bigos - 2221 przepisów (strona:4/149)

Odchudzony bigos – klasyk w lżejszej wersji 67

Odchudzony bigos to doskonała alternatywa dla tradycyjnej wersji tego dania. Klasyczny bigos jest dość kaloryczny i tłusty, co może być wyzwaniem dla osób dbających o linię i mających problemy z trawieniem. Na szczęście istnieje sposób, by przygotować tę potrawę w lżejszej wersji, nie tracąc przy tym jej wyjątkowego smaku. Spróbuj wprowadzić kilka zmian i przekonaj się, że lżejszy bigos może(...)smakować równie dobrze, jak tradycyjny! W mojej rodzinie tak wszystkim zasmakował, że mam zamówienie, aby znowu przygotować go na święta! Jak zrobić odchudzoną wersję bigosu? Sekret tkwi w odpowiednim doborze składników i sposobie przygotowania. Zamiast tłustego mięsa, wybierz chude – np. indyka. Zamiast dużej ilości kiełbasy, dodaj niewielką ilość szynki lub chudej wędliny. Kapustę kiszoną przed dodaniem do garnka warto dokładnie

e-PrzepisyKulinarne
Bigos z cukinii z kiełbasą 75

Bigos z cukinii z kiełbasą.  Bigos z cukinii z kiełbasą      Pyszny i łatwy przepis na bigos z cukinii z kiełbasą , papryką i cebulą. Bigos doprawiony koncentratem pomidorowym i tymiankiem. Składniki są proste i łatwo dostępne. Z kromką chrupiącego chleba, doskonale sprawdzi się na obiad albo kolację! Bigos z cukinii z kiełbasą Oto składniki i przyprawy potrzebne(...)przygotowania bigosu z cukinią: 1 duża posiekana cebula 2 posiekane ząbki czosnku 1 niewielka marchewka pokrojona w kostkę 2 czerwone papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę (można wcześniej podpiec i zdjąć skórkę) około 1 -1,5kg młodej cukinii pokrojonej w kostkę 350g kiełbasy, pokrojonej w półplasterki 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego woda, wywal mięsny lub jarzynowy do podlania bigosu

Moja Książka Kucharska
Lekki bigos wegetariański dla dzieci 99

Bigos wegetariański to lżejsza wersja tradycyjnej, ulubionej potrawy Polaków. W tym wydaniu bigos będzie odpowiedni nawet dla dzieci od 3 roku życia. Sprawdźcie sami, jak dobrze może smakować lekki bigos bez mięsa Bigos to potrawa, którą przygotowujemy z kapusty kiszonej i świeżej, gotowanej. W bigosie łączymy te dwa rodzaje kapusty i wzbogacamy dodatkami. Ważnymi składnikami tradycyjnego bigosu są: mięso(...)wędlina (boczek, kiełbasa) oraz suszone grzyby. Niestety, taki miks produktów – choć bardzo pyszny! – nie jest odpowiedni dla dzieci. Tradycyjny bigos jest potrawą tłustą i ciężkostrawną, dlatego będzie trudny do strawienia dla najmłodszych smakoszy. Bigos wegetariański dla dzieci Gdy przygotowujemy bigos dla dzieci, nie powinniśmy dodawać do niego suszonych grzybów leśnych. Według zaleceń dietetyków, grzyby leśne nie są odpowiednie

Wiszniówka
BIGOS Z KAPUSTY BIAŁEJ I KISZONEJ 248

Bigos to tradycyjna polska potrawa. Zapewne zgodzicie się ze mną, że każdy z nas ma swoją receptę na dobry bigos. Dziś podzielę się z Wami swoim przepisem na bigos z kapusty białej i kiszonej z dodatkiem mięsa, kiełbasy i suszonych grzybów.  Sekretem na udany bigos jest długie gotowanie... im dłużej gotowany tym lepszy. A najlepszy jest po kilku dniach(...)wyobrażam sobie świąt bez bigosu. Doskonale sprawdza się także na imprezach czy na obiad.  Przygotowanie bigosu jest dość czasochłonne, jednak u mnie zazwyczaj gotowany jest w ogromnym garnku a potem zamykam go w słoiki albo w pudełka, które lądują w zamrażalniku. Jadłam już bigos gotowany na różne sposoby: z samej kapusty kiszonej, z samej białej i mieszany. Wszystkie wersje

Zrób to smacznie
Bigos,ale nie ten z masterchefa ;) 194

jest bigos jak z masterchefa o 100 składnikach :) To bigos, który nauczyła mnie mama, no może dodałam do niego z 3 składniki od siebie :)  zasada jest jedna...im dłużej leży w garze, tym lepszy :) Składniki dodaję zwykle na oko, ale specjalnie dla Was, postaram się podać gramaturę :)  Składniki(...)studzimy a potem kroimy w mniejsze części. Na patelni z dodatkiem oleju podsmażamy cebule pokrojone w kostkę, później do niej wrzucamy grzyby pokrojone w kostkę i smażymy. Dodajemy do bigosu. Następnie podsmażamy mięso na oleju oraz boczek i kiełbasę. Wszystko oczywiście pokrojone w kostkę. Podsmażone mięsa dodajemy do bigosu. Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz majeranek, tymianek i śliwki

Bon Appetit Małgorzaty
Bigos pieczony w piekarniku. Bigos odchudzony. 278

Bigos pieczony w piekarniku robiłam po raz pierwszy i zapewne nie ostatni. Pieczenie bigosu w piekarniku ma kilka zalet. Nie wymaga uwagi i częstego mieszania - robiłam to tylko 2 razy. Bigos piecze się powoli i nie przypala się.  Pieczony bigos nie pachnie zbyt mocno, co jest dosyć istotne dla osób, które nie lubią zapachu gotowanej kiszonej kapusty(...)Bigos wg tego przepisu nie należy do kalorycznych dań. Użyłam chudej, mocno wędzonej kiełbasy i to jedyny składnik, który zawiera tłuszcz. Taki bigos lubię najbardziej - kwaśny, nietłusty, aromatyczny i z małą ilością mięsa. Jeśli lubisz bardziej mięsny bigos, to dołóż go tyle ile chcesz. Na moim blogu znajdziecie również przepis na bigos świąteczny i staropolski bigos postny . Składniki

Codziennik Kuchenny
Jak mrozić bigos 39

mrozić bigos Dzisiejszy post może być ważny dla wszystkich fanów bigosu. Czy chcielibyście móc wcześniej małymi krokami przygotować wszystko by cieszyć się świętami bez stresu? Czy zdarzyło Wam się ugotować za dużo bigosu? A może chcielibyście cieszyć się jego smakiem nawet wtedy, gdy nie macie czasu na długie gotowanie? Mrożenie bigosu to nie tylko sposób na oszczędność czasu, ale także(...)świetna metoda na zachowanie jego wyjątkowego smaku. W tym poście podzielę się z Wami sprawdzonymi trikami, które pozwolą Wam cieszyć się doskonałym bigosem nawet po miesiącach od jego przygotowania. Dowiecie się, jak prawidłowo przygotować bigos do mrożenia, jakich pojemników użyć i jak go później rozmrażać, by zachował wszystkie swoje walory smakowe. Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram

Dorota Smakuje
Domowy Bigos z Kiszonej Kapusty 97

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bigos to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. W skład prawdziwego, domowego bigosu wchodzi głównie kapusta i mięso. Mimo iż danie to każdy przyrządza w bardzo podobny sposób, jednak w każdym domu smakuje ono nieco inaczej. Zależy to od wyboru kapusty, jedni robią z samej kapusty kiszonej, inni zaś z młodej a jeszcze inni z takiej(...)takiej. Kolejna kwestia to dodatki, które również wpływają na smak domowego bigosu. Tradycyjny domowy bigos szykuje się etapami. Powinien być on dosyć długo gotowany, im dłużej, tym lepiej. Idealny bigos powinien być gęsty, ciemny i wyrazisty. W naszym domu najczęściej przygotowujemy bigos z kiszonej kapusty z dodatkiem mięsa wieprzowego, kiełbasy zwyczajnej i grzybów. Jeśli w danym momencie nie mam grzybów

Przepiski.pl
Przepis na bigos 257

Kiedyś bigos był obowiązkowym daniem na każdej uroczystości rodzinnej a teraz – mimo, że bardzo go lubię – robię tylko większą porcję na Święta i część zamrażam na później… i może dlatego smakuje mi jeszcze bardziej… Każdy ma swój własny przepis na bigos i każdemu jego bigos najbardziej smakuje. Tak też jest i ze mną. Cała tajemnica dobrego(...)jeden gatunek… a czasami tylko grzyby i wtedy kapusta z grzybami też przecież smakuje. Oczywiście czym więcej rodzajów mięsa tym lepiej, ale nawet jak jest ich dużo a bigos nie gotował się wystarczająco długo to i tak bardziej przypomina smakiem kapustę z dodatkami a nie bigos. Ja zawsze gotuję bigos trzy dni. Pierwszego 2-3 godziny a następne

UgotujmyTo.pl
Bigos po cygańsku 235

preferują ostre smaki, a większość ze swoich dań zapożyczyli z kuchni hinduskiej i bałkańskiej (i oczywiście odpowiednio zmodyfikowali). Lubią potrawy tłuste oraz przysmaki, które może im zaoferować las.  Bigos po cygańsku ma niewiele wspólnego z bigosem staropolskim. Nie znajdziecie tu kiełbaski czy kapusty kiszonej. Jest delikatnie pikantny i mocno pomidorowy. Dawniej przygotowywano go w kociołku umieszczonym bezpośrednio nad ogniskiem(...)użyjemy klasycznego piekarnika ;) Bigos rewelacyjnie smakuje z ziemniakami ugniatanymi z masłem. Zapraszam do gotowania! Składniki (dla 3 osób): 500 g pieczarek 1 duża cebula 1 duża papryka 200 g koncentratu pomidorowego 3 łyżki pikantnego ketchupu 1/2 szklanki wody 1 łyżka octu winnego sól, pieprz 1 łyżka oleju Pulpeciki: 500 g mielonej wieprzowiny 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej

My Culinary Art
Bigos z cukinii 111

kiedy tylko pamiętam w moim domu robiony był bigos z cukinii . W zależności od tego co w danym momencie było dostępne, w bigosie poza cukinią znaleźć można było marchew, cebulę, pomidory, paprykę, pieczarki. Bigos z cukinii zawierał także wędzoną kiełbasę, wędzony boczek lub kiełbasę i boczek. Poniższy przepis na bigos z cukinii zawiera niemalże wszystkie z powyżej wymienionych przeze mnie(...)składników, poza papryką i pieczarkami. Te dwa składniki nie są bowiem podstawowymi składnikami mojego bigosu z cukinii a jedynie dodatkami, których używam od czasu do czasu. Bigos z cukinii najczęściej serwuję podany z pieczywem. Jest on również fajnym dodatkiem obiadowym, świetnie zastępuje niejedną sałatkę. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Bigos Składniki na bigos

MeCooks
Bigos à la staropolski. 219

Bigos à la staropolski – z suszonymi grzybami i z suszonymi śliwkami, oraz oczywiście z mięsem to idealne danie na Święta, jako dodatek do domowej białej kiełbasy na wielkanocne śniadanie. A czy wiecie że oryginalny bigos staropolski nie zawierał kapusty?! Odpowiednikiem słowa bigosowanie we współczesnym języku polskim jest szatkowanie. Kiedyś bigosem więc były potrawki z drobno krojonych mięs(...)Wspólnym mianownikiem pomiędzy staropolskim bigosem, a tym przygotowywanym współczesnym są słodko-kwaśne smaki. Kuchnia staropolska była przesycona przyprawami, wszystko było mocno doprawione octami, miodem oraz przyprawami korzennymi, głównie po to aby zamaskować nieświeże składniki wykorzystane do sporządzania potraw! Ale w tym przepisie wszystkie składniki są świeże, a Bigos à la staropolski jest po prostu przepyszny, aromatyczny, do tego bardzo sycący

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bigos 187

bigosem jest jak z racją, każdy ma swój przepis, a co dom to inna wersja. Początki bigosu w Polsce były burzliwe — nazywano tak potrawę z siekanego mięsa w galarecie, potem określano tym słowem styl siekania kapusty. Jeszcze inna wersja podaje, że ta nazwa oznacza dwoistość i jest zlepkiem słów łacińskich: bi to podwójny a gos to smak. Odnosiło się(...)tego kiszoną kapustę, zaś rzecz miała miejsce w XV w. i tej pory już nic nie było takie samo. Na początku, ponieważ nasi przodkowie uwielbiali polowania, przyrządzało się „bigos z wiwatem”. Było w nim mnóstwo dziczyzny i wszelkiego dobra, a rozrywka polegała na tym, że zalepiało się pokrywkę garnka ciastem. Wytwarzało się ciśnienie i po pewnym czasie pokrywka wybuchała. Według

ladykitchen
Bigos ze świeżymi grzybami 87

grzybiarze bardziej optymistycznie patrzą na świat Co zrobić gdy po udanej wycieczce do lasu półki z marynowanymi grzybkami pękają w szwach, a na sos grzybowy nie możecie już patrzeć? BIGOS!!!! Tradycyjny, sycący, pachnący grzybami Mniam ! Składniki: 1,5 kg białej kapusty 1 kg kiszonej kapusty 0,7 kg kiełbasy 1,3 kg łopatki 0,5 kg wołowiny grzyby 3 cebule(...)listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek owoców jałowca sól pieprz smalec 1l bulionu Przygotowanie: Przy robieniu bigosu istnieje jedna fundamentalna zasada: musi być tyle mięsa co kapusty. to podstawa dobrego bigosu. Kwestia proporcji kapusty kiszonej do białej jest kwestią względną i każdy może na drodze eksperymentowania ustalić własne proporcje . Czym więcej kapusty kiszonej tym bigos będzie kwaśniejszy

Kulinarna Patilogia
Bigos – 20 przepisów 134

Bigos staropolski Bigos pieczony – przepis Przepis na bigos Smaczny bigos wegetariański Pikantny bigos z kimchi Bigos z brukselką Kapusta z grochem Kapusta z grzybami Kapusta z suszonymi śliwkami Kapusta z soczewicą Bigos wegetariański Bigos z pieczarek i ogórków kiszonych Kapusta kiszona z dynią i mięsem mielonym Bigos z dyni Bigos z bakłażana Lekki bigos z kapusty pekińskiej Bigos z czerwonej(...)kapusty – dieta dr Dąbrowskiej Bigos z dynią – post dr Dąbrowskiej Naleśniki z bigosem Artykuł Bigos – 20 przepisów pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Bigos staropolski najlepszy na święta 212

przepis na bigos jest moim ulubionym  i korzystam z niego nie tylko na święta. Bigos przygotowuję również na urodziny czy imprezę, jednak raczej w sezonie jesienno zimowym. Bigos staropolski jest pyszny i dość tłusty, chociaż wybieram mięso, które zawiera jak najmniej kawałków tłuszczu, ale za to dodaję wędzony boczek i kiełbasę :) Najlepszym mięsem do bigosu będzie łopatka albo karkówka(...)Kapustę dodaję i świeżą, białą jak i kiszoną. Jeśli lubicie kwaśny bigos dodajcie 1,5 kg kapusty kiszonej na 1,2 kg kapusty białej.  Dla zwolenników mniej kwaśnego bigosu odpowiednia proporcja to 1,5 kg kapusty białej na 1,2 kg kapusty kiszonej. Dla głębszego smaku dodaję owoce jałowca, suszone borowiki i suszone polskie śliwki. Bigos gotuję przez

Ekspansja smaku
Bigos ze świeżymi grzybami 410

grzybiarze bardziej optymistycznie patrzą na świat Co zrobić gdy po udanej wycieczce do lasu półki z marynowanymi grzybkami pękają w szwach, a na sos grzybowy nie możecie już patrzeć? BIGOS!!!! Tradycyjny, sycący, pachnący grzybami Mniam ! Składniki: 1,5 kg białej kapusty 1 kg kiszonej kapusty 0,7 kg kiełbasy 1,3 kg łopatki 0,5 kg wołowiny grzyby 3 cebule(...)listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek owoców jałowca sól pieprz smalec 1l bulionu Przygotowanie: Przy robieniu bigosu istnieje jedna fundamentalna zasada: musi być tyle mięsa co kapusty. to podstawa dobrego bigosu. Kwestia proporcji kapusty kiszonej do białej jest kwestią względną i każdy może na drodze eksperymentowania ustalić własne proporcje . Czym więcej kapusty kiszonej tym bigos będzie kwaśniejszy

Kulinarna Patilogia
Bigos domowy 224

Bigos w moim domu zawsze tworzy się przez dwa dni, a na następne dwa lubię go ostawić w chłodne miejsce, po takim czasie smakuje najlepiej! Składniki: ok 1 kg kapusty białej  ok 1 kg kapusty kiszonej Kwestia proporcji kapusty świeżej do kiszonej jest w każdym domu dobierana do upodobań, czasem robi się ją z samej kiszonej kapusty(...)wodzie z grzybami, żurawiną i przyprawami. Po ok. godzinie łączymy kapusty w dużym rondlu, podlewamy winem, dodajemy pod smażone mięso, ew. kość z mięsa do wygotowania, dodajemy koncentrat pomidorowy. Bigos powinien dusić się razem ze wszystkimi składnikami na wolnym ogniu ok. 2 godzin. Próbujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem,cukrem i ew. ziołami. Dnia następnego warto bigos ponownie zagotować przez

Apetyczna babeczka