Dzień dobry! Po świątecznym szaleństwie kulinarnym w lodówce stała butelka z zakwasem na barszcz czerwony . W związku z tym, że nie można jej przechowywać bardzo długo (do 2 tygodni), trzeba było coś z nią zrobić. Oczywiście przygotowałam barszcz. A co można podać do niego? Barszcz czerwony to nie tylko uszka, to również rewelacyjne krokiety z mięsem! Wykorzystałam do nich mięso
Pora coś zjeśćTego przepisu nie było na blogu, pora najwyższa na klasyczny, czysty barszcz czerwony. Robię go bardzo często, zwłaszcza wtedy, gdy temperatury za oknem sprawiają, że mamy ochotę na coś rozgrzewającego. Poza okresem świątecznym, najczęściej jem taki barszcz z ziemniakami ugotowanymi, w kawałkach. Najlepszy oczywiście na drugi dzień, gdy smaki "przegryzą się", idealny także do picia w formie gorącego kubka. Barszcz
Moja smaczna kuchniaKrokiety z pieczarkami i serem to idealny dodatek do czerwonego barszczu, jemy je kilka razy w roku jak tylko najdzie nas ochota na nie. Przepis na krokiety z pieczarkami jest prosty, do ich przygotowania wystarczą usmażone naleśniki, farsz z pieczarek i cebuli, żółty ser, tarta bułka i jajka, no i zostaje jeszcze smażenie. Dla większości jednak krokiety z grzybami często(...)stron na zakładkę i zwijamy w rulon. Gotowe krokiety panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy na złoto na oleju. Podajemy jako samodzielne danie np. czerwonego barszczu. Możemy je przekroić wcześniej przed panierowaniem, wtedy wyjdzie trochę więcej mniejszych krokietów. Te były pokrojone na 3 części tuż po usmażeniu. Smacznego! The post Krokiety z pieczarkami i serem appeared
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKulebiak to ciasto drożdżowe nadziewane kapustą lub mięsem. Jest on idealnym dodatkiem do barszczu czerwonego i śmiało zastąpić nim można paszteciki bądź krokiety. Kulebiak wigilijny, którego nadzienie poza kapustą zawiera również suszone grzyby, to moja propozycja na dodatek do barszczu czerwonego , który podać można w nadchodzące Święta. Ciasto drożdżowe w tymże kulebiaku jest puszyste, lekkie i rozpływa się w ustach
MeCooksstaropolskiej kuchni barszcz czerwony często podawano z bobem. W sezonie letnim warto wracać do tego sprawdzonego od wieków połączenia, bo jest to bardzo dobrze dobrana para. Przygotowałam dziś barszcz na bazie botwinki i młodych warzyw, z dodatkiem zakwasu. Świeży bób obrałam ze skórki i wrzuciłam do talerzy, zalewając gorącym barszczem. Taki właśnie pyszny i prosty obiad wolę dużo bardziej(...)Artykuł Barszcz czerwony z bobem pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaUwielbiam barszcz czerwony, muszę się jednak przyznać, że ze względu na długi czas przygotowania nie często go gotuję. Problem tkwi w burakach, które się bardzo długo obgotowuje. Dlatego w tym roku pokusiłam się o sporządzenie przetworów z buraczków- gotowych na barszcz czerwony. Tak przygotowane buraczki zalewamy wodą, doprawiamy i zupa gotowa! Składniki: 6 kg buraków 10 ząbków czosnku Składniki(...)obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Czosnek drobno posiekać, następnie dodać do buraczków wraz z zagotowaną zalewą. Odstawić na noc, następnie nakładać do słoików, pasteryzować 15 minut. Polecam również Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja
Tradycyjna Kuchniapiersią mogą bez przeszkód zarówno pić taki zakwas buraczany, jak i jeść ugotowany na nim barszcz. Jeśli chcecie przygotować barszcz dla małych dzieci skorzystajcie z mojego przepisu na wigilijny barszcz czerwony z uszkami . Mogą go zjeść maluchy, które skończyły 12. miesiąc życia. W przepisie znajdziecie też wskazówki, jak w prosty sposób zmodyfikować go, by móc podać barszcz wigilijny niemowlakom nawet(...)przechowywać przez kilka tygodni. Sprawdźcie też inne wigilijne przepisy! Kapusta wigilijna z pieczarkami (idealna dla dzieci) Wigilijne pierogi dla dzieci (z kapustą i pieczarkami) Tradycyjna wigilijna zupa grzybowa Wigilijny barszcz czerwony z uszkami (doskonały dla dzieci) Kompot z suszu – prosty, tradycyjny przepis Pasztet z żurawiną Kruche mini rogaliki makowe Brownie z fasoli (z lekko orzechową nutą) Świąteczne pierniczki z miodem
Dieta bez mlekaaromatycznych grzybów smakuje zawsze wyjątkowo. Krokiety z kapustą i grzybami są daniem, którego nie może zabraknąć na stole wigilijnym oraz w święta Bożego Narodzenia. Podajemy je jako dodatek do barszczu czerwonego. Od dzieciństwa pamiętam krokiety z kapustą i grzybami robione przez moją babcie, smażyła je dzień wcześniej a przed kolacją wigilijną odgrzewała je na patelni podając z barszczem czerwonym. (adsbygoogle
To Musisz Wiedziećmoże zmarnować. Dziś wrzucam Wam przepis s. Marii,trochę pozmieniany. Ponad dwa lata temu jadłam podobne w restauracji na imprezie i bardzo mi posmakowały.Podaję je z czerwonym barszczem. Składniki na ok 14 sztuk: 1 kg ziemniaków ok 2 szkl mąki pszennej 2 jajka 400-500 g mielonego mięsa wieprzowego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku sól(...)środek każdego nałożyć farsz, formować owalne kotleciki,zamykając farsz w środku. Kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać gorące , najlepiej z czerwonym barszczem
Niespełnione zdolności kulinarneBarszcz czerwony to jedna z moich ulubionych zup. W mojej kuchni ma niejedno oblicze. Niezabielany najbardziej smakuje z uszkami z farszem z grzybów lub w kubku do krokietów. Zabielany słodką śmietanką barszcz czerwony preferuję z ziemniakami, rzadziej natomiast jadamy z jajkiem. Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 1 kg buraków 2-3 młode marchwie po ½ selera i cebuli
Czerwień i błękitPurée z ziemniaków i buraków to idealny dodatek do obiadu. Jest to również sposób na wykorzystanie buraków po ugotowaniu barszczu czerwonego. Purée świetnie smakuje podane zarówno do mięsa, jak i do ryby. Podsmażona masa w połączeniu z sadzonym jajkiem tworzy pyszne wegetariańskie śniadanie. Purée z ziemniaków(...)buraków będzie miało intensywniejszy kolor i bardziej buraczany smak, jeśli buraki będą gotowane specjalnie w tym celu. Buraki z barszczu nie są, aż tak wyraziste w smaku, ale do purée z ziemniaków się nadają. Buraki po ugotowaniu barszczu czerwonego często są wyrzucane, a warto zastosować zasadę zero waste i kuchnia będzie smaczna, ale bez resztek. Przepis na purée po dodaniu
Kuchcik gotujetradycyjnej podkarpackiej kuchni często dopełniał potrawy w taki sposób, w jaki współcześnie robią to ziemniaki. Między innymi dodawano go do zup, by były bardziej treściwe i syte. Z czerwonym barszczem bób komponuje się doskonale, dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu z Haczowa. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Haczowa został opublikowany w wyjątkowym zbiorze lokalnych receptur pt. „Wielka księga tradycji kulinarnych województwa(...)podsmażoną na tłuszczu, czosnek roztarty z solą, kwas buraczany oraz cukier i sól do smaku. Zagotowujemy i ściągamy z ognia. Na talerz nakładamy ugotowany bób i zalewamy go gorącym czerwonym barszczem. Barszcz buraczany z bobem – kuchnia podkarpacka Barszcz buraczany z bobem – kuchnia podkarpacka Więcej podkarpackich dań w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA Zapraszam
Trzeci talerzBarszcz czerwony gości u nas bardzo często w różnych postaciach, a to czysty, a to zabielany, innym razem z botwinką lub na zakwasie. Możliwości jest wiele - można kilka znaleźć na blogu. Tym razem wersja czysta na domowym zakwasie i świeżych burakach, mocno buraczany, czyli ulubiony barszcz czerwony mojego męża. Najchętniej podajemy z gotowanymi ziemniakami, ale można śmiało podać(...)ziele angielskie, obrane i pokrojone warzywa: cebulę i marchewkę. Gotujemy, aż marchewka będzie prawie miękka. Następnie dodajemy wywar z zaparzonych buraków i połowę tartych buraków i zakwas. Zagotowujemy. 3. Barszcz doprawiamy mielonym kminkiem, octem, solą i suszonym majerankiem. Dodajemy też ząbek czosnku pokrojony w plasterki. 4. Barszcz podajemy z ugotowanymi ziemniakami oprószonymi siekanym świeżym koperkiem. Smacznego
Kuchnia domowa Anitwoim organizmie brakuje kwasu foliowego. Kwas foliowy jest witaminą z grupy B. Jest ważny w produkcji naszych “hormonów szczęścia”. Ale do rzeczy ...do rzeczy.... Zrobimy zupkę! Użyjemy do tego -barszcz czerwony- gotowe Danie Babci Zosi od SYS -botwinka-gotowe Danie Babci Zosi od SYS -3-4 buraki średniej wielkości -koperek suszony od SYS -3 łyżki octu jabłkowego(...)PONTI z oferty Index Food Otwórz Dania Babci Zosi . Są wyprodukowane z suszonych warzyw. Po odparowaniu wody, pozostają witaminy i składniki odżywcze. Przefiltrowałam wodę, dodałam botwinkę i barszcz czerwony. Proste. Suszone. Danie gotowe. Należy postępować zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu. Gdy susz zmięknie, dodaj buraka startego na dużych oczkach. Wsyp sporo koperku suszonego- ja uwielbiam jego zapach
Z Kuchni Do KuchniBarszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami to zaraz po rosole i zupie pomidorowej ulubiona zupa mojej córki. Prosta a jakże smaczna i pożywna . Doskonale rozgrzewająca w chłodne dni. Kiedy tylko w warzywniaku zauważę świeże buraki , to zawsze je kupuję i gotuję tą że właśnie zupę . Uśmiech na twarzy mojej córki jest bezcenny :) Składniki na barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami(...)przez praskę czosnek. Gotować wszystko na wolnym ogniu około godziny. Ugotowany wywar przecedzić przez sitko. Wywar przelać do garnka, dodać obrane i pokrojone na pół buraki, wlać odrobinę octu. Barszcz gotować przez kolejną godzinę. Na koniec gotowania z barszczu wyjąć buraczki, zetrzeć je na tarce o dużych oczkach i ponownie przełożyć do garnka z barszczem. Zupę ewentualnie doprawić solą
Zrób to smacznie