bigos - 1835 przepisów (strona:10/123)

Bigos z młodej kapusty 43

Bigos z młodej kapusty, zresztą jak każdy bigos jest bardzo lubiany w moim domu. Młoda kapusta gotuje się bardzo szybko, więc danie przygotowuje się praktycznie ekspresowo. Do tego ziemniaczki, świeży koperek i mamy pyszny obiad! Bigos możecie przygotować w wersji wegetariańskiej - na wywarze warzywnym bez dodatku kiełbasy lub innego mięsa, a jeśli nie lubicie kapusty z koncentratem pomidorowym do możecie(...)pominąć. Ja za pomocą koncentratu zagęszczam bigos, ponieważ w tym wiosennym daniu chcę pominąć zasmażkę. Zresztą każdy ma inny gust, ale polecam wypróbować poniższą recepturę. Dajcie znać czy i jak gotujecie bigos z młodej kapusty.   1-2 główki młodej kapusty (w zależności od wielkości) kości schabowe lub żeberka (w wersji wege pomijamy) kiełbasa (opcjonalnie) 1 cebula 1 marchewka

Di gotuje
Mój tradycyjny bigos domowy z grzybami i mięsem 69

Tradycyjny bigos domowy przygotowywany przez moją mamę jest dla mnie najbardziej tradycyjny i nie wyobrażam sobie innego lepszego – tak zepewne powie każdy, kto uwielbia bigos ze swoich stron rodzinnych. Odmian bigosu jest bardzo dużo, chociażby z kiełbasą – osobiście za tą odmianą nie przepadam. Tradycyjny bigos domowy według przepisu mojej mamy, przygotowuje się cztery... Więcej The post Mój tradycyjny bigos domowy

Magiczny Garnek
Bigos Teściowyj ( i nie ma co tłumaczyć ;) ) 95

Receptōw 1 na bigos je kans 2 . Tyn ślōnski je ze przeciyrym ze tōmatōw 3 i nojczyńścij 4 ze kapusty świyżyj i kiszōnyj. Jak żech moji Babie pedzioł 5 , że chciołbych taki narychtować na Sylwestra, to mi padała 6 , ze ôn 7 je za ajnfach 8 i że na Sylwestra to by musiało być co barzi 9 eleganckego(...)bigos ôd ni ôd Mutry 10 bōłby lepszy… no i tak to Chop niy moł wyjścia, yno musi rychtować Bigos ôd Teściowyj Trza prziznać, że ôn je richtich 11 dobry, ze śliwkōma, grzibami, winym i całōm gōrōm miysa. Tyn recept je we ôd ni familiji już dojś dugo i zajś idzie na nastympne pokolynie. Co potrza? 2 kg kapusty

Chop w kuchni
12 szybkich, wigilijnych dań z Podlasia i tradycje wigilijne na świecie 108

Pozwala to na lepszą organizację wigilijnych przygotowań i „nie męczy” tak mocno. 2. Paszteciki z kapustą i grzybami do barszczu 3. Pierogi z kapustą i grzybami 4. Bigos z kiszonej kapusty Bigos wigilijny przyrządzam z dużą ilością suszonych grzybów i przypraw, które dodaje już na początku gotowania kapusty. Najlepiej go zrobić 2 dni przed Wigilią, ponieważ bigos(...)siebie, że im dłużej stoi, tym jest pyszniejszy. Jeśli zaś chodzi o historię bigosu, w kuchni podlaskiej, to językoznawcy uważają, że wyraz „bigos” zapożyczyliśmy z niemieckiego „Bieguss”, oznaczającego „sos”. Sam Adam Mickiewicz w „Panu Tadeuszu” pisał o bigosie następująco: „[…] Potrawą nie lada jest bigos, bo się z jarzyn dobrych sztucznie

Żyję by jeść
Bigos po cygańsku 113

Bigos po cygańsku Nie wyobrażam sobie świąt bez bigosu, który jest zawsze w moim domu obecny gdy zbiera się cała nasza rodzina. W tym roku na moim stole oprócz bigosu staropolskiego zagości również bigos po cygańsku który ostatnimi czasy podbił moje podniebienie. Robi się go ekspresowo i już następnego dnia smakuje rewelacyjnie. Dodatek koncentratu pomidorowego sprawia że ten bigos jest(...)wyjątkowy. Naprawdę warto go spróbować. Oczywiście nie tylko na święta ale i w ciągu roku również.     Bigos po cygańsku: 1 kg kapusty kwaszonej, 250 g  podgrzybków, 6 suszonych podgrzybków 1 długa cienka kiełbasa, 2 ugotowane nóżki z kurczaka 4 cebule 1 kieliszek czerwonego wina 5 śliwek suszonych kalifornijskich 3 łyżeczki słodkiej  papryki, 5 łyżek koncentratu pomidorowego

W kuchennej krainie
Wolnowar Crock-Pot recenzja. 79

przywiera do dna. Co tydzień gotuję w nim rosół i gulasz, przynajmniej raz w miesiącu golonkę po bawarsku, oraz wieprzowe lub drobiowe galarety, kilka razy w roku bigos, a w sezonie letnim musy, konfitury i powidła. Wolnowar mam od kilku lat, ale mój dotychczasowy model był mały (3 litry), nie można było w nim przygotować większych ilości dań np. dużego(...)gara rosołu, czy przetworów na zimę: musu jabłkowego, powideł śliwkowych, czy większej ilości bigosu do słoików, nie miał też cyfrowego termostatu z czasomierzem. W starym wolnowarze musiałam osobno ustawiać zewnętrzny zegar, a po zakończeniu gotowania ręcznie wyłączyć urządzenie lub przełączyć je na funkcję „podgrzewania”. Teraz mam nowy, duży wolnowar CROCK-POT z cyfrowym timerem , o pojemności

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
bigos 50

Bigos gotuję raz w roku, pod koniec listopada. Dużą porcję, żeby starczyło na "zaś". Bigosu przez wielkie "B" nie da się ugotować w jeden dzień. Zanim mój tegoroczny osiągnął pożądany aromat gotowałam go niemal tydzień ale efekt w pełni nas zadowala :-)  składniki: 1 1/2 kg białej kapusty 1 1/2 kg kapusty kiszonej 1 kg łopatki 1/2 kg karkówki(...)dusiłam do miękkości. Ponieważ nie była zbyt kwaśna nie odciskałam nadmiaru soku ani jej nie płukałam. Dla aromatu dodałam skóry z wędzonego boczku (odcinam je i zamrażam, wykorzystuję do bigosu, fasolki po bretońsku czy grochówki). Białą kapustę poszatkowałam, włożyłam do drugiego garnka, lekko osoliłam, podlałam odrobiną wody i  dusiłam. W tym czasie umyłam mięso, łopatkę i karkówkę pokroiłam

babka w formie
Bigos wg domowego przepisu 85

Dziś podzielę się z Wami przepisem wg mojego domowego przepisu. Bigos zna chyba każdy. Kiedyś był nieodzownym elementem każdej większej uroczystości. Zawsze gotowało się go w wielkich garach, potem nawet pakowało do słoików, by móc w każdej chwili cieszyć się jego smakiem. U nas po dziś dzień się go lubi, choć gotujemy go znacznie rzadziej. Ale za to jeśli już(...)dużych ilościach. Część od razu do zjedzenia, a resztę chowamy do słoików. A jaki jest Was przepis na bigos? Bo w każdym domu z tego co wiem gotuje się go inaczej. Mam nadzieję, że posmakuje Wam moja wersja Spróbujcie. A co (poza kapustą kiszoną- najlepiej domowego wyrobu) jest ważnego, aby bigos nas smakował? Oczywiście dobrej jakości przyprawy . Ja używam przypraw

Słodkie okruszki
12 wigilijnych dań z Podlasia i tradycje wigilijne na świecie 125

Pozwala to na lepszą organizację wigilijnych przygotowań i „nie męczy” tak mocno. 2. Paszteciki z kapustą i grzybami do barszczu 3. Pierogi z kapustą i grzybami 4. Bigos z kiszonej kapusty Bigos wigilijny przyrządzam z dużą ilością suszonych grzybów i przypraw, które dodaje już na początku gotowania kapusty. Najlepiej go zrobić 2 dni przed Wigilią, ponieważ bigos(...)siebie, że im dłużej stoi, tym jest pyszniejszy. Jeśli zaś chodzi o historię bigosu, w kuchni podlaskiej, to językoznawcy uważają, że wyraz „bigos” zapożyczyliśmy z niemieckiego „Bieguss”, oznaczającego „sos”. Sam Adam Mickiewicz w „Panu Tadeuszu” pisał o bigosie następująco: „[…] Potrawą nie lada jest bigos, bo się z jarzyn dobrych sztucznie

Żyję by jeść
Bigos na golonce 84

Bigos na golonce jest prawdziwą staropolską potrawą i uwielbia go większość Polaków. Jest popularnym daniem, które podaje się najczęściej jako przystawkę na ciepło, a żadne żadne święta nie mogą się bez niego obejść. Bigos gotowany jest w całej Polsce w różnych wariantach, ale potrawa ta zawsze jest pyszna. Jednak każdy przepis na bigos opiera się na kapuście kiszonej, do której(...)czysta lub wytrawna ziołowa wódka. Całość należy dusić możliwie długo (im dłużej, tym lepiej), najlepiej kilka dni. W czasie duszenia można podlewać wytrawnym czerwonym winem, co bardzo podnosi smak bigosu. Składniki: 1 duża poszatkowana główka białej kapusty 1 kg. kiszonej kapusty ( może być z marchwią ) 500 gr.wieprzowiny bez kości 1 golonka wieprzowa 1 pętko kiełbasy (np. wiejska, śląska, myśliwska

Smaczne Potrawy
Bigos orientalny 60

Bigos "chodził" za mną już od dawna. A ponieważ w Al - Khobar zaczęła się prawdziwa jesień, temperatura spadła do marnych + 30 stopni, pojawiły się silne wiatry i burze piaskowe, to przyszedł czas na smakowity bigos. Najbardziej nie lubię szatkowania kapusty, ale w tym wypadku genialnym wynalazkiem okazał się kupiony jeszcze w Polsce w sklepie internetowym  Strefa  Rzeczy(...)Ulubionych   nóż santoku Postanowiliśmy z Moją Gadziną zrobić mały eksperyment gotując bigos  równocześnie w Polsce i w Arabii Saudyjskiej :) I chociaż trudno porównywać smaki na odległość, to z opisu wynika, że nasze bigosy, zbytnio się od siebie nie różniły, pomimo tego, że użyliśmy różnych gatunków mięsa (w moim wypadku w bigosie nie było wieprzowiny). Podany poniżej przepis jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bigos z piekarnika 186

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio zrobiłam swój pierwszy bigos. Nie był to jednak bigos tradycyjnie gotowany, a pieczony w piekarniku, który jest o wiele smaczniejszy i bardziej aromatyczny. Mój mąż stwierdził, że to najlepszy bigos jaki jadł :-). Dzięki temu, że jest pieczony nic się nam nie przypala, nie musimy więc stać(...)przy kuchni żeby go doglądać. Z podanych składników wyjdzie wam baardzo duża porcja bigosu, który możecie przełożyć do słoików (tak jak ja) i dłużej przechowywać w lodówce. Polecam użyć śliwek wędzonych zamiast suszonych, bigos nabiera wtedy bardzo fajnego aromatu. Ja wykorzystałam produkt firmy Skworcu . Polecam przygotować taki bigos u siebie, na pewno

Marta Gotuje
Domowy Bigos 17

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy bigos to bardzo popularne i tradycyjne danie, które gości na stołach podczas świąt i innych większych uroczystości. Jego przygotowanie jest dosyć czasochłonne, jednak warto go czas od czasu przyrządzić ponieważ smakuje wyśmienicie. W każdym domu bigos przygotowywany jest nieco inaczej, jednak pewne zasady przygotowywania tego dania są takie same. Warto je poznać a także znaleść swój(...)sekretny składnik, który uczyni Wasz domowy bigos wyjątkowym i smacznym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA DOMOWY BIGOS Składniki: 1 kapusta biała średniej wielkości 2 kg kapusty kiszonej 1 kg kiełbasy wiejskiej 50 dag żeberek 3 cebule 10 ziarenek ziele angielskiego 5 liści laurowych 2 garście suszonych grzybów garść suszonych śliwek 1 słoiczek koncentratu pomidorowego przyprawy dol smaku: sól, pieprz, papryka

Przepiski.pl
Tarta z bigosem 19

Tarta z bigosem to mój sposób na wykorzystanie resztek poświątecznych (zero waste), w tym przypadku bigosu. Przepis banalnie prosty i szybki do przygotowania, bo jedynie należy zagnieść kruche wytrawne ciasto i dodać gotowy bigos, który został Wam ze świąt. Zatem zapraszam po przepis! Składniki na tartę z bigosem: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 1 łyżeczka soli himalajskiej(...)szkl. zimnej wody  1 łyżeczka kminku ok. 500-600 g bigosu  odrobina mleka do posmarowania    Jak przygotować tartę z bigosem: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, zimne masło, kminek i zimną wodę. Całość siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30-60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy

Kuchnia na Obcasach
Mięsny bigos z grzybami / Meaty cabbage stew with mushrooms 40

moim rodzinnym domu bigos zawsze był przygotowywany ze słodkiej kapusty, aromatyczny i w ogromnym garnku, gdyż odgrzewany smakował jeszcze lepiej. Postanowiłam przygotować go w końcu u siebie i muszę przyznać, że jak dla mnie to jest właśnie to. Nie smakują mi te z kiszonej kapusty, ewentualnie mogę zjeść bigos z małą domieszką, ale bez radości. Bigos ten jest bardzo łatwy(...)przygotowaniu i zapewniam, przepyszny! Jest też świetnym sposobem na wykorzystanie zalegających resztek mięs. Ja wykorzystałam zalegające w zamrażarce mięsa jeszcze ze Świąt. Zapraszam zatem po przepis na bigos mojego dzieciństwa Scroll down for recipe in English Mięsny bigos z grzybami (8 porcji) Składniki: 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 400 g pieczonej/surowej wieprzowiny, pokrojonej w kostkę 200 g kiełbasy

karmelowy
Bigos z dyni 33

Wspaniały w smaku jak to szybko określiłam po spróbowaniu. Chwila roboty w kuchni, pokroić, posolić, pomieszać i jest, mój syty bigos z dyni. Po prostu pyszny. Bigos z dyni z kiełbasą, pożywny i kto by się spodziewał, że królować tu będzie dynia. Oprócz klasycznych bigosów z kapusty polecam też wege bigos z cukinii, idealny z chrupiącą bagietką lub tłuczonymi ziemniakami(...)najlepiej młodymi i ze skórką. Pomysł na obiad jest, polecam bigos z dyni z kiełbasą. Podałam go na obiad z ryżem i kotletami jarskimi. Składniki: 800 g dyni pokrojonej w kostkę, może być mrożona kostka 500 g dobrej jakościowo kiełbasy 2 duże cebule 3 czerwone papryki 2 marchewki słoiczek ok. 200 g koncentratu pomidorowego niecała szklanka wody przyprawy do smaku

Zasmakuj Kuchni
Bigos z cukinii 65

Niech będzie bigos, tak mówią moi znajomi, choć jakoś tak mi trochę nie pasuje.. Bigos musi być z kiszonki, porządnie doprawiony, jak dla mnie mięsny. Ale jak się tak przyjęło to i nazwałam swoje jednogarnkowe wege danie bigosem z cukinii. Dla mnie bardziej leczo warzywne, danie warzywne z cukinią, ale U mnie dziś bigos, leczo, danie warzywne gdzie główną(...)rolę odgrywa jedno z moich ulubionych warzyw – cukinia. Aromatycznie i pysznie, zapraszam Bigos z cukinii podaję z chrupiącymi maślanymi grzankami lub pajdą świeżego chrupiącego chleba. Składniki: 3 większe cukinie 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 spore łyżki koncentratu pomidorowego oliwa sól, pieprz, ostra i słodka papryka, lubczyk oraz cukier puder do smaku opcjonalnie: pół szklanki soku

Zasmakuj Kuchni
Bigos po mojemu 31

Bigos zna każdy kto mieszka w Polsce, lecz nie każdy lubi. Ja kiedyś niechętnie podchodziłam do tego dania, lecz kiedy wyjechałam na studia, to każda "wałówka" od mamci bardzo mi smakowała :) w tym- właśnie też bigos. Mój bigos jest mieszanką wszystkich znanych mi przepisów, włącznie z recepturą mojej mamy. Ja chciałam Wam przedstawić ten, który właśnie dzisiaj był(...)obiad. Zrobiłam go oczywiście za dużo i część zawekowałam, a jutro resztę zje mój facet. Bigos jest dobrym "utylizatorem" mięsa, które np. nie chcemy zjeść -szynka, mięso z rosołu - ja lubię i jem, lecz mój facet już niestety nie. Jednak danie jako całość bardzo smakuje, pomimo braku grzybów, śliwek czy wina. U mnie w domu nigdy nie dodawano takich rzeczy

Justa próbuje gotować
Bigos 68

Przepisów na bigos jest bardzo wiele. I tak też bigos myśliwski robi się z dodatkiem grzybów, śliwek i alkoholu. Do bigosu staropolskiego nie dodaje się zbyt dużo koncentratu pomidorowego, a moja ciocia robi bigos z pieczarkami. Ja zaś chcę Wam zaproponować bigos z przepisu mojej mamy. Bardzo lubię jego smak. Oczywiście podstawą każdego bigosu jest to, że nie powinno się(...)podgrzewać do momentu, aż masa się zagotuje. Całe mięso przelać do kapusty, wlać jeden słoiczek po koncentracie wywaru z ugotowanego boczku i całość wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Bigos odstawić w zimne miejsce na 1-2 dni. Podawać podgrzany z pieczywem

Passions hobbies life
BIGOS ŚWIĄTECZNY (keto, LCHF, optymalny, paleo) 132

Bigos to jedna z tradycyjnych polskich potraw, która pojawia się na świątecznych stołach w większości domów. Ma on wiele odmian a jego smak zależy od proporcji użytych składników. W każdej wersji najlepiej smakuje odgrzewany, i to wielokrotnie Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na bigos według receptury moich rodziców Składniki: Kapusta kiszona – 3 kg Wołowina np. goleń – 400 g Łopatka(...)minut. W tym czasie mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na tłuszczu i dodać do kapusty. Całość gotować przez kilka godzin – ok 5 a nawet dłużej, ale z przerwami. BIGOS TRZEBA CZĘSTO MIESZAĆ aby nie przywarł i nie przypalił się! Na godzinę przed zakończeniem gotowania dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Bigos można przechowywać przez dłuższy czas. W tym celu należy

Ola la LCHF
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Z POWIDŁAMI I CYTRYNĄ 43

Najlepszy bigos to właśnie z młodej kapusty, który uzupełniają dodatki takie jak kiełbasa czy boczek. Jednak można też bez dodatków. Ja przygotowałam bigos z kiełbasą z dodatkiem cytryny i powideł śliwkowych. Te dodatki nadają wyjątkowy smak.  Jest świetny ! Idealny dodatek do obiadu, do młodych ziemniaków. Ja lubię jeść z samym chlebem.  Taki bigos to także fajne danie(...)cytryny 2 łyzki sól, pieprz do smaku kostka rosołowa 2 szt. kiełbasa zwyczajna lub inna np. śląska 2 pętka woda 2 szkl. + 1 szkl. przyprawa do bigosu do smaku koperek 1 pęczek marchew 1 szt.  olej do smażenia ziele angielskie 2 kulki liść laurowy 2 szt.  Sposób przygotowania: 1. Kapustę poszatkować i umieścic w dużym garze. Marchew

Kuchnia Paulettes
DOMOWY BIGOS 78

mnie  robiło się normalny bigos jak w każdym polskim domu-mianowicie:kapusta kiszona,kapusta słodka,jakieś mięso,boczek i kiełbasa , nieodzownie smalec.Ja odbiegłam od domowej tradycji ,choć przyznam niezupełnie,jedynie może wzbogaciłam go o kilka szczegółów jak np.białe wino wytrawne czy suszone śliwki.Mama by powiedziała ,że jestem rozrzutna w kwestii dodatków,a jakby wiedziała,że dodawałam przyprawy(...)bigosu,chybaby złapała się za serce ,bo w domu używano tylko sól i czarny pieprz specjalnie sprowadzany z NRD.Zazwyczaj poparłabym ją w tej kwestii bo sama nie używam przypraw do bigosu ,a już na pewno nie kupowałabym je w sklepie -cóż czas na zmiany.Miałam okazję ostatnio jej spróbować, nie zaprzeczam, że bigos z dodatkiem przyprawy ma dobry smak

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Bigos z pieczarek, z pulpetami. 69

Bigos z pieczarek. Z dodatkiem papryki, ogórka konserwowego i dużej ilości mięsnych pulpecików. Bardzo pyszny, pikantny, sycący, pachnący tradycją i rodzinnym domem. Nie do końca rozumiem to, w jaki sposób pozwoliłam, by ten przepis zapodział mi się kilka lat całkowicie zapomniany. Lubię wspominać ciasto drożdżowe z jeżynami podane w sierpniowy ranek przez babcie, czy kompot z rabarbaru i papierówek gotowany(...)przez mamę na ochłodę lata. Podobnie jest z tym przepisem, pamiętam go od zawsze, taki bigos podawany był w naszym domu szczególnie w chłodniejsze dni. Kiedyś mówiło się na to danie bigos myśliwski. Jednak tę nazwę chciałabym podpiąć pod garnek pełen leśnych grzybów (mam nadzieję, że w tym roku będzie ich aż za dużo). Na blogu mieliście okazje poznać przepis

Poezja Smaków - blog kulinarny
Bigos z Cukinii z Piersią Kurczaka 142

Witam serdecznie Propozycja na pyszny bigos z cukinii z piersią kurczaka . Jest to danie jedno garnkowe które stanowi samodzielny posiłek , bigos można podawać z pieczywem . Będziemy potrzebować : 2 cukinie (około 1 kg) 500 g pieczarek około 700 g filetu z piersi kurczaka 500 g przecieru pomidorowego (nie koncentratu) 2 ząbki czosnku do smaku : sól , pieprz , pieprz cayenne przyprawy do zamarynowania(...)piersi kurczaka: 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka tymianku szczypta pieprzu szczypta pieprzu cayenne (papryki ostrej) olej do smażenia Link do filmu z przygotowania: Bigos z cukinii z piersią kurczaka https://www.youtube.com/watch?v=Ylbixc_4QEM Przygotowanie : Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję w nie za dużą kostkę . Pokrojoną pierś zamarynuję , do miseczki daję przyprawy : paprykę słodką , tymianek , pieprz , pieprz cayenne dodaję

Uwaga Babcia Gotuje
Bigos z cukinii 59

cukinię ręka w górę. Większości z nas cukinia kojarzy się z latem jednak u nas gości ona na stole przez cały okrągły rok. Dziś publikujemy przepis na pyszny domowy bigos z cukinii. Taki bigos przygotowuję do słoików, które pasteryzuję i przechowuję na moment gdy potrzebna mi np. szybka kolacja bądź ekspresowy obiad. Bigos przechowuję bez dodatku wędlin czy mięsa - podczas(...)podgrzania dodaję jedynie ten składnik i mam gotowe sycące, aromatyczne i pyszne danie.  Podawać możemy z ziemniaczkami czy też klasycznie z pieczywem wg uznania.  Bigos z cukinii SKŁADNIKI : 1 duża cukinia lub 2 średnie 2 papryki czerwone 3 pomidory  1 duża marchewka 1 biała cebula 1 pęczek koperku 1-2 ząbki czosnku olej rzepakowy sól

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Biały bigos jesienny 76

Biały bigos jesienny Moja babcia , zawsze na jesieni po świniobiciu robiła własnie taki ,biały bigos . Dziadek go uwielbiał , ja jako dziecko , mniej , chociaż teraz chętniej po niego sięgam . W tym bigosie lądują pyszne kiełbasy , skwarki i boczuś wędzony . Ta potrawa ma specyficzny smaczek , zupełnie inny niż zwykły czerwony . Warto czasem sięgnąć do starego gara , po nowe przepisy Składniki(...)cebule średniej wielkości 8-9 suszonych grzybów Boczek , cebulę i kiełbasę kroimy na średniej wielkości kawałki i podsmażamy na patelni . Przekładamy do gara w którym będzie się gotował bigos . Dodajemy pokrojoną , nie płukaną kiszoną kapustę , liście laurowe, grzyby , ziele , pieprz i cukier . Zakrywamy pokrywką i dusimy , co jakiś czas mieszając ( jeśli zbyt się przysmaża , można dolać 1 szklankę wody ) . Słoninę

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania