Buraczki zasmażane... Czerwone, buraczane wiórki. Złocista zasmażka z cebulką. Idealny dodatek do dania głównego. Niezapomniany smak dzieciństwa! Składniki: 8 - 10 dużych, czerwonych buraków; Ząbek czosnku; Łyżka kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 4 łyżki octu spirytusowego; 2 łyżki cukru; Sól; Pieprz. Zasmażka: Duża cebula; 125 g margaryny; 1,5 łyżki mąki pszennej. Sposób przygotowania: Buraki obrać, umyć, gotować(...)całość zgęstnieje. Podawać na ciepło lub na zimno jako dodatek do drugiego dania. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do przygotowania tej surówki można wykorzystać buraki pozostałe z gotowania wiejskiego barszczu czerwonego. Ocet spirytusowy można zastąpić jabłkowym, lub sokiem z całej cytryny. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Margarynę można zastąpić masłem. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskałyżki drobno posiekanego szczypiorku; Sól; Biały pieprz. Do zabarwienia jaj: 1/2 szklanki koncentartu barszczu czerownego; 3 szklanki gorącej, przegotowanej wody. Sposób przygotowania: Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Koncentrat barszczu czerwonego wymieszać z 750 ml gorącej, przegotowanej wody i włożyć do niego jaja na 10 - 15 minut. Po tym czasie jaja wyjąć, opłukać pod zimną wodą i ozdobnie poprzekrajać(...)SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jajek nie trzeba farbować i finezyjnie wycinać. Ma to tylko znaczenie dla wyglądu, nie wpływa na smak jajek. Do farbowania jajek można dodać więcej koncentratu barszczu czerownego, będą miały wówczas mocniejszy kolor. Nie należy farbować jaj dzień wcześniej, gdyż mogą stracić kolor. Pieczarki można zastąpić innymi marynowanymi grzybami, a majonez i/lub śmietanę gęstym jogurtem naturalnym
Gospodyni MiejskaFajny sposób na wykorzystanie parówek, które zalegają w lodówce, do tego barszczyk czerwony i mamy pyszny obiadek :) SKŁADNIKI NA OK. 12-15 KROKIETÓW : ok. 2 szklanki mąki 1 jajko szczypta soli i cukru ok. 1,5-2 szklanek mleka lub wody ORAZ : parówki ser żółty bułka tarta 2 jajka + mleko olej do smażenia WYKONANIE : Mieszamy ze sobą(...)Zakładamy boki, a następnie zwijamy. Naleśniki panierujemy w jajkach roztrzepanych z mlekiem, a następnie w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy wg uznania np. z barszczem czerwonym. Smacznego :) MAŁA RADA : Możemy również oprócz parówek i sera dodać paprykę, ogórek kiszony lub podsmażone pieczarki
Pani na desermniej przypraw. W tym roku zrobiłam je na dwa sposoby : tarte na tarce o dużych oczkach i te drobne. Ciekawe które będą miały większe powodzenie. Składniki: 10 kg buraków czerwonych Ok. 150 ml octu 10% 4 - 5 łyżek soli kamiennej Ok. 7 łyżek cukru Ok. 90 gram chrzanu tartego ze słoika Wykonanie: Buraki gotujemy w wodzie do miękkości ( zwykle(...)najlepiej wychodzi mieszanie ręką uzbrojoną w rękawiczkę ). Buraczki umieszczamy w słoikach, zamykamy i pasteryzujemy 20 minut. Takie buraczki posłużą nam jako dodatek do obiadu lub też będą podstawą do barszczu czerwonego. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewywiem jak u was będzie ale w tym roku postanowiłam , że w moim barszczyku czerwonym wylądują uszka z grzybkami mianowicie koźlaki suszone. Pyszny aromatyczny farsz :) Już się uśmiecham mniam :) Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej typ 500 Kłos- Pol 200 ml gorącej wody sól 1 łyżeczka Dodatkowo: koźlaki suszone 100 g pieprz biały mielony pół łyżeczki sól morska(...)grzybów. Przygotowany farsz nakładamy łyżeczką na przygotowane ciasto . Zlepiamy boki jak na pierożka i do środka sklejamy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty do miękkości . Podajemy z barszczem czerwonym
Różowa kuchniagrzybami to niezędnik każdego wigilinego stołu, ale ja je robie znacznie częściej. Zwłaszcza gdy mam zapas suszonych grzybków, bo nie uznję dodawania do nich pieczarek.Wybornie smakują w barszczu, choć osobiście wolę je na talerzyku okraszone rumianą cebulką. SKŁADNIKI NA FARSZ: 100 g suszonych podgrzybków 1 cebula 2 łyżki oleju sól i czarny pieprz do smaku SKŁADNIKI(...)garnku zagotować wodę, dodać płaską łyżeczkę soli i łyżkę oleju. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucić uszka i gotować aż do ich wypłynięcia na wierzch. Podawać posypane cebulką w towarzystwie czerwonego barszczu. Smacznego
Gosia gotujeUszka błędnie kojarzone są z dużym nakładem pracy, ale wierzcie, to mit, to wspaniałe danie staropolskie, tradycyjne, szczególnie z barszczami, spójrzcie jak swojsko wyglądają, a wyobrażacie sobie jak smakują z borowików przyrządzone?! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju 1/2 szklanki gorącej wody farsz 200 g suszonych borowików 1 cebula 1 łyżka masła sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Grzyby(...)składamy na pół robiąc trójkąty, zlepiamy boki ciasta formując uszka. Gotujemy uszka w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli. Ugotowane uszka wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Podajemy w bulionówkach z czerwonym barszczem lub podsmażone na maśle jako danie wigilijne . Smacznego
kgwjanczewoPrzepis na te pyszne domowe paluszki dostałam od koleżanki. Doskonale smakują z czerwonym barszczem ale również stanowią świetną przekąskę na piknik, do pracy czy do szkoły. Do posypania paluszków użyłam kminku bo on mi najbardziej do nich pasował. Ale równie dobrze może to być mak lub ulubione suszone zioła. 2 szkl mąki pszennej 3 łyżeczki soli 15 dag masła(...)ewentualnie solą. Wtedy jednak proponuję dodać jej mniej do ciasta gdyż paluszki będą wg mnie za słone. Paluszki piec w 190 stopniach na rumiany kolor. Najlepiej smakuje z czerwonym barszczykiem
Smakołyki Asikażdym razem wyjmujemy i smażymy w świeżo przygotowanej panierce lub bez, taką porcję, na jaką akurat mamy ochotę. Najlepiej smakują podsmażane na klarowanym maśle i podane z TRADYCYJNYM BARSZCZEM CZERWONYM lub SOSEM PIECZARKOWYM SKŁADNIKI NALEŚNIKI / ok 9 sztuk o średnicy 23 cm 1 szklanka (250 ml) mleka 1/2 szklanki (125 ml) wody mineralnej 1 szklanka (150 g) mąki(...)zalewamy 1 szklanką wody. Odstawiamy na 30 minut do namoczenia. Gotujemy na minimalnej mocy palnika, pod przykryciem, przez około 30 minut. Odsączmy na sicie, wywar zachowujemy (można dodać do barszczu), drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy, często mieszając, na rozgrzanej oliwie z masłem, przez około 5 minut lub dłużej, aż zrobi się miękka i szklista. Dodajemy
cool and mintydania z wykorzystaniem czerwonego buraka chociażby ze względu na jego zbawienny wpływ na nasze zdrowie. W tym połączeniu smakuje on naprawdę rewelacyjnie. Zapraszamy na przepis na sałatkę z czerwonych buraków i mamy nadzieję, że przekona Was do częstszego sięgania po to popularne u nas warzywo. Polecamy! Sałatka z pieczonym burakiem i fetą Składniki: średniej wielkości buraki czerwone(...)przygotuj sos. Polej nim składniki sałatki. Zobacz również nasz przepis na buraczki zasmażane oraz na tarte buraczki na zimę . Dla zdrowia warto także wypróbować przepis na kiszone buraki . Natomiast barszcz czerwony zabielany , to świetna propozycja na pyszną, tradycyjną zupę. Życzymy smacznego! Artykuł Sałatka z pieczonym burakiem i fetą pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie
Kuchnia Na WypasieKrokiety to pyszne danie, trochę pracochłonne ale bardzo pożywne. Na wierzchu chrupiące a w środku nadziane pysznym farszem. Najlepiej smakują z filiżanką czerwonego barszczu. składniki: naleśniki 4 szklanki mąki 0,5 l wody może być gazowana 0,5 l mleka duża szczypta soli mała szczypta cukru 1 jajko 2 łyżki oleju farsz 800 g pieczarek 400 g żółtego sera(...)posmarować naleśniki i zwinąć w krokiety. Gotowe krokiety panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku. Wyszło mi 12 krokietów, podałam je z czerwonym barszczykiem zabielanym
Monia miesza i gotujePyszny barszcz czerwony to podstawa dań wigilijnych. Można go ugotować wcześniej i zapasteryzować. Jest zawsze tak samo smaczny jak zaraz po ugotowaniu. Plecam przepis. SKŁADNIKI : 1,5 kg buraków 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera mały kawałek pora, cebula liście selera ( jak mamy ) ziele 4 kulki, liść laurowy 2 sztuki, pieprz kilka kulek 2 ząbki czosnku (niekoniecznie(...)czasie warzywa wyjmujemy cedzakiem a do wywaru wkładamy tarte buraki. Teraz gotujemy od 5-10 minut na małym ogniu aby nie przegotować buraczków. Dzięki lekkiemu gotowanu zachowamy kolor barszczu. Dodajemy majeranek i po chwili wszystko odcedzamy. Pozostał nam czysty barszcz który doprawiamy do smaku cukrem, solą, piperzem i octem. Barszcz można podawać od razu lub wrzący wlać
Kulinarne Fantazje Mariolimoże ze względu na domieszkę krwi ukraińskiej po ojcu Coś w tym jest , że lubimy smaki z których się wywodzimy Zupa ta jest alternatywą , bardziej sytą dla naszego polskiego barszczu czerwonego , który także uwielbiam Oczywiście nie będę się już rozpisywać nad zdrowotnymi właściwościami zup i buraczków , jest na nie sezon więc cieszmy nasze brzuszki i naszych bliskich ,zdrowymi rarytasami Polecam(...)szklanka ugotowanej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 – 5 ziemniaków 5-6 suszonych grzybów ( można pominąć ) 2-3 liście laurowe 5-6 kulek ziela angielskiego 1/2 szklanki zakwasu z czerwonych buraków lub 4 łyżki octu sól , pieprz czarny do smaku gęsta śmietana około 2-3 łyżki Żeberka płukamy , dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka . Dodajemy do nich obrane
Ogrodnik w podróżyTwoje zdjęcie zostanie opublikowane w specjalnej zakładce na moim blogu oraz na moim profilu w serwisie Facebook . Zachęcam Was do wspólnej zabawy! Gotujmy razem! :) Składniki: 1/2 butelki koncentratu barszczu czerwonego 1 litr maślanki 1 litr kefiru 2 długie ogórki świeże 1 pęczek botwinki 1 mały pęczek rzodkiewek 5 ząbków czosnku kilka gałązek świeżego koperku kilka gałązek szczypiorku kilka kiełków(...)proponuję zmiksować blenderem. Dodać botwinkę wraz z wodą, w której się gotowała, wymieszać. Dodać pozostałe składniki, tj. czosnek, pokrojone ogórki oraz rzodkiewki. Wymieszać całość. Kolejno wlać do całości koncentrat barszczu - ja użyłam wspaniałego koncentratu barszczyku Ogródek Dziadunia - klik . Doprawić całość do smaku solą oraz pieprzem, ewentualnie cytryną jeśli chłodnik wydaje się mało kwaśny. Gotowy chłodnik wstawić do lodówki
Garniec Magaliepisać ;-) Ale za to własne imię wykaligrafowała literami wielkimi jak sam rysunek, stwierdzając że musi tak być, żeby Mikołaj się nie pomylił ;-) A dla Was mam dziś przepis na barszcz czerwony, ale taki bez zakwasu buraczanego. Po prostu: wywar z buraków i wywar mięsno - warzywny, który równie dobrze możecie zastąpić rosołem, jaki zostanie Wam z niedzielnego obiadu. Nie bójcie się(...)godzin na małym ogniu. Następnie przecedzamy wywar do garnka z burakami, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem (nie bójcie się go, bo to on podkreśla smak barszczu) i gotujemy aż smaki wzajemnie się przenikną (ok. 30 minut). Doprawiamy octem (nada pożądanego koloru, a poza tym idealnie wyostrza smak) i majerankiem. Przepyszny
Czary - gary w kuchni