Bigos ze śliwką – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Kombornia, gmina Korczyna, powiat krośnieński Bigos to tradycyjna polska potrawa, ale czy istnieje jeden uniwersalny przepis jak go przyrządzić? W żadnym razie! Wszystko zależy od indywidualnych przyzwyczajeń i upodobań. Jedni gotują bigos na kapuście kiszonej, inni dodają również białą kapustę. W jednych domach w bigosie musi być kiełbasa, a w innych koniecznie różne mięsa(...)choć oczywiście nie w każdym domu (na przykład w moim nie :)). A więc część z nas dodaje do kapusty różne mięsa, inni trzymają się kiełbasy i boczku. Niektórzy lubią bigos z przecierem pomidorowym, inni nie uznają tego zwyczaju. Do bigosu bez przecieru często dodajemy suszone, a nawet wędzone śliwki. Wrzucamy też suszone grzybki. Z ciekawszych dodatków zwróciły moją uwagę: miód
Trzeci talerzBigos z cukinii. Przepis na bigos z cukinii Pyszny i łatwy przepis na bigos z cukinii z podsmażonym boczkiem, wędzoną kiełbasą, porem, czosnkiem, świeżymi pomidorami i marchewką. Bigos z cukinii doprawiony tymiankiem, mielona papryką oraz posiekanym koperkiem. Bigos z cukinii Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania bigosu z cukinii: około 70g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę biała część(...)kiełbasy pokrojonej w kostkę 3-4 dojrzałe, obrane i pokrojone w kostkę pomidory około 1,8kg młodej cukinii pokrojonej w kostkę woda lub wywar mięsny albo jarzynowy do podlania bigosu (ile będzie potrzeba) około 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu listek laurowy (ewentualnie) sól, pieprz do smaku około 3 łyżki posiekanego
Moja Książka KucharskaWiosna to sezon na młodą kapustę. Warto wówczas zakupić główkę i przygotować bigos z młodej kapusty. Ten bigos różni się troszkę od tradycyjnego bigosu, przygotowywanego z białej kapusty. Jest bardziej delikatny, a sam czas gotowania młodej kapusty jest dużo krótszy. W tym wpisie zaprezentuję Wam przepis na pyszny bigos z młodej kapusty z dodatkiem marchewki, cebulki i kiełbaski podsmażanej(...)smalcu. Dzięki niemu bigos ma piękny zapach i cudowny smak. Tak przygotowane danie z młodej kapusty możemy zaserwować na obiad, a także kolację. Zapraszam serdecznie na domowy bigos z młodej kapusty. Szybki smaczni i pełen świeżych warzyw. PRZEPIS NA BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Składniki 1 główka młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula 200 g kiełbasy 1 szklanka bulionu 4 łyżki
Alle Dobre!Bigos – jesteście w frakcji jego fanów czy zgorzałych przeciwników? Ja jestem jego jedyną fanką, ale chyba jako jedyna w mojej rodzinie, co skutkuje tym, że jak go ugotuję to potem sama jem Nie przeszkadza mi to, dobry bigos nie jest zły a i zamrozić można w porcjach i wtedy nawet jeszcze lepszy. Bigos z brukselką to moja wariacja(...)temat tego klasyku. Fajnie wygląda, myślę że ciekawie się prezentuje na stole kiedy mamy gości, dobrze smakuje i jest łatwy do przygotowania. Bigos jak to bigos lubi okrawki wędlin, mięs, warzyw – nie bójcie się tu eksperymentować i dodawać swoje smaki. PRZEPIS NA BIGOS Z BRUKSELKĄ Składniki na bigos z brukselką: 500g brukselki 2 kg kapusty kiszonej 30 dag kiełbasy
Dorota SmakujeMłoda kapusta połączona z kapustą kiszoną oraz lekko pikantnymi kiełbaskami stworzyła rewelacyjny w smaku letni bigos. Bigos z młodej kapusty Pikantne kiełbaski , o których mowa to kiełbaski debreczyńskie . Te kiełbaski do kupienia są nie tylko na Węgrzech, znaleźć je można też w sklepach w Polsce. Kiełbaski debreczyńskie mają w sobie oczywiście paprykę, są lekko pikantne w smaku a swoją konsystencją(...)charakterem przypominają nieco kiełbasę zwyczajną. Kiełbaski połączyłam z świeżą, młodą kapustą oraz z racji na fakt, iż jest to bigos użyłam także kapusty kiszonej. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania bigosu. 55 dkg kapusty kiszonej
mecooksbigos idealny. Oczywiście to subiektywna opinia. Dla mnie jest zdecydowanie najlepszy. Nie jest to tradycyjny bigos staropolski – ten robiony jest wyłącznie z kiszonej kapusty i bez dodatku koncentratu. Jednak moja wersja smakuje mi najbardziej ze wszystkich – jest tu wino, śliwki, suszone grzyby, majeranek i kiełbasa z dziczyzny – wszystko to składa się na wyjątkowy aromat i smak. Dzięki(...)dodatkowi słodkiej kapusty nie jest bardzo kwaśny, a słodko-kwaśny i właśnie ten smak lubimy najbardziej. Najlepszy jest gotowany co najmniej 3 dni. Do przygotowania bigosu trzeba użyć dużego garnka – ok. 10 litrowego. Niech nie przerazi Was ilość – bigos zmniejszy swoją objętość o połowę. Idealny bigos: 1,5 kg kiszonej kapusty 2 kg surowej, białej kapusty 2 łyżki
Poezja smakuWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszny bigos z młodej kapusty, jest to danie jedno garnkowe, bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Mamy teraz sezon na młodą kapustę więc polecam wypróbować przepis a bigos każdemu powinno smakować. Do przygotowania bigosu z młodej kapusty będziemy potrzebować: 1 główka młodej kapusty około 1,2 kg około 500 g piersi kurczaka(...)łyżeczka majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej do smaku papryka ostra, sól, pieprz 1 łyżka masła i olej do smażenia oraz około 600 ml wody Link do filmu z przygotowania: Bigos z młodej kapusty Przygotowanie: Najpierw pokroję wszystkie składniki na bigos: Kapustę obieram z wierzchnich liści i drobno szatkuję, poszatkowaną kapustę wkładam do garnka. Czosnek kroję drobniutko, cebulę kroję w drobna
Uwaga Babcia GotujePyszny bigos jarski z dodatkiem suszonych śliwek i aromatycznych suszonych grzybów. Bigos jarski to tylko cztery podstawowe składniki oraz przyprawy. Bigos jarski świetnie smakuje jako dodatek do potraw z ziemniaków (szczególnie ziemniaczanym puree ), kotletów lub jako całkowite danie do pieczywa. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na bigos jarski. SKŁADNIKI: 1 kg kiszonej kapusty 2 cebule(...)podgrzybki 150 g suszonych śliwek 5 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 3 kulki jałowca 5 łyżek oleju rzepakowego sól, pieprz Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. PRZYGOTOWANIE: Bigos zaczynam od wymoczenia dzień wcześniej grzybów w zimnej wodzie. Układam zatem suszone grzyby w miseczce, zalewam 1,5 szklanki zimnej wody, odstawiam na całą noc pod przykryciem. Do bigosu wybrałam
Zasmakuj KuchniPonura kwietniowa pogoda nie zachęcała do gotowania lekkich, warzywnych posiłków, stąd na naszym stole pojawił się rozgrzewający i kaloryczny bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty . Dwa rodzaje kapusty, kilka rodzajów mięsa i doskonała wiejska kiełbasa sprawiły, że bigos z mieszanej kapusty był sycący i aromatyczny, a odpowiednio dobrane przyprawy nadały bigosowi głębokiego, wyrazistego i lekko pikantnego smaku. Ponieważ jego część(...)zamroziliśmy, nie musieliśmy zastanawiać się, co przygotować na obiady w bardziej zajęte dni, a należy przy tym dodać, że taki odgrzewany bigos smakował chyba odrobinę lepiej niż pierwsze, świeżo ugotowane porcje. Składniki na bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty 2 kg kapusty 650 g kapusty kiszonej 400 g karkówki 300 g łopatki 200 g szpondra 500 g kiełbasy 1 duża
niecodziennikparyBigos wigilijny to postna kapusta z suszonymi grzybami, którą zazwyczaj podaje się raz do roku, właśnie na stół wigilijny. Przepisów na wigilijną kapustę jest mnóstwo, co region Polski to inny przepis. Można ją przygotować z samej kapusty kiszonej z suszonymi grzybami lub wymieszać kapustę świeżą z kiszoną. Często dodaje się też suszone śliwki. U mnie w domu bigos wigilijny przygotowuje(...)kapusty mieszanej - świeżej i kiszonej z dodatkiem suszonych grzybów oraz tartej marchewki. Rzadko dodaje się suszone śliwki, gdyż domownicy za nimi nie przepadają. Odkąd mamy szybkowar to przygotowanie bigosu jest dużo szybsze, gdyż zamiast prawie 3 godzin gotowania wystarczy tylko niecała godzina! Taki bigos najlepiej smakuje jak jest przygotowany 2-3 dni wcześniej, przed Wigilią... Składniki
Kuchnia MagdaLenyBigos wigilijny to postna kapusta z suszonymi grzybami, którą zazwyczaj podaje się raz do roku, właśnie na stół wigilijny. Przepisów na wigilijną kapustę jest mnóstwo, co region Polski to inny przepis. Można ją przygotować z samej kapusty kiszonej z suszonymi grzybami lub wymieszać kapustę świeżą z kiszoną. Często dodaje się też suszone śliwki. U mnie w domu bigos wigilijny przygotowuje(...)kapusty mieszanej - świeżej i kiszonej z dodatkiem suszonych grzybów oraz tartej marchewki. Rzadko dodaje się suszone śliwki, gdyż domownicy za nimi nie przepadają. Odkąd mamy szybkowar to przygotowanie bigosu jest dużo szybsze, gdyż zamiast prawie 3 godzin gotowania wystarczy tylko niecała godzina! Taki bigos najlepiej smakuje jak jest przygotowany 2-3 dni wcześniej, przed Wigilią... Składniki
Kuchnia MagdaLenyUwielbiam cukinię , Latem zawsze robię biesiadny bigos z cukinii. Jak tylko sięgam pamięcią, zawsze gotowałam bigos z cukinii na imprezy. Przypominają mi się studenckie czasy, gdzie tanie i dobre jedzenie było w modzie. Pewnie jest i tak obecnie. Wróżę więc bigosowi długą karierę. Do bigosu można również wykorzystać kabaczka, który po prostu jest innym rodzajem cukinii, a w Polsce zwana(...)kabaczkiem. Co do bigosu dodacie zależy tylko od tego co lubicie i co macie pod ręką. Ja przyrządziłam go całkiem zwyczajnie z cebulą, marchewką, czosnkiem i pomidorami. Dodałam również kiełbasę…Jedynie co mnie zastanawia to ta nazwa, bigos. Ale niech tam jej będzie… Bigos z cukinii Składniki: na 4 porcje 600 g cukinii 1 duża marchewka 1 cebula
codojedzeniaBigos warzywny z kapusty pekińskiej i warzyw. Bigos warzywny to alternatywa dla tradycyjnego bigosu , ale zdecydowanie mniej kaloryczna i zdrowsza, bez mięsa i dużej ilości tłuszczu, a jego przygotowanie zajmuje ok. 30 minut. Kapusta pekińska z warzywami jest pyszna, osoby na diecie mogą ją jeść z czystym sumieniem, ale będzie również smakować osobom, które nie są na diecie(...)cebula 4 pomidory 100 ml soku pomidorowego 1 łyżka oleju rzepakowego 2-3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól i pieprz do smaku mielona ostra papryka Sposób przygotowania bigosu warzywnego. Wegetariański bigos z warzyw. Kapustę pekińską szatkujemy, przekładamy do miski i lekko solimy. Pieczarki kroimy w plastry, paprykę i pomidory kroimy w kostkę. Marchew ścieramy na tarce o grubych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBigos z cukinii... Wiórki startej cukinii, marchewki, pietruszki i selera. Kawałki kolorowych papryk, plastry pieczarek i pióra cebuli. Aromatyczny, delikatnie pikantny, pełny warzyw. Doprawiony koncentratem i sporą ilością pieprzu. Pyszna odmiana tradycyjnego dania. Polecam! Składniki: 1 kg cukinii; 500 g pieczarek; 250 g dobrej jakości kiełbasy - u mnie bez; 4 duże marchewki; 2 duże pietruszki; 1 średni seler(...)obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (1 łyżka) na złocisty kolor. W garnku, w którym będzie gotowany bigos, rozgrzać olej (około 3 łyżek). Na rozgrzany olej wrzucić plastry pieczarek, pióra cebuli i pokrojone w kostkę papryki. Wymieszać i chwilę razem podsmażać. Następnie posypać vegetą i podsmażać, aż puszczą
Gospodyni MiejskaWham! dodało mi masę pozytywnej energii. Od rana słucha sobie ich płyt, przy nich od razu nóżka chodzi. Obudził się też mózg. No dzień dobry. Skąd pomysł na zrobienie bigosu ze słodkiej kapusty z kabanosami? Po pierwsze chodzi za mną od dawna i od dawna przymierzam się do publikacji przepisu. Po drugie przywieźliśmy z ostatnich wojaży dwie wielkie kapusty(...)powoli zerować. A, że mam zamrożoną sporą ilość kabanosów, które kupiliśmy jakiś czas temu od osoby prywatnej, no rozumiecie… Rach ciach i za jednym razem odhaczam trzy powody. Bigos ze słodkiej kapusty z kabanosami smakuje bardzo domowo, wiecie, jak u babci. Mi najbardziej smakuje ze świeżym pieczywem. Zrobiłam też wersję z makaronem, przepis na tę wersję pojawi się trochę
Kardamonovylosie! Pomysł był spoko, ogólny smak bigosu – genialny. Tylko ta gorycz… Nie musiałam długo myśleć nad tym skąd się wzięła (mimo, że na początku oskarżałam o wszystko kiełbasę). Kapusta również nie była gorzka. Piwo! Mimo, że piłam je przed dodaniem do potrawy, nie wydawało mi się bardzo gorzkie. Użyłam portera z Żywca. I to nie był najlepszy pomysł(...)Polecam więc użyć do bigosu Guinnessa, który jest delikatniejszy i jest przecież używany do wielu potraw. Parę lat temu zrobiłam z nim gulasz wołowy, goryczy ze-ro. Bigos już wylądował w zamrażalniku, łudzę się, że jednak gorycz zniknie. No nic, jak nie zniknie to i tak go wchłonę. Składniki: 1 kg kapusty 0,5 kg kiszonej kapusty
KardamonovySzybki bigos z cukinii \ Nie macie pomysłu na cukinię ? Dziś polecam szybki bigos z cukinii i kiełbasy . To pyszny, tani obiad idealny na chłodne dni. Bigos z cukinii to świetny przepis na wykorzystanie jesiennych warzyw. Możecie tu wykorzystać zieloną i żółtą cukinię, sprawdzi się też cukinia w połączeniu z kabaczkiem, dynią lub bakłażanem. A może macie ochotę na dietetyczny(...)bigos z cukinii ? Jeśli macie ochotę na bigos fit, wystarczy pominąć w daniu kiełbasę - zamiast niej sprawdzą się na przykład chude kawałeczki piersi kurczaka lub indyka. Tak naprawdę możecie tutaj dodać wszystkie kawałki mięsa, które wrzucilibyście do tradycyjnego bigosu. Jeśli danie ma być wegetariańskie lub wegańskie, kiełbasę lub mięso zastąpcie pieczarkami. Bigos z cukinii to bardzo uniwersalne, pożywne danie
Lekcje w kuchniKorzystając z pierwszych sezonowych warzyw, nie sposób pominąć młodą kapustę. Doskonała w postaci zasmażanej, jako dodatek do obiadu, wyśmienita do zup oraz na bigos. Bigos z młodej kapusty przygotowuje się niezwykle szybko. Nie wymaga on długiego pieczenia czy gotowania, jak to mam miejsce przy klasycznym bigosie z kapusty kiszonej. Bigos taki jest obowiązkowych "gościem" na moim wiosenno-letnim stole(...)racji, iż przygotowuje się go naprawdę szybko, ratuje często sytuację, gdy pomysłu i czasu na gotowanie brak. Przygotowując bigos z młodej kapusty, warto zrobić go ciut więcej. Obiad na 2-3 dni mamy z głowy. Bigos z młodej kapusty podajemy z pieczywem lub gotowanymi, młodymi ziemniaczkami, posypanymi koperkiem. PRZEPIS NA BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Składniki na bigos: 1 główka
kolorowotorcikowo