barszcz czerwony - 2114 przepisów (strona:17/141)

Barszcz ukraiński 198

selera 200 gr pora 800-1000 gr buraków 400 gr ziemniaków 200 gr świeżej młodej kapusty 4-6 ząbków czosnku 1 szklanka zakwasu z buraków (nie mylić z koncentratem barszczu czerwonego, można samemu zrobić ) 1 łyżka cukru (do smaku, ja nie dodawałam) 3 łyżeczki soli (do smaku) 1 łyżeczka zmielonego pieprzu (do smaku) 4 łyżki przecieru pomidorowego (ja nie dodawałam(...)selera 200 gr pora 800-1000 gr buraków 400 gr ziemniaków 200 gr świeżej młodej kapusty 4-6 ząbków czosnku 1 szklanka zakwasu z buraków (nie mylić z koncentratem barszczu czerwonego, można samemu zrobić) 1 łyżka cukru (do smaku, ja nie dodawałam) 3 łyżeczki soli (do smaku) 1 łyżeczka zmielonego pieprzu (do smaku) 4 łyżki przecieru pomidorowego (ja nie dodawałam

moj przepis na
Kremowa zupa z papryki 164

Cześć! Od dzieciństwa nigdy nie przepadałam za zupami... jadałam rosół, czasem pomidorową, ale tylko gdy była z cienkim makaronem, zalewajkę, ale tylko z parówką i barszcz czerwony, ale tylko ze śmietaną. Więc można powiedzieć, że jestem dość wybredna. Sama robię rosół, czasem żurek, barszcz czerwony i kapuśniak ( o ile można to nazwać zupą :) ). Dzisiaj zdecydowałam się na zrobienie zupy

Pora coś zjeść
Barszcz czerwony 140

Barszcz czerwony robiłem już kilka razy i zawsze coś dopracowywałem, teraz wreszcie mogę mogę powiedzieć że mam kompletny przepis na barszcz czerwony o klarownym i głębokim kolorze, idealnej słodyczy, kwasowości i pikanterii po prostu - igła. Składniki na ok 2,5 litra : 1 kg czerwonych buraków ok 3 litrów bulionu z gotowanego mięsa (np. na krokiety) 2 średnie marchewki 1 korzeń(...)nadmiar tłuszczu - trochę musisz zostawić :) i odcedź do czystego wywaru.  Od teraz możesz się delektować idealnym barszczykiem wystarczy go mocno zagrzać (nie zagotować !!) Komuś barszczyk z krokietem ;) Rada : Barszczy na którymkolwiek etapie nie można doprowadzić do wrzenia bo straci klarowność i zmętnieje, jego smak też bardzo wiele straci

Mechanik w kuchni
Krokiety ziemniaczano - pieczarkowe 163

Krokiety te są fajną alternatywą dla pasztecików podawanych z czerwonym barszczem.  Składniki: - 500 g ugotowanych ziemniaków - 8 pieczarek - 100 g bułki tartej - 3 jajka - 2 łyżki masła - 1 łyżeczka pieprzu - szczypta przyprawy do kurczaka - szczypta delikatu czerwonego - sól Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy i bardzo dobrze tłuczemy lub przepuszczamy przez praskę. Pieczarki kroimy w kostkę i smażymy do miękkości. Pieczarki łączymy(...)dobrze mieszamy. Formujemy placuszki, które panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Możemy podać je same bądź tak jak ja z barszczem czerwonym

Zainspirowana w kuchni
Jak zrobić zakwas na barszcz wigilijny? – wideo 277

Czym byłyby święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu, a czym byłby ten właśnie barszcz bez prawdziwego zakwasu! Prosty i sprawdzony przepis na zaczyn pod barszcz czerwony, doskonały nie tylko na święta. Smacznego

MarcinChef
Wigilijny barszcz czerwony 98

Follow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Barszcz czerwony to jedna z dwunastu tradycyjnych Wigilijnych potraw. Jest on podawany jako pierwsza potrawa na Wigilijnej kolacji. The post Wigilijny barszcz czerwony appeared first on CRAVEmonkey

CRAVEmonkey
Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami 1545

kapustą i grzybami, to pyszna propozycja do wigilijnego barszczu. Oczywiście paszteciki świetnie też sprawdzą się jako przekąska dla gości. Osobiście uwielbiam i najbardziej smakują mi w zestawieniu z czerwonym barszczem. SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 30 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 3,2 % 400 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka soli 1 duże jajko 80 g masła Farsz(...)Włożyć do piekarnika. Piekarnik zaparować poprzez spryskanie go przez uchylone drzwiczki piekarnika wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów). Paszteciki piec około 25 minut. Upieczone wyciągnąć i podawać ciepłe np. z barszczem czerwonym lub ostudzić na kratce i podawać na zimno jako przekąskę. Ciasto rozwałkowane na prostokąt z wyłożonym farszem

Passions hobbies life
Domowe uszka z grzybami 221

Coraz bliżej do Świąt. Nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji bez czerwonego barszczu z uszkami. Dlatego dziś podzielę się z Wami moim przepisem na domowe uszka z grzybami. Przepis na pyszny zakwas na, którym przygotuję barszcz znajdziecie tutaj (klik) . A wracając do uszek – choć pracochłonne, to w rzeczywistości nie są trudne w przygotowaniu, a smak na pewno wynagrodzi Wam stanie(...)Przekładamy każdą partię na sito, przelewamy lekko zimną wodą, aby się nie zlepiały i przekładamy na tacę. Gdy uszka przeschną (trzeba je obrócić) możemy je zamrozić. Uszka podajemy z czerwonym barszczem. Do przygotowania uszek użyłam mąki pszennej z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze. http://www.mlynystoislaw.pl/ Smacznego

Słodkie okruszki
Zupa buraczkowa 163

Ulubiona zupa mojego męża i według przepisu jego rodziców :)  Ja dotychczas z mojego domu rodzinnego znałam jedynie barszcz czerwony z krojonymi burakami. Zupa ta,  którą robię obecnie według przepisu teściów nigdy nie była z nazwy czerwonym barszczem a buraczkową. Dlaczego ?  Pewnie dlatego, że robi się ją inaczej .. :) Składniki: 20 – 30 dag mięsa ( wołowina, wieprzowina lub drób

Na słodko lub wytrawnie
Zakwas z buraków wg Magdy Gessler. Zakwas buraczany na barszcz czerwony. 417

użyć chleba na zakwasie :) Smak jest bez wątpienia lepszy :) Poza tym Magda Gessler w swoim oryginalnym przepisie k The post Zakwas z buraków wg Magdy Gessler. Zakwas buraczany na barszcz czerwony. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Krokiety z mięsem 173

Dzień dobry! Po świątecznym szaleństwie kulinarnym w lodówce stała butelka z zakwasem na barszcz czerwony . W związku z tym, że nie można jej przechowywać bardzo długo (do 2 tygodni), trzeba było coś z nią zrobić. Oczywiście przygotowałam barszcz. A co można podać do niego? Barszcz czerwony to nie tylko uszka, to również rewelacyjne krokiety z mięsem! Wykorzystałam do nich mięso

Pora coś zjeść
Barszcz czerwony 125

Tego przepisu nie było na blogu, pora najwyższa na klasyczny, czysty barszcz czerwony. Robię go bardzo często, zwłaszcza wtedy, gdy temperatury za oknem sprawiają, że mamy ochotę na coś rozgrzewającego. Poza okresem świątecznym, najczęściej jem taki barszcz z ziemniakami ugotowanymi, w kawałkach. Najlepszy oczywiście na drugi dzień, gdy smaki "przegryzą się", idealny także do picia w formie gorącego kubka. Barszcz

Moja smaczna kuchnia
Krokiety z pieczarkami i serem 389

Krokiety z pieczarkami i serem to idealny dodatek do czerwonego barszczu, jemy je kilka razy w roku jak tylko najdzie nas ochota na nie. Przepis na krokiety z pieczarkami jest prosty, do ich przygotowania wystarczą usmażone naleśniki, farsz z pieczarek i cebuli, żółty ser, tarta bułka i jajka, no i zostaje jeszcze smażenie. Dla większości jednak krokiety z grzybami często(...)stron na zakładkę i zwijamy w rulon. Gotowe krokiety panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy na złoto na oleju. Podajemy jako samodzielne danie np. czerwonego barszczu. Możemy je przekroić wcześniej przed panierowaniem, wtedy wyjdzie trochę więcej mniejszych krokietów. Te były pokrojone na 3 części tuż po usmażeniu. Smacznego!   The post Krokiety z pieczarkami i serem appeared

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Barszcz czerwony z bobem 131

staropolskiej kuchni barszcz czerwony często podawano z bobem. W sezonie letnim warto wracać do tego sprawdzonego od wieków połączenia, bo jest to bardzo dobrze dobrana para. Przygotowałam dziś barszcz na bazie botwinki i młodych warzyw, z dodatkiem zakwasu. Świeży bób obrałam ze skórki i wrzuciłam do talerzy, zalewając gorącym barszczem. Taki właśnie pyszny i prosty obiad wolę dużo bardziej(...)Artykuł Barszcz czerwony z bobem pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Buraczki do słoików na barszcz czerwony 193

Uwielbiam barszcz czerwony, muszę się jednak przyznać, że ze względu na długi czas przygotowania nie często go gotuję. Problem tkwi w burakach, które się bardzo długo obgotowuje. Dlatego w tym roku pokusiłam się o sporządzenie przetworów z buraczków- gotowych na barszcz czerwony. Tak przygotowane buraczki zalewamy wodą, doprawiamy i zupa gotowa! Składniki: 6 kg buraków 10 ząbków czosnku Składniki(...)obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Czosnek drobno posiekać, następnie dodać do buraczków wraz z zagotowaną zalewą. Odstawić na noc, następnie nakładać do słoików, pasteryzować 15 minut. Polecam również Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja

Tradycyjna Kuchnia