bigos - 1894 przepisów (strona:4/127)

Bigos wegetariański 21

Czas czytania: 2 min Bigos wegetariański. Niektórzy z was mogą bardzo się zdziwić jak to bigos wegetariański? Tak bez mięsa? O tak, bez mięsa! Tylko kiszona kapusta i kilka dodatków zapewniam, że jest fantastyczny! Przygotowany z dużą ilością suszonych grzybów, śliwek i czerwonego wina. To nasza tradycyjna potrawa, a odmian i rodzajów bigosu jest tak dużo, że trudno to zliczyć(...)składzie różnego rodzaju mięsa i jeśli lubicie mięso, możecie dodać je i do tego przepisu, ale namawiam, spróbujcie opcji bez niego. Wegetariańska wersja jest delikatniejsza i mniej kaloryczna. Dobry bigos powinien być długo i powoli gotowany , wtedy jego smaku jest pełniejszy i bardziej wyrazisty. Danie to zyskuje na smaku za każdym razem, kiedy go odgrzewany. Bigos po przygotowaniu powinien mieć

SprawdzonaKuchnia.pl
Bigos – tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa. 63

Sposoby podawania Istnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu i jego odmian. Wszystkie opierają się na tych samych, zasadniczych składnikach, różniąc się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania. Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża (niekiedy używa się tylko kiszonej), różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki (lub wędzone), cebula i przyprawy. Całość należy dusić(...)pikantny, lekko kwaskowo-słodkawy (ale nie przesadnie) smak i mieć silną woń wędzonki, śliwek i ew. dziczyzny. W czasie duszenia można podlewać wytrawnym czerwonym winem, co bardzo podnosi smak bigosu. Zgodne z tradycją jest dodanie do bigosu w celu uszlachetnienia smaku niewielkiej ilości wina słodkiego i aromatycznego – np. malagi. Współcześnie bigos bywa również uszlachetniany dodatkiem miodu, czego nie podają jednak

KUCHNIA POLSKA
Bigos wegetariański 83

Długo przymierzałam się do tego przepisu, bo pomyślałam że po co komuś kolejny przepis na chyba najbardziej znaną polską potrawę – czyli bigos, ale ostatecznie chęć pochwalenia się moim skromnym dziełem zwyciężyła. Każdy zapewne ma swój sekretny przepis na bigos a ile kucharek, tyle różnych wersji przepisu na bigos. Niezależnie od tego, jaki jest nasz ulubiony bigos, prawdą jest(...)najlepiej smakuje on w zimne dni, bo nic tak nie rozgrzewa jak porządna porcja gorącego bigosu. W dzisiejszej propozycji można znaleźć standardowo suszone grzyby, cebulkę, marchew i powidła śliwkowe, jednak lubię czasem poeksperymentować z różnymi dodatkami, dlatego dorzuciłam też słodkie daktyle które równoważą smak kwaśnej kapusty. Mam nadzieję, że i w takiej wersji dacie się namówić na talerz wege bigosu

Los Wege
Bigos wegetariański 115

Długo przymierzałam się do tego przepisu, bo pomyślałam że po co komuś kolejny przepis na chyba najbardziej znaną polską potrawę – czyli bigos, ale ostatecznie chęć pochwalenia się moim skromnym dziełem zwyciężyła. Każdy zapewne ma swój sekretny przepis na bigos a ile kucharek, tyle różnych wersji przepisu na bigos. Niezależnie od tego, jaki jest nasz ulubiony bigos, prawdą jest(...)najlepiej smakuje on w zimne dni, bo nic tak nie rozgrzewa jak porządna porcja gorącego bigosu. W dzisiejszej propozycji można znaleźć standardowo suszone grzyby, cebulkę, marchew i powidła śliwkowe, jednak lubię czasem poeksperymentować z różnymi dodatkami, dlatego dorzuciłam też słodkie daktyle które równoważą smak kwaśnej kapusty. Mam nadzieję, że i w takiej wersji dacie się namówić na talerz wege bigosu

Los Wege
Bigos tradycyjny-polski z kapusty kiszonej i białej. 421

Bigos tradycyjny po polsku przygotowany z kapusty kiszonej i białej taki lubimy najbardziej. U mnie w domu rodzinnym nie było tradycji przygotowania bigosu na święta, a w rodzinnym domu mojego męża zawsze wśród dań świątecznych  należyte miejsce miał właśnie bigos. Jakoś mi tak do świątecznych potraw nie pasował, bo jak jest tak dużo jedzenia to po co jeszcze bigos(...)wymyśliłam sobie własną koncepcję na bigos, który zresztą bardzo lubię - od paru -parunastu lat przygotowuję bigos sylwestrowo-noworoczny. Taki bigos gotuję w największym, ogromnym garnku, specjalnie do tego celu przechowywanym na strychu ( bo w szafkach kuchennych niestety by się nie zmieścił ). Gotuje go bardzo długo 2-3-4 dni i z każdym dniem jest coraz lepszy-smaczniejszy. Najlepiej smakuje

Kuchnia z widokiem na ogród
Bigos 62

angielskie i ziarenka pieprzu. Na rozgrzanym tłuszczu na patelni podsmażamy pokrojone mięsa w kostkę i dodajemy do kapusty. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulkę i przekładamy do garnka z bigosem. W rondelku gotujemy ok. 5 minut grzyby i przelewamy je wraz z wodą do naszego dania. Bigos gotujemy ok. 3 godzin na małym ogniu, co jakiś czas mieszamy. Na koniec

Aga w kuchni
Bigos “Pan Tadeusz”. Nie ma lepszego przepisu 2300

Król tradycyjnej kuchni polskiej jest tylko jeden i oczywiście jest nim bigos. Nawet wieszcz Mickiewicz poświęcił mu wersy w swym wiekopomnym dziele, pod niebiosa zachwalając całą złożoność smaków i finezję zawartości kociołka pykającego na ogniu. Nie potrafimy wyobrazić sobie zimy, a tym bardziej okresu świąt i Nowego Roku, bez tradycyjnego bigosu. Z tego przepisu wychodzi tak, że poezja(...)Panu Tadeuszu” oczywiście nie znajdziemy przepisu, to przecież nie książka kucharska, Adam Mickiewicz, jest jednak oda do bigosu na trzy zwrotki, z której możemy dowiedzieć się całkiem sporo o tym, jak ongiś go przyrządzano. Wieszcz pisze: W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną; Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek

Kulinarna Polska
Bigos pieczony. Król świątecznego stołu [PRZEPIS] 59

Jeśli odgrzewanie bigosu sprawia, że jest on jeszcze lepszy, to po zapieczeniu jego smak po prostu eksploduje. Właśnie taki robimy na święta. Nawet wuj Stefan (każdy takiego ma), który już z nie jednego gara jadł, padnie przed wami na kolana. Warzenie bigosu to polska tradycja od setek lat. Rozpisywali się o nim mistrzowie pióra, strofy w “Panu Tadeuszu(...)poświęcił mu nawet Adam Mickiewicz: “W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną” Pochodzenie słowa bigos nie jest pewne. Przed wiekami mówiło się tak po prostu na siekaninę. Ostatecznie bigos to przecież nic innego – prawdziwy miszmasz składników, a każdy z innej parafii, ale to właśnie razem tworzą ten wyjątkowy smak

Kulinarna Polska
Bigos staropolski 88

Prawie 10 godzin gotowania i mam najlepszy bigos, jaki kiedykolwiek jadłam. Bigos to chyba jedna z najbardziej popularnych potraw, które kojarzą się z Polską. Treściwy, syty, aromatyczny, z kiszoną kapustą, grzybami, śliwkami, wędlinami oraz mięsem. Do przygotowania bigosu lepiej użyć kilku rodzajów mięsa i wędlin - wołowinę, wieprzowinę, gęsinę, dziczyznę, ale można też dodać wędliny i pieczone mięsa, które pozostały(...)Świętach. Taki bigos podbije niejedno podniebienie. Zresztą, co będę długo opisywać. Ugotujcie i przekonajcie się sami;)   Aha, i jeszcze: gotowanie zaledwie litra bigosu absolutnie mija się z celem. Raz że samo gotowanie trwa długo, a dwa - że jest pyszny i szybko znika:) Ułatwiłam sobie pracę gotując bigos w wolnowarze. Gotowałam go dwa dni: najpierw przez trochę ponad 5 godzin

Obiad gotowy
Bigos z żeberkami 26

Bigos na żeberkach z suszonymi grzybami i śliwkami. To pyszna, aromatyczna potrawa która nabiera smaku i aromatu, im dłużej się ją podgrzewa i schładza. Czas przygotowania:    1.5 godziny Ilość porcji:  >6 osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena:  przystępna SKŁADNIKI : 1.5 kg kapusty kwaszonej 1 kg żeberek 300 g schabu 15g grzybów suszonych 4 śliwki suszone(...)duże cebule 3 liście laurowe 15 ziaren pieprzu 7-8 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju woda 1. Grzyby moczymy na kilka godzin przed gotowaniem bigosu. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą tak żeby przykryła całą kapustę. Dodajemy sól, przyprawy i gotujemy. 2. Rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy cebulę pokrojona

karolgotuje
Zimowy bigos z kapusty kiszonej z papryką 56

Zimowy bigos z kapusty kiszonej z papryką Bigos to tajemnica każdej pani domu , lub gospodarza obejścia Tylu ilu jego kucharzy tyle , jego wersji . To kolejna odsłona , która powstała tylko dlatego ,że w tym roku zakisiłam część kapusty razem z papryką i czosnkiem . Niby po gruzińsku.. ale jakoś tak nie do końca , nam podeszło . Szkoda było wyrzucić , więc trzeba było(...)przerobić Okazało się , że do bigosu wypadło rewelacyjnie . Taka kapusta ukiszona z dużą ilością czosnku i papryki , naprawdę daje spektakularny efekt w bigosie . Smak jego po ugotowaniu niby ten sam , a jednak jakiś taki inny , pełniejszy i bardziej aromatyczny . W ty roku ukiszę kapustę z papryką i czosnkiem wybitnie pd katem bigosu . Strzał w dziesiątkę , polski bigos na gruzińskiej kapuście

Ogrodnik w podróży
Wegański bigos 86

Wegański bigos z dodatkiem kiełbaski sojowej Nie wiem jak w waszych domkach, ale u mnie mój mąż po prostu bardzo lubi. Hmm tak naprawdę to ja przygotowywałam poszczególne składniki a całą resztą doprawiania, mieszania i pilnowania zajmował się jak zawsze mój mąż. W sumie, proces przygotowania bigosu zaczął się parę miesięcy wcześniej na grzybobraniu, tak więc mogliśmy użyć własnych suszonych(...)grzybków. 😊 Bigos wyszedł znakomity, i nawet moja mama która nie lubi grzybów, aż wręcz je wyciąga z potraw jeśli się tam znajdują, powiedziała że bigos był przepyszny i że taki mogę robić częściej. Jeśli jesteście ciekawi jak rzeczywiście smakował, zachęcam do skorzystania z przepisu. Jest to przepis na bigos który robiliśmy 3 dni. Z każdym dniem co raz lepszy 😊 Przepis

Mój pomysł na
Wegański bigos 82

Wegański bigos z dodatkiem kiełbaski sojowej Nie wiem jak w waszych domkach, ale u mnie mój mąż po prostu bardzo lubi. Hmm tak naprawdę to ja przygotowywałam poszczególne składniki a całą resztą doprawiania, mieszania i pilnowania zajmował się jak zawsze mój mąż. W sumie, proces przygotowania bigosu zaczął się parę miesięcy wcześniej na grzybobraniu, tak więc mogliśmy użyć własnych suszonych(...)grzybków. 😊 Bigos wyszedł znakomity, i nawet moja mama która nie lubi grzybów, aż wręcz je wyciąga z potraw jeśli się tam znajdują, powiedziała że bigos był przepyszny i że taki mogę robić częściej. Jeśli jesteście ciekawi jak rzeczywiście smakował, zachęcam do skorzystania z przepisu. Jest to przepis na bigos który robiliśmy 3 dni. Z każdym dniem co raz lepszy 😊 Przepis

Mój pomysł na
Bigos myśliwski 414

Bigos myśliwski Bigos myśliwski, bo pod taką nazwą ten rodzaj bigosu znany jest w moim domu, to bigos z kiszonej i białej kapusty z mięsem wieprzowym i kiełbasą podwędzaną. Połączenie białej i kiszonej kapusty sprawia, że mój bigos myśliwski jest mniej kwaśny, a przez to łagodniejszy. Mięso wieprzowe, bo mięso w bigosie być musi, a do tego kiełbasa, która dodaje(...)bardzo fajnego smaczku, no i oczywiście suszone grzyby Bigos myśliwski jest bardzo smaczny, niezbyt kwaśny, ale też do całkiem łagodnych nie należy Gorąco zachęcam do przygotowania   Przepis na średni garnek dania Bigos myśliwski.   SKŁADNIKI: 1 kapusta biała ( około 1,5 kg ) 2 kg kapusty kiszonej 50 g suszonych grzybów 1,5 kg mięsa wieprzowego ( łopatka, karkówka

WSZYSTKO SMACZNE
Najlepszy bigos świąteczny pieczony 1850

Uwaga! Ostrzeżenie! Kto raz spróbował bigosu pieczonego w piekarniku, nigdy już nie będzie gotował bigosu! Pomijam tutaj aspekt zapachowy, kiedy to zapach kiszonej kapusty jest wszędobylski, bo tutaj liczą się walory smakowe. Mój bigos to kwintesencja polskiej kuchni. Zachwyca bogactwem składników i niepowtarzalnym zapachem leśnych grzybów i wędzonych śliwek. Powodzenie mojego bigosu zawdzięczam(...)stosunek mięsa do kapusty to 1:1, nie lubię bardzo kapustnych, – śliwki wędzone, a nie suszone, – dodatek czerwonego wina. Używam gotowych przypraw do bigosu, ale tylko takich, gdzie są same zioła i przyprawy, bez polepszaczy i innego badziewia. To wszystko i jeszcze trochę pracy gwarantuje pełen sukces. Dziwicie się

To co kocham
Bigos z kapusty mieszanej 148

moja ulubiona wersja bigosu. Mieszana kapusta z kiełbasą - szybka do przygotowania i smaczna:) Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1 główka kapusty białej 3 laski kiełbasy 3 cebule sól, pieprz koncentrat pomidorowy ziele angielskie liść laurowy kminek 10 suszonych śliwek odrobina ostrej i słodkiej papryki kilka kulek jałowca Sposób przygotowania: 1. Kapustę kiszoną opłukać, jeśli jest zbyt kwaśna. Zalać

Kuchnia domowa Ani
Bigos z młodej kapusty 16

Bigos z młodej kapusty to świetny pomysł na danie dla osób, które wolą łagodniejszy smak dania. Bigos z młodej kapusty przygotowuje się dużo szybciej niż tradycyjny, jest łagodniejszy w smaku, ponieważ nie zawiera kiszonej kapusty, gotowy jest w trochę ponad godzinę, nie trzeba go dusić kilkukrotnie, by wydobyć jego aromat. Tak przygotowany bigos idealnie nadaje się jako obiad z dodatkiem(...)świeżego pieczywa bądź jako kolacja. Najlepszy przepis na bigos z młodej kapusty to taki, który zawiera sporą ilość warzyw, ale również ma sporą ilość mięsa. Ja zdecydowałam się, by wykorzystać 2 rodzaje mięsa wędzony boczek oraz dobrej jakości kiełbasy. Dodaje do niego bulion mięsno – warzywny, którego zapas mam zawsze albo zamrożony w woreczkach albo za pasteryzowany w słoikach. Przygotowując

To Musisz Wiedzieć
Bigos „wypasiony”... na zimę, na święta.... 96

często gotujecie bigos?   Ja dosyć często. Mam dwie wersje gotowania bigosu. Jedna, to bigos lekki, który szybko i zawsze można zrobić   a druga, to taki który gotuję na jesień, na zimę, na święta. Gotuję wówczas większą ilość a potem zamrażam, albo wkładam do słoiczków i pasteryzuję. Taki „wypasiony” wymaga czasu   i cierpliwości. Pracę rozkładam na dwa, trzy(...)Trzeba próbować, smakować, dodawać jeszcze coś... na co przyjdzie nam ochota. Wtedy właśnie wyjdzie bigos doskonały. Mój przepis nie jest przypadkowy. To przepis rodzinny, bo moja Mama i mój Tato gotując bigos i próbując jego smak dosmaczali i zawsze coś nowego do niego dodawali. Tradycja rodzinna gotowania bigosu raczej skrywa tajemnice, które nie są chętnie przekazywane dalej. Ja zrobię wyjątek

Kuchnia u Krysi
Bigos 101

Bigos uchodzi za jedno z polskich dań narodowych, choć pochodzi podobno z Litwy. Tak czy owak ma bardzo długą, liczącą setki lat tradycję. I jakkolwiek nie ma jednego ściśle określonego przepisu, a w praktyce jest ich tyle, ile kucharzy, to kilka kluczowych cech wspólnych by się znalazło. Nie chcemy wprawdzie powiedzieć, że przepis poniżej trzyma się w 100% tradycji – jaka(...)często dodaje się również pewną ilość kapusty świeżej. O ile jednak nie jesteśmy miłośnikami wyjątkowo kwaśnych smaków, kiszoną kapustę dokładnie odciskamy i przepłukujemy zimną wodą. Wg tradycji do bigosu dodaje się również wędliny, w tym wędzone, i pieczone mięsa w ilości mniej więcej równej kapuście. W pewnym sensie były to „ścinki” ze szlacheckiego stołu. Ale uwaga – jakikolwiek nie byłby skład

Kulinarna Pokusa
Mój bigos 95

Składniki:   2,5 kg kiszonej kapusty, 1 kg wieprzowiny od szynki, 500 g wołowiny, 300 g kiełbasy, 200 – 250 g boczku wędzonego, grzyby suszone lub

kulinarnajamka.blogspot.com
135. Bigos z fasolki 73

800 g żółtej fasolki 2 marchwie 2 cebule 1/4 szklanki oleju 2 pomidory natka pietruszki sól, pieprz Fasolkę i marchewkę ugotować osobno w osolonej wodzie (ale

Jadło i czytadło
Bigos domowy. 82

Składniki : 2 kg kiszonej kapusty 50 dkg kiełbasy ( np. zwyczajnej ) 50 dkg wędzonych żeberek garść suszonych grzybów 3 listki laurowe ziele angielskie pieprz czarny mielony sól

Przepisy i porady kulinarne
Bigos wegetariański (ok. 38 kcal / 100 g) 192

Przepis od mojej cioci, ugotowane przeze mnie i moją mamę. Poważone, policzone :) Wszystkim smakowało Składniki: 1 łyżka oleju 680 g kiszonej kapusty (odciśniętej) 680 g oczyszczonych

Malowane smakiem
Wegański Bigos 84

Oznaczenie KLIK- miejsce gdzie aktualnie dany produkt jest w promocji.  SKŁADNIKI: 800-1000 g kapusty kiszonej 3/4 główki białej kapusty KLIK  3 duże cebule

ClauditteMissCooking
Bigos z młodej kapusty 75

Składniki: 1 duża młoda kapusta 2 marchewki 1/2 pęczka kopru 1/2 pęczka szczypioru z dymki 1/2 pęczka natki pietruszki 2 gałązki lubczyku 2 kostki rosołowe (lub

A Ty Smakuj Mnie
Leczo z kabaczka - letni bigos 89

Późnym latem mamy bardzo dużo warzyw z rodziny dyniowatych. W zasadzie nie tylko tytułowy kabaczek tutaj pasuje (choć ja najbardziej go lubię), możemy wykorzystać np. dynię

Poezja Smaków - blog kulinarny
Bigos z kiszonej kapusty 144

Bigosik bardzo lubimy i zawsze gości u nas na Boże Narodzenie lub Nowy Rok. Do kapustki dodałam ugotowane mięsko oraz kiełbaskę a także suszone grzybki.składniki

Monia miesza i gotuje
Domowy bigos 63

I w końcu się doczekałam :). Minusowe temperatury, delikatnie biało (choć czekam na większe zaspy), skrzyp śniegu pod butami, opóźnienia pociągów :). Mamy w końcu zimę. Nie wiem

Moje pyszne gotowanie