bigos - 2138 przepisów (strona:5/143)

Bigos wegetariański 65

Czas czytania: 2 min Bigos wegetariański. Niektórzy z was mogą bardzo się zdziwić jak to bigos wegetariański? Tak bez mięsa? O tak, bez mięsa! Tylko kiszona kapusta i kilka dodatków zapewniam, że jest fantastyczny! Przygotowany z dużą ilością suszonych grzybów, śliwek i czerwonego wina. To nasza tradycyjna potrawa, a odmian i rodzajów bigosu jest tak dużo, że trudno to zliczyć(...)składzie różnego rodzaju mięsa i jeśli lubicie mięso, możecie dodać je i do tego przepisu, ale namawiam, spróbujcie opcji bez niego. Wegetariańska wersja jest delikatniejsza i mniej kaloryczna. Dobry bigos powinien być długo i powoli gotowany , wtedy jego smaku jest pełniejszy i bardziej wyrazisty. Danie to zyskuje na smaku za każdym razem, kiedy go odgrzewany. Bigos po przygotowaniu powinien mieć

SprawdzonaKuchnia.pl
Bigos – tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa. 101

Sposoby podawania Istnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu i jego odmian. Wszystkie opierają się na tych samych, zasadniczych składnikach, różniąc się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania. Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża (niekiedy używa się tylko kiszonej), różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki (lub wędzone), cebula i przyprawy. Całość należy dusić(...)pikantny, lekko kwaskowo-słodkawy (ale nie przesadnie) smak i mieć silną woń wędzonki, śliwek i ew. dziczyzny. W czasie duszenia można podlewać wytrawnym czerwonym winem, co bardzo podnosi smak bigosu. Zgodne z tradycją jest dodanie do bigosu w celu uszlachetnienia smaku niewielkiej ilości wina słodkiego i aromatycznego – np. malagi. Współcześnie bigos bywa również uszlachetniany dodatkiem miodu, czego nie podają jednak

KUCHNIA POLSKA
Bigos tradycyjny-polski z kapusty kiszonej i białej. 481

Bigos tradycyjny po polsku przygotowany z kapusty kiszonej i białej taki lubimy najbardziej. U mnie w domu rodzinnym nie było tradycji przygotowania bigosu na święta, a w rodzinnym domu mojego męża zawsze wśród dań świątecznych  należyte miejsce miał właśnie bigos. Jakoś mi tak do świątecznych potraw nie pasował, bo jak jest tak dużo jedzenia to po co jeszcze bigos(...)wymyśliłam sobie własną koncepcję na bigos, który zresztą bardzo lubię - od paru -parunastu lat przygotowuję bigos sylwestrowo-noworoczny. Taki bigos gotuję w największym, ogromnym garnku, specjalnie do tego celu przechowywanym na strychu ( bo w szafkach kuchennych niestety by się nie zmieścił ). Gotuje go bardzo długo 2-3-4 dni i z każdym dniem jest coraz lepszy-smaczniejszy. Najlepiej smakuje

Kuchnia z widokiem na ogród
Bigos 143

angielskie i ziarenka pieprzu. Na rozgrzanym tłuszczu na patelni podsmażamy pokrojone mięsa w kostkę i dodajemy do kapusty. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulkę i przekładamy do garnka z bigosem. W rondelku gotujemy ok. 5 minut grzyby i przelewamy je wraz z wodą do naszego dania. Bigos gotujemy ok. 3 godzin na małym ogniu, co jakiś czas mieszamy. Na koniec

Aga w kuchni
Bigos “Pan Tadeusz”. Nie ma lepszego przepisu 2490

Król tradycyjnej kuchni polskiej jest tylko jeden i oczywiście jest nim bigos. Nawet wieszcz Mickiewicz poświęcił mu wersy w swym wiekopomnym dziele, pod niebiosa zachwalając całą złożoność smaków i finezję zawartości kociołka pykającego na ogniu. Nie potrafimy wyobrazić sobie zimy, a tym bardziej okresu świąt i Nowego Roku, bez tradycyjnego bigosu. Z tego przepisu wychodzi tak, że poezja(...)Panu Tadeuszu” oczywiście nie znajdziemy przepisu, to przecież nie książka kucharska, Adam Mickiewicz, jest jednak oda do bigosu na trzy zwrotki, z której możemy dowiedzieć się całkiem sporo o tym, jak ongiś go przyrządzano. Wieszcz pisze: W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną; Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek

Kulinarna Polska
Bigos pieczony. Król świątecznego stołu [PRZEPIS] 114

Jeśli odgrzewanie bigosu sprawia, że jest on jeszcze lepszy, to po zapieczeniu jego smak po prostu eksploduje. Właśnie taki robimy na święta. Nawet wuj Stefan (każdy takiego ma), który już z nie jednego gara jadł, padnie przed wami na kolana. Warzenie bigosu to polska tradycja od setek lat. Rozpisywali się o nim mistrzowie pióra, strofy w “Panu Tadeuszu(...)poświęcił mu nawet Adam Mickiewicz: “W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną” Pochodzenie słowa bigos nie jest pewne. Przed wiekami mówiło się tak po prostu na siekaninę. Ostatecznie bigos to przecież nic innego – prawdziwy miszmasz składników, a każdy z innej parafii, ale to właśnie razem tworzą ten wyjątkowy smak

Kulinarna Polska
Bigos staropolski 159

Prawie 10 godzin gotowania i mam najlepszy bigos, jaki kiedykolwiek jadłam. Bigos to chyba jedna z najbardziej popularnych potraw, które kojarzą się z Polską. Treściwy, syty, aromatyczny, z kiszoną kapustą, grzybami, śliwkami, wędlinami oraz mięsem. Do przygotowania bigosu lepiej użyć kilku rodzajów mięsa i wędlin - wołowinę, wieprzowinę, gęsinę, dziczyznę, ale można też dodać wędliny i pieczone mięsa, które pozostały(...)Świętach. Taki bigos podbije niejedno podniebienie. Zresztą, co będę długo opisywać. Ugotujcie i przekonajcie się sami;)   Aha, i jeszcze: gotowanie zaledwie litra bigosu absolutnie mija się z celem. Raz że samo gotowanie trwa długo, a dwa - że jest pyszny i szybko znika:) Ułatwiłam sobie pracę gotując bigos w wolnowarze. Gotowałam go dwa dni: najpierw przez trochę ponad 5 godzin

Obiad gotowy
Bigos wigilijny 7

Domowy, prosty i smaczny bigos jarski z kiszonej kapusty z dodatkiem suszonych śliwek i aromatycznych suszonych grzybów. Bigos wigilijny to tylko cztery podstawowe składniki oraz przyprawy. Bigos jarski świetnie smakuje jako dodatek do potraw z ziemniaków (szczególnie ziemniaczanym puree ), kotletów lub jako całkowite danie serwowane z wszelakim pieczywem. To bigos, który podasz jako jedną z potraw na wigilijnym stole(...)smażonego karpia. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na bigos jarski. SKŁADNIKI: 1 kg kiszonej kapusty z marchewką lub nie 2 cebule – 230 g 40 g suszonych grzybów, np. borowiki, podgrzybki 150 g suszonych śliwek 5 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 3 kulki jałowca 5 łyżek oleju rzepakowego sól, pieprz Uwagi do przepisu: Szklanka ma u mnie pojemność

Zasmakuj Kuchni
Najlepszy bigos świąteczny pieczony 14

Uwaga! Ostrzeżenie! Kto raz spróbował bigosu pieczonego w piekarniku, nigdy już nie będzie gotował bigosu! Pomijam tutaj aspekt zapachowy, kiedy to zapach kiszonej kapusty jest wszędobylski, bo tutaj liczą się walory smakowe. Mój bigos to kwintesencja polskiej kuchni. Zachwyca bogactwem składników i niepowtarzalnym zapachem leśnych grzybów i wędzonych śliwek. Powodzenie mojego bigosu zawdzięczam kilku zasadom : – pieczeniu, a nie gotowaniu(...)indyk i gęś, – stosunek mięsa do kapusty to 1:1, nie lubię bardzo kapustnych, – śliwki wędzone, a nie suszone, – dodatek czerwonego wina. Używam gotowych przypraw do bigosu, ale tylko takich, gdzie są same zioła i przyprawy, bez polepszaczy i innego badziewia. To wszystko i jeszcze trochę pracy gwarantuje pełen sukces. Dziwicie się pewnie dlaczego taka ilość bigosu

To co kocham
Bigos z żeberkami 67

Bigos na żeberkach z suszonymi grzybami i śliwkami. To pyszna, aromatyczna potrawa która nabiera smaku i aromatu, im dłużej się ją podgrzewa i schładza. Czas przygotowania:    1.5 godziny Ilość porcji:  >6 osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena:  przystępna SKŁADNIKI : 1.5 kg kapusty kwaszonej 1 kg żeberek 300 g schabu 15g grzybów suszonych 4 śliwki suszone(...)duże cebule 3 liście laurowe 15 ziaren pieprzu 7-8 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju woda 1. Grzyby moczymy na kilka godzin przed gotowaniem bigosu. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą tak żeby przykryła całą kapustę. Dodajemy sól, przyprawy i gotujemy. 2. Rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy cebulę pokrojona

karolgotuje
Zimowy bigos z kapusty kiszonej z papryką 112

Zimowy bigos z kapusty kiszonej z papryką Bigos to tajemnica każdej pani domu , lub gospodarza obejścia Tylu ilu jego kucharzy tyle , jego wersji . To kolejna odsłona , która powstała tylko dlatego ,że w tym roku zakisiłam część kapusty razem z papryką i czosnkiem . Niby po gruzińsku.. ale jakoś tak nie do końca , nam podeszło . Szkoda było wyrzucić , więc trzeba było(...)przerobić Okazało się , że do bigosu wypadło rewelacyjnie . Taka kapusta ukiszona z dużą ilością czosnku i papryki , naprawdę daje spektakularny efekt w bigosie . Smak jego po ugotowaniu niby ten sam , a jednak jakiś taki inny , pełniejszy i bardziej aromatyczny . W ty roku ukiszę kapustę z papryką i czosnkiem wybitnie pd katem bigosu . Strzał w dziesiątkę , polski bigos na gruzińskiej kapuście

Ogrodnik w podróży
Wegański bigos 136

Wegański bigos z dodatkiem kiełbaski sojowej Nie wiem jak w waszych domkach, ale u mnie mój mąż po prostu bardzo lubi. Hmm tak naprawdę to ja przygotowywałam poszczególne składniki a całą resztą doprawiania, mieszania i pilnowania zajmował się jak zawsze mój mąż. W sumie, proces przygotowania bigosu zaczął się parę miesięcy wcześniej na grzybobraniu, tak więc mogliśmy użyć własnych suszonych(...)grzybków. 😊 Bigos wyszedł znakomity, i nawet moja mama która nie lubi grzybów, aż wręcz je wyciąga z potraw jeśli się tam znajdują, powiedziała że bigos był przepyszny i że taki mogę robić częściej. Jeśli jesteście ciekawi jak rzeczywiście smakował, zachęcam do skorzystania z przepisu. Jest to przepis na bigos który robiliśmy 3 dni. Z każdym dniem co raz lepszy 😊 Przepis

Mój pomysł na
Wegański bigos 124

Wegański bigos z dodatkiem kiełbaski sojowej Nie wiem jak w waszych domkach, ale u mnie mój mąż po prostu bardzo lubi. Hmm tak naprawdę to ja przygotowywałam poszczególne składniki a całą resztą doprawiania, mieszania i pilnowania zajmował się jak zawsze mój mąż. W sumie, proces przygotowania bigosu zaczął się parę miesięcy wcześniej na grzybobraniu, tak więc mogliśmy użyć własnych suszonych(...)grzybków. 😊 Bigos wyszedł znakomity, i nawet moja mama która nie lubi grzybów, aż wręcz je wyciąga z potraw jeśli się tam znajdują, powiedziała że bigos był przepyszny i że taki mogę robić częściej. Jeśli jesteście ciekawi jak rzeczywiście smakował, zachęcam do skorzystania z przepisu. Jest to przepis na bigos który robiliśmy 3 dni. Z każdym dniem co raz lepszy 😊 Przepis

Mój pomysł na
Najlepszy bigos świąteczny pieczony 1960

Uwaga! Ostrzeżenie! Kto raz spróbował bigosu pieczonego w piekarniku, nigdy już nie będzie gotował bigosu! Pomijam tutaj aspekt zapachowy, kiedy to zapach kiszonej kapusty jest wszędobylski, bo tutaj liczą się walory smakowe. Mój bigos to kwintesencja polskiej kuchni. Zachwyca bogactwem składników i niepowtarzalnym zapachem leśnych grzybów i wędzonych śliwek. Powodzenie mojego bigosu zawdzięczam(...)stosunek mięsa do kapusty to 1:1, nie lubię bardzo kapustnych, – śliwki wędzone, a nie suszone, – dodatek czerwonego wina. Używam gotowych przypraw do bigosu, ale tylko takich, gdzie są same zioła i przyprawy, bez polepszaczy i innego badziewia. To wszystko i jeszcze trochę pracy gwarantuje pełen sukces. Dziwicie się

To co kocham
Bigos z kapusty mieszanej 216

moja ulubiona wersja bigosu. Mieszana kapusta z kiełbasą - szybka do przygotowania i smaczna:) Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1 główka kapusty białej 3 laski kiełbasy 3 cebule sól, pieprz koncentrat pomidorowy ziele angielskie liść laurowy kminek 10 suszonych śliwek odrobina ostrej i słodkiej papryki kilka kulek jałowca Sposób przygotowania: 1. Kapustę kiszoną opłukać, jeśli jest zbyt kwaśna. Zalać

Kuchnia domowa Ani