porady kogoś, kto nie widzi w tym większej filozofii i cichutko, z pobłażliwości uśmiecha się patrząc na tego mojego bloga. Na zachwyt Italią i małymi sukcesami kulinarnymi. A w Polsce to co? To dopiero były mammy. Mammy z PRL. Taszczące kubańskie pomarańcze w grudniowy wieczór. Zawsze to wspominam, gdy spadnie grudniowy śnieg. Ten wieczór, zasypane bielą, śpiące ulice, gdy opatulona
W kuchni wieczoremdrugich. Mam nadzieję, że kiedy gorączka ślubna się uspokoi będę mogła wrócić do moich blogowych rytuałów. W międzyczasie, przeglądając blog http://www.rockmywedding.co.uk/ i denerwując się, że w Polsce nie możemy sobie pozwolić na sielskie uroczystości w plenerze, zagryzam palmiery. Kupne ciasto francuskie ratuje mój piekarnik przed zimnymi przeciągami hulającymi w nim z nudów.Palmiery to nic innego jak ciasto
W kuchni wieczoremPrzepis na pyszne, słodziutkie pierogi z serowym nadzieniem, polane śmietanką z cukrem pudrem. Z przepisu wychodzi około 40 pierogów. Nadmiar z powodzeniem można zamrozić na następny
My Culinary ArtKopytka to klasyk kuchni polskiej. Połączone z suszonymi pomidorami, wędzonym boczkiem i pietruszką zyskują niezwykle wyjątkowy smak i unikalny aromat. Jeśli nie jedliście takiego połączenia to wiele tracicie. Naprawdę warto wypróbować to danie :)Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.Czas przygotowania: 12 minut ( bez czasu na przyrządzenie kopytek)Ilość porcji:4 Składniki:½ porcji kopytek z tego przepisuOk. 300g wędzonego
Kolizje Smakówpyszne, soczyste jabłuszka! Niewiele myśląc, postanowiłam stworzyć te oto małe cudeńka. Dobrze wiecie, że uwielbiam jabłka - przepisy z jabłkami - i każda sposobność do przygotowania czegoś z tym polskim owocem jest dla mnie prawdziwą przyjemnością. Wypróbowałam inny sposób na przygotowanie ciasta kruchego, które jest dużo wygodniejsze - ale nie jest tradycyjnym sposobem. Jeżeli macie ochotę, to słodko zapraszam
Słodkie PrzyjemnościPodobno wrzesień ma być ciepły - poza tymi dniami kiedy będzie zimno ;) czasem jak się coś usłyszy w Polskich mediach to nie wiadomo czy się śmiać czy płakać :) W każdym razie, ja już powoli nastrajam się na jesień. Szczerze powiedziawszy, wcale jej nie lubię, zawsze więcej śpię, moja energia jakby odchodzi w niepamięć. No i ta aura - poza pięknymi kolorami przyrody
Słodkie Przyjemnościświeci słońce i jest ciepło. I lepiej mi się pracuje i przyjemniej uczy i dużo więcej energii mam między innymi na pieczenie. Czego chcieć więcej jak nie ciepłej polskiej wiosny? Może niektórym brakuje do szczęścia jeszcze odrobiny słodyczy - ale i to mogę Wam załatwić. Dzisiaj przygotowałam dla Was kolejną Wielkanocną propozycję - Marmurkową babę z białek. Do tego na oleju! Babka
Słodkie Przyjemnościwiedzą, że jednym z moich ulubionych ciast jest szarlotka, mogłabym ją jeść codziennie, dlatego tak bardzo przypadł mi do gustu pomysł na przygotowanie brytyjskiej wersji, która różni się od polskiej konstrukcją ciasta - jest to ciasto bez jajek i na wodzie, a jabłka pokrojone są w grubą kostkę z niewielką ilością cukru. Ale co jak co, ciasto wychodzi wyśmienite! Mam nadzieje
Słodkie Przyjemnościbukietem roz. I tak zorganizowal sobie romantyczna kolacje na ktorej podane byly jego wymarzone ruskie pierogi."Wypowiedź należy do Beaty Maj do której wędruje Książka z Najlepszymi przepisami polskich blogerów.Gratulacje! I zachęcam do brania udziału w kolejnych konkursach :) Beatę proszę oczywiście o kontakt na slodkieprzyjemnosci@gmail.com bądź w wiadomości prywatnej na FP Słodkich Przyjemności
Słodkie PrzyjemnościJuż za chwilę, już za momencik znajdę się nad polskim morzem i co wtedy? Opalanie, zabawa, pływanie i jedzenie. Hallo, o czymś zapomniałam! Picie, dużo picia, bo w upały nie wolno nam o tym zapomnieć. Ale co pić, jak znudziła się nam ta klasyczna woda, czy popularne napoje chłodzące? Czas wymyślić coś nowego. Sieć aż huczy od nowych pomysłów, wystarczy
Słodkie Przyjemnościsposób odpoczywać, ale gdy to już następuje, robię to na 100%. Tak było również i tym razem. Przygotowałam na weekend pyszny, tradycyjny sernik z kaszką manną z sezonowymi, polskimi (!) truskawkami. Całość nadawał smaczku mus truskawkowy, który sprawiał, ze sernik był dodatkowo nasączony i słodki. Nic tylko usiąść i delektować się smakiem. Składniki:750 g sera200 masła130 g cukru5 jaj50
Słodkie PrzyjemnościNiby dopiero początek sezonu, a ja już oszalałam w tym roku na punkcie truskawek. Z początku korzystałam z zagranicznego importu, jednak nareszcie mogę bez ograniczeń zajadać się polskimi owocami. No może są pewne ograniczenia finansowe, ale wiecie o co chodzi! Dziś szybki weekendowy deser, idealny po sytym, rodzinnym obiedzie. Lekki, soczysty i mało słodki, choć głównym składnikiem jest kogiel mogiel
Słodkie Przyjemnościuciesze duszy i podniebienia ruszyliśmy w dalszą drogę, na której napotkaliśmy przepiękny zamek w Niedzicy, a następnie po kolejnej nocy w samochodzie pojawiliśmy się w urokliwym Zakopanem - Polskiej zimowej stolicy. Stety, niestety obleganej równie tłocznie zimą jak i latem. W Zakopanem byłam 3 lub 4 razy, nie jestem stu procentowo pewna, bo byłam dzieckiem, gdy tam jeździłam - a jak widać
Słodkie PrzyjemnościŻycie to sztuka wyboru - to Ty decydujesz co wybierzesz. My tym razem zamiast wakacji w Europie postanowiliśmy odwiedzić polskie miasta z historią i tradycją. Byliśmy nie tylko w Kazimierzu Dolnym, Lublinie, Sandomierzu czy Niedzicy. Odwiedziliśmy również Kraków, Zakopane i Oświęcim, wpadliśmy również do Wadowic, ale największe wrażenie wizualne zrobił na nas Zamek w Mosznej. Słyszeliście o nim? Według starej legendy
Słodkie PrzyjemnościFasolka szparagowa po bretońsku Na dno rondelka wlać oliwy na to wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę oraz kawałek dobrej pokrojonej kiełbasy lub boczku. Wszystko pięknie podsmażyć
Kulinarna rozmowa