barszcz czerwony - 1865 przepisów (strona:33/125)

Kiszenie buraków do barszczu czerwonego 163

ostatni moment aby samodzielnie zakisić buraki do wigilijnego barszczu. Znalazłam w książkach kilka przepisów. Zrobiłam zupełnie inaczej. Brakowało mi w nich przypraw. I tak dzisiaj przedstawiam własnoręcznie wykonany zakwas. Składniki: 1 ½ kg buraków czerwonych ( po obraniu ) 2 jabłka ( kwaśne ) 4 ząbki czosnku Kawałek korzenia chrzanu ( ok. 4 cm ) 1 kromka pumpernikla 3 l wody 3 łyżki soli ( płaskie ) Wykonanie: Buraki(...)chlebem, chrzanem, czosnkiem i jabłkami. Do ciepłej wody dodajemy sól. Mieszamy. Zalewamy buraki. Przykrywamy gazą i pozostawiamy w ciepłym miejscu. Raz dziennie mieszamy. Przygotowany zakwas wykorzystujemy do przygotowania barszczu czerwonego. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date

Smaki Ewy
Marynowane buraczki do barszczu 76

Uwielbiam w okresie zimowym przygotowywać barszcz czerwony. Nie zawsze mam czas, aby przygotować swój zakwas więc często używam tych buraczków oraz ich marynaty, aby wzbogacić smak barszczu.  Takie buraczki można też wykorzystać do przygotowania sałatki do obiadu. Przepis na sałatkę pojawi się  tutaj już niedługo :) Marynowane buraczki do barszczu Składniki: 2 kg małych buraków 1,5 l wody

Kuchnia moimi oczami
Jak odchudzić tradycyjne świąteczne potrawy? 118

zmienić? Należy rybę dobrze doprawić (polecam: cytryna, pieprz cytrynowy i sól), a następnie upiec w folii aluminiowej w piekarniku. Smak będzie taki sam, ale kilokalorie będą mniejsze! Barszcz czerwony, zupa grzybowa Najczęściej sięgamy po ten z torebki lub z kartonu. Po prostu idziemy na "łatwiznę". Najlepiej jak przygotujemy barszcz tradycyjnie i samodzielnie. Zupę grzybową najczęściej zabielamy śmietaną i białą mąką

Truskawkowa Fiesta
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem 159

uwielbiamy żółty ser, który z dobrze doprawionymi pieczarkami prezentuje się bardzo fajnie. Takie krokiety nadają się również do świątecznego barszczu 1 h 6 krokietów Składniki: 2 szklanki mleka 1 szklana wody mineralnej 1,5 szklanki mąki 1 jajko sól, czerwona papryka, bazylia, pieprz 600 dag pieczarek 100 dag sera żółtego 2 jajka bułka tarta Wykonanie: Składniki na ciasto: mleko, wodę(...)zetrzeć na tarce. Na środek naleśnika układać pieczarki i żółty ser. Zwinąć. Obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Idealne na chłodne wieczory z dodatkiem czerwonegobarszczu! Smacznego Ania i Marcin

Ania i Marcin gotują
BARSZCZ CZERWONY "CHŁOPSKI" NA ŻEBERKACH 108

Dlaczego "chłopski"? 😃 Bo bardzo gęsty, aromatyczny, rozgrzewający ... Ugotowany na porządnych, mięsnych żeberkach, z dużą ilością warzyw i zaciągnięty odrobiną śmietany. Taka pożywna zupa, wspaniale zastąpi nam 2-daniowy obiad. Barszcz czerwony gości u mnie na stole bardzo często. I tak w zależności od poru roku gotuję wiosenną botwinkę , albo letni lekki   barszcz z makaronem , a kiedy robi się

Walijskie Pichcenie
ZAKWAS NA BARSZCZ WIGILIJNY 88

rybnej bądź grzybowej. W naszym domu co roku przygotowujemy inną zupę, w zeszłym roku mieliśmy zupę migdałową na mleku kokosowym , dwa lata temu - rybną . Tym razem postawiliśmy na czysty barszcz czerwony na prawdziwym, domowym zakwasie, który notabene robiłam pierwszy raz. I żałuję wielce, że tak późno poznałam domowej roboty zakwas na barszcz wigilijny. Ten ze sklepu musi się schować! Podstawą

W kuchni Karmel-itki
Barszcz czerwony z grzybami i śliwkami 122

Dużo osób do barszczu czerwonego lubi dodać grzybka suszonego, ja też bardzo lubię. Teraz postanowiłam oprócz grzybów dodać, idealnie pasujące do buraków śliwki wędzone. Ugotowałam barszcz na podrobach z kaczki. podroby, skrzydełka, nogi, szyje kacze 2 marchewki, pietruszka, mały seler lub kawałek większego, por lub cebula, 1 kg buraków, 50 – 60 g grzybów suszonych (podgrzybki, prawdziwki), 100 g śliwek wędzonych

królestwo garów
Kajzerki nadziewane mięsem mielonym + film 44

Kajzerki nadziewane mięsem mielonym to świetna propozycja na danie obiadowe a także prosty sposób na urozmaicenie sobie śniadań lub kolacji. Bułeczki najlepiej smakują podane na gorąco z czerwonym barszczem lub bulionem, są bardzo smaczne, pożywne i sycące.     składniki na 8 sztuk 8 bułek kajzerek 800 g mielonego mięsa 2 średnie czerwone cebule olej do smażenia

Smakowite Dania
BARSZCZ CZERWONY Z MAJERANKIEM 182

Barszcz czerwony to chyba najpopularniejsze danie, które od razu kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Choć można go przyrządzić tak po prostu.  Mój barszcz przygotowałam na bazie rosołu drobiowego, ze świeżymi burakami.Uwielbiam go z majerankiem. Idealny do pierogów, krokietów, pasztecików czy uszek. Pyszny o intensywnym kolorze, zapachu i smaku. Najlepszy na chłodne, jesienne wieczory. Polecam :)   Składniki

Zrób to smacznie
Surówka z buraczków i warzyw z rosołu 108

Kiedy gotuję barszcz czerwony, najczęściej buraczki zużywam do surówki lub zasmażam ze śmietaną. Tym razem dodałam do tartych buraków tartą włoszczyznę z rosołu (wywaru na barszcz). Ekonomicznie i w dodatku pysznie. Składniki: ok. 2 duże buraki (z wywaru na barszcz) 1 marchew, 1 mała pietruszka, ćwiartka selera (z rosołu) 2 łyżki sosu sojowego szczypta pieprzu, ocet balsamiczny z Modeny

Czerwień i błękit
Wigilijny barszcz czerwony 495

Barszcz czerwony to jedna z obowiązkowych pozycji w Wigilijnym menu. Jedni podają go z uszkami, inni zaś w filiżance do picia. Prawidłowo przygotowany barszcz jest delikatnie słodko, kwaśny i odrobinę pikantny. Specjalnie dla Was przygotowałam genialny przepis, który jest połączeniem wielu receptur a ostatecznie smakuje wyśmienicie. Po ugotowaniu zachowuje ciemną barwę, jest na prawdę smaczny

Mango Papaja
Barszcz kiszony 87

Barszcz czerwony zaraz obok żurku należy do moich ulubionych zup. Jakiś czas temu publikowałam przepis na barszczyk wiosenny i jego pasteryzację . Dziś proponuję barszcz kiszony. Przygotowany wg tego przepisu przelewam do mniejszych buteleczek, a kiedy mnie najdzie ochota to wystarczy dolać odrobinę bulionu i tradycyjna, domowa zupa gotowa. Polecam! Składniki: 1 kg buraków ćwikłowych, 1 pęczek włoszczyzny, 1 główka czosnku

Tradycyjna Kuchnia
Barszcz czerwony 194

śmietany  Ile kuchni tyle jest pewnie i wersji na barszcz czerwony. Kolor niewątpliwie zachęca do jedzenia. Podpowiem co ja robię, aby taki kolor pozostał i nie utlenił się w czasie gotowania. Moja wersja barszczu jest z fasolką i ewentualnie z dodatkiem szczawiu świeżego lub marynowanego. z dodatkiem śmietany 3 średnie buraki 3 średnie ziemniaki 1 marchew 1 mały

Kuchcik gotuje
Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków 400

zakwas buraczany, naszykowany ze świeżych buraków i przypraw. Pyszny jako napój probiotyczny, na wzmocnienie, szczególnie jesienią i zimą, kiedy to buraki są naszym polskim warzywem sezonowym. Niezastąpiony do świątecznego czerwonego barszczu. Zobaczcie jakie to poste! Ten zakwas szykuję bez dodatku chleba. Ciężko kupić w sklepie ‘prawdziwy’ chleb na razowej mące i razowym zakwasie, bez żadnych dodatków i ulepszaczy(...)lodówce do miesiąca, zamknięty. Przepis na Wigilijny barszcz na tym zakwasie postaram się dodać już w przyszłym tygodniu.   Z pozostałych po odlaniu płynu buraków możecie przygotować szybką i bardzo zdrową sałatkę z kiszonych buraków. 300-400g kiszonych buraków kroimy drobno w słupki, dodajemy drobno pokrojony 1 kiszony ogórek, 1 czerwoną średnią cebulę lub szalotkę, starte na tarce małe

Karo in the Kitchen
Barszcz czerwony z dobieranymi ziemniakami 189

Barszcz czerwony z dobieranymi ziemniakami, to jeden ulubionych smaków mojego dzieciństwa i charakterystyczna potrawa dla mojego rodzinnego regionu. Podanie ziemniaków na jednym talerzu wraz z barszczem kompletnie się nie przyjęło w moim warszawskim domu. Ja od dzieciństwa ćwiczyłam dobieranie ziemniaków i barszczu, więc zawsze mnie dziwi, że trzeba je wydawać na osobnych talerzach;)  Barszcz w tym wydaniu jest lekko

Codziennik Kuchenny
wigilijny barszcz grzybowy 155

przyznam, że gdy gdy po raz pierwszy usłyszałam nazwę barszcz grzybowy, to myślałam o barszczu czerwonym, do którego dodano jedynie wywar z gotowania grzybów lub nawet same suszone grzyby. potem przypomniał mi się nieudany eksperyment świąteczny - dostałam przepis na barszcz biały z suszonymi grzybami z dość orientacyjnymi ilościami składników, za to ze szczegółowym przepisem na zakwas, którego wyszło ponad litr

Eksperyment sobotni

Proponowane wyszukiwania