Bigos uchodzi za jedno z polskich dań narodowych, choć pochodzi podobno z Litwy. Tak czy owak ma bardzo długą, liczącą setki lat tradycję. I jakkolwiek nie ma jednego ściśle określonego przepisu, a w praktyce jest ich tyle, ile kucharzy, to kilka kluczowych cech wspólnych by się znalazło. Nie chcemy wprawdzie powiedzieć, że przepis poniżej trzyma się w 100% tradycji – jaka(...)często dodaje się również pewną ilość kapusty świeżej. O ile jednak nie jesteśmy miłośnikami wyjątkowo kwaśnych smaków, kiszoną kapustę dokładnie odciskamy i przepłukujemy zimną wodą. Wg tradycji do bigosu dodaje się również wędliny, w tym wędzone, i pieczone mięsa w ilości mniej więcej równej kapuście. W pewnym sensie były to „ścinki” ze szlacheckiego stołu. Ale uwaga – jakikolwiek nie byłby skład
Kulinarna PokusaSkładniki: 2,5 kg kiszonej kapusty, 1 kg wieprzowiny od szynki, 500 g wołowiny, 300 g kiełbasy, 200 – 250 g boczku wędzonego, grzyby suszone lub
kulinarnajamka.blogspot.com800 g żółtej fasolki 2 marchwie 2 cebule 1/4 szklanki oleju 2 pomidory natka pietruszki sól, pieprz Fasolkę i marchewkę ugotować osobno w osolonej wodzie (ale
Jadło i czytadłoSkładniki : 2 kg kiszonej kapusty 50 dkg kiełbasy ( np. zwyczajnej ) 50 dkg wędzonych żeberek garść suszonych grzybów 3 listki laurowe ziele angielskie pieprz czarny mielony sól
Przepisy i porady kulinarnePrzepis od mojej cioci, ugotowane przeze mnie i moją mamę. Poważone, policzone :) Wszystkim smakowało Składniki: 1 łyżka oleju 680 g kiszonej kapusty (odciśniętej) 680 g oczyszczonych
Malowane smakiemOznaczenie KLIK- miejsce gdzie aktualnie dany produkt jest w promocji. SKŁADNIKI: 800-1000 g kapusty kiszonej 3/4 główki białej kapusty KLIK 3 duże cebule
ClauditteMissCookingSkładniki: 1 duża młoda kapusta 2 marchewki 1/2 pęczka kopru 1/2 pęczka szczypioru z dymki 1/2 pęczka natki pietruszki 2 gałązki lubczyku 2 kostki rosołowe (lub
A Ty Smakuj MnieBigosik bardzo lubimy i zawsze gości u nas na Boże Narodzenie lub Nowy Rok. Do kapustki dodałam ugotowane mięsko oraz kiełbaskę a także suszone grzybki.składniki
Monia miesza i gotujeI w końcu się doczekałam :). Minusowe temperatury, delikatnie biało (choć czekam na większe zaspy), skrzyp śniegu pod butami, opóźnienia pociągów :). Mamy w końcu zimę. Nie wiem
Moje pyszne gotowanieBigos z kapusty pekińskiej zrobisz raz, dwa, trzy, bo nie wymaga długiego duszenia. Jest lekki, zdrowy i bardzo smaczny. Podobne jak klasyczny bigos, dobrze smakuje następnego dnia. Czas : 30 minut Poziom trudności : Nie za trudne Liczba porcji: 2 duże Ostatnio rozmawialiśmy z Agnieszką, że zjedlibyśmy dobry, polski bigos. Żeby go jednak zrobić trzeba mu poświęcić sporo czasu, poza(...)jest to, oględnie mówiąc, danie lekko strawne. Poszliśmy więc na skróty i zrobiliśmy lekki bigos z kapusty pekińskiej, wzmocniony porcją warzyw i soczewicą. Danie bardzo sycące i znacznie zdrowsze niż tradycyjny odpowiednik. Nasz bigos z kapusty pekińskiej można zrobić w wersji wegetariańskiej, jeśli jednak lubisz mięso polecamy nasz patent z gotowanym, szarpanym filetem z kurczaka. Najpierw trzeba go ugotować
Niedzielny kucharzGotowe w : 2 h Wigilia to taki szczególny dzień w którym pierwsze skrzypce grają potrawy związane z tradycją. Czasem jednak warto spróbować czegoś nowego, dlatego dziś proponuję Wam bigos rybny! Niesamowicie ciekawa alternatywa do tradycyjnej postnej kapusty. Składniki 1 kg słodkiej kapusty 1/2 kg filetów z dorsza czarnego Mąka kukurydziana do panierowania ryb 300 ml. oleju 2 średniej wielkości(...)przez kilka minut delikatnie mieszając tak, aby ryba nie rozpadła się. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami . Artykuł Bigos rybny pochodzi z serwisu uDolores.pl - Tylko Sprawdzwone Przepisy
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyBigos z kapusty słodkiej i kiszonej – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Sporne, gmina Korczyna, powiat krośnieński Zapytałam Was kiedyś na Facebooku, jaki bigos jada się u Was w domu – z kapusty kiszonej czy mieszanej, z przecierem pomidorowym czy bez. Byłam ciekawa, czy nasz region jest pod tym względem jednomyślny. Odpowiedzi było wiele, a wniosek jest taki, że na Podkarpaciu gotuje się różne(...)rodzaje bigosu, a każdy z nas uważa ten swój za tradycyjny :) Ponieważ sama gotuję bigos z kapusty kiszonej, do którego nie dodaję przecieru, ale za to dodaję suszone grzyby i śliwki, postanowiłam ugotować wersję odmienną – bigos z kapusty białej i kiszonej z przecierem pomidorowym. Skorzystałam z przepisu Pani Marii Wojnar z KGW Sporne, który pochodzi z publikacji „Smaki regionalne
Trzeci talerzBigos ze śliwką – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Kombornia, gmina Korczyna, powiat krośnieński Bigos to tradycyjna polska potrawa, ale czy istnieje jeden uniwersalny przepis jak go przyrządzić? W żadnym razie! Wszystko zależy od indywidualnych przyzwyczajeń i upodobań. Jedni gotują bigos na kapuście kiszonej, inni dodają również białą kapustę. W jednych domach w bigosie musi być kiełbasa, a w innych koniecznie różne mięsa(...)choć oczywiście nie w każdym domu (na przykład w moim nie :)). A więc część z nas dodaje do kapusty różne mięsa, inni trzymają się kiełbasy i boczku. Niektórzy lubią bigos z przecierem pomidorowym, inni nie uznają tego zwyczaju. Do bigosu bez przecieru często dodajemy suszone, a nawet wędzone śliwki. Wrzucamy też suszone grzybki. Z ciekawszych dodatków zwróciły moją uwagę: miód
Trzeci talerzBigos z cukinii. Przepis na bigos z cukinii Pyszny i łatwy przepis na bigos z cukinii z podsmażonym boczkiem, wędzoną kiełbasą, porem, czosnkiem, świeżymi pomidorami i marchewką. Bigos z cukinii doprawiony tymiankiem, mielona papryką oraz posiekanym koperkiem. Bigos z cukinii Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania bigosu z cukinii: około 70g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę biała część(...)kiełbasy pokrojonej w kostkę 3-4 dojrzałe, obrane i pokrojone w kostkę pomidory około 1,8kg młodej cukinii pokrojonej w kostkę woda lub wywar mięsny albo jarzynowy do podlania bigosu (ile będzie potrzeba) około 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu listek laurowy (ewentualnie) sól, pieprz do smaku około 3 łyżki posiekanego
Moja Książka KucharskaWiosna to sezon na młodą kapustę. Warto wówczas zakupić główkę i przygotować bigos z młodej kapusty. Ten bigos różni się troszkę od tradycyjnego bigosu, przygotowywanego z białej kapusty. Jest bardziej delikatny, a sam czas gotowania młodej kapusty jest dużo krótszy. W tym wpisie zaprezentuję Wam przepis na pyszny bigos z młodej kapusty z dodatkiem marchewki, cebulki i kiełbaski podsmażanej(...)smalcu. Dzięki niemu bigos ma piękny zapach i cudowny smak. Tak przygotowane danie z młodej kapusty możemy zaserwować na obiad, a także kolację. Zapraszam serdecznie na domowy bigos z młodej kapusty. Szybki smaczni i pełen świeżych warzyw. PRZEPIS NA BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Składniki 1 główka młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula 200 g kiełbasy 1 szklanka bulionu 4 łyżki
Alle Dobre!Bigos – jesteście w frakcji jego fanów czy zgorzałych przeciwników? Ja jestem jego jedyną fanką, ale chyba jako jedyna w mojej rodzinie, co skutkuje tym, że jak go ugotuję to potem sama jem Nie przeszkadza mi to, dobry bigos nie jest zły a i zamrozić można w porcjach i wtedy nawet jeszcze lepszy. Bigos z brukselką to moja wariacja(...)temat tego klasyku. Fajnie wygląda, myślę że ciekawie się prezentuje na stole kiedy mamy gości, dobrze smakuje i jest łatwy do przygotowania. Bigos jak to bigos lubi okrawki wędlin, mięs, warzyw – nie bójcie się tu eksperymentować i dodawać swoje smaki. PRZEPIS NA BIGOS Z BRUKSELKĄ Składniki na bigos z brukselką: 500g brukselki 2 kg kapusty kiszonej 30 dag kiełbasy
Dorota SmakujeMłoda kapusta połączona z kapustą kiszoną oraz lekko pikantnymi kiełbaskami stworzyła rewelacyjny w smaku letni bigos. Bigos z młodej kapusty Pikantne kiełbaski , o których mowa to kiełbaski debreczyńskie . Te kiełbaski do kupienia są nie tylko na Węgrzech, znaleźć je można też w sklepach w Polsce. Kiełbaski debreczyńskie mają w sobie oczywiście paprykę, są lekko pikantne w smaku a swoją konsystencją(...)charakterem przypominają nieco kiełbasę zwyczajną. Kiełbaski połączyłam z świeżą, młodą kapustą oraz z racji na fakt, iż jest to bigos użyłam także kapusty kiszonej. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania bigosu. 55 dkg kapusty kiszonej
mecooksbigos idealny. Oczywiście to subiektywna opinia. Dla mnie jest zdecydowanie najlepszy. Nie jest to tradycyjny bigos staropolski – ten robiony jest wyłącznie z kiszonej kapusty i bez dodatku koncentratu. Jednak moja wersja smakuje mi najbardziej ze wszystkich – jest tu wino, śliwki, suszone grzyby, majeranek i kiełbasa z dziczyzny – wszystko to składa się na wyjątkowy aromat i smak. Dzięki(...)dodatkowi słodkiej kapusty nie jest bardzo kwaśny, a słodko-kwaśny i właśnie ten smak lubimy najbardziej. Najlepszy jest gotowany co najmniej 3 dni. Do przygotowania bigosu trzeba użyć dużego garnka – ok. 10 litrowego. Niech nie przerazi Was ilość – bigos zmniejszy swoją objętość o połowę. Idealny bigos: 1,5 kg kiszonej kapusty 2 kg surowej, białej kapusty 2 łyżki
Poezja smakuWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszny bigos z młodej kapusty, jest to danie jedno garnkowe, bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Mamy teraz sezon na młodą kapustę więc polecam wypróbować przepis a bigos każdemu powinno smakować. Do przygotowania bigosu z młodej kapusty będziemy potrzebować: 1 główka młodej kapusty około 1,2 kg około 500 g piersi kurczaka(...)łyżeczka majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej do smaku papryka ostra, sól, pieprz 1 łyżka masła i olej do smażenia oraz około 600 ml wody Link do filmu z przygotowania: Bigos z młodej kapusty Przygotowanie: Najpierw pokroję wszystkie składniki na bigos: Kapustę obieram z wierzchnich liści i drobno szatkuję, poszatkowaną kapustę wkładam do garnka. Czosnek kroję drobniutko, cebulę kroję w drobna
Uwaga Babcia GotujePyszny bigos jarski z dodatkiem suszonych śliwek i aromatycznych suszonych grzybów. Bigos jarski to tylko cztery podstawowe składniki oraz przyprawy. Bigos jarski świetnie smakuje jako dodatek do potraw z ziemniaków (szczególnie ziemniaczanym puree ), kotletów lub jako całkowite danie do pieczywa. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na bigos jarski. SKŁADNIKI: 1 kg kiszonej kapusty 2 cebule(...)podgrzybki 150 g suszonych śliwek 5 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 3 kulki jałowca 5 łyżek oleju rzepakowego sól, pieprz Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. PRZYGOTOWANIE: Bigos zaczynam od wymoczenia dzień wcześniej grzybów w zimnej wodzie. Układam zatem suszone grzyby w miseczce, zalewam 1,5 szklanki zimnej wody, odstawiam na całą noc pod przykryciem. Do bigosu wybrałam
Zasmakuj KuchniPonura kwietniowa pogoda nie zachęcała do gotowania lekkich, warzywnych posiłków, stąd na naszym stole pojawił się rozgrzewający i kaloryczny bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty . Dwa rodzaje kapusty, kilka rodzajów mięsa i doskonała wiejska kiełbasa sprawiły, że bigos z mieszanej kapusty był sycący i aromatyczny, a odpowiednio dobrane przyprawy nadały bigosowi głębokiego, wyrazistego i lekko pikantnego smaku. Ponieważ jego część(...)zamroziliśmy, nie musieliśmy zastanawiać się, co przygotować na obiady w bardziej zajęte dni, a należy przy tym dodać, że taki odgrzewany bigos smakował chyba odrobinę lepiej niż pierwsze, świeżo ugotowane porcje. Składniki na bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty 2 kg kapusty 650 g kapusty kiszonej 400 g karkówki 300 g łopatki 200 g szpondra 500 g kiełbasy 1 duża
niecodziennikparyBigos wigilijny to postna kapusta z suszonymi grzybami, którą zazwyczaj podaje się raz do roku, właśnie na stół wigilijny. Przepisów na wigilijną kapustę jest mnóstwo, co region Polski to inny przepis. Można ją przygotować z samej kapusty kiszonej z suszonymi grzybami lub wymieszać kapustę świeżą z kiszoną. Często dodaje się też suszone śliwki. U mnie w domu bigos wigilijny przygotowuje(...)kapusty mieszanej - świeżej i kiszonej z dodatkiem suszonych grzybów oraz tartej marchewki. Rzadko dodaje się suszone śliwki, gdyż domownicy za nimi nie przepadają. Odkąd mamy szybkowar to przygotowanie bigosu jest dużo szybsze, gdyż zamiast prawie 3 godzin gotowania wystarczy tylko niecała godzina! Taki bigos najlepiej smakuje jak jest przygotowany 2-3 dni wcześniej, przed Wigilią... Składniki
Kuchnia MagdaLenyBigos wigilijny to postna kapusta z suszonymi grzybami, którą zazwyczaj podaje się raz do roku, właśnie na stół wigilijny. Przepisów na wigilijną kapustę jest mnóstwo, co region Polski to inny przepis. Można ją przygotować z samej kapusty kiszonej z suszonymi grzybami lub wymieszać kapustę świeżą z kiszoną. Często dodaje się też suszone śliwki. U mnie w domu bigos wigilijny przygotowuje(...)kapusty mieszanej - świeżej i kiszonej z dodatkiem suszonych grzybów oraz tartej marchewki. Rzadko dodaje się suszone śliwki, gdyż domownicy za nimi nie przepadają. Odkąd mamy szybkowar to przygotowanie bigosu jest dużo szybsze, gdyż zamiast prawie 3 godzin gotowania wystarczy tylko niecała godzina! Taki bigos najlepiej smakuje jak jest przygotowany 2-3 dni wcześniej, przed Wigilią... Składniki
Kuchnia MagdaLenyUwielbiam cukinię , Latem zawsze robię biesiadny bigos z cukinii. Jak tylko sięgam pamięcią, zawsze gotowałam bigos z cukinii na imprezy. Przypominają mi się studenckie czasy, gdzie tanie i dobre jedzenie było w modzie. Pewnie jest i tak obecnie. Wróżę więc bigosowi długą karierę. Do bigosu można również wykorzystać kabaczka, który po prostu jest innym rodzajem cukinii, a w Polsce zwana(...)kabaczkiem. Co do bigosu dodacie zależy tylko od tego co lubicie i co macie pod ręką. Ja przyrządziłam go całkiem zwyczajnie z cebulą, marchewką, czosnkiem i pomidorami. Dodałam również kiełbasę…Jedynie co mnie zastanawia to ta nazwa, bigos. Ale niech tam jej będzie… Bigos z cukinii Składniki: na 4 porcje 600 g cukinii 1 duża marchewka 1 cebula
codojedzeniaBigos warzywny z kapusty pekińskiej i warzyw. Bigos warzywny to alternatywa dla tradycyjnego bigosu , ale zdecydowanie mniej kaloryczna i zdrowsza, bez mięsa i dużej ilości tłuszczu, a jego przygotowanie zajmuje ok. 30 minut. Kapusta pekińska z warzywami jest pyszna, osoby na diecie mogą ją jeść z czystym sumieniem, ale będzie również smakować osobom, które nie są na diecie(...)cebula 4 pomidory 100 ml soku pomidorowego 1 łyżka oleju rzepakowego 2-3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól i pieprz do smaku mielona ostra papryka Sposób przygotowania bigosu warzywnego. Wegetariański bigos z warzyw. Kapustę pekińską szatkujemy, przekładamy do miski i lekko solimy. Pieczarki kroimy w plastry, paprykę i pomidory kroimy w kostkę. Marchew ścieramy na tarce o grubych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię