barszcz czerwony - 2114 przepisów (strona:50/141)

Zupa grzybowa z makaronem 72

czasach, to właśnie taką samą zupą zaczynała się Wigilia w domach chłopów i możnych panów. Nadal jest to jedna z dwóch najpopularniejszych wigilijnych zup, którą wybierzecie w tym roku? Barszcz czerwony z uszkami czy zupę grzybową? Dziś chciałam zaproponować ją z domowymi lanymi kluseczkami lub jeśli chcecie może być z gotowym makaronem. Na co dzień możecie przygotowywać ją na rosole

SprawdzonaKuchnia.pl
KROKIETY Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 98

krokiety wypełnione kapustą kiszoną i pieczarkami. Choć ich przygotowanie jest czasochłonne to jednak warto je zrobić nie tylko od święta. Przepyszne z chrupiącą panierką do tego kubek ciepłego, czerwonego barszczu... mniam :) Składniki na naleśniki: * 250 ml wody gazowanej * 50 ml mleka * 2 łyżki oleju * 1 jajko * półtora szklanki mąki pszennej * solidna szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie

Zrób to smacznie
Pielmieni- pierożki syberyjskie 176

maczane w occie spirytusowym, lub z gęstą kwaśną śmietaną, która jest również wymieszana z octem. Doskonałą propozycją jest również podanie pielmieni z domowym rosołem. Ja swoje podałam swoje z czerwonym barszczem na zakwasie tak jak serwuje się kołduny, nie jest to tradycyjny sposób podawania tych pierożków, ale dla nas były przepyszne. Na ok. 120 szt. : Na ciasto: 500 g mąki

Krylowa Kuchnia
Kapuśniaczki z Dzikowca – kuchnia podkarpacka 276

przygotowuje się takie właśnie okrągłe kapuśniaczki, gdzie farsz z kiszonej kapusty i boczku zamknięty jest w lekko słodkim drożdżowym cieście. W tych okolicach kapuśniaczki nigdy nie były dodatkiem do czerwonego barszczu, czy innych dań. Były niezależnym daniem, poczęstunkiem którego nie mogło zabraknąć w Boże Narodzenie, Wielkanoc, na Zielną i przy młocce. Ich pieczenie wymagało czasu, więc i okazja musiała być

Trzeci talerz
ŁÓDECZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z KURCZAKIEM 123

Proste i smaczne wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego. Często podaje takie łódeczki na imprezie z czerwonym barszczem. Polecam. Składniki: 200 g piersi kurczaka 300 g pieczarek gotowe ciasto francuskie  cebula ząbek czosnku, przyprawa do kurczaka natka pietruszki żółtko ok 100 g sera żółtego Pierś kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić ulubioną przyprawą. Rozgrzać patelnię i usmażyć. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć

Niespełnione zdolności kulinarne
Najprostsze paszteciki uniwersalne 82

czas pieczenia jest często zróżnicowany, pieczemy do złotego koloru.  Gotowe wystudzone paszteciki można zamrażać. Są świetną przekąską na piknik, do szkoły lub pracy. Pasuje idealnie do czystego barszczu czerwonego. Choć przyznam, że najbardziej lubię je jeszcze lekko ciepłe, więc nie w plenerze. Jednak dobrze rozmrożone mogą być właśnie podgrzane choćby na suchej patelni, prawie nie ma różnicy między tymi

I tu będę miała takie te
Paluszki z kminkiem – kuchnia podkarpacka 98

się nie przekonamy, ponieważ owa tajemnicza maszynka przepadła gdzieś bezpowrotnie. Pozostał jednak stary przepis i doskonały smak paluszków, które mogą być samodzielną przekąską lub dodatkiem do czerwonego barszczu. Paluszki piecze się z bardzo popularnego na Podkarpaciu ciasta krucho-drożdżowego, dzięki czemu zachowują świeżość przez kilka dni. Z podanej proporcji wychodzi 2-3 razy więcej paluszków niż na zdjęciach. Paluszki

Trzeci talerz
PIECZONE PIEROGI Z GRZYBAMI (ORKISZOWE) 104

Idealne zarówno w roli świątecznej potrawy (dodatku do czerwonego barszczu w Wigilię na przykład?), jak również jako np przekąska piknikowa Składniki (na ok 20 pierogów): ciasto: 3 dl mąki orkiszowej + do podsypania przy wałkowaniu 125g masła 100ml kefiru szczypta soli 1 jajko do posmarowania pierogów przed pieczeniem nadzienie: 15g suszonych grzybów 220g pieczarek 110g boczniaków 110g cebuli 25g masła pieprz

SandraFrej.com
BARSZCZ Z CZERWONĄ KAPUSTĄ I SOCZEWICĄ 96

Rozgrzewający, sycący barszcz czerwony z dużą ilością korzeniowych warzyw, pieczonymi burakami oraz soczewicą z puszki.  Ugotowałam go na bulionie warzywnym ( jeśli nie mamy domowego bulionu, można się wspomóc 2-3 łyżkami bulionu ze słoiczka ), ale sprawdzi się też bulion drobiowy. Jeśli lubimy, możemy zacząć przygotowanie zupy od ugotowania wywaru mięsnego, gotując w wodzie, przez około 45-60 minut, porcję

cool and minty
Krokiety z soczewicą i pieczarkami 94

menu nie ma mięsnych dań, każdy zaczyna kręcić nosem. Mama i babcia nie lubią ryb, tata nie lubi warzyw, ja nie lubię pierogów z kapustą i czerwonego barszczu. Tylko mój mężczyzna zje praktycznie wszystko, co mu się poda ;) I jak tu wszystkim dogodzić? A no tak: Składniki na naleśniki: 3 szklanki mąki 3 i 1/2 szklanki mleka 6 jajek

Prosto z Kotła
Zupa grzybowa 96

może być lepszej zupy. Pachnąca lasem z dużą ilością grzybów leśnych z dodatkiem zielonej pietruszki. Poza sezonem można ją ugotować z grzybów mrożonych, będzie również doskonałą alternatywą dla barszczu czerwonego na wigilijnym stole, pomijamy wtedy w przepisie śmietanę. Jeżeli chcemy wywar można przygotowań na przykład na skrzydełkach, jednak na Wigilię zupa musi być bez mięsa. 400 g grzybów leśnych

Krylowa Kuchnia
Krokiety z mięsem z rosołu 121

mlekiem, sola i pieprzem. Krokiety panierować w jajku, następnie bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu, ze wszystkich stron na złoto. Serwować gorące na przykład z kubkiem czerwonego barszczu. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Drożdżowe paszteciki z kapustą i świeżymi grzybami 108

Doskonała propozycja na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia, idealne z kubkiem barszczu czerwonego. Delikatne i puszyste paszteciki po brzegi wypełnione pysznym mocno grzybowym farszem. tym razem do farszu nie użyłam suszonych grzybów, ale tych świeżych. Przygotowując je możecie użyć również tych mrożonych. Farsz jest mega pyszny bo proporcje to aż50% grzybów, na 50% kapusty! Paszteciki posypałam czarnuszką, którą wszyscy uwielbiamy

Krylowa Kuchnia
Krokiety z kapustą i pieczarkami 120

godzinę, żeby całkowicie ostygły oraz stały się bardziej elastyczne, i można je układać, poprawiać, a one cały czas pozostają całe. Krokiety z kapustą i pieczarkami są idealne do barszczu czerwonego. Składniki na krokiety z kapustą i pieczarkami Naleśniki: 250 g mąki pszennej 300 ml mleka 300 ml wody 1 / 4 płaskiej łyżeczki soli 1 jajko szczypta proszku do pieczenia olej

niecodziennikpary
Surówka z kiszonych buraków z jajkiem 82

pewno znów wykorzystamy kiszone buraki do zrobienia tych lub podobnych surówek. Składniki na surówkę z kiszonych buraków z jajkiem 400 g kiszonych buraków (z zakwasu na barszcz czerwony) 2 duże jabłka 3 jajka 6 łyżek gęstej śmietany 2 łyżki majonezu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Buraki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć także

niecodziennikpary