bigos - 2138 przepisów (strona:19/143)

Bigos z młodej kapusty 199

patelni rozpuścić masło. Na rozpuszczone masło wsypać mąkę i podsmażać, stale mieszając (aby nie było grudek; najlepiej trzepaczką kuchenną), aż powstanie złocista zasmażka. Tak przygotowaną zasmażkę dodać do bigosu, wymieszać i gotować, aż bigos zgęstnieje. Na koniec dodać resztę posiekanego koperku. Wymieszać i gotować razem przez około 5 minut. Zestawić z ognia. Bigos podawać z pieczywem lub ziemniakami. SMACZNEGO(...)Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1,75 l bigosu. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Bigosowa Zapiekanka Z Kolorowym Makaronem 160

Zapiekanka smakowała nam o wiele lepiej niż już nudne zwykłe łazanki :)  Jeśli został wam bigos lub macie go nadmiar w zamrażalce  którego nie ma kto zjeść bądź znudziły wam się  łazanki to polecam tą zapiekankę ;) Składniki na 2-3 osoby około 250 gr kolorowego makaronu świderki około 300 gr zamrożonego bigosu Sos: 1/2 zeszklonej cebuli  kilka(...)sól, pieprz do smaku Masa jajeczna: 1 spore jajko 1/2 kubeczka słodkiej śmietanki 1/2 łyżeczki papryki słodkiej sól, pieprz  mała garstka sera startego na wierzch 1. Zamrożony bigos wyjmujemy wcześniej i powoli rozmrażamy na najmniejszym ogniu na patelni. 2. Cebulkę wraz z boczkiem smażymy na osobnej patelni lub rondelku. Następnie dodajemy koncentrat i po chwili śmietankę słodką, przyprawiamy

Gotowanie...to proste !
Bigos z kiszonej kapusty 145

Mój ulubiony bigos składa się z kapusty mieszanej, ale nie pogardzę żadnym - pysznie przyrządzonym. Zresztą od zawsze uwielbiałam wszelkie dania kapuściane i tak pozostało mi do dziś. Do bigosu możemy dodać praktycznie wszystko - różne mięso w dowolnych proporcjach. Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień i przyznam, że za każdym razem wydaje mi się coraz pyszniejszy. Czasami dodaję do niego kilka(...)ziaren jałowca, rzadziej - suszone pomidory, czy śliwki (rodzina nie lubi). Jeśli jest za rzadki - zagęszczam go zasmażką... A Wy jak przyrządzacie Wasz ulubiony bigos? 2 kg kiszonej kapusty (z marchewką)  kości schabowe lub żeberka (wg uznania) boczek wędzony (ilość wg uznania) kiełbasa (ilość wg uznania)   2 cebule 3 listki laurowe   3-4 ziarna ziela angielskiego 20g grzybów

Di gotuje
Klasyczny bigos 171

Bigos to niewątpliwie tradycyjna potrawa kuchni Polskiej, ale także litewskiej i białoruskiej. Pochodzenie słowa bigos nie jest jasne. Wiadomo, że do potrawy z kapusty i mięsa zaczęło się odnosić około XVIII wieku. Istnieje teoria, że słowo to zostało wzięte z łaciny i znaczy "dwa smaki" (bi - pochodzi od dwa, a gos - od smak) i oznaczało połączenie smaku świeżej(...)kapusty i kiszonej. Tak czy inaczej to danie zadomowiło się na polskich stołach na dobre i mimo upływu stuleci i powstania wielu odmian bigosu dalej można trafić na jego tradycyjną wersję. Mój przepis pochodzi z przepisu babci i jest wierny klasyce polskiej kuchni. Podstawą bigosu jest świeża i kiszona kapusta w równych proporcjach, mięso, cebulę, suszone grzyby i suszone śliwki

Milion Smaków
Bigos 171

jedno z moich ulubionych jesienno-zimowych dań.  Bardzo sycący i rozgrzewający. Za każdym razem wychodzi trochę inny, w zależności od tego co akurat wrzucam do garnka. Ja robię bigos tylko z kapusty kiszonej, choć można dać kiszoną i świeżą. Zawsze dodaję pokrojone w kostkę i przesmażone mięso z łopatki lub szynki. Do tego dobra kiełbasa, czasami boczek wędzony(...)garść grzybków suszonych. Oczywiście nie może zabraknąć przypraw. Niektórzy lubią do bigosu wlać trochę czerwonego wina lub wrzucić wędzone śliwki. Wszystko jest dozwolone i za każdym razem będziemy mieć pewność, że zachwyci nas trochę innym smakiem :) 2 kg kapusty kiszonej 1 kg mięsa z łopatki lub szynki 1/2 kg kiełbasy 1 pieczona pierś z kurczaka 1 chochelka sosu z pieczenia

Smakołyki Asi
Danie jednogarnkowe – bigos po cygańsku babci Basi 155

wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz…   Ten bigos jest inny , bez kapusty , ale również na bazie mięsa- w tym przypadku mielonego w formie klopsików. Tak jak każdy bigos, po każdym odgrzaniu smaczniejszy. Składniki na klopsiki : 1 kg mielonego mięsa(...)Przygotowujemy produkty do sosu : Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w cienkie plasterki, Uwaga : jeśli mamy małe pieczarki, to część z nich możemy zostawić w całości , będzie więcej kulek w bigosie. Na patelnię , gdzie smażyliśmy klopsiki wkładamy cebule i smażymy , aż się zeszkli. dodajemy potarte ( i całe ) pieczarki , przyprawiamy solą i pieprzem , oraz vegetą czerwoną . Paprykę i ogórki kiszone kroimy

Pysznosci Babci Basi
Bigos z młodą kapustą i żurawiną 129

Bigos zawsze warto zrobić. Można zrobić go na zasadzie porządków w lodówce bądź też celowo lub tak zwyczajnie gdy mamy na niego ochotę. W lodówce czekała w swojej kolejce młoda mała kapusta, kiszoną posiadam własną i tak to się zaczęło. Chciałam coś zmienić. Tak powstał bigos z żurawiną i pomidorami z puszki. Wyszło smacznie. Składniki: 1 mała młoda kapusta Kiszona(...)Kapustę szatkujemy ( w końcu kupiłam zwykłą szatkownicę, trzeba tylko uważać na palce ). Marchew obieramy, ścieramy na tarce warzywnej i dodajemy do kapusty. Szynkę kroimy w słupki, również umieszczamy w bigosie. Podlewamy bulionem ( można wykorzystać bulion z kostki ). Gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy kapustę kiszoną i pomidory z puszki. Całość doprawiamy pieprzem ( na ogół nie potrzeba soli ). Na koniec dodajemy

Smaki Ewy
BIGOS PO MYŚLIWSKU Z DZICZYZNĄ 108

Bigos gotowany na winie i dodatkiem dziczyzny jest wspaniałą kompozycją smakową, składającą się z rozmaitych mięs, kapusty oraz wyśmienitych dodatków.                                                                        SKŁADNIKI(...)angielskiego 6 kulek pieprzu 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina zioła suszone ; tymianek, majeranek, cząber, kolendra do smaku 2 duże cebule 2 marchewki kawałek selera 5 łyżek oleju przyprawa do bigosu

Kulinarne Fantazje Marioli
Lekki wege bigos z kiszonej kapusty z grzybami. WYKWINTNY. 129

Bigos bezmięsny, o minimalnej zawartości tłuszczu. Robię go przez cały rok… nie tylko zimą na rozgrzanie, ale w każdej porze roku jako dawka probiotyków. Dodaję dwa rodzaje kapusty: kiszoną i białą. Najważniejszy składnik bigosu to właśnie ta kapusta kiszona . Kupując, sprawdź czy na pewno jest to kapusta naturalnie kiszona w procesie fermentacji W sklepach, możesz znaleźć kapustę kwaszoną/kiszon(...)prezentowałam proste porównanie Kapusta kiszona vs kwaszona . Polecam kupować kapustę od lokalnych sprzedawców, z beczki. Sprawdzić smak, kolor i mieć pewność, że jesz pełnowartościowy produkt Lekki wege bigos z kiszonej kapusty z grzybami. WYKWINTNY.   Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 2 godziny 40 min Czas całkowity 2 godziny 50 min   Składniki 1 cebula duża lub 2 mniejsze

Apetyt na Zielone
Bigos z klopsikami 156

Dzisiaj polecam przepis na pyszny bigos z mięsnymi klopsikami. To doskonała propozycja na obiad jednodaniowy. Każdemu będzie smakować.  SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, 1 słoik kapusty kwaszonej z marchewką DAGOMA , 1 cebula, 200g cienkiej kiełbasy, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 2 łyżeczki(...)mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam masę. Z masy formuję małe klopsiki. Odsmażam na rumiano na patelni z oliwą. Klopsy dodaję do bigosu. Gotuję na małym ogniu około godziny. 4. Z mąki i masła robię zasmażkę. Dodaję do kapusty. Na końcu dodaję koncentrat pomidorowy. Gotuję jeszcze przez 10 minut. Bigos doprawiam do smaku

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tradycyjny bigos staropolski . 539

Witajcie :) Co jakiś czas gotuję sobie do słoików bigos , gdy wpadną niespodziewani goście to ma czym ugościć :) ostatnio zapasy mi się skończyły , a że zbliżają się święta musiałam zrobić nowe . Dzisiaj proponuje Wam tradycyjny staropolski bigos do którego użyłam wyśmienitych przypraw od firmy Skworcu  i firmy Eco Blik . Zapraszam :) Składniki : 3 kg kiszonej kapusty  1 kg dobrej cienkiej(...)następnie dodajemy  mięso , kiełbasę , grzyby oraz wszystkie przyprawy  mieszamy i lekko podsmażamy . Do odcedzonej kapusty przekładamy usmażone mięso , dodajemy wino , i przecier pomidorowy . Wszystko dobrze mieszamy . Jeśli bigos wyda wam się za gęsty dodajcie wywaru który wam został z gotowania mięsa . Bigos przyprawiamy do smaku solą i pieprzem .Gotujemy na małym ogniu około 1 godziny , co jakiś czas

Sama słodycz i szczypta chili
Bigos staropolski 144

Bigos to tradycyjna potrawa która gości w każdym domu,każdy robi inaczej a ja przedstawiam swoją wersję.Na święta nie może go zabraknąć. Składniki: 2 kilogramy kiszonej kapusty 0,5 kilograma białej kapusty  0,5 litra wywaru mięsnego  0,5 kilograma mięsa wołowego 200 gram kiełbasy myśliwskiej 200 gram wędzonego boczku 1 duża cebula 2 jabłka 1 łyżka(...)pomidorowego Garść śliwek suszonych-najlepiej wędzonych Garść suszonych grzybów 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu 6 ziaren jałowca 100 ml. wina wytrawnego Sól Przyprawa do bigosu Olej do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy gorącą wodą i pozostawimy na kilka godzin. Kapustę białą drobno szatkujemy, kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku. Przekładamy do dużego garnka.Mięso wołowe

Bajeczna Kuchnia
Lekki bigos na grillowanych bakłażanach 185

Bigos najczęściej jada się z chlebem. Znam również podawany razem z puree ziemniaczanym. Nigdy nie lubiłam tej wersji. Bigos jadam rzadko, ale jak już to z żadnymi dodatkami. Jednak od jakiegoś czasu "chodziły za mną" bakłażany i kiedy zostałam obdarowana pomidorami malinowymi, a w lodówce były kiszona i świeża kapusta, wpadłam na pomysł podania bigosu na grillowanych plastrach bakłażana. Może(...)kiszoną, posiekanym czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Kiedy pomidory rozpadną się i większość płynu wyparuje, dodać zioła i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką.W trakcie gotowania bigosu przygotować bakłażany. Każdy umyć, przekroić na 3 i nasolić. Następnie delikatnie odcisnąć, posmarować olejem i zgrillować na małym ogniu z obu stron. Na ciepłe bakłażany nałożyć gorący bigos. Smacznego

Czerwień i błękit
Bigos z kapusty cukrowej. 169

Uwielbiam to danie, nie jest tak ciężkie jak tradycyjny bigos z kapusty kiszonej, ma delikatniejszy smak, jest idealnym daniem na jesienno-zimowy obiad. Kolejną zaleta jest to, że wychodzi go naprawdę sporo i można go zapasteryzować i przechowywać w lodówce jeszcze co najmniej 2 tygodnie (u nas dłużej nie postoi, bo znika). Składniki na bigos z kapusty cukrowej 1 główka(...)swojskiego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych bez skóry 0,5 litra rosołu (może być z kostki) 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu przyprawa do bigosu sól pieprz olej      Kapustę myjemy, dzielimy na cztery części, a następnie szatkujemy. W sporym garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy

Rozpustne gotowanie
Bigos 129

Bigos  to klasyka  o bogatej  tradycji  kulinarnej . Mój  bigos jest troszkę  bardziej nowoczesny  ale niemniej  smaczny , lekko kwaśny  z  słodką  nutką  śliwki . Najlepiej smakuje  trzeciego  dnia . składniki na  4 litry bigosu 1 kg kwaszonej kapusty 1 kg świeżej kapusty 50 dag kiełbasy śląskiej(...)także ziele angielskie, pieprz , liść laurowy i jałowiec , doprawiamy solą . Wszystko mieszamy , dodajemy koncentrat pomidorowy  i  gotujemy  na  małym  ogniu  ok 1 godz. Bigos  podajemy  z pieczywem . warianty do bigosu można dodać szklankę czerwonego wina

Smakowite Dania