barszcz czerwony - 1865 przepisów (strona:44/125)

8 PRZEPISÓW NA RYBY NA ŚWIĄTECZNY STÓŁ 59

jest wiele. Menu wigilijne szczególnie obfituje w ryby i wiele innych dań. Na moim stole co roku staram się, aby znalazło się 12 zróżnicowanych potraw, oprócz ryb jest też barszcz czerwony podany z uszkami z grzybowym farszem , są pierogi z kapustą i grzybami, krokiety i przeróżne sałatki. A jakie są Wasze tradycyjne dania, które co roku stawiacie na stół

Zrób to smacznie
KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 54

Kulebiak to popularna strucla, zawijaniec z ciasta drożdżowego wypełniony nadzieniem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Idealny do podania na stół wigilijny z kubkiem czerwonego barszczu z pewnością pojawia się w wielu domach. Jeśli jeszcze nie macie gotowego menu na kolację wigilijną, to polecam do listy dopisać kulebiak z kapustą i grzybami. Jest przepyszny i bardzo łatwy w wykonaniu

Zrób to smacznie
Łódeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem, szpinakiem i fetą 80

Dziś mam propozycje na świetną przekąskę, która sprawdzi się na każdej imprezie. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Takie łódeczki można również podać jako dodatek do czerwonego barszczu. Robi się je bardzo szybko, a jeśli użyjemy ciasta francuskiego light będą one też nieco fit.   Składniki (ok. 15-17 sztuk): 1 opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej light

Healthy food explorer
Kulebiak z kapustą i grzybami 65

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 0 C przez 40-45min. (Piekarnik ustawiony na grzanie góra-dół bez termo-obiegu) Podajemy na ciepło lub zimno, najlepiej z barszczem czerwonym. Smacznego Kulebiak z kapustą i grzybami Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Gwiazda drożdżowa z makiem Strucla makowa – przepis Kutia wigilijna – tradycyjny przepis Pierogi z kapustą i grzybami

Księga-Smaku
Koperty z ciasta francuskiego 246

szybko, a do ich przygotowaniu potrzeba kilku produktów, które są ogólnodostępne. Takie koperty z ciasta francuskiego świetnie smakują z dodatkiem ketchupu, ale można je także zaserwować w towarzystwie filiżanki czerwonego barszczu. Zapraszam serdecznie wszystkich miłośników domowych przekąsek do wypróbowania przepisu na koperty z ciasta francuskiego. Jestem pewna, że posmakują każdemu z Was. PRZEPIS NA KOPERTY Z CIASTA FRANCUSKIEGO Składniki

Przepiski.pl
Swięteczne inspiracje kulinarne 54

dań. Ta liczba nawiązuje do symboliki 12 apostołów i 12 miesięcy w roku. Tradycyjnie spożywa się potrawy postne , a wśród najbardziej typowych są: - zupy. Do najbardziej tradycyjnych należą barszcz czerwony, zupa rybna, grzybowa, zupa migdałowa; - pierogi, paszteciki, uszka, krokiety. Najczęściej są nadziewane grzybami z kapustą, lub samymi grzybami; - śledzie w rożnej postaci, np. z grzybami, rodzynkami, śliwkami, z cebulą, olejem

Obiad gotowy
Paszteciki z soczewicą i suszonymi pomidorami 68

paszteciki z soczewicą i suszonymi pomidorami. Robiłam je już kilkukrotnie i na pewno jeszcze nie raz zrobię bo są fantastyczne, zwłaszcza takie świeże, jeszcze cieplutkie. Do tego filiżanka aromatycznego czerwonego barszczu i nic więcej do szczęścia nie potrzeba, a jak pięknie pachnie w całym domu.  Dzięki dodatkowi pomidorów powinny posmakować nawet tym, którzy za soczewicą średnio przepadają. Także jeżeli

Cynamonowe szczęście
Naleśniki z mięsem i kurkami 83

naleśników. Część naleśników zapiekłam pod beszamelem a część po prostu posypane tylko serem. Można także obtoczyć w jajku i bułce tartej i usmażyć jako krokiety i podać z czerwonym barszczem. składniki: farsz 400 g kurek 500 g mięsa mielonego, zmieliłam łopatkę sól, pieprz 1 duża cebula masło do smażenia naleśniki 2 szklanki mleka 1 szklanka wody, może być gazowana

Monia miesza i gotuje
Paszteciki z mięsem i grzybami 63

Paszteciki z mięsem i grzybami to bardzo smaczna przekąska, która idealnie smakuje z dodatkiem czerwonego barszczu. Zazwyczaj serwowane są na różnego rodzaju imprezach okolicznościowych, weselach. Domowe paszteciki to także świetna przekąska na domowe imprezy, spotkanie w rodzinnym gronie a szczególnie na święta. Paszteciki z tego przepisu są bardzo mięciutkie, delikatne i wyraziste w smaku. Może i są nieco pracochłonne

Alle Dobre!
Najlepsza zupa rybna z batatami 67

pożywna i nigdy się nie nudzi. To zupa, którą mogę jeść codziennie podobnie jak rosół. Zastanawiam się nawet czy w tym roku nie pojawi się na wigilijnym stole zamiast barszczu czerwonego z uszkami. I myślę, że w tym roku polska tradycja pójdzie w odstawkę. Bo warto czasami otworzyć się na nowe smaki. Ta zupa rybna ugotowana wg mojego przepisu jest

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem 52

patelni.      Pierogi z kaszy gryczanej są świetne na gorąco z wysmażonym boczkiem lub na zimno, z kwaśną śmietaną.  Podsmażone, chrupiące pierożki można popijać czerwonym barszczem lub czystym bulionem grzybowym.  prosty i sprawdzony przepis na pierogi z kaszy gryczanej delikatne ciasto na pierogi pyszny farsz z kaszy gryczanej i białego sera Farsz na pierogi z kaszą

Moja Książka Kucharska
Fasolka szparagowa z bułką tartą 56

Bigos z kiełbasą>>> Kurczak w cytrynowym sosie po chińsku>>> Kurczak w sosie pomidorowym>>> Domowe paluszki rybne>>> Domowy barszcz czerwony>>> Kurczak smażony z makaronem i warzywami>>> Fasolka szparagowa z bułką tartą Fasolka szparagowa z bułką tartą  Składniki: około 400g fasolki szparagowej żółtej

Moja Książka Kucharska