odzwierciedlać kolory włoskiej flagi. Sałatka pochodzi z Kampanii, w południowych Włoszech. Do tej pory powstało już wiele różnych wariantów tej sałatki. W tamtym roku prezentowałam Wam Caprese po polsku. Składniki: 1 duży pomidor malinowy 1 mozzarella 9-10 listków bazylii świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek Wykonanie: Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry. Układać na talerzu
Pasja Smakutruskawko! Skusiły mnie pierwsze, dostępne w osiedlowym warzywniaku, polskie truskawki. Może nie tak piękne, błyszczące i dorodne jak te importowane, ale na pewno zdrowsze i mniej sztuczne w smaku. Postanowiłam wykorzystać je w szybkim i łatwym do przygotowania, ale jakże smacznym cieście owocowym. Ciasto to bardzo często gości na moim stole jako deserowy dodatek do kawki czy herbatki. Przepis
Grunt to przepis!Zawsze czekam z utęsknieniem na moment gdy w sklepach pojawią się polskie truskawki, bo te zagraniczne choć często piękne, niestety nie mają smaku naszej rodzimej truskawki. Truskawka daje tyle możliwości w pieczeniu! Soczysta, słodka ale z nieco kwaskowym posmakiem, wprost stworzona jest do wszelkich ciast z dodatkiem puszystych kremów. Taki jest tort truskawkowo - śmietankowy. Tort oparty jest na niezawodnym biszkopcie
maniapieczenianaszym kraju. Zazwyczaj przyrządzamy je z wieprzowiny lub drobiu i podajemy z różnego rodzaju surówkami, mieszankami gotowanych warzyw czy ziemniakami. W tym miejscu zaproponuję swego rodzaju kombinację naszej polskiej (czy choćby tylko spolszczonej) tradycji kulinarnej z potrawą inspirowaną przepisem jaki swego czasu napotkałem w książce Podróże kulinarne – Kuchnia bułgarska . Ponieważ dla kuchni z tamtych regionów Europy bardziej typowa od wieprzowiny
Kulinarna Pokusazanadrzu sporo dań z drobiu, w których stosujemy suszoną. Na pewno te przepisy się na blogu pojawią, więc póki co wybierzcie się do apteki lub sklepu zielarskiego – bo w Polsce praktycznie tylko tam dostaniecie suszoną szałwię – i zróbcie jej mały zapas. Pieczony udziec z indyka 2015-05-11 13:50:59 Upieczone w aromatycznych ziołach mięso z indyka podane
Kulinarna Pokusaużyć, uwzględniając nieco krótszy wówczas czas gotowania. Tytuł tego przepisu opiera się na dość luźnej interpretacji słowa „gulasz”, jednak użyłem go mimo wszystko, gdyż to chyba najpopularniejsza używana w Polsce nazwa tej potrawy i jej podobnych. W naszej wersji nie jest zresztą tak źle, ponieważ składniki – a zwłaszcza papryka – z grubsza przynajmniej odpowiadają wymogom „prawdziwego” gulaszu pochodzącego z kuchni węgierskiej
Kulinarna Pokusadawno nie jedliśmy mięsa kaczki, że postanowiłam, nie zważając na kalorie, zaserwować je na obiad. Podane z delikatnymi kluskami kładzionymi i modrą kapustą były pysznym, tradycyjnym polskim obiadem ... Gorąco polecam np. na rodzinny niedzielny obiad, zwłaszcza, że taki obiad nie jest wcale pracochłonny, bo po podsmażeniu udka trafiają do piekarnika i "robią się" praktycznie same :)) Składniki
Walijskie PichcenieWciąż wspominam mój niedawny wyjazd do Krakowa i smak krakowskich bajgli (obwarzanków). Są nieporównanie smaczniejsze niż gdziekolwiek indziej w Polsce. I tak wspominkowo naszło mnie na pieczenie obwarzanków, ale z nadzieniem w środku. Wspomnienia tym bardziej wydają się świeże, że wydłużone o lekturę " Drogi do Różan " Bogny Ziembickiej . Akcja książki w dużej mierze rozgrywa się w Krakowie i jego okolicach
Weekendy w domu i ogrodziektóre wraz z blogerami promują ekologiczną żywność. Zgodnie z informacją na stronie sklepu ich celem jest dostarczanie ekologicznych produktów wprost do kuchni, gdzie można wyczarować zdrowe i pożywne pyszności. Polskich konsumentów coraz bardziej ciekawi zdrowa żywność. W coraz większym stopniu są zainteresowani nabywaniem produktów spożywczych najwyższej jakości. Duży atut stanowi również fakt, że eko żywność jest bezpieczna dla zdrowia. Produkty
karmelowyPierwsze, polskie truskawki kupiłam wczoraj, do spróbowania. Nie zapomniałam także o kartoniku maślanki i bananach, które były w doskonałej cenie. Wróciłam do domu i podzieliłam owoce na trzy porcje, w każdej znalazły się kawałki banana i po kilka truskawek, włożyłam do zamrażarki, a gdy tylko mam ochotę na coś pysznie orzeźwiającego i owocowego zabieram się za koktajl. Na zdrowie
Moja smaczna kuchniaJajecznica to klasyczne polskie śniadanie. Szybkie i zdrowe. Tym razem w odsłonie letniej - na zielono
Milion SmakówBoczniak to dobra alternatywa do schabowego dla wegetarian a także dla wszystkich miłośników grzybów. Weganie mogą zastąpić jajko dwoma łyżkami wody. Kiedyś dość popularne danie w Polsce teraz nieco zapomniane. Warto więc je sobie przypomnieć
Milion SmakówTradycyjna potrawa kuchni polskiej. Klasyczna potrawka składająca się z duszonej marchewki, cebuli i pomidorów z dodatkiem królika duszonego w winie i rozmarynie. Smak uzupełnia seler naciowy, który idealnie komponuje się z mięsem i winem
Milion SmakówRabarbar kojarzy mi się jako pierwszy zwiastun wiosny w ciastach. Gdy wreszcie wyrośnie trudno się nim nacieszyć bo to jeden z pierwszych wyczekiwanych po zimie polskich owoców. Rabarbar właśnie wyrósł u mojej mamy na ogrodzie więc szkoda byłoby tego nie wykorzystać. Przeważnie ląduje on w kompocie lub w przepysznym drożdżowym placku, którego nie mogę przestać jeść. Tym razem dla odmiany
Milion Smakówaromat. Znane jako przysmak były już ponad 3500 lat temu. Niestety teraz występują coraz rzadziej i coraz ciężej je znaleźć dlatego też ich ceny potrafią być bardzo wysokie. W Polsce trufle są pod ścisłą ochroną i można je spotkać praktycznie tylko w Borach Tucholskich. Oczywiście łatwo dostać te grzyby zakonserwowane w oliwie lub pod postacią pasty (najczęściej z masła
Milion Smaków