polska - 1500 przepisów (strona:66/100)

Sushi nastolatkòw czyli domowe warsztaty 193

Przy okazji nauczyć nasze pociechy, ich przygotowania i że sushi to żadna wielka filozofia (przepraszam tutaj wszystkich Japończyków, którzy tę sztukę uważają za świętą i niedoścignioną) ale na domowe polskie warunki takie podstawy wystarczą. Tak właśnie ostatnio zrobiłam, gdy do córki przyszła koleżanka i zrobiłyśmy sobie szybki kurs sushi. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Makaron z twarogiem i prażonymi jabłkami- banalnie proste i obłędnie pyszne 333

zdrowym obiadem. Nie ma chyba nikogo, kto nigdy nie próbował tradycyjnego makaronu z twarożkiem. Potrawa ta- banalnie prosta w wykonaniu, a mimo to bardzo smaczna, często gości na polskich stołach. Zazwyczaj można zetknąć się z nią w wersji wytrawnej z dodatkiem skwareczków o wątpliwych właściwościach zdrowotnych czy mięsa. Ja stawiam na coś zdecydowanie lżejszego i słodszego.  Jabłko z cynamonem

peanutbuttermonster
Pierogi ruskie smażone 251

To pewnie dla Was żadna nowość, ale dla mnie tak. Dlaczego? bo w naszej rodzinie się ruskich nigdy nie jadło. Pierogi były tylko z mięsem i

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Śledzik 224

Polsce ostatni dzień karnawału to ostatki, znany w niektórych regionach jako śledzik (w Wielkopolsce podkoziołek ). Żegna się wtedy karnawałowe przysmaki, witając postnego śledzia. Aby uniknąć niepotrzebnej dyskusji, czy dzisiejsza potrawa to tatar, czy sałatka – moja nazwa to po prostu śledzik. Tym razem bardziej niż sposobem przygotowania postaram się Was zachęcić sposobem… podania.     Składniki: - 2 płaty śledzia - 2 małe

mojewypiekiinietylko
Żeberka w sosie własnym 130

Jestem fankom prostej polskiej kuchni, która może nie jest dietetyczna, ale jaka smaczna!! Dla smakoszy wieprzowiny kolejny przepis na  ŻEBERKA . ŻEBERKA W SOSIE WŁASNYM SKŁADNIKI: 1kg. żeberek 10 dag. mąki po cztery ziarna ziela angielskiego, pieprzu 2 ząbki czosnku, 1 duża cebula 2 liścia laurowe margaryna, sól, pieprz, ewentualnie kostka pieczeniowa knorr WYKONANIE: Pokrojone żeberka posypać solą i pieprzem

Kuchnia Beaty
Kotlety mielone-nieco inaczej. 598

KOTLETY MIELONE   to popularne i chętnie serwowane  danie kuchni polskiej .Ja oprócz tradycyjnych przypraw dodaję: paprykę, oregano i odrobinę vegety. Można dodać również bazylię. Najczęściej używam mięsa wieprzowego- łopatki, które mielę na średnich oczkach. Zapewniam, że kotlety są  miękkie i bardzo smaczne. SKŁADNIKI:  0,8 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 bułka lub 2-3 kromki chleba

Kuchnia Beaty
Bigos- dobry na wszystko... 145

Bigos to polskie danie, które znajduje zwolenników nie tylko wśród polaków, zresztą jak cała nasza kuchnia. Ja przygotowuję go zawsze na każde święta i aby zatrzymać smak dłużej zagotowuję go również w słoikach. Super mieć pod ręką coś pysznego dla nieoczekiwanych gości. Tak, więc... SKŁADNIKI: 60dag. karkówki 50 dag. chudego boczku świeżego 1 kg. żeberek 25 dag. boczku wędzonego parzonego

Kuchnia Beaty
Nalewka wiśniowa. 131

Oprócz tradycyjnej polskiej kuchni cenię sobie własnego wyrobu trunki. Moja ulubiona nalewka - pyszna wiśniowa! Nie jest trudna w przygotowaniu, a naprawdę bardzo dobra. SKŁADNIKI: 1 kg wydrylowanych wiśni 0,7 - 1kg cukru 250 ml wody źródlanej 500 ml spirytusu   WYKONANIE: Wydrylowane wiśnie zasypać w dużym słoju cukrem i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 doby, aby owoce

Kuchnia Beaty
Strogonow. 322

Boeuf Stroganow (nazwa od bœuf – z franc. "wołowina" i nazwiska rosyjskiego dyplomaty Stroganowa) – popularne danie, w Polsce nazywane Strogonow . U mnie w domu dość często gości na stole. Ja jednak przygotowuję to danie z piersi kurczaka. SKŁADNIKI: podwójne pierś z kurczaka około 1/2kg. 4-5 ogórków konserwowych 1 mała cebula 2 marchewki z rosołku lub bulionu 1/2 l rosołu łyżka

Kuchnia Beaty
Najlepszy śląski żurek 252

Żur to moja ulubiona zupa, uwielbiam kiedy jest gęsty i z dużą ilością pieczarek, ziemniaków i białą kiełbasą. Po takiej zupie nie ma już miejsca na

Mania Gotowania
Czekolada z cytryną. Finansjerki 202

się przyznawać do jedzenia fast foodów, ale to jest taka nasza słabość. W Danii najbliższy znajduje się w Kopenhadze, więc zupełnie nie po drodze, w związku z czym w Polsce wybieramy się na te rarytasy z prawdziwą przyjemnością. I cokolwiek do nich dodają - pysznie jest. Wracając do tematu - urlop udał się nam znakomicie. Tydzień zleciał błyskawicznie, nie zdążyłam zrobić wszystkiego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Selery zapiekane, nadziewane farszem z udek drobiowych z szybkowaru 214

Kolejny raz uraczę Was przepisem Kuchni Polskiej. Wprawdzie przygotowanie tej potrawy składa się z kilku etapów, ale wierzcie mi - naprawdę warto. Selery w połączeniu z farszem z udek drobiowych wzbogaconych aromatem koperku wyglądają i smakują po prostu rewelacyjnie! Całości dopełnia lekko winny, pomidorowy, beszamelowy, śmietanowy i subtelnie imbirowy sos. Seler korzeniowy (bulwy) Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania: 25 min Otwieranie

Szybko Szybkowar
SURÓWKA Z PORA, MARCHEWKI I JABŁKA 7054

obok cebuli i czosnku jedna z najstarszych jarzyn polskich.  Ma bardzo dużo zalet odżywczych i leczniczych. Nadaje się do zup, sosów, sałatek i surówek. Jeśli lubicie smak i zapach pora, to surówka, którą przedstawiam na pewno przypadnie Wam do gustu. Jest nie co ostrzejsza niż np. surówki z białej kapusty czy z pekinki, ale połączenie soczystego jabłka i lekkiej

Walijskie Pichcenie
Restauracja Kryształowa - Katowice 147

zacznijmy  jednak od początku... Słów kilka o menu i cenach.    Menu jest bardzo starannie dobrane. W Kryształowej serwowane są dania regionalne oraz potrawy z tradycyjnej kuchni polskiej. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że potraw jest niewiele, widnieje tam raptem pięć zup, czy cztery desery. Jednak po przyjrzeniu się dokładnemu okazuje się, że każda z nas znajduje

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki