwości , gdyż wymaga czasu.  Porcja, jaką Wam podaję jest na wielki gar, dla wielu, wielu osób bo bigos świetnie się zamraża. BIGOS Składniki: - 5 kg kapusty kiszonej - 1 mała główka kapusty białej - 4 przeciery pomidorowe małe - ok. 2 kg różnego rodzaju mięsa : łopatka, kiełbasa, schab, boczek. - 5 dużych

Kuchnia Pełna Emocji
Chłopski bigos z cebuli – szybkie i pyszne danie na obiad 164

Chłopski bigos z cebuli, kiełbasy i jabłek to zaskakujące swoją prostotą, pyszne danie na sycący i rozgrzewający obiad. Z tradycyjnym bigosem ma niewiele wspólnego, ale i tak jest bardzo smaczny. Robi się go bardzo szybko, w nie więcej niż 45 minut, z kilku tanich składników. Świetnie smakuje w chłodne jesienne dni, podany ze świeżym pieczywem, np. chrupiącą bagietką.   Składniki(...)chłopski bigos z cebuli: około 400 g kiełbasy śląskiej (4 pętka) 4 duże cebule (dałam 2 żółte, białą i czerwoną) 2 niezbyt duże kwaśne jabłka 3 łyżki smalcu szczypta cukru łyżeczka majeranku, papryka słodka i ostra, czosnek suszony, pieprz i sól   Przygotowanie Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki smalcu i podsmażamy na nich cebulę

e-PrzepisyKulinarne
Cebulowy bigos 133

Gotowe w : 1,5 h   Jak wiadomo bigos to kapusta kiszona oraz duża ilość mięsa. Dziś postanowiłam zrobić rewolucyjne danie, które z jakiegoś powodu nazwałam bigosem cebulowym. Za chwilę wyjaśni się moja tajemnica, otóż zamiast kapusty użyłam ogromną ilość cebuli, a tradycyjne mięso krojone w kostkę zamieniłam na mini klopsiki. Cebula i klopsiki to zbyt mało, aby można było(...)nazwać bigosem, dlatego dodałam do tego pieczarki. Wszystko razem zagrało kiedy użyłam pachnących sezonowych pomidorów. Składniki 1.5 kg cebuli 70 dkg mielonej karkówki 1 duża czerstwa bułka Szklanka mleka 1 duże jajko 0.5 pęczku kopru (można pominąć) 0.5kg pieczarek 0.5 kg pomidorów lima (można zastąpić pomidorami pelati) 1 duża czerwona papryka Olej Sól, pieprz, czerwona papryka, wędzona papryka, Krok

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Gulasz cygański z klopsikami (bigos cygański) / Gypsy Meatball Stew 152

Gulasz cygański z klopsikami (bigos cygański) / Gypsy Meatball Stew Zobaczcie, jak przygotować gulasz cygański z klopsikami na moim filmie: Jeśli nie chcesz przegapić żadnego filmu, kliknij tu, by subskrybować If you don't want to miss any video, click here to subscribe Gulasz cygański z klopsikami (zwany też bigosem cygańskim ) to łatwy przepis na pożywne danie dla całej rodziny. Jeśli(...)szukacie odmiany od tradycyjnego gulaszu wieprzowego, koniecznie wypróbujcie tych pysznych pulpecików w aromatycznym sosie pomidorowym. W moim bigosie cygańskim  oprócz pulpecików znalazło się mnóstwo warzyw: kolorowa papryka, por, seler naciowy, marchewka i ogórki kiszone. Popularnym składnikiem tego dania są również pieczarki, więc jeśli macie ochotę, możecie dorzucić je do sosu. Gotowe danie powinno być dość pikantne i wyraziste, dlatego

Lekcje w kuchni
Bigos z kiszonej kapusty z żeberkami, grzybami i żurawiną 145

tylko pojawia się świeżo ukiszona kapusta nie mogę sobie odmówić zrobienia bigosu. Tym razem będzie z żeberkami, żurawiną i grzybami. Co potrzeba: 1,5 kg kiszonej kapusty, 1,5 kg surowych żeberek, 2 długie kiełbasy Podwawelskie, 2 garści suszonych grzybów, 5 średnich cebul, 6 łyżek oleju rzepakowego, 2 pełne łyżki suszonej żurawiny, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego(...)sposób pozbawiamy kiszoną kapustę nadmiaru kwasu i soli. Do naczynia żaroodpornego dajemy grzyby, zalewamy je wrzątkiem, przykrywamy, zostawiamy do namoczenia na 1 godzinę. Do garnka, w którym będziecie robić bigos, dajemy olej, rozgrzewamy na średnim płomieniu, wkładamy żeberka pokrojone w kawałki wzdłuż kości. Jeśli kawałki mięsa są bardzo duże, wówczas przy kości zostawiamy ok. 2 cm mięsa, a resztę kroimy

Bułka z Chlebem

Proponowane wyszukiwania