Kto tej zupy spróbuje, ten...zrobi sobie jej więcej następnym razem- gwarantuję! Smak tej zupy zapada w pamięci,można ją podać każdemu, kto podchodzi sceptycznie do
Z Kuchni Do Kuchnikurkumy organizm nie jest w stanie przyswoić, a w połączeniu z papryką jej działanie zwiększa się 2000 razy. Powinna być również rozpuszczona w daniu z oliwą lub olejem. W Polsce nadal jest niezbyt popularna, a wykorzystywana głównie jako barwnik do masła, sałatek i ryżu. Uwzględnianie jej w codziennej diecie jest najprostszym sposobem, aby cieszyć się dobrym zdrowiem. źródło : tutaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Od jakiegoś czasu bardzo popularne stały się rogale z nadzieniem z białego maku, które od lat są tradycyjnym wypiekiem pochodzącym w Wielkopolski. Ja
Mango PapajaProsta a efektownie wyglądająca przystawka z żółtego sera cheddar , greckich oliwek kalamata, i sardynek, to propozycja na imprezową przystawkę czy karnawałowe przyjęcie, sprawdzi się na każdej
Wanilia i KardamonWitamy! Jak pewnie część z Was z wie, że w tym roku brałam udział w Masterchefie i doszłam do 25 najlepszych kucharzy amatorów w Polsce. Wkrótce pojawi się post, w którym opowiemy Wam ze szczegółami tę przygodę. W 40 w pierwszej konkurencji robiliśmy majonez, a w drugiej mieliśmy do dyspozycji: 1 ziemniaka, 1 cukinię, 1 pomidora, boczek Żeby wykorzystać wszystkie
Gotowanie, czyli hobby dla każdegokrzywo rosnące ciasteczka. TŁUSZCZ DO CIASTEK Zawartość procentowa tłuszczu w maśle to rzecz kluczowa. Używajcie prawdziwego masła, o minimum 82% zawartości tłuszczu (ja do ciastek używam tylko Masła Polskiego Mlekovity). Margaryna, miksy maślane, masło o obniżonej zawartości tłuszczu? To się nie uda. Przez wyższą niż wymagana do ciasteczek zawartość wody w takim tłuszczu, ciastka się rozpłyną. Nie używamy
Karo in the Kitchenciasta – to zależy od tego, jak dużych używacie foremek. Mnie starczyło na 3 blachy kształtów przeróżnych. SKŁADNIKI 380g mąki pszennej TYP 500 230g masła, 82% tłuszczu (używam ‘Masła Polskiego’) 130g drobnego białego cukru do wypieków 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 łyżeczka aromatu migdałowego ½ łyżeczki soli 1 jajko M, około
Karo in the Kitchenźródło-allindiablog.org Rzadko chodzę do kina. Jeśli już to staram sie wybierać polskie produkcje. Tym razem wybrałem film oczywiście bliski moim zainteresowaniom. A o co chodzi w filmie? Adam Jones (Bradley Cooper) jest mega utalentowanym szefem kuchni, który w poprzedniej restauracji w Paryżu odniósł sukces, zdobywając dwie gwiazdki Michelin . Jednak przegrał ze swoimi słabościami - alkohol, narkotyki, kobiety i długi
Right Behind The Kitchenwielkością. Pigwa ma kwiaty w kolorze białym (bardzo podobne do kwiatów jabłoni), a pigwowiec - intensywnie czerwony, pomarańczowo-różowy lub brzoskwiniowy. Kwiaty pigwowca chętnie odwiedzają pszczoły miodne. Pigwowce w Polsce dość często zakwitają drugi raz w końcówce sierpnia lub we wrześniu. Pigwom to się nie zdarza. Kwiaty pigwy Kwiaty pigwowca są chętnie odwiedzane przez pszczoły miodne 4. Liście Liście pigw
Weekendy w domu i ogrodziemąka szymanowska. Jasna, lekko kremowa. Wszechstronna, do pierogów i klusek, chleba i bułek, ciast i pizzy. TYP 500 pszenna – mąka wrocławska, poznańska. Wysokoglutenowa, bardzo lepka. Idealna na kluski, polskie makarony, pierogi, naleśniki, do ciast drożdżowych, pączków, racuchów, ciast półfrancuskich i ucieranych. Nadaje się do zagęszczania potraw i do zasmażki. TYP 550 pszenna – mąka luksusowa. Lekko kremowa w kolorze
Karo in the Kitchenpaździernika 2015r w całej Polsce trwa Restaurant Week w związku z tym postanowiliśmy trochę pozwiedzać i poszukać fajnych miejsc. Oczywiście impreza jest bardzo oblegana i większość restauracji ma komplet rezerwacji. My załatwiliśmy to wcześniej i na szczęście udało nam się wybrać miejsca nowe, w których wcześniej nie byliśmy. Jak wiecie nie zdarzyło mi się wcześniej pisać o restauracjach, może
Niezły MłynekKolejna z zup tradycyjnie serwowanych w polskich domach. :-) Pyszna grochówka. Przygotowana na wędzonce smakuje wyjątkowo, to smak, który poznałam u babci. Świetnie rozgrzewa i syci, zwłaszcza w te deszczowe, jesienne dni, które tak nam dokuczają. Zupa jest tak treściwa, że może z powodzeniem zastąpić drugie danie. 3 zkości scahabowes wędtzone lub kawałek wędzonki 1/4 kg grochu łuskanego 3 duże marchewki
Szefowa kuchnipomidorowego firmy Ogródek Dziadunia . Zapiekanka to szybki sposób na pyszne danie , można do niej dodać wszystko co akurat mamy w lodówce :) Składniki : 1/2 paczki makaronu duże rurki Makarony Polskie 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 4 pieczarki 1 duża cebula sól pieprz, szczypta chili 1 łyżka przecieru pomidorowego Ogródek Dziadunia 1 szklanka bulionu z kurczaka
Sama słodycz i szczypta chiliObiad z piekarnika, to lubię. Każdy chyba lubi. Przygotujemy w kilka chwil, a po niecałej godzinie już możemy spokojnie zajadać. Dziś podaję karczek w ziołach , z
Z Kuchni Do KuchniDziś zapraszam na klasykę polskiej kuchni, czyli na pierogi ruskie. Mięciutkie ciasto skrywające smakowite nadzienie, okraszone rumianą cebulką zajmuje honorowe miejsce pośród przygotowywanych przeze mnie potraw. Najlepsze pierogi robi moja mama, nauczyła ją babcia, ale na szczęście odziedziczyłam po nich tę zdolność. Jako, że to danie bezmięsne najczęściej pierogi ruskie jadaliśmy w piątki, na przemian z rybą, czy pierogami
Rozpustne gotowanie