Powoli zaczynamy wielkie odliczanie do Świąt Bożego Narodzenia więc jest to ostatni czas, aby przygotować domową kapustę kiszoną. Kto z nas nie gotuję wielkiego gara bigosu na ten czas. Kapustę można bardzo szybko zrobić, ja robię ją do słoika jest wtedy bardziej chrupka i nie puszcza tyle soku co w garnku z kamionki przyciśnięty najczęściej talerzem. Jako dziecko pamiętam(...)sposób nie dostanie się powietrze przez co kapusta nam nie zgniję) po tym czasie kapustę zakręcamy i chowamy do lodówki - po czym szalejemy i gotujemy z niej bigos, krokiety i wiele innych pyszności z naszej domowej kapusty
Basia w kuchniprzychodzi jesień to mam wtedy chęć na taki prawdziwy staropolski bigos. Przepis na niego dostałam od mojej babci, ona od swojej mamy, tak przygotowywany jest w naszej rodzinie od pokoleń Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 1/2 kg słodkiej kapusty 1/2 kg wędlin 30 dag wędzonego boczku 1 kg mięsa surowego( schab, łopatka ) 3 jabłka garść suszonych grzybków 1 duża cebula(...)Dodajemy też grzyby razem z wywarem i śliwki. Cebulę szklimy i wrzucamy również do garnka. doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami, dolewamy wino., gotujemy jeszcze ok 40 minut,dodajemy koncentrat,. Bigos przygotowujemy przynajmniej 3 dni przed podaniem, kazdego dnia go odgrzewając chłodząć i tak powtarzając aż do dnia spożycia
Z Majeczką w kuchniStwierdziłam ostatnio, że posiadam jeszcze sporo suszonych grzybków, w które zaopatruje mnie rokrocznie koleżanka z Polski. A jak są grzybki to gotuje się albo bigos albo zupę grzybową. Bigos był nie tak dawno, więc padło na zupę grzybową. Składniki: suszone grzyby (ok 100g na duży garnek) 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 2 małe cebule liść
Walijskie Pichceniesmaku bigosu? Tradycyjna potrawa przyrządzana w większości domów. Jedyne co ją różni to sposób w jaki ją wykonujemy. Jedni łączą ze sobą kapustę słodką i kiszoną, inni płuczą kiszoną.... Sposobów jest cała masa, a każdy robi go tak jak jemu smakuje. U mnie bez zbędnych dodatków, prosty, klasyczny z olbrzymią ilością mięsa i suszonych grzybów. Składniki: kapusta(...)chwilkę razem to smażę. Gotowe wrzucam do kapusty. Duszę do momentu, aż konsystencja kapusty jest dla mnie odpowiadająca, Doprawiam w międzyczasie do smaku pieprzem i odrobiną papryki. Czasami bigos gotuję 2 dni. Wówczas jest bardziej ciemny i lepszy. Osobiście lubię, kiedy jest kwaśny, ma długie i cienkie kawałki kapusty i ma mega ilości mięsa i grzybów. Ostatnio było odgrzewany
Malinowe Pocałunkimięso będzie odchodzić od kości kości wyjąć i obrać mięso, włożyć do kapusty łopatkę pokroić w kostkę i na 2 łyżkach smalcu zrumienić i wszystko z patelni dać do bigosu - gotować z 30 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając białą surową na małym ogniu aby woda "pykała" gotować z 20 minut białą podać z musztardą chrzanową i bigosem
W Mojej Kuchni Lubiękapusty z grzybami. Od razu 3/4 jej mrożę podzieloną na porcje. Potem wykorzystuję podając np. do pieczonych mięs, kluch na parze, robiąc łazanki z kapustą czy wszelkiego rodzaju ,, bigosy". Specjalnie nazwę bigosy biorę w cudzysłów bo raczej prawdziwymi bigosami one nie są ( wg mnie bigos musi mieć odpowiednio urozmaiconą wkładkę z różnych rodzajów mięsiwa).Bardziej pasowała by to tych
Buniabaje w kuchnimnie właśnie tak wygląda bigos :P Więcej mięsiwa niż samej kapusty. Za to rzec trzeba, że jest wyborny i właśnie taki, jaki lubię. Boczniaki są wspaniałym uzupełnieniem, aczkolwiek pieczarki też spokojnie się nadadzą. Proste dnie, bez wielu składników, zadowoli wasze podniebienia. Arek Gie Składniki: 500 g żeberek wieprzowych 500 g łopatki wieprzowej 1 kg kiszonej kapusty
R'n'G Kitchenzimowy obiad lub kolacje. Świetnie smakuje podany ze świeżym pieczywem. To pyszne danie przyrządza się z mięsa wieprzowego i kiszonej kapusty, przez co w smaku nieco przypomina tradycyjny polski bigos. Nie jest to potrawa bardzo szybka w przygotowaniu, ale warto poświęcić trochę czasu, aby cieszyć się tym nietuzinkowym smakiem. Polecam! Składniki: 1kg mięsa wieprzowego (u mnie karkówka
Blog z ApetytemSzybkie francuskie paszteciki z kapustą i grzybami, możecie zrobić na święta jak i po z reszty bigosu, który Wam zalega w lodówce. Super pomysł na przekąskę Sylwestrową. Czytaj więcej
Ana Mari's worldzimną wodę (100-150 ml) i dusimy na wolnym ogniu aż kapusta zacznie mięknąć. Pomidory sparzamy, usuwamy skórę i zdrewniałą część, kroimy na kawałki (można w kostkę), przerzucamy do bigosu, jeszcze chwilę dusimy, tym razem bez przykrycia, aż pomidory zaczną się rozpadać. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem
R'n'G KitchenBardzo spodobał nam się ten przepis na wegański bigos. Łączą się w nim składniki z różnych bajek kulinarnych, razem tworząc niezwykle pyszną całość. Mnóstwo smaku i bez grama mięsa. Przepis na bigosik wegański ze słodkiej kapusty Składniki: Większa główka młodej kapusty lub podobna ilość zwykłej, 3 cebule, 250 gramów boczniaków , około 8 pomidorów suszonych w zalewie z oliwy, duża garść
Kulinarna PolskaPolska kuchnia nie należy do dietetycznych, więc kiedy nachodzi was ochota na zjedzenie np bigosu to polecam go zrobić w wersji zdecydowanie zdrowszej, bo dietetycznej z użyciem piersi kurczaka i kurczaka wędzonego. Nie dość, że zaspokoicie swoją ochotę to zrobicie to bez wyrzutów sumienia. Przepis na 2 małe porcje lub 1 większą. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdarować by nie zrobić tego specjału. Przejrzałem kilka stron kulinarnych, przetłumaczyłem i wybrałem to co najbardziej mi pasowało z każdego przepisu. Musisz bowiem wiedzieć, że ten gulasz jak nasz bigos, ma tyle wersji, ile polskich domów i każda jest oryginalna Podstawowe składniki to warzywa : najczęściej, ziemniaki marchew, cebula, seler naciowy, pietruszka i mięso : wołowina, cielęcina, jagnięcina lub baranina
Ogrodnik w podróżylubimy pić własnoręcznie przygotowany kompot owocowy . Do obiadu niedzielnego podaje się także deser, którym jest domowe ciasto sernik albo makowiec. Na kolację również lubimy zjeść coś konkretnego: smażone kiełbaski, bigos , gołąbki , pierogi ewentualnie coś ze sklepu np. pizza . Potrawy obce, które dobrze się u nas przyjmują to makarony z sosami, kebab, lasagne, risotto. Artykuł Przyzwyczajenia kulinarne Polaków. Kuchnia Polska pochodzi
ProstePesto.plSezon na młodą kapustę w pełni, którą można przygotowywać na najróżniejsze pyszne sposoby. No i nie może się obyć bez pysznego bigosu z młodej kapusty który ja i moja rodzina uwielbiamy. Zajadamy się nim na obiad czy na kolację z pajdą chleba ale równie smaczny z młodymi ziemniakami i koperkiem. 4-5 porcji młoda kapusta moja ważyła
Andzia Pichci