barszcz czerwony - 1865 przepisów (strona:39/125)

Pomidorowa pasta z makreli 65

pomidorowa pasta z makreli Składniki: pomidorowa pasta z makreli 1 mała makrela (ok. 300 g) 3 jajka 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka majonezu pół pęczka koperku 1 mała czerwona cebula łyżka soku z cytryny sól, świeżo mielony pieprz Pomidorowa pasta z makreli – jak zrobić? Jajka ugotuj na twardo, a makrelę obierz ze skóry, pozbawiając ją ości. Wszystkie składniki(...)słonecznika Hummus z kolendrą Fava – pasta z grochu Pasta jajeczna z pieczarkami Zobacz też nowe przepisy Pomidorowa pasta z makreli Smalec z fasoli Kanelbullar – szwedzkie bułeczki z cynamonem Barszcz czerwony z pieczonych buraków Dorsz w migdałach Artykuł Pomidorowa pasta z makreli pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny

okolicepalnika.pl
Tradycyjny barszcz ukraiński 286

kapusty białej 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 4 ziemniaki 5 małych buraków ćwikłowych lub buraczki krojone mrożone 100 g suche fasoli Jaś 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu barszczu czerwonego Winiary odrobina soku z cytryny 3 kuleczki ziela angielskiego 2 liść laurowy do smaku – sól, cukier, pieprz czarny mielony Dzień wcześniej moczymy fasolę Jaś. Umytą karkówkę z kością wkładamy(...)tarce o dużych oczkach. Kapustę szatkujemy dość drobno jak na surówkę. Warzywa dodajemy do zupy i gotujemy, aż zmiękną ale nie powinny być rozgotowane, dodajemy kapustę, czosnek, koncentrat barszczu, doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem i ewentualnie jeszcze solą oraz lekko zakwaszamy sokiem z cytryny, gotujemy jeszcze ale niezbyt długo, tak aby kapusta lekko zmiękła. Pokrojoną karkówkę układamy w miseczkach

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Barszcz czerwony zabielany z makaronem lub prażynkami ziemniaczanymi. 129

Barszcz czerwony to zupa, która towarzyszy mi od lat, można powiedzieć "smak dzieciństwa". Dziś mam wrażenie, że coraz rzadziej gości na naszych stołach. Chciałabym odświerzyć ten przepis. z makaronem z prażynkami ziemniaczanymi SKŁADNIKI: 2-3 żeberka lub skrzydełka około 2,5 l wody 5-6 średnich buraków 2 marchewki pietruszka, kawałek selera i pora 200 ml. śmietany 18% 2 listki(...)warzywa, buraczki obieramy i kroimy na plastry, wkładamy do gotującego się wywaru, dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy, kiedy warzywa i mięso będą miękkie hartujemy śmietanę (do śmietany wlewamy po łyżce barszczu aż będzie w temperaturze zupy) , wlewamy do barszczu i gotowe. Ja podaję barszcz z makaronem, ale smakuje również super z  prażynkami

Kuchnia Beaty
Barszcz czerwony z uszkami 160

cierpliwość i to by było na tyle. Lepiłam, lepiłam i lepiłam. Dobrze, że Boże Narodzenie jest raz do roku :). Ale żeby nie było, efekt finalny - cudny.  Przepis na barszcz czerwony: Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 1 l  zakwasu z buraków 5 dużych buraków mała garść suszonych grzybów 1 łyżka octu winnego 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe(...)około 15 minut. Po tym czasie do bulionu dorzucamy buraki, gotujemy na małym ogniu 10 minut. Następnie dodajemy majeranek, ocet, zakwas, sól, pieprz i cukier, całość gotujemy 10 minut. Barszcz odcedzamy przez gęsto sito.  Przepis na kapustę z grzybami: Składniki: 600 g kiszonej kapusty 3 garści suszonych grzybów 1 duża cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego

Kardamonovy
Karnawał na stole 211

pieczarkami Sałatka jarzynowa Sałatka pieczarkowo-paprykowa z szynką Sałatka z szynką   Sałatka z szynką i papryką konserwową Sałatka z czerwoną fasolą i kurczakiem   Sałatka z kurczakiem i czerwoną fasolą II Sałatka z ananasem i szynką Sałatka śledziowa na różowo Sałatka z makaronem i kurczakiem   Sałatka makaronowe gwiazdki z warzywami i wędliną Sałatka świąteczna   Sałatka z brokułem(...)Jajka faszerowane tuńczykie m Galaretka drobiowa Krakersy z pastą serowo-rzodkiewkową   Dorsz po grecku Ryba w cebuli i pomidorach Śledzie po cygańsku Śledzie w śmietanie z jabłkiem Barszcz czerwony do paluszków i pasztecików Szaszłyki z kurczakiem i papryką Małe słodkości: Oponki z serem Pierniczki świąteczne Pierniki lukrowane Ciasteczka pełnoziarniste z orzechami i migdałami   Ciasteczka orzechowe Kruche ciasteczka

Kuchnia domowa Ani
Paszteciki wigilijne z pieczarkami do zamrożenia / Polish Mushroom Hand Pies 'Paszteciki' 74

zamrożenia  - moje  półkruche paszteciki z grzybowym nadzieniem  możecie przygotować z dużym  wyprzedzeniem, zamrozić, a tuż przed Bożym Narodzeniem odgrzać i podawać na stół do barszczu i innych  przysmaków. Warto pamiętać, że zamiast upieczonych pasztecików, możecie też zamrozić tylko kruche ciasto i/lub farsz. Po rozmrożeniu będą gotowe do szybszego  przygotowania świeżych tuż przed Wigilią. Ja najbardziej(...)macie, użyjcie zamiast nich tą samą ilość pieczarek. Paszteciki wigilijne z pieczarkami  długo zachowują świeżość i są przepyszne, najlepsze jeszcze ciepłe - idealnie pasują do tradycyjnego  czerwonego barszczu. Koniecznie wypróbujcie w te Święta, polecam przepis, smacznego:) Przepis na paszteciki wigilijne z pieczarkami do zamrożenia: na ciasto: 300 g krupczatki, 2 duże jajka, 150 g zimnego masła, 2 łyżeczki proszku

Lekcje w kuchni
Buraczki ze śmietaną (na ciepło) 149

mięs (pieczonych, duszonych, kotletów, pulpetów) . Dla przygotowania możesz specjalnie ugotować buraki, upiec je w piekarniku lub wykorzystać te, które zostały po zrobieniu barszczu.   Inne pomysły na buraczki… ** Barszcz czerwony czysty ** Buraczki zasmażane ** Sałatka obiadowa z buraczków ** Surówka z surowych buraków i jabłka   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg buraków 3-4 łyżki gęstej śmietany 18% łyżka masła

Kulinarny S.O.S.
Buraczki ze śmietaną (na ciepło) 149

mięs (pieczonych, duszonych, kotletów, pulpetów) . Dla przygotowania możesz specjalnie ugotować buraki, upiec je w piekarniku lub wykorzystać te, które zostały po zrobieniu barszczu.   Inne pomysły na buraczki… ** Barszcz czerwony czysty ** Buraczki zasmażane ** Sałatka obiadowa z buraczków ** Surówka z surowych buraków i jabłka   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg buraków 3-4 łyżki gęstej śmietany 18% łyżka masła

Kulinarne S.O.S.
Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami 116

już ostatnia propozycja z wigilijnych zup na moim blogu. Pachnący śliwką barszcz czerwony, z lekko korzenną nutą. Składniki: 1,2 kg buraków czerwonych 7-8 suszonych śliwek ok 1,5 l wywaru warzywnego 4-5 suszonych podgrzybków 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe po 5-6 ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu 4-5 goździków sól, cukier i świeżo(...)się moczyły, suszone śliwki, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz w ziarnach, goździki. Gotować ok. 20 minut. Wlać wywar z ugotowanych buraków. Dodawać stopniowo zakwas buraczany, próbując czy barszcz ma już odpowiedni smak i wyłączyć płomień pod garnkiem, dodając pod przyprawę korzenną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Można również dodać nieco octu balsamicznego dla uzyskania słodko kwaśnego

Czerwień i błękit
Krem z pieczonego buraka z ziemniaczanym uszkiem 130

wykorzystacie pomysłu na krem z pieczonego buraka (przynajmniej nie na święta😜), to nad samymi uszkami przystańcie na chwilę, bo powiadam Wam, że są nieziemsko smaczne i do zwykłego barszczu będą pasować równie idealnie! Zresztą nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała.  Mój tester, czyli Mąż był zachwycony. Choć do końca nie wiedział, że w środku są ziemniaki (był przekonany(...)mlekiem i szczyptą soli i pieprzu, a następnie w bułce. Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor z obu stron. Podajemy jako dodatek do kremu z buraków lub zwykłego czerwonego barszczu. Danie bez dodatku boczku w farszu, może stanowić jedną z naszych potraw wigilijnych

Kuchnia w czekoladzie
Francuskie rogaliki z pasztetem 187

masz w lodówce nic prócz ciasta francuskiego i pasztetu? Spokojnie! Z tego też da się przygotować fajną przekąskę. A jeśli znajdzie się do tego choćby odrobina barszczu, to już w ogóle będziesz uratowana (y)! Do mnie co prawda nikt nie wpadł, ale ciasto miało tylko kilka dni jeszcze do końca terminu ważności, więc chciałam je wykorzystać i zrobić dla siebie(...)pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kminkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C na ok 20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno. Fajnie smakują także z filiżanką czerwonego barszczu

Kuchnia w czekoladzie
Barszcz grzybowy 158

Odkąd pamiętam, to właśnie barszcz grzybowy gościł na wigilijnym stole w moim rodzinnym domu. Choć część osób (być może nawet zdecydowana większość) przygotowuje na ten uroczysty wieczór barszcz czerwony z uszkami, to u mnie króluje ON. Gotowany na całych kapeluszach borowików i podgrzybków, cebuli oraz z niewielkim udziałem włoszczyzny (w porównaniu do innych zup), zabielany śmietaną. Bardzo esencjonalny. Podczas gotowania(...)kawałek selera 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 200-250 ml śmietany 12/18/30% UHT 2 małe cebule (lub 1 duża) sok z cytryny (do smaku) sól pieprz Wykonanie: Przygotowanie barszczu zaczynamy od namoczenia suszonych grzybów. Najlepiej zrobić to w wieczór poprzedzający jego gotowanie. Grzyby zalewamy taką ilością wody, aby je przykryć (1/2 litra powinno wystarczyć). Odstawiamy

MyCookBook.pl
Świąteczne ciasteczka serowe do barszczu 133

Moje ulubione ciasteczka świąteczne do barszczu. Robi się je błyskawicznie i prosto, a w smaku są naprawdę wyborne. Długo zachowują świeżość i kruchość. Polecam- szczególnie w okresie świątecznym! Składniki: 15 dag masła 18 dag sera żółtego ½ szklanki śmietany ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag mąki 2 żółtka kminek, sezam Wykonanie: Masło utrzeć z serem(...)łyżką wody, smarować ciasteczka i posypać np. kminkiem lub sezamem.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.  Po upieczeniu podawać z czerwonym barszczem. POLECAM RÓWNIEŻ -  Paluszki drożdżowe do barszczu

Tradycyjna Kuchnia
Koncentrat do barszczu czerwonego.( zakwas ) 148

Koncentrat do barszczu czerwonego.( zakwas ) Składniki : 3 kg buraków czerwonych sól liście laurowe ziele angielskie pieprz czarny ( cały ) 1 łyżeczka kwasku cytrynowego woda Sposób wykonania : Buraki myjemy obieramy ze skórki , jeszcze raz płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy na cienkie plastry grubości około 0,5 cm. Wsypujemy do garnka i zalewamy wodą tak aby wszystkie zostały przykryte wodą,wsypujemy(...)słoika i zalewamy je naszym sokiem z buraków do pełna. Zakręcamy mocno i pasteryzujemy 20 minut. Przechowujemy oczywiście w chłodnym i ciemnym miejscu. Mamy gotowy koncentrat na zimę do barszczu

Przepisy i porady kulinarne