niedzielę w wielu polskich domach gotowany jest rosół, a później pytanie co zrobić z mięsem z tego rosołu. Najłatwiej zrobić po prostu pierogi z mięsem , pierogi z mięsem i kaszą gryczaną , różnego rodzaju paszteciki , pierogi ruskie , pasztet z makaronu włoskiego i wiele innych. Dzisiaj proponuję pierogi z mięsa z pieczarkami. nadzienie: 450 g mięsa wołowego gotowanego(...)cukru. Następnie dodać pieczarki i przesmażyć. Mięso zemleć razem z pieczarkami z cebulą. Zmielone mięso przełożyć na patelnię, wlać bulion, doprawić solą, pieprzem i poddusić. Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 170ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło
królestwo garówjako np przekąska piknikowa Składniki (na ok 20 pierogów): ciasto: 3 dl mąki orkiszowej + do podsypania przy wałkowaniu 125g masła 100ml kefiru szczypta soli 1 jajko do posmarowania pierogów przed pieczeniem nadzienie: 15g suszonych grzybów 220g pieczarek 110g boczniaków 110g cebuli 25g masła pieprz sól woda zblenduj składniki ciasta (możesz też posiekać masło z mąką, dodać kefir(...)wytnij okrągłe dyski z ciasta, na każdy nałóż łyżeczkę masy, złóż dysk na pół dociskając dobrze brzegi ciasta, by nadzienie nie wydostało się na zewnątrz układaj pierogi pionowo (łączeniem ku górze) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w miseczce rozbełtaj jajko i posmaruj nim pierogi piecz pierogi w 200ºC ok 20 minut aż będą rumiane Smacznego! (adsbygoogle
SandraFrej.comrazowe z kapustą po komborsku - kuchnia podkarpacka Ciasto pierogowe przygotowane z pszennej mąki razowej z dodatkiem zwykłej mąki ma swój intensywny smak, dlatego nadaje się jedynie do przygotowania pierogów z farszem o zdecydowanym, mocnym smaku. Farsz z białej kapusty podsmażonej ze skwarkami i cebulką, doprawiony solą i pieprzem doskonale się w tej roli spełnia. Świeża kapusta jest warzywem(...)raczej neutralnym w smaku, jednak poddana odpowiedniemu procesowi obgotowywania i wysmażania nabiera pełnego smaku, dlatego często wykorzystuje się ją jako farsz do pierogów. Szczególne znaczenie ma tutaj smażenie podgotowanej wcześniej i zmielonej kapusty. Trzeba ją dobrze odparować na patelni, żeby zamiast wody przyjęła smak cebulki i skwarków. W wersji niskokalorycznej skwarki można zastąpić olejem i dodatkowa cebulą. Przepis
Trzeci talerzmiękkie, nie za twarde. Farsz zaś z polędwiczek z indyka przygotowałam, które podsmażyłam, krótko zmiksowałam, potem z cebulką, szpinakiem, pomidorami połączyłam, ale jeszcze serek i pinii dołożyłam. Pierogi wyszły pysznie, nietypowo, a z masłem rozmarynowym smakowały wyjątkowo. Skład n iki: ciasto ok 45 szt.: ok. 450 g mąki poznańskiej typ 500, 1 duża łyżka masła, 200 ml gorącej(...)łyżki orzeszków pinii, 1 łyżka masła, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony, 2 duże ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonego cząbru, ponadto: masło, świeży rozmaryn. Przygotowanie: ciasto na pierogi: 400 g mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól. Pozostała mąka przyda się na koniec do wyrobienia ciasta. Wodę gotujemy rozpuszczamy w niej masło, czekamy 2 min i wlewamy
Moniki SmakołykiPierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami to tradycyjne, polskie danie wigilijne. Jednak oprócz tradycyjnych, gotowanych pierogów, gdy gotowy mamy już farsz, proponuję zrobić pierogi z ciasta jogurtowego, pieczone w piekarniku. Ciasto jogurtowe składa się zaledwie z 3 składników i jest dużo prostsze i szybsze w przygotowaniu niż ciasto drożdżowe, gdyż omija nas wyrastanie i czekanie. Takie(...)pierogi mogą być świetną alternatywą dla pasztecików, bo równie dobrze smakują podane w towarzystwie czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej 360 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli Farsz: 500 g kiszonej kapusty z marchewką 50 g suszonych grzybów 1 cebula sól, pierz liść laurowy, 2 x ziele angielskie 1 łyżeczka majeranku olej do smażenia Dodatkowo
Kuchnia MagdaLenyPierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami to tradycyjne, polskie danie wigilijne. Jednak oprócz tradycyjnych, gotowanych pierogów, gdy gotowy mamy już farsz, proponuję zrobić pierogi z ciasta jogurtowego, pieczone w piekarniku. Ciasto jogurtowe składa się zaledwie z 3 składników i jest dużo prostsze i szybsze w przygotowaniu niż ciasto drożdżowe, gdyż omija nas wyrastanie i czekanie. Takie(...)pierogi mogą być świetną alternatywą dla pasztecików, bo równie dobrze smakują podane w towarzystwie czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej 360 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli Farsz: 500 g kiszonej kapusty z marchewką 50 g suszonych grzybów 1 cebula sól, pierz liść laurowy, 2 x ziele angielskie 1 łyżeczka majeranku olej do smażenia Dodatkowo
Kuchnia MagdaLenysposób zrobić kolejne pierogi. Smażyć Afarar na suchej, mocno rozgrzanej patelni z obu stron na bardzo małym ogniu. Po usmażeniu każdy pieróg smarować masłem. Afarar podawać z jogurtem naturalnym, adżyką lub ulubionym sosem. Smacznego Afarar- lezgińskie pierogi z dynią i orzechami włoskimi Afarar- lezgińskie pierogi z dynią i orzechami włoskimi Afarar- lezgińskie pierogi z dynią(...)orzechami włoskimi Artykuł Afarar- lezgińskie pierogi z dynią i orzechami włoskimi pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki Arminebazie groszku, pachnącej bazylii, natki z pietruszki, chrupiących migdałów i wyrazistego czosnku, okraszone aromatyczną cebulką połączoną z polską kiełbaską to świetny pomysł na pełnowartościowy, sycący obiad. Magia smaku pierogów sprawia, że szybko znikają z talerzy domowników. Składniki: Ciasto: 250g mąki 1 łyżka oleju około 1/2 szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 270g zielonego groszku 15g liści bazylii 35g natki(...)Gotowe ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 3 mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9 cm wyciąć koła, nałożyć farsz i zlepić pierogi. 4. Gotowe pierogi układać na desce podsypanej mąką (można przykryć ściereczką aby się nie zeschły). W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać pierogi i gotować około
Szalona Kuchnia Ewelinyborówkami leśnymi lub jak kto woli z jagodami to danie, które nieodzownie kojarzy mi się z latem Przepis jest klasyczny, prosty i bez udziwnień. Uważam, że taka wersja pierogów jest tak pyszna, że nie powinno się jej zmieniać. Do farszu dodaję tylko cukier, gotowe pierogi podaję polane roztopionym masłem, śmietaną i odrobiną cukru. Pyszny smak lata z dzieciństwa(...)Pierogi z borówkami Składniki: 300 g mąki pszennej 2 jajka 125 ml gorącej wody około 20 g masła sól około 200 g borówek leśnych dwie łyżki cukru Dodatkowo: śmietana 18% roztopione masło cukier Borówki przebieramy, usuwając listki i ogonki. Zasypujemy cukrem i delikatnie mieszamy. Na początku przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Masło roztapiamy. Następnie do mąki dodajemy jajka i masło
PatiGotujeczosnek i paprykę w proszku, tłuszcz. -- -- -- Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i pod przykryciem wstawiamy do lodówki lub nie. Wszystko zależy kiedy chcemy sobie przygotować te super pierogi z piekarnika. -- -- -- -- Następnie przesmażamy na gorącej patelni z odrobiną tłuszczu, warzywa puszczę soki, a tłuszcz też już był dodany do mięsa przed wstawieniem do lodówki. Odstawiamy do ostudzenia(...)zabieramy się za przygotowanie ciasta na pierogi, w które nałożymy nasz farsz. Ciasto: 3-4 szklanki mąki, 25 g drożdży, szklanka ciepłej wody, łyżeczka cukru, łyżeczka soli, łyżka papryki. Ja dałem cukier trzcinowy, dlatego wygląda na zdjęciu jak kurkuma ... -- -- -- -- Wszystko łączymy w misce i mieszamy najpierw łyżką, potem ręcznie wyrabiamy ciasto. Jak jest za suche dodajemy 3 łyżki oleju
chleba naszegoMoże i lepienie pierogów to żmudna robota (zwłaszcza dla dużej rodziny), ale czasem warto poświęcić więcej czasu na zrobienie obiadu. I to jakiego obiadu! W sezonie wiosenno-letnim, pierogi z serem to pozycja wręcz obowiązkowa w każdym domu. Nie można się im oprzeć. Podane ze śmietaną lub jogurtem oraz sosem ze świeżych truskawek to istne niebo w gębie(...)szklanką lub innym okrągłym narzędziem koła, nakładamy na środek każdego po ok. łyżeczkę farszu (ilość zależna od wielkości kółek) i szczelnie zalepiamy. Nie warto przesadzać i mocno wypychać farszem pierogów, bo wtedy ich nie zlepimy i się rozkleją w wodzie. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie partiami przez około 2 minuty od momentu zagotowania. Wyciągamy łyżką cedzakową, starannie odsączamy
Analiza SmakuNietypowa wersja pierogów wegetariańskich... pomidorowe pierogi z czerwoną soczewicą to mój autorski pomysł 😉 Do ciasta dodałam koncentrat pomidorowy, który wcześniej rozprowadziłam w gorącej wodzie. Dzięki temu uzyskałam pomidorowe ciasto, które nadziałam farszem z gotowanej, czerwonej soczewicy z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Pychota! Zaliczam już je do moich ulubionych ❤ Świetnie smakują podane ze smażona cebulką... Składniki(...)wlewamy porcjami gorącą wodę z koncentratem pomidorowym. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15-20 min., aby odpoczęło. Pierogi: Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 2-3 mm i wycinamy kółka za pomocą szklanki o średnicy około 6-7 cm. Na środek wykładamy po łyżeczce farszu
Kuchnia MagdaLenyNietypowa wersja pierogów wegetariańskich... pomidorowe pierogi z czerwoną soczewicą to mój autorski pomysł 😉 Do ciasta dodałam koncentrat pomidorowy, który wcześniej rozprowadziłam w gorącej wodzie. Dzięki temu uzyskałam pomidorowe ciasto, które nadziałam farszem z gotowanej, czerwonej soczewicy z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Pychota! Zaliczam już je do moich ulubionych ❤ Świetnie smakują podane ze smażona cebulką... Składniki(...)wlewamy porcjami gorącą wodę z koncentratem pomidorowym. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15-20 min., aby odpoczęło. Pierogi: Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 2-3 mm i wycinamy kółka za pomocą szklanki o średnicy około 6-7 cm. Na środek wykładamy po łyżeczce farszu
Kuchnia MagdaLenyDzień dobry :-) Przepisów na różne pierogi jest mnóstwo. Farsze można wymyślać takie, na jakie mamy ochotę. U mnie dzieci najbardziej lubią pierogi ruskie, choć syn ostatnio został fanem tych z kapustą. Bardzo lubimy próbować wszelakie farsze. Tym razem zrobiłam pierogi z farszem jaki mój mąż jak twierdzi jadł przez całe dzieciństwo. Pierogi z ziemniakami, boczkiem(...)Ciasto dzielimy na porcje,pamiętajmy o podsypywaniu stolnicy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Szklanką wykrawamy koła. Na każde łyżeczką nakładamy porcje farszu i lepimy pierogi. 5. W dużym garnku gotujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy pierogi i gotujemy. Jak nam wypłynęły to ja gotowałam jeszcze jakieś 3 minuty. Podajemy okraszone cebulką :-) Smacznego
kruche babeczkideserowy charakter. Jeśli lubicie tradycyjne przepisy, ale macie ochotę nadać im nowoczesną, acz swojską formę, to zdecydowanie musicie go wypróbować! Pierożki w kształcie makówek można ulepić między uszkami a pierogami z kapustą i grzybami, a zapewniam, że efekt będzie wart zachodu. Smakują wprost rewelacyjnie i mówię to, jako człowiek sceptycznie nastawiony do kutii i innych dań z makiem. * SKŁADNIKI(...)pierogów Nadzienie makowe: 1 szklanka niebieskiego maku ½ szklanki mielonych migdałów ½ szklanki rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3-4 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła 1 czerstwa pszenna bułka 100 ml mleka Ciasto na pierogi: 300 g mąki pszennej 1 małe jajko ok. 120 ml ciepłej wody 1 łyżka oleju ½ łyżeczki soli Sos migdałowo-makowy: ½ szklanki
Food Square