bigos - 2138 przepisów (strona:47/143)

Gołąbki alla bigos. 182

Witajcie:) mam dzisiaj dla Was propozycję pysznego dania, gołąbki i bigos w jednym:) powiem Wam że jest naprawdę pyszne, polecam szczególnie tym którzy za kapusta nie przepadają, jak np: mój syn który zawsze ściąga liście z gołąbków i je sam farsz.W tym daniu zjada nawet kapustę. Zapraszam do wypróbowania bo warto :) Składniki : 1 mała młoda kapusta umyta i poszatkowana(...)lubicie. Danie dusimy tak długa aż ryż będzie miękki. Jeśli bulion za szybko odparuje możecie dolać odrobinę wody.Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem grzanki lub bułki.Taki gołąbko bigos śmiało można zagotować w słoiki. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
LEKKI BIGOS WIOSENNY 291

Taki pyszny bigos ,lekki i mało kaloryczny jadłam u przyjaciół.Bardzo mi zasmakował.Polecam wszystkim ,którzy muszą jesc dietetycznie i lekkostrawnie , ale myslę ze na wiosnę każdy ma ochotę na cos smacznego i lekkiego na obiad.Zapraszam. 2 duże ugotowane kurze udka 1 kapusta młoda 2 duże młode marchewki 1 pęczek koperku natka pietruszki 1 cukinia 25 dag.pieczarek 1 cebula oliwa(...)Sól Pieprz Zioła ulubione np.bazylia,tymianek, oregano lub jak kto woli przyprawę do bigosu... ----------------------- Warzywa obrać i pokroić.Koperek posiekać.Cebulę pokroic w kostkę.Na patelni rozgrzac oliwę i poddusić wszystkie warzywa razem.Podlac bulionem.ok.100 ml.i dusić warzywa do miękkości.Dodać mięso kurze rozdrobnione na kawałki i przyprawić.Podawac z młodymi ziemniakami lub z chlebem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pieczona karkówka 204

brytfance do ostygnięcia. Po ostygnięciu, mięso owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki. Podajemy schłodzone. Sos, który pozostał w brytfance możemy zamrozić i dodać w przyszłości do bigosu. Cudownie podnosi jego walory smakowe. Ponieważ sos ten jest dość tłusty, do bigosu dodajemy około 150 ml - 200 ml jednorazowo. Najczęściej z pieczenia mięsa mam zamrożone dwie porcje sosu.  Smacznego

Smak mojego domu
Bigos z młodej kapusty z boczkiem i papryką 181

sklepach i na targowiskach już pojawiła się młoda kapusta. Ja przygotowałam z niej pyszny bigos z dodatkiem wędlin i papryki. Młoda kapusta jest bardzo miękka i nie wymaga długiego gotowania, dlatego też potrawa jest szybka do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 200g kiełbasy cienkiej, 200g boczku pieczonego Hańderek, 2 liście laurowe, 4 ziarna(...)kostkę. Kiełbasę kroję w plasterki. Boczek kroję w kostkę. Boczek i kiełbasę podsmażam na rumiano na oliwie. Wędliny razem z papryką dodaję do kapusty. Gotuję około 15 minut. Bigos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Karkówka na kiszonej kapuście 174

Święta się skończyły, powoli w lodówce robi się miejsce. Oczywiście w tym czasie zachęcam do gotowania bigosu, to najlepszy moment. Robimy przegląd lodówki i ostatnie mięska dostaną nowe życie w bigosie. Dla tych którzy opróżnili zasoby lodówkowe proponuję karkówkę na kiszonej kapuście ( oczywiście najlepsza własna ze słoika ). Składniki: Ok. 1 kg karkówki Sól Pieprz Papryka słodka 1 duża marchew Duży

Smaki Ewy
Golonka gotowana w kapuście 122

ziemniaczkami lub z pieczywem. 1 tylna golonka ok 2kg (lub 2 przednie) 2 kg kapusty kiszonej 2 marchewki sól peklowa ok 3 łyżeczki pieprz łyżeczka  op. przyprawy do bigosu 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego Golonkę umyć, osuszyć i opalić nad płomieniem aby pozbyć się włosków. Natrzeć solą peklową i pieprzem, odstawić na noc do lodówki. Na drugi(...)zagotować. Odcedzić i jeśli kapusta nadal jest bardzo kwaśna to czynność powtórzyć. Golonkę po godzinie gotowania przełożyć do garnka z kapustą, dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz przyprawę do bigosu oraz startą na grubej tarce marchewkę. Dolać tyle wody z gotowania golonki aby otrzymać pożądaną gęstość. Całość gotować do czasu aż mięso zacznie odchodzić łatwo od kości, u mnie

Smakołyki Asi
Feijoada po raz kolejny 169

bazę pod napoje z procentami, zapełnić żołądki na długie godziny zabawy a zarazem nazajutrz nie być zmuszonym do wyrzucenia resztek tylko dlatego że nieświeże. Oczywiście niezawodny jest nasz polski bigos ale istnieje alternatywa. Feijoda czyli tradyczyjna potrawa brazylijska. O historii feijoady pisaliśmy już jakiś czas temu -  FEIJOADA - HISTORIA I PRZEPIS . Dzisiaj przepis na feijoadę powraca - będą troszkę inne składniki(...)trochę swojego koloru.  Pokrojoną kiełbasę oraz przepłukaną fasolę czarną wrzucamy do gotującego się z mięsem garnka. 40 minut dodatkowego gotowania tyle potrzebujemy aby feijoada była gotowa. Feijoada jak bigos najlepsza jest nazajutrz. To wygodna potrawa bo wiele dni może postać w lodówce nic nie tracąc na smaku.  Oczywiście (tak dla przypomnienia) podajemy ją z ryżemy, farinhą (inna nazwa

Smaki Brazylii
Przepisy Wigilijne 2133

jednak do kolacji wigilijnej - czeka nas przygotowanie smakołyków, które często jemy w tym specjalnym dniu. :) Chciałabym sie podzielić z Wami przepisami z mojego wigilijnego stołu. Część potraw tak jak- bigos, łazanki, krokiety, uszka, pierogi i makowiec przygotowuję wcześniej - i mrożę :) . Jednak należy pamiętać by nie mrozić makowca z polewą. Polewa lub lukier zawsze po odmrożeniu. Pewnie zastanawiacie się dlaczego mrożę(...)się Waszą tradycją :) Śledzie świąteczne w oleju  Makowiec nie tylko świąteczny  Najlepsze uszka wigilijne  Farsz do uszek wigilijnych Krokiety Świąteczne Łazanki Świąteczne i nie tylko  Bigos Świąteczny i nie tylko  Sałatka śledziowa  Barszcz wigilijny z grzybami Marcepanowe ciasteczka swiateczne Ciasteczka świąteczne Sernik wiedenski

Smaki Edyty
Bigos z młodej kapusty z suszonymi jabłkami 124

grubo) Rosół zagotować w garnku, wrzucić kapustę i mieszać aż cała się sparzy. Dodać suszone jabłka i przyprawy. Na patelni przysmażyć drobno pokrojoną kiełbasę, cebulę i jabłko , dodać do bigosu. Mieszać od czasu do czasu aż kapusta będzie miękka. ok 40 min. koncentrat wymieszać z ok pół szkl wody, dodać mąkę (ja mieszam w zakręconym słoiku) Dodać do bigosu

Gotowanie jest łatwe
Rolki Dolmaski z ryżem i grzybami w liściach winorośli 189

czarnej morwy (nie jest kwaskowy) lub rodzynki, musimy dodać nieco więcej soku z cytryny lub soku z kiszonej kapusty. Grzyby w farszu lubą kwaskowe towarzystwo. Pomyśl o bigosie. Dodawane są do wykwintnego bigosu również słodkie składniki jak śliwki. SKŁADNIKI: dużo świeżych młodych, dużych liści winorośli 4-6 łyżek oliwy 2 drobno posiekane cebule 2 ząbki czosnku gładko zmiażdżone

Sztuka gotowania w/g Samiry
Bigos z białej kapusty 157

Nasza propozycja na szybki bigos ze słodkiej kapusty. Składniki 500 g mięsa wieprzowego 1 duża cebula 2 marchewki 1 mała kapusta 2 papryki 2 duże pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 ml bulionu warzywnego' 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego olej sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy w większe kawałki, razem(...)chwilę razem dusimy. Oprószamy solą i pieprzem. Papryki kroimy w paski, kapustę siekamy i dodajemy do całości. Następnie zalewamy bulionem, wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe i koncentrat pomidorowy. Bigos dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu do miękkości kapusty. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

R'n'G Kitchen
Cygański bigos 126

Troszeczkę przedświątecznie:) Taka bogata wersja tradycyjnego bigosu, chwyci za podniebienie niejednego smakosza. Polecam, bo warto! Składniki: 50 dag kiszonej kapusty, 70 dag wędzonej kiełbasy, 50 dag pieczarek, 50 dag cebuli, 4 korniszony, 1 duża pietruszka, 5 wędzonych śliwek ( lub suszonych), mały słoiczek koncentratu pomidorowego ( 20 dag), sól, pieprz, słodka czerwona papryka w proszku, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, maggi(...)przekładamy do garnka z kapustą. Następnie pieczarki, kiełbasę i cebulę. Dorzucamy do garnka pokrojone ogórki i śliwki, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość dusimy około 90 minut. Jak każdy bigos - najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień

Nie tylko w kuchni
Śliwki suszone w domu 157

wymagają też dużego nakładu pracy - wystarczy je tylko wypestkować i ułożyć na sitach do suszenia, reszta zrobi się sama :) A śliwek suszonych używamy bardzo dużo, wrzucając je do bigosu, tajine, schabu ze śliwką, duszonej wołowiny i wielu wielu innych potraw. Składniki 3 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek (po ususzeniu pozostanie około 70-80 dag) Przygotowanie Śliwki dokładnie umyć , zblanszować przez(...)około 1 minutę we wrzącej wodzie dzięki czemu skórka będzie delikatniejsza, a następnie wypestkować.  Można oczywiście suszyć śliwki z pestkami, ale nie lubię szukać później pestek w bigosie. Jeśli chcemy zachować niemal całe owoce, to pestki z łatwością można usunąć wypychając je patyczkiem do szaszłyków. Można też  suszyć połówki śliwek. Czas suszenia - dotyczy suszarki MPM model

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bigos z młodej kapusty z pieczarkami 146

Aromatyczny bigos z kapusty i pieczarek, o pięknym kolorze i wspaniałym smaku Składniki • 1 główka kapusty • 1 papryka czerwona • 3 pomidory • 1 mała cukinia • 25 dag pieczarek • 2 marchewki • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1/2 łyżeczki kminku • 1/2 łyżeczki kurkumy • 1 łyżka czubata papryki słodkiej • szczypta chili może być kawałeczek  papryczki chili • pęczek ziół lubczyk pietruszka liście selera • liść(...)kapusty dodać  pokrojone pomidory bez skórki i warzywa  podsmażone z patelni  • Doprawić wszystko przyprawami dodać  posiekane zioła.  • Wszystko razem podsmażyć na koniec  obsypać bigos łyżką mąki i zaraz wymieszać

W królestwie smaków Beaty
Wakacyjny Bigos 139

kiszonej 500 g mięsa wołowego do gulaszu 80 g grzybów suszonych 2 cebule białe 300 g suszonych śliwek 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka majeranku 1 łyżka przyprawy do bigosu 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego szczypta soli 1 szklanka wywaru z grzybów PRZYGOTOWANIE Grzyby przesyp do miski i zalej wrzątkiem. Przykryj i odstaw(...)kilka godzin. Najlepiej zrób to wieczorem by rano móc zacząć pracę nad bigosem.  Kapustę umyj i oderwij zepsute liście. Nożem wytnij głąb. Bardzo drobno posiekaj kapustę tzn. zrób z niej takie niteczki. Cebulę posiekaj. Możesz wszystko wrzucić do misy multicookera byle jak i przemieszać. Ja jednak zrobiłam to warstwami.  UWAGA !!! na raz nie włożyłam całej kapusty, dodawałam

ClauditteMissCooking

Proponowane wyszukiwania