Barszcz z czerwonych buraków to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole w wielu rejonach Polski. Także w moim domu nie mogło go zabraknąć podczas wigilijnej wieczerzy. Buraki to tanie i popularne warzywo, nic więc dziwnego, że już od wieków jest ważnym składnikiem w naszej diecie, a pierwsze wzmianki o wykorzystaniu go do przygotowania kolacji wigilijnej pochodzą już z XVI wieku. W starych wierzeniach były one symbolem długiego życia, urody oraz płodnej ziemi, nic więc dziwnego, że chętnie sięgano po nie także... czytaj dalej...
Tarte buraczki na zimę do słoików to obowiązkowy twór z buraków w naszej piwnicy. Można je podawać jako dodatek do obiadu, od razu ze słoika.
Czytaj dalej...Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Święta Bożego Narodzeniu tuż tuż.. Tak więc większość z nas zastanawia się co przygotować na świąteczne menu.
Czytaj dalej...