barszcz czerwony - 2114 przepisów (strona:30/141)

Sos z suszonych grzybów 78

łyżką. Gotując się sos powoli zacznie gęstnieć. Dopraw solą i pieprzem – gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie zdejmij z ognia.     Polecam również… – Barszcz czerwony czysty – Zupę krem z brokułów – Zupę ryżową – Barszcz biały bez zakwasu – Zupę fasolową z kiełbasą

Kulinarny S.O.S.
Sos z suszonych grzybów 78

łyżką. Gotując się sos powoli zacznie gęstnieć. Dopraw solą i pieprzem – gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie zdejmij z ognia.     Polecam również… – Barszcz czerwony czysty – Zupę krem z brokułów – Zupę ryżową – Barszcz biały bez zakwasu – Zupę fasolową z kiełbasą

Kulinarne S.O.S.
Krokiety z mięsem mielonym 229

pękać przy zawijaniu. Farsz najlepiej przygotować z mięsa z rosołu. Dlaczego? Wówczas mamy pewność, że nasz farsz nie wyjdzie za suchy. Krokiety z mięsem, to idealny dodatek do czerwonego barszczu. My uwielbiamy to połączenie. Domowy, dobrze doprawiony czerwony barszczyk i pyszne krokiety. Czy potrzeba czegoś więcej? Zdecydowanie nie Zobacz przepis na „Krokiety z mięsem mielonym” na Blix.pl (klik

Słodkie okruszki
Sprawdzone przepisy na wigilię 108

ryby po grecku w tarcie. Wstaw tartę z rybą po grecku do piekarnika. Ulep pierogi i uszka. Przecedź i dopraw barszcz. Weź się za smażenie ryby. Wigilia gotowa ! Czerwony barszcz z uszkami Poziom trudności – bardzo łatwy Czas: 3 godziny Ryba po grecku w tarcie Poziom trudności: Średni Czas: 45 minut Kapusta wigilijna Poziom trudności: Łatwy Czas: 1 godzina Piegi

Niedzielny kucharz
Paszteciki z kapustą, pieczarkami i soczewicą 192

Kolejna propozycja na smaczne paszteciki, idealne do czerwonego barszczu. Tym razem z kapustą kiszoną, pieczarkami oraz czerwoną soczewicą. Farsz jest delikatnie pikantny, mocno doprawiony- nie mniej jednak bardzo smaczny. Polecam Wam te paszteciki zarówno ze względu na pyszny farsz, jak i idealne ciasto drożdżowe, na które przepis ponownie pojawia się na blogu, gdyż jest genialne! Składniki na najlepsze ciasto drożdżowe

Mango Papaja
Minicalzone, paszteciki nadziewane grzybami 120

Przepyszne drożdżowe pierożki, pieczone w piekarniku z pysznym farszem. Zrobiłam je do barszczu czerwonego na zakwasie, który kilka dni temu nastawiłam. Barszcz wyszedł rewelacyjny, przepis na barszcz wstawię jutro. Z tej porcji wyszło mi 23 minicalzone. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek. Wlać do dołka letnią wodę i dodać niecałą łyżkę smalcu, wsypać suszone drożdże. Dokładnie ugnieść ciasto na gładką

Kuchnia Pokoleń
Barszcz świąteczny czysty 394

już mamy ukiszony barszcz to zrobienie barszczu czerwonego zajmuje nam chwilkę. Ja lubię taki czysty barszcz szczególnie na rozgrzewkę. Lubię też jako dodatek do krokietów, pasztecików jak i z uszkami. Jednak musimy pamiętać, że nie możemy zagotować barszczu ponieważ straci swój piękny kolor. Składniki: 1 buraczek  1 pietruszka  2 marchewki kawałek selera 2 liście laurowe Kamis

Ala piecze i gotuje
Barszcz czerwony- najlepszy 187

Dzisiaj zapraszam na barszcz czerwony. Zachwalać go zbytnio nie trzeba bo każdy z nas chociaż raz w  swoim życiu zapewne go jadł. Barszcz jest bardzo smaczny i aromatyczny a przy tym niezwykle zdrowy. Polecam bardzo;) Składniki: 3 litry bulionu warzywno- mięsno-grzybowego    4 ząbki czosnku 1 kg buraków 2-3 łyżki soku z cytryny łyżeczka cukru

Krakowskie smaki Ani
Zupa grzybowa świąteczna 161

Waszych domach na wigilijnym stole jest barszcz czerwony czy zupa grzybowa ? Ja u babci jadłam klarowny barszcz z uszkami, a u rodziców mojego męża zupę grzybową. Dlaczego nie mieć ich dwóch? 2 litry wywaru warzywnego, 20 gramów prawdziwków suszonych lub innych grzybów leśnych, por kawałek selera korzeniowego marchew liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, biała cebula, olej rzepakowy

AZgotuj!
Jajka w sosie tatarskim 326

słoiczek pieczarek konserwowych • 1 puszka groszku zielonego • 5 ogórków konserwowych • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 12% • 3/4 szklanki majonezu • sól, pieprz biały • 2 łyżki posiekanego szczypiorku • 1/2 szklanki koncentratu barszczu czerwonego Wykonanie: • Jajka gotować 10 minut i obrać. • Koncentrat barszczu wymieszać z 3/4 litra gorącej wody i wrzucić na kilka minut jajka. Wyjąć i opłukać

To co kocham
Placek do barszczu 185

Dziś placek do barszczu, czyli alternatywa dla krokietów i pasztecików. Idealny do czerwonego barszczu. Przepis znalazłam na blogu   kuchnia w czekoladzie Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 1 kostka margaryny 5 żółtek 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 1 zupa ogonowa Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego z szynki wp. 1/2 kg pieczarek 2 cebule 1 całe jajko

Kulinarne życie
Zakwas na barszcz biały 157

moim blogu możecie znaleźć zakwas na barszcz czerwony oraz na żurek. Dziś chcę pokazać zakwas na barszcz biały, bo w wielu domach na wigilię pojawia się barszcz biały z grzybami. Składniki: 1 szkl. mąki pszennej razowej 2 łyżki zarodków pszennych (nie są jednak konieczne, ale ja dodałam) 3 szkl. letniej, przegotowanej wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka

Czerwień i błękit
Przetwory- zapasy zimowe z owoców i warzyw 141

SPIS PRZETWORÓW Bez czarny Powidło Borówka Kapusta czerwona z borówkami Brukselka Pasteryzowana Brzoskwinia Marmolada Buraki/ botwinka Barszcz kiszony Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja Botwinka pasteryzowana Buraczki na barszcz czerwony Ćwikła z papryką Surówka warzywna z burakami Przecier z pieczonych buraków do słoików na zimę Surówka z cukinii i buraków Cukinia Leczo z cukinii Młoda cukinia marynowana Surówka z cukinii

Tradycyjna Kuchnia
Zakwas buraczany 208

Święta tuż tuż więc to ostatni dzwonek aby nastawić buraczki i delektować się w święta wyjątkowym barszczem wigilijnym. Bardzo łatwy przepis, praktycznie robi się sam. Smak

Krakowskie smaki Ani
Kiszony barszcz czerwony (zakwas buraczany) 255

Nigdy nie robiłam ani nie piłam kiszonego barszczu. Postanowiłam to nadrobić i zrobiłam. Nie spodziewałam się, że ten barszczyki jest taki pyszny. Smakuje jak ten kupny instant z torebki ale można go bardzo łatwo zrobić samemu w domu z warzyw i aromatycznych przypraw. składniki: 1 kg czerwonych buraczków 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 4 ząbki czosnku 4 liście laurowe(...)również dodać do barszczyku czerwonego gotowanego na buraczkach aby wzmocnić jego smak, po jego dodaniu nie należy barszczu już gotować. Czyli gotujemy np.  czysty barszczyk  lub  barszcz czerwony zabielany , zestawiamy z ognia nastęnie dolewamy tego kiszonego i mieszamy

Monia miesza i gotuje