bigos - 2221 przepisów (strona:10/149)

Bigos kiełbasiany. 212

Dziś zapraszam Was na pyszny bigos z kiszonej kapusty z dodatkiem kiełbasy. Idealny zarówno na świąteczny stół, jak i jako sposób recyklingu poświątecznych smakołyków. Ja robiłam go jeszcze przed świętami, zamknęłam w słoiki i teraz sięgam po niego gdy tylko mamy ochotę lub nie ma czasu na przygotowanie obiadu (wystarczy ugotować makaron na łazanki, wymieszać z bigosem i pyszne danie(...)gotowe :)). Polecam! Składniki na bigos kiełbasiany: 1,2 kg kiszonej kapusty (dobrze wypłukanej) 1-1,2 kg kiełbasy (u mnie kiełbasa z domowej produkcji, ale może być np. biała surowa wyjęta z osłonek, pomieszana z inną, np. dobrze wędzoną) przyprawa do bigosu 5 ziaren ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 1 łyżka przecieru pomidorowego 3 łyżki keczupu

Rozpustne gotowanie
Bigos staropolski 170

Bigos to tradycyjna potrawa kuchni staropolskiej składająca się z mięsa i kapusty. Istnieje wiele sposobów przygotowania bigosu i jego odmian. Podstawowe składniki bigosu staropolskiego to w całości kiszona kapusta, bez dodatku kapusty białej jak miało to miejsce w bigosie polskim (przepis  tutaj ) oraz różne gatunki mięs i wędlin, suszone grzyby, śliwki suszone, a najlepiej wędzone plus przyprawy. Bigos staropolski(...)przyrządzany jest bez zasmażki i dodatku koncentratu pomidorowego (nieznany dodatek w kuchni staropolskiej). Wagowo mięsa powinno być tyle co kapusty. Tradycyjnie bigos przygotowuję  raz w roku, właśnie na Nowy Rok. Ten na samej kiszonej kapuście był wyjątkowo smaczny, a przez dodatek wędzonych śliwek smakował jak przygotowany w kociołku nad ogniskiem. Podstawą bigosu jest smaczna kiszona kapusta, najlepsza samodzielnie ukiszona

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bigos wigilijny 203

Bigos wigilijny to nasza obowiązkowa potrawa. Ma niepowtarzalny smak i świetnie pasuje do pierogów z grzybami. Od tradycyjnego bigosu różni się tym, że nie ma w nim ani odrobiny mięsa, za to obfituje w suszone grzyby. Składniki: -1 kg białej kapusty -2 kg kapusty kiszonej -5 dkg suszonych grzybów -200 ml oleju -przyprawa barbecue lub przyprawa do bigosu -cukier -woda(...)dokładamy do garnka, mieszamy i dolewamy wrzącej wody, aby kapusta nie przypaliła się. Wody powinno być do ok. połowy garnka. Wsypujemy 4 łyżeczki przyprawy barbecue lub gotowej przyprawy do bigosu.    Stale mieszając gotujemy bigos na małym ogniu ok. 60 minut, aby obie kapusty dokładnie  się wymieszały i przeszły smakami. Pora na przyprawienie bigosu cukrem i ewentualnie solą

Maminek kulinarny
Bigos z młodej kapusty 114

codziennego jadłospisu. Młoda kapusta jest o wiele delikatniejsza w smaku niż jej jesienna odpowiedniczka i wymaga o wiele krótszego czasu gotowania dlatego jest idealnym materiałem do zrobienia szybkiego wiosennego bigosu. Młoda kapusta, cebulka, koperek i kiełbaska to się nie może nie udać. Składniki: główka młodej kapusty 3 młode cebule pęczek koperku 70 dag kiełbasy lub boczku 1/4 kostki masła mąka(...)sól i pieprz liść laurowy ziele angielskie przecier pomidorowy lub ketchup Przygotowanie: Bigos z młodej kapusty jak sama nazwa wskazuje składa się z młodej kapusty i dodatków. Zacznijmy więc od młodej kapusty. Należy ją drobno poszatkować a następnie wrzucić do garnka, wlać do niego ok 5 cm wody dorzucić 5 ziarenek ziela angielskeigo i 2 liście laurowe, przykryć pokrywką

Kulinarna Patilogia
Bigos z kapusty pekińskiej 78

Bigos z kapusty pekińskiej w lekkim sosie pomidorowym to alternatywa dla tradycyjnego bigosu z kiszonej lub młodej kapusty. Podasz go w wersji wege lub z kiełbasą. Aromatyczny i smaczny. Bigos z kapusty pekińskiej podaję z ziemniakami z wody, puree ziemniaczanym , kopytkami, mięsem pieczonym, kotletami.. Smakuje także jako samodzielne danie z pieczywem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na bigos(...)kapusty pekińskiej i życzę smacznego. Bigos z kapusty pekińskiej SKŁADNIKI: 1 kapusta pekińska – 1500 g 1 cebula – 180 g 2 ząbki czosnku 300 g kiełbasy 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 szklanka bulionu 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego sól, pieprz, słodka i ostra papryka, lubczyk, majeranek 3 łyżki oleju Do podania: bagietka, pieczywo, natka, koperek. PRZYGOTOWANIE

Zasmakuj Kuchni
Bigos 142

bigosu nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia oraz Wielkanocnych, wesel czy też jarmarków, biesiad i festynów. Ta nasza polska, bardzo smaczna tradycyjna potrawa, ma wiele odmian, bo niektórzy bigos robią tylko z kiszonej kapusty, inni dodają białą kapustę, śliwki lub grzyby suszone. Z pewnością każda wersja jest bardzo smaczna, nasza również, przygotowana tylko z kiszonej kapusty, mięsa wołowego i wieprzowego(...)oraz wędzonej kiełbasy i boczku. Aby bigos nabrał wyrazistości i głębi, dobrze jest pamiętać o wskazówkach naszych babć, które zalecały wielokrotne gotowanie lub odgrzewanie tego dania, tak aby smaki się przegryzły. Składniki 1 kg kiszonej kapusty 300 g wołowiny na rosół 300 g wędzonego boczku 300 g kiełbasy 2 duże cebule 5 suszonych grzybów 2 liście laurowe 4-5 ziarenek

niecodziennikpary
Prosty bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą i suszonymi grzybami 210

Prosty bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą i suszonymi grzybami Dziś polecam Wam przepis na mój ukochany bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą i suszonymi grzybami. Nie jest to tradycyjna wersja bigosu. Do tej tradycyjnej dodaję dodatkowo m.in. mięso wieprzowe i gotuję go o wiele dłużej. Ale ta dzisiejsza wersja z dużą ilością pysznej kiełbasy też zachwyca smakiem. Dowodem(...)jest… pusty garnek Bigos był tak pyszny, że każdy wziął sobie nie jedną dokładkę. Polecam i Wam mój przepis na prosty bigos . To idealny pomysł na pyszny obiad . Bigos możecie podać z domowym pieczywem, ziemniakami itd. Tu już każdy ma dowolność. Spróbujcie. W przepisie na bigos z kiszonej kapusty wykorzystałam kiełbasę podhalańską swojską suchą Majerczyk (taka jak na zdjęciu

Słodkie okruszki
BIGOS WIGILIJNY 202

Wyśmienity bigos z kiszonej i świeżej białej kapusty. W lżejszej, zdrowszej i mniej kalorycznej wersji bez mięsa. Za to z całym mnóstwem pysznych dodatków i korzennych przypraw. Z kwaśnym jabłkiem i brandy lub czerwonym winem. Obowiązkowo z suszonymi grzybami i zieloną soczewicą. Bigos jest łatwy do przygotowania, choć wymaga uwagi i sporo czasu.  Najlepiej przygotować(...)przed planowanym podaniem, bo jak każdy bigos najlepiej smakuje po kilkukrotnym odgrzaniu. Im dłużej stoi, im więcej razy się go odgrzewa, tym staje się lepszy i nabiera głębszego smaku i ciemnego koloru.  Gorący bigos można przełożyć do wyparzonych, wyjętych wprost ze zmywarki słoików, zakręcić i po wystudzeniu wstawić do lodówki. Można dodatkowo zapasteryzować trzymając 30 minut w piekarniku nagrzanym

cool and minty
Wegetariański bigos z cukinii do słoików , przetwory 352

Wegetariański bigos z cukinii do słoików , przetwory Bigos z cukinii, zawsze jakoś tak mnie zniechęcał . Nawet nie mam pojęcia dlaczego ,jakoś tak wydawało mi się ,że z tego mało aromatycznego warzywa nie bardzo da się go zrobić . Dzisiaj , kiedy zrobiłam go i w końcu spróbowałam , jestem zachwycona , zarówno smakiem jak i możliwością zastosowania tego dania . Sam bigos niewiele odbiega(...)przelewamy do garnka z cebulą i marchwią . Dorzucamy ziele angielskie , . Dusimy około 10 minut . Po tym czasie wkładamy startą cukinię , liście laurowe , koncentrat pomidorowy , cukier i sól do smaku . Bigos z cukinii , dusimy na wolnym ogniu , dość długo . Około godzinki , ciągle mieszając . Warzywa mają być miękkie ale nie ciapowate , a sam bigos dość gęsty . Na gorąco przekładamy do słoików

Ogrodnik w podróży
Bigos polski 199

przychodzą święta wszyscy gotują bigos powołując się na tradycję. Ale tradycja bigosu z kapustą, nie jest długą tradycją. Początkowo bigos był tylko mięsny, kapusta została dodana z oszczędności, w biedniejszych domach, aby „rozmnożyć” potrawę. Wariacji na temat bigosu jest pełno, co autor to inna wersja. Może być z kapustą kiszoną, z kapustą białą, z kapusty białej i kiszonej, z kwasem(...)różne, może być tylko wieprzowina, wieprzowina i drób, dziczyzna... Generalnie nie dodajemy do kapusty mięsa surowego. Musi być pieczone lub duszone. Musi być kawałek mięsa tłustego, słoniny... Ja przygotowałam bigos z mięsa wieprzowego, dziczyzny i kaczki. Do bigosu nie użyłam boczku, słoniny ani tłustego mięsa. Użyłam za to tłuszcz gęsi, który oprócz tłustości daje smak. Tłuszczu użyłam sporo. Należy pamiętać

królestwo garów
Bigos z młodej kapusty 328

codziennego jadłospisu. Młoda kapusta jest o wiele delikatniejsza w smaku niż jej jesienna odpowiedniczka i wymaga o wiele krótszego czasu gotowania dlatego jest idealnym materiałem do zrobienia szybkiego wiosennego bigosu. Młoda kapusta, cebulka, koperek i kiełbaska to się nie może nie udać. Składniki: główka młodej kapusty 3 młode cebule pęczek koperku 70 dag kiełbasy lub boczku 1/4 kostki masła mąka(...)sól i pieprz liść laurowy ziele angielskie przecier pomidorowy lub ketchup Przygotowanie: Bigos z młodej kapusty jak sama nazwa wskazuje składa się z młodej kapusty i dodatków. Zacznijmy więc od młodej kapusty. Należy ją drobno poszatkować a następnie wrzucić do garnka, wlać do niego ok 5 cm wody dorzucić 5 ziarenek ziela angielskeigo i 2 liście laurowe, przykryć pokrywką

Kulinarna Patilogia
Bigos z młodej kapusty z boczkiem, kiełbasą i pieczarkami 152

jeszcze nie wie o kim mówię, poszukajcie sobie jego programów na youtube. Bardzo Wam je polecam. I tak te 3 tygodnie temu wpadłam na jego przepis na bigos z młodej kapusty z boczkiem, kiełbasą i pieczarkami. Dużo składników, myślałam, że aż do przesady. Zapisałam sobie go jednak, na przyszłość (niekoniecznie najbliższą) i trochę o nim zapomniałam. Parę dni później wylądowałam(...)teściów, którzy zaproponowali mi bigos. Wiedząc jaką kuchnię preferują, wiedziałam że to będzie domowy, bardzo przyjemny, klasyczny obiad. Jem i jem. Mruczę i jem. No pyszny. Intensywny, bogaty w smaku. Pytam co to jest dokładnie, skąd przepis? Mama mówi: aaaa, z internetu, Remigiusza Rączki. Taaaa. No właśnie, tym sposobem już na drugi dzień robiłam bigos z młodej kapusty z boczkiem

Kardamonovy
Wegetariański bigos z cukinii – tradycyjny smak 105

Print Wegetariański bigos z cukinii – tradycyjny smak Recipe by Aleksandra Course: Danie główne, Jednogarnkowe Cuisine: polska Difficulty: proste Porcje 4 porcje Czas przygotowania 30 minutes Składniki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 małe marchewki (ok 200 gramów) 3 średnie cukinie (ok. 1300-1400 gramów) 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki papryki wędzonej (ja dodaję całą(...)minut, mieszaj od czasu do czasu. Na końcu dodaj koncentrat pomidory i opcjonalnie 1 pomidora. Duś jeszcze przez parę minut. Podawaj z pieczywem. Porady Jak można wzmocnić smak bigosu bez mięsa? Dodając paprykę wędzoną. To ona nadaje potrawom warzywnym smak wędzonego mięsa. Ja bardzo lubię tę przyprawę szczególnie do warzywnego leczo i bigosów. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Wegetaria

Heca w kuchni