Zupa buraczkowa... Gęsta i sycąca zupa o pięknym, mocno czerwonym kolorze. Mocno jarzynowa, pełna wiórków buraczanych. Zabielona kwaśną śmietaną. Z dodatkiem świeżego koperku. Pyszna! Składniki: 3 duże buraki czerwone; 1 średnia marchewka; 1 mała pietruszka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 6 średnich ziemniaków; 3 litry zimnej wody; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; Pęczek koperku(...)ognia. Dodać koperek (odrobinę można zostawić do dekoracji talerzy z zupą), przyprawić solą i pieprzem do smaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanego przepisu wychodzi około 5 litrów barszczu. Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18% . Śmietana ta nie waży się w zupach. Z dodatku octu nie radziłabym rezygnować, gdyż zapewnia zupie piękny kolor
Gospodyni Miejskamoim rodzinnym domu po barszczu czerwonego z uszkami moja mama podaje barszcz biały, który ma mocny aromat leśnych grzybów zbieranych latem i jesienią przez mojego tatę oraz czosnku. Uwielbiam tę zupę. Składniki: zakwas na barszcz biały 6 szklanek bulionu warzywnego po kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu 3-4 liście laurowe garść suszonej włoszczyzny spora garść suszonych grzybów, najlepiej borowików
Czerwień i błękitpory robiłam zwykły barszcz czerwony, teraz zrobiłam zupę krem z barszczu ukraińskiego, i powiem że ten krem zachwycił moją rodzinkę. Krem z barszczu ukraińskiego Składniki : wołowina rosołowa - 200 g cukier do smaku
Kuchnia DanusiZakwas z buraków przydaje się nie tylko do barszczu. To też niesamowity napój, który wspiera układ odpornościowy organizmu. Zobacz, jak zrobić ten prosty eliksir zdrowia. W lutym w ramach akcji Kalendarz Smaków jednym z bohaterów tygodnia będzie burak. To według mnie mocno niedoceniane warzywo, które ma tak wiele właściwości wspierających nasze zdrowie! W dodatku jest tanie i dostępne dla absolutnie(...)już po 3-4 dniach od nastawienia. W trakcie fermentacji na powierzchni może zbierać się piana. Należy ją zdjąć wyparzoną łyżką. Ten sam zakwas można wykorzystać również jako składnik barszczu czerwonego. Należy go jednak dolać do przestudzonego barszczu, ponieważ wysoka temperatura niszczy prozdrowotne właściwości zakwasu. Zakwas buraczany (przepis na słój 2-litrowy) Składniki: 600 g obranych buraków 1/2 główki czosnku
WiszniówkaJaką zupę jadacie w czasie świąt? W niektórych domach jest to zupa grzybowa , w innych pojawia się zupa migdałowa . Ja nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez cudownego barszczu czerwonego z uszkami . Oczywiście, taki najprawdziwszy wigilijny barszcz musi być przygotowany na zakwasie . Obecnie raczej nie ma problemu z jego zakupem, ale kiedyś poświęciłam chwilę na przestudiowanie ich etykiet i włosy stanęły
Okolice Palnikaszklanki maki pszennej 2 szklanki mleka 2 jajka Szczypta soli 0,5 kg pieczarek 3 cebule 300 g kiszonej kapusty Sól Pieprz Do panierki: 2 jajka Bułka tarta Barszcz czerwony: 1,5 l bulionu drobiowego (jak na rosół) 3 duże czerwone buraki Kilka suszonych grzybów 1 szklanka koncentratu do barszczu Rolnik (klik) 2 liście laurowe Kilka ziaren ziela angielskiego
VioletoweKucharzenieBarszcz z pieczonych buraków ma nieziemski kolor i smak. Pieczenie nadaje burakom głębi i wyrazistości. Wspaniały smak jesieni kojarzący się z ostatnimi ogniskami i snującym
Mam To Na WidelcuZupa botwinkowa z czerwonych buraków i botwinki, na pewno już gościła u Was w tym sezonie. Niewątpliwie, każdy z nas przygotowuje tą zupę inaczej, i tak jak ją zapamiętał z dziecinnych lat. Ja zupę botwinkową robię co najmniej na pięć sposobów. Jednym z nich jest zupa na wywarze mięsnym, z dużą ilością buraków pokrojonych na plasterki ćwiartki z dodatkiem białej(...)łyżeczki płaskie cukru, i 1/2 łyżeczkę soli. Całość zagotowujemy, ale tak aby bezpośrednio zupy nie gotować, tylko aby delikatnie wrzała (wtedy ma ładny kolor, jak zagotujemy będzie nie barszcz czerwony a brunatny, ot cały sekret z kolorem barszczu ;-) heheh). Gotujemy aż buraki będą miękkie. Pod koniec dodajemy fasolę, zagotowujemy, Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zabielamy śmietaną. Gorącą zupę
SMYKWKUCHNIPrzyprawiamy i możemy dodać małej ilości octu. Smak będzie ciekawy. Podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną. Buraczane pierogi z kapustą i grzybami. Miejsce zupy mamy już zajęte, a poza tym barszcz czerwony z uszkami jest nudny :) Lepsze rozwiązanie to barszcz z uszkami w jednym czyli pierogi z ciastem buraczanym z kapustą kiszoną i grzybami. Nie wiem co symbolizuje kapusta, podobno kiszona(...)też zmielić :) ), a następnie mieszamy z powidłami. Masę kładziemy na kromkę chleba, przykrywamy drugą kromką i zapiekamy w sandwicherze. Buraczak piernikowy Ciasto musi być, no bo w końcu święto. Czerwone buraki to norma na święta. Cukrowe, odkąd zalegają na polach, też kojarzą się z zimą. To wszystko ze świątecznymi przyprawami. Takie jakby marchewkowe tylko z buraków :) No i ja dałem
Kryzysowa Książka Kucharskagrzybów i przemieszaj łyżką. Gotując się sos powoli z acznie gęstnieć. Dopraw solą i pieprzem – gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Gotowe Polecam również… Barszcz czerwony czysty Zupę krem z brokułów Zupę ryżową Barszcz biały bez zakwasu
Kulinarny S.O.S.grzybów i przemieszaj łyżką. Gotując się sos powoli z acznie gęstnieć. Dopraw solą i pieprzem – gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Gotowe Polecam również… Barszcz czerwony czysty Zupę krem z brokułów Zupę ryżową Barszcz biały bez zakwasu
Kulinarne S.O.S.łyżką. Gotując się sos powoli zacznie gęstnieć. Dopraw solą i pieprzem – gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie zdejmij z ognia. Polecam również… – Barszcz czerwony czysty – Zupę krem z brokułów – Zupę ryżową – Barszcz biały bez zakwasu – Zupę fasolową z kiełbasą
Kulinarny S.O.S.łyżką. Gotując się sos powoli zacznie gęstnieć. Dopraw solą i pieprzem – gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie zdejmij z ognia. Polecam również… – Barszcz czerwony czysty – Zupę krem z brokułów – Zupę ryżową – Barszcz biały bez zakwasu – Zupę fasolową z kiełbasą
Kulinarne S.O.S.pękać przy zawijaniu. Farsz najlepiej przygotować z mięsa z rosołu. Dlaczego? Wówczas mamy pewność, że nasz farsz nie wyjdzie za suchy. Krokiety z mięsem, to idealny dodatek do czerwonego barszczu. My uwielbiamy to połączenie. Domowy, dobrze doprawiony czerwony barszczyk i pyszne krokiety. Czy potrzeba czegoś więcej? Zdecydowanie nie Zobacz przepis na „Krokiety z mięsem mielonym” na Blix.pl (klik
Słodkie okruszkiryby po grecku w tarcie. Wstaw tartę z rybą po grecku do piekarnika. Ulep pierogi i uszka. Przecedź i dopraw barszcz. Weź się za smażenie ryby. Wigilia gotowa ! Czerwony barszcz z uszkami Poziom trudności – bardzo łatwy Czas: 3 godziny Ryba po grecku w tarcie Poziom trudności: Średni Czas: 45 minut Kapusta wigilijna Poziom trudności: Łatwy Czas: 1 godzina Piegi
Niedzielny kucharzKolejna propozycja na smaczne paszteciki, idealne do czerwonego barszczu. Tym razem z kapustą kiszoną, pieczarkami oraz czerwoną soczewicą. Farsz jest delikatnie pikantny, mocno doprawiony- nie mniej jednak bardzo smaczny. Polecam Wam te paszteciki zarówno ze względu na pyszny farsz, jak i idealne ciasto drożdżowe, na które przepis ponownie pojawia się na blogu, gdyż jest genialne! Składniki na najlepsze ciasto drożdżowe
Mango PapajaPrzepyszne drożdżowe pierożki, pieczone w piekarniku z pysznym farszem. Zrobiłam je do barszczu czerwonego na zakwasie, który kilka dni temu nastawiłam. Barszcz wyszedł rewelacyjny, przepis na barszcz wstawię jutro. Z tej porcji wyszło mi 23 minicalzone. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek. Wlać do dołka letnią wodę i dodać niecałą łyżkę smalcu, wsypać suszone drożdże. Dokładnie ugnieść ciasto na gładką
Kuchnia Pokoleń