długo i delikatnie jest miękka, wręcz rozpływa się w ustach. Również dzięki temu, że była marynowana w occie winnym. Podałam ją w wiekszych kawałkach w chlebie na bigosie z kapusty kiszonej z mięsem wołowym i kiełbasą. Przepis na staropolski bigos według mojej wersji znajdziecie na moim blogu, tutaj: http://zasmakujkuchni.blox.pl/2016/04/Bigos-staropolski-ze-sliwkami-i-podgrzybkami.html No cóż... wiem, jak to brzmi. Tłusto(...)nożem górną warstwę, około 3-4 cm (zależy jaki to chleb, musi powstać miseczka:), z reszty chlebka wydrążcie środek. W takim chlebku ułóżcie po kolei: na dnie kilka łyżek bigosu, na górę pokrojone lub porwane na większe kawałki karkówki. Ja pokroiłam gotową karkówkę na takie kawałki: Jeśli nie chcesz nie musisz dodawać na dno bigosu (wiąże się to z dodatkową
Zasmakuj KuchniBigos bezmięsny, o minimalnej zawartości tłuszczu. Robię go przez cały rok... nie tylko zimą na rozgrzanie, ale w każdej porze roku jako dawka probiotyków. Dodaję dwa rodzaje kapusty: kiszoną i białą. Najważniejszy składnik bigosu to właśnie ta kapusta kiszona . Kupując, sprawdź czy na pewno jest to kapusta naturalnie kiszona w procesie fermentacji 💚 💚 💚 W sklepach, możesz znaleźć kapustę(...)poszatkowanej 2l bulionu warzywnego Bulion warzywny 200g koncentratu pomidorowego 10 grzybów suszonych lub 5 kapeluszy mrożonych (prawdziwki, borowiki) 5 suszonych moreli lub 10 suszonych śliwek wędzonych przyprawa do bigosu (dobry skład) 1/2 łyżeczki chili sól, pieprz do smaku Wykonanie: Do dużego garnka (5l.) z grubym dnem dodaj cebulę, olej, ziele, kminek, liście laurowe i podsmaż na średnim ogniu
Apetyt na ZieloneBigos po jałowsku to niesamowite danie kuchni podkarpackiej, pochodzące z Jałowego, bieszczadzkiej wioski z okolic Ustrzyk Dolnych. Co w nim takiego szczególnego? A czy jedliście kiedyś bigos bez kapusty? Taki właśnie jest bigos po jałowsku. Jego główny składnik to cebula, a do tego papryka i czerwona fasola. Polecam to danie jako alternatywę dla klasycznego bigosu. Dla mnie jest ono kolejnym
Trzeci talerzPyszny lekko ostry bigos z kiełbaska i grzybami suszonymi, w moim przypadku są to podgrzybki i koźlaki. Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 1 kg kiełbasy suszone grzyby 2 garście ( koźlaki i podgrzybki miałam) przecier pomidorowy 1 szt Develey liść laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt Przyprawy: sól do smaku pieprz biały ziołowy do smaku papryka czerwona(...)angielskie.Wlałam 2 szklanki wody i dusiłam koło 2 godzin. Grzyby zalałam wrzątkiem, zostawiłam na 30 minut by rozmiękły i ostygły. Umyłam je, odcedziłam i pokroiłam drobno,dodałam do bigosu. Kiełbasę pokroiłam w kostkę usmażyłam i też dodałam do bigosu. Posoliłam i popieprzyłam do smaku, wsypałam paprykę czerwona słodką. Na końcu dodałam przecier pomidorowy i dalej dusiłam . Bigos gotował się
Różowa kuchniaBigos wigilijny bez mięsa. W tym przepisie jest dosłownie kilka produktów. W sumie taki bigos gotuje się sam. Trzeba tylko co jakiś czas zaglądnąć do niego i przemieszać. Bigos na święta w tym roku zrobiłam pierwszy raz a to dlatego, że została mi po prostu kapusta. Jest to wersja bez mięsa więc trochę uboga ale i tak kto próbował(...)doprawiam do smaku. 3 łyżki koncentratu pomidorowego mieszam z wodą i potem wlewam to do garnka. Gotuję na małym ogniu wszystko razem. Ot i cała filozofia w gotowaniu bigosu
Tanio smacznie i prostoJuż niedługo Wigilia, atmosferę Świąt czuć zapewne w większości polskich domów, a cóż by to była za Wigilia bez bigosu? Dla tych, którzy nie mogą pożreć michy pełnoprawnego i ciężkiego bigosu, proponujemy jest wersję alternatywną, lekką i bardzo smakowitą. Aromatyczny dzięki grzybom, sycący dzięki ciecierzycy i bardzo bigosowy dzięki oczywiście kiszonej kapuście! Zapraszamy serdecznie i przygotujcie się na intensywne przyspieszenie(...)kilka przepisów na raz, bo jak już wspomniałam na początku, już za chwilę Święta! Bigos wigilijny z ciecierzycą (ok. 2 kg) 200 g potrawy: Energia – 100 kcal, Białko – 5,8 g, Tłuszcz – 3,7g ,Węglowodany – 18g , IG – 28 l litr wrzącej wody 1 kg kapusty kiszonej 10 suszonych śliwek 2 duże garście suszonych grzybów leśnych 3 łyżki oliwy 2 cebule
Przepysznik - BLW i nie tylkoBigos z patisonów to szybkie, bardzo smaczne, rozgrzewające i sycące typowo jesienne danie. To już mój ostatni przepis w tym sezonie na wykorzystanie patisonów.. z ogródkowych zbiorów zostały mi ostatnie trzy dość spore osobniki, więc postanowiłam przygotować z nich bigos i nie żałuję. Bigos wyszedł znakomity, z podanych składników powstał całkiem spory garnek... myślałam, że będzie(...)wolnym ogniu.. Kiedy patisony są już prawie miękkie dodaję koncentrat pomidorowy, doprawiam danie czosnkiem, papryka mieloną, kminkiem mielonym, majerankiem odrobina sosu sojowego i pieprzu. Gotuję jeszcze chwilkę. Gotowy bigos podaje na gorąco z dodatkiem pieczywa. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródBigos z czerwonym winem... Nie wyobrażam sobie świąt bez bigosu Potrzebne składniki: 2 kg kiszonej kapusty 2 duże marchewki pół garści suszonych grzybów ok. 1 kg wieprzowiny (np. łopatka, karkówka) 200 g wędzonego chudego boczku, 2-3 małe pętka kiełbasy śląskiej, 1 duża cebula, 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1-2 liście laurowe, 2-3 ziarna(...)ziela angielskiego, 2-3 łyżki przecieru pomidorowego, sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa do bigosu, olej do smażenia Kapustę odciskamy ze soku (jeśli lubimy mniej kwaśne kapustę należy przepłukać), kroimy i przekładamy do dużego garnka. Marchewkę obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach i dokładamy do kapusty. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zalewamy wrzątkiem do wysokości kapusty
Pelusiowa KuchniaBigos z kapusty kiszonej: Bigos z kapusty świeżej i kiszonej: Składniki: 1,2kg kapusty kiszonej, mała główka kapusty świeżej (ok.1kg) (można również bigos zrobić z samej kapusty kiszonej, wtedy pomijamy kapustę świeżą), 2 x cebula, 350g pieczarek lub kilka suszonych grzybów, 500g mięsa wieprzowego, 250g boczku, 300g kiełbasy, 2 marchwie ( tylko wtedy gdy kapusta kiszone jest bez niej(...)odsączyć, Można pokroić by nie była za długa. Dodać do reszty składników i dusić pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie. Gdyby bigos był za mało kwaśny można dolewać powoli wodę z kapusty kiszonej. Na sam koniec dodać przecier pomidorowy, dobrze wymieszać i jeszcze chwilę dusić. Smacznego
W kuchni u MonikiLubię wszelkiego rodzaju dania z kapusty, a przede wszystkim baaardzo lubię bigosik. Podany ze świeżym chlebkiem, który można maczać w powstałym sosiku... mmmm... pycha!!! Polecam! Składniki na bigos z papryką 1 główka białej kapusty 4 cebule 0,8-0,9 kg mięsa wieprzowego (łopatka, gulaszowe) 1 słoik o pojemności 0,3 litra swojskiego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych(...)skóry 2 papryki (ja użyłam czerwonej i zielonej) 0,5 litra rosołu (może być z kostki) 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu przyprawa do bigosu sól pieprz olej Kapustę myjemy, dzielimy na cztery części, a następnie szatkujemy. W sporym garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy na gorący
Rozpustne gotowaniedzisiejszy obiad polecam pyszny bigos z młodej kapusty. Jest to moja wersja letniego bigosu z dodatkiem papryki, pomidorów i marchewki. Potrawa do przygotowania w kilka chwil. SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty 20 dag cienkiej kiełbasy 1 marchewka 1 cebula 1 papryka czerwona 2 pomidory 1 pęczek koperku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 2 łyżki(...)laurowe, ziele angielskie, kminek, posiekany koper oraz pokrojoną w półplasterki marchewkę. Gotuję na małym ogniu około 15 minut. 3. Kiełbasę kroję w plasterki, podsmażam na odrobinie oliwy. Dodaję do bigosu. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych, kroję w kostkę, natomiast pomidory w półplasterki. Dodaję do kapusty. Mieszam i gotuję kolejne 10 minut. 4. Z łyżki masła i mąki przygotowuję zasmażkę. Dodaję
Tradycyjna kuchnia Kasiramach wspierania produktów lokalnych do przygotowania bigosu użyliśmy śliwki suskiej sechlońskiej i kiszonej kapusty charsznickiej. Kilka razy mieliśmy okazję spróbować kapustę kiszoną charsznicką a że nam bardzo posmakowała to użyliśmy jej do bigosu Natomiast śliwkę suską dodawaliśmy do muffinek z jabłkami Oba składniki idealnie komponowały się w naszym bigosie Składniki: - 1 kg kapusty kiszonej charsznickiej ( produkt lokalny ) - 1 główka kapusty(...)piórka a następnie boczek pokrojony w kostkę. Gotowy boczek wrzucamy do kapusty. Wszystkie składniki razem mieszamy, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i wlewamy wino. Wszystko dusimy ok. 1 godziny. Bigos najlepiej smakuje gdy go tak dusimy przez 3 dni Smacznego
Kuchenne Wariacjepieczenia ciasteczek zakończył się niespodziewanie całodniowym maratonem sprzątania. Zamiast wykrawania ciastek i ich dekorowania było mycie okien, pranie i wieszanie firanek, ścieranie kurzy i polerowanie podłóg. No i zrobiłam bigos. Kiedy w międzyczasie robiło się pranie. Bigos to propozycja może nie na wigilijny, ale na świąteczny czy sylwestrowy stół. Pewnie każda gospodyni ma swój niezawodny przepis na ten przysmak(...)sałatkę jarzynową. Mój bigos jest bardzo treściwy i aromatyczny - karczek, schab i kiełbasa a do tego suszona śliwka, żurawina i grzyby. Jestem z niego bardzo zadowolona i zapewniam, że w takiej wersji bigos jest na prawdę przepyszny. Jego zaletą jest również to, że można go przygotować wcześniej, bo jak powszechnie wiadomo - leżakowanie i odgrzewanie mu służy :) Składniki: 500 g karkówki
My simple kitchenTaki bigos jadłam zawsze w bieszczadzkich karczmach. Taki przygotowany bigos jest dużo bogatszy w smaku, w porównaniu do tradycyjnie duszonego na ogniu. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty białej ½ kg mięsa wieprzowego lub wołowego ½ kg kiełbasy jałowcowej ½ kg wędzonego boczku 2 cebule ½ szklanki suszonych grzybów 1 łyżka smalcu Sól, pieprz do smaku 1 łyżka majeranku Ziele angielskie Liście(...)połączyć obie kapusty. Podlać odrobiną wody i wkładać kolejno produkty do brytfanny razem z mięsem i wędliną. Wlać wywar po grzybach, a grzyby drobno posiekać i włożyć do bigosu razem z usmażoną cebulą. Następnie dodać drobno pokrojone śliwki, przyprawić do smaku, wymieszać z koncentratem pomidorowym, podlać czerwonym winem i piec w piekarniku przez dwie godziny w temperaturze 180- 200 stopni
Tradycyjna KuchniaStaropolskim obyczajem...bla bla bla, zachciało mi się bigosu po prostu! ;-) Wg przepisu Roberta 'Robin Hooda' Z. Składniki: - 1 kg kapusty kiszonej - 400 g surowego mięsa schabowego - 4 kiełbaski śląskie - 250 g boczku wędzonego - 4 liście laurowe - 2 łyżeczki kminku/ przyprawy do bigosu - 2 łyżeczki majeranku - mały koncentrat pomidorowy - szklanka ciemnego piwa Wrzucamy do gara drobno poszatkowaną kapuchę, pokrojone(...)kostkę mięso schabowe, kiełbaskę oraz boczek. Dodajemy łyżeczkę przyprawy do bigosu, 4 listki laurowe. Gotujemy na małym ogniu ok. 2h. Na 30 minut przed końcem gotowania dodajemy majeranek. Na sam koniec dolewamy koncentrat pomidorowy oraz szklankę ciemnego piwa
upichcona