bigos - 2221 przepisów (strona:51/149)

Domowa kapusta kiszona 215

Powoli zaczynamy wielkie odliczanie do Świąt Bożego Narodzenia więc jest to ostatni czas, aby przygotować domową kapustę kiszoną. Kto z nas nie gotuję wielkiego gara bigosu na ten czas. Kapustę można bardzo szybko zrobić, ja robię ją do słoika jest wtedy bardziej chrupka i nie puszcza tyle soku co w garnku z kamionki przyciśnięty najczęściej talerzem. Jako dziecko pamiętam(...)sposób nie dostanie się powietrze przez co kapusta nam nie zgniję) po tym czasie kapustę zakręcamy i chowamy do lodówki - po czym szalejemy i gotujemy z niej bigos, krokiety i wiele innych pyszności z naszej domowej kapusty

Basia w kuchni
BIGOS STAROPOLSKI 204

przychodzi jesień to mam wtedy chęć na taki prawdziwy staropolski bigos. Przepis na niego dostałam od mojej babci, ona od swojej mamy, tak przygotowywany jest w naszej rodzinie od pokoleń Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 1/2 kg słodkiej kapusty 1/2 kg wędlin 30 dag wędzonego boczku 1 kg mięsa surowego( schab, łopatka ) 3 jabłka garść suszonych grzybków 1 duża cebula(...)Dodajemy też grzyby razem z wywarem i śliwki. Cebulę szklimy i wrzucamy również do garnka. doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami, dolewamy wino., gotujemy jeszcze ok 40 minut,dodajemy koncentrat,. Bigos przygotowujemy przynajmniej 3 dni przed podaniem, kazdego dnia go odgrzewając chłodząć i tak powtarzając aż do dnia spożycia

Z Majeczką w kuchni
GRZYBOWA 206

Stwierdziłam ostatnio, że posiadam jeszcze sporo suszonych grzybków, w które zaopatruje mnie rokrocznie koleżanka z Polski. A jak są grzybki to gotuje się albo bigos albo zupę grzybową.  Bigos był nie tak dawno, więc padło na zupę grzybową. Składniki: suszone grzyby (ok 100g na duży garnek) 1  marchew 1 pietruszka  kawałek selera 2 małe cebule  liść

Walijskie Pichcenie
Bigos z kiszonej kapusty. 235

smaku bigosu?  Tradycyjna potrawa przyrządzana w większości domów.  Jedyne co ją różni to sposób w jaki ją wykonujemy.  Jedni łączą ze sobą kapustę słodką i kiszoną, inni płuczą kiszoną.... Sposobów jest cała masa, a każdy robi go tak jak jemu smakuje. U mnie bez zbędnych dodatków, prosty, klasyczny z olbrzymią ilością mięsa i suszonych grzybów. Składniki: kapusta(...)chwilkę razem to smażę. Gotowe wrzucam do kapusty. Duszę do momentu, aż konsystencja kapusty jest dla mnie odpowiadająca, Doprawiam w międzyczasie do smaku pieprzem i odrobiną papryki. Czasami bigos gotuję 2 dni. Wówczas jest bardziej ciemny i lepszy. Osobiście lubię, kiedy jest kwaśny, ma długie i cienkie kawałki kapusty i ma mega ilości mięsa i grzybów. Ostatnio było odgrzewany

Malinowe Pocałunki
bigos z białą i chrzanową musztardą 201

mięso będzie odchodzić od kości kości wyjąć i obrać mięso, włożyć do kapusty łopatkę pokroić w kostkę i na 2 łyżkach smalcu zrumienić i wszystko z patelni dać do bigosu - gotować z 30 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając białą surową na małym ogniu aby woda "pykała" gotować z 20 minut białą podać z musztardą chrzanową i bigosem

W Mojej Kuchni Lubię
Drugie życie kapusty z grzybami 217

kapusty z grzybami. Od razu 3/4 jej mrożę podzieloną na porcje. Potem wykorzystuję podając np. do pieczonych mięs, kluch na parze, robiąc łazanki z kapustą czy wszelkiego rodzaju ,, bigosy". Specjalnie nazwę bigosy biorę w cudzysłów bo raczej prawdziwymi bigosami one nie są ( wg mnie bigos musi mieć odpowiednio urozmaiconą wkładkę z różnych rodzajów mięsiwa).Bardziej pasowała by to tych

Buniabaje w kuchni
Ale bigos! 87

mnie właśnie tak wygląda bigos :P Więcej mięsiwa niż samej kapusty. Za to rzec trzeba, że jest wyborny i właśnie taki, jaki lubię. Boczniaki są wspaniałym uzupełnieniem, aczkolwiek pieczarki też spokojnie się nadadzą. Proste dnie, bez wielu składników, zadowoli wasze podniebienia. Arek Gie Składniki:         500 g żeberek wieprzowych 500 g łopatki wieprzowej 1 kg kiszonej kapusty

R'n'G Kitchen
Gulasz segedyński 81

zimowy obiad lub kolacje. Świetnie smakuje podany ze świeżym pieczywem. To pyszne danie przyrządza się z mięsa wieprzowego i kiszonej kapusty, przez co w smaku nieco przypomina tradycyjny polski bigos. Nie jest to potrawa bardzo szybka w przygotowaniu, ale warto poświęcić trochę czasu, aby cieszyć się tym nietuzinkowym smakiem. Polecam!     Składniki: 1kg mięsa wieprzowego (u mnie karkówka

Blog z Apetytem
Francuskie paszteciki z kapustą i grzybami 84

Szybkie francuskie paszteciki z kapustą i grzybami, możecie zrobić na święta jak i po z reszty bigosu, który Wam zalega w lodówce. Super pomysł na przekąskę Sylwestrową. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Bigos z młodej kapusty 88

zimną wodę (100-150 ml) i dusimy na wolnym ogniu aż kapusta zacznie mięknąć. Pomidory sparzamy, usuwamy skórę i zdrewniałą część, kroimy na kawałki (można w kostkę), przerzucamy do bigosu, jeszcze chwilę dusimy, tym razem bez przykrycia, aż pomidory zaczną się rozpadać. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem

R'n'G Kitchen
Wegański bigosik ze słodkiej kapusty z boczniakami i suszonymi pomidorami. PRZEPIS 108

Bardzo spodobał nam się ten przepis na wegański bigos. Łączą się w nim składniki z różnych bajek kulinarnych, razem tworząc niezwykle pyszną całość. Mnóstwo smaku i bez grama mięsa. Przepis na bigosik wegański ze słodkiej kapusty Składniki: Większa główka młodej kapusty lub podobna ilość zwykłej, 3 cebule, 250 gramów boczniaków , około 8 pomidorów suszonych w zalewie z oliwy, duża garść

Kulinarna Polska
Bigos dietetyczny 114

Polska kuchnia nie należy do dietetycznych, więc kiedy nachodzi was ochota na zjedzenie np bigosu to polecam go zrobić w wersji zdecydowanie zdrowszej, bo dietetycznej z użyciem piersi kurczaka i kurczaka wędzonego. Nie dość, że zaspokoicie swoją ochotę to zrobicie to bez wyrzutów sumienia. Przepis na 2 małe porcje lub 1 większą. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Irlandzki gulasz na piwie, Irish stew 129

darować by nie zrobić tego specjału. Przejrzałem kilka stron kulinarnych, przetłumaczyłem i wybrałem to co najbardziej mi pasowało z każdego przepisu. Musisz bowiem wiedzieć, że ten gulasz jak nasz bigos, ma tyle wersji, ile polskich domów i każda jest oryginalna Podstawowe składniki to warzywa : najczęściej, ziemniaki marchew, cebula, seler naciowy, pietruszka i mięso : wołowina, cielęcina, jagnięcina lub baranina

Ogrodnik w podróży
Przyzwyczajenia kulinarne Polaków. Kuchnia Polska 129

lubimy pić własnoręcznie przygotowany kompot owocowy . Do obiadu niedzielnego podaje się także deser, którym jest domowe ciasto sernik albo makowiec. Na kolację również lubimy zjeść coś konkretnego: smażone kiełbaski, bigos , gołąbki , pierogi ewentualnie coś ze sklepu np. pizza . Potrawy obce, które dobrze się u nas przyjmują to makarony z sosami, kebab, lasagne, risotto. Artykuł Przyzwyczajenia kulinarne Polaków. Kuchnia Polska pochodzi

ProstePesto.pl
Bigos z młodej kapusty 147

Sezon na młodą kapustę w pełni, którą można przygotowywać na najróżniejsze pyszne sposoby. No i nie może się obyć bez pysznego bigosu z młodej kapusty który ja i moja rodzina uwielbiamy. Zajadamy się nim na obiad czy na kolację z pajdą chleba ale równie smaczny z młodymi ziemniakami i koperkiem. 4-5 porcji młoda kapusta moja ważyła

Andzia Pichci