Pyszne pierogi z gryczaną kaszą i serem. Nigdy wcześniej takich nie robiłam, w grupie FB Zdrowo Podjeść mignęły mi pierogi z kaszą. Ponieważ dzień wcześniej kasza gryczana była dodatkiem do obiadu i sporo jej zostało, postanowiłam wykorzystać pomysł z pierogami. Farsz jest znakomity, na prawdę warto takie pierogi zrobić. Polecam! składniki (ok 60 szt) ciasto(...)pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz 200 g ugotowanej kaszy gryczanej 200 g sera twarogowego koziego 120 g boczku wędzonego 1 cebula 1 jajko 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz do podania cebula, masło przygotowanie ciasto przesianą mąkę zalać gorącą wodą , poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest
Stare Garyokolicy jest pomnik Chmielnickiego. Fajnie zobaczyć pomnik osoby, którą my znamy głównie z "Ogniem i mieczem". Tam można spotkać największą ilość naszych rodaków. Teraz wrócimy do tytułowych pierogów ukraińskich :) Nasza wersja to pierogi z kapustą, ziemniakami i cebulką. Pychotka :) Oczywiście nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy ich nie zmodyfikowali. No to teraz przepis : Pierogi ukraińskie (4 osoby) Składniki(...)łyżka oleju łyżeczka kurkumy Do mąki dodać olej, aby ciasto było elastyczne oraz kurkumę. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować, wykrawać szklanką kółka. Nakładać farsz na ciasto, sklejać pierogi. Zagotować w dużym garnku wodę, lekko posolić. Do gotującej się wody wrzucać pierogi, zamieszać
vegetanieJuż tak dawno nie robiłam pierogów, że musiałam zajrzeć do swojego poprzedniego przepisu, żeby sobie przypomnieć jak się je robi. Przepis wzięłam z pierogów ze szpinakiem i serem feta , wtedy ciasto wyszło pyszne, więc postanowiłam zrobić z tym ciastem pierogi z mięsem. Pierogi wyszły tak delikatne, że zniknęły od razu. Polecam, naprawdę są pyszne :-) Przepis(...)pierogów Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko ¾ szklanki wrzącej wody ¼ szklanki zimnej wody Składniki na farsz: 800 g mięsa wieprzowego ( biodrówka, karkówka) sól, pieprz, majeranek, 2 listki laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego pokrojona drobno świeża bazylia 3 marchewki 1 pietruszka 1 kostka rosołowa 1/2 kg cebuli olej Przygotowanie ciasta na pierogi: Mąkę przesiać, wlać
Na słodko lub wytrawniekapustą, grzybami, mięsem, owocami – długo jeszcze mogłabym wymieniać. Różnie też robiłam – gotowane, pieczone, ale takie jak te – zrobiłam po raz pierwszy. Przepis bardzo ciekawy, a pierogi Babcine … naprawdę pyszne. Ponieważ ostatnio używam tylko suchych drożdży, tak uczyniłam i tym razem. Pierogi zrobiłam z podwójnej porcji. Składniki: - 1 kg mąki tortowej - 25g suchych drożdży - 50ml(...)cukru, soli, i całych jajek. Zagniatając, stopniowo dolewałam ciepłe mleko. Dolałam tyle, aby powstało gładkie i elastyczne ciasto. Uformowałam kulę. Nie musimy czekać, aby ciasto wyrosło, od razu lepimy pierogi. One same, dosłownie rosną w rękach. Odrywałam po kawałku, rozpłaszczałam na dłoni, nadziewałam borówkami z cukrem i zlepiałam brzegi. Gotowe pierogi wkładałam do wrzącej wody. Poczekałam, aż woda
mojewypiekiinietylkoPierogi te są ciekawą alternatywą dla innych bezmięsnych wersji tego dania. Wiele osób pomyśli pewnie, że mowa tu o pierogach ruskich. Nic bardziej mylnego. Nie mają z nimi nic wspólnego. Pierogi z ziemniakami smakują wyśmienicie nie tylko o tej porze roku. Ale musicie uważać - farsz jeszcze przed upchnięciem go w pierogach dziwnym trafem znika sam. Czyżby(...)sprawka małych podjadaczy? :) Dlatego lepiej przygotujcie więcej farszu niż mówi przepis. Składniki (na ok. 50 pierogów): Na ciasto - jak w przepisie na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami Na farsz: 800 g ziemniaków 2 cebule 1 łyżka oleju sól, pieprz, sproszkowana słodka i ostra papryka opcjonalnie: masło lub śmietana Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach
Zakręcony Widelecpożywny codzienny obiad. Delikatne, aksamitne ciasto i wyśmienity farsz z gotowanej kapusty oraz suszonych grzybów to i dealne połączenie smaków w szczególności dla fascynatów leśnych, aromatycznych grzybów. Pierogi z kapustą i grzybami to niezwykle smaczne danie, któremu ciężko się oprzeć w szczególności podczas Wigilijnej kolacji. Pierogi z Kapustą i Grzybami - Składniki: farsz: nieduża główka(...)smażenia (ok. 50 g) sól pieprz ciasto: 600 g mąki ponad szklanka wody (ok. 1 i 1/4) 2 łyżki oleju szczypta soli duża cebula + masło na omastę Pierogi z Kapustą i Grzybami - Sposób przygotowania: Farsz: Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc. Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem
Słodka StronaPierogi bardzo świąteczne, ale nieco inaczej. Wyszły bardzo, bardzo smaczne. Śmietana zaostrzona czosnkiem i doprawiona koperkiem jest do nich znakomitym dodatkiem. Nie wiem jak takie pierogi będą smakowały po odsmażeniu, jadłam tylko świeżo ugotowane i takie były pyszne. Polecam! składniki ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz(...)blenderze. Przełożyć do miski. Rozdrobnić fetę (też w blenderze) dodać do łososia. Wymieszać, dodać śmietanę aby masa nie była zbyt gęsta, dosypać koperek, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem. Pierogi Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu - wałkuję do pozycji 5), przy pomocy szklanki wycinać kółka ( moje o średnicy 7.5 cm). Nakładać po małej porcji farszu, dobrze
Stare Garyz kapustą i grzybami to danie, którego smak przywodzi mi na myśl Wigilię. Moja wersja farszu składa się z gotowanej kapusty - nie kiszonej, która kojarzy się z kupnymi pierogami. Pierożki są genialne i stanowią jedną z moich ulubionych potraw. Pierogi z Kapustą i Grzybami - Składniki: farsz: nieduża główka kapusty (ok. 1 kg) ok. 60- 100 g suszonych(...)cebulę masło do smażenia sól pieprz ciasto: 600 g mąki ponad szklanka wody (ok. 1 i 1/4) 2 łyżki oleju szczypta soli duża cebula + masło na omastę Pierogi z Kapustą i Grzybami - Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc. Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem
Słodka StronaPierogi z Serem to jedno z popularniejszych dań goszczących na polskich stołach. Pierożki są proste w wykonaniu, a ich wyjątkowy, tradycyjny smak uszczęśliwi niejednego domownika. Pierogi z Białym Serem na Słodko - Składniki: (na ok. 45 pierogów) ciasto: 450 g mąki pszennej szklanka ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 400 g twarogu tłustego lub półtłustego(...)cukier waniliowy ok. 4 łyżki cukru ok. 100-150 g masła do polania Pierogi z Białym Serem na Słodko - Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy (pod przykryciem) na ok. 15 minut, aby ciasto zdążyło odpocząć. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ser rozrabiamy przy użyciu widelca, dodajemy cukier, cukier waniliowy i dokładnie łączymy składniki
Słodka Stronakażdy Polak i zdecydowana większość z nich nie pogardzi talerzem pełnym pierożków z aromatycznymi jagodami. Pomysł na prosty, ale dość pracochłonny obiad - ...jednak efekt końcowy jest tego wart. Pierogi z Jagodami - Składniki: (ok. 60 pierogów) 600 g mąki 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli ok. 500 g jagód cukier puder śmietana(...)Pierogi z Jagodami - Sposób przygotowania: Z mąki, wody, oleju oraz soli zagniatamy elastyczne ciasto, a następnie przykrywamy je miską (tak aby nie miało dopływu powietrza). Zostawiamy na minimum 15 minut aby odpoczęło. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2 mm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki i na każdy z nich wykładamy ok. pół łyżki jagód
Słodka Stronaprzecież to wcale nie jest taka trudna sprawa. Trzeba tylko wyczuć ciasto najprostszą na świecie metodą prób i błędów. Od tego czasu dość często robię i makaron, i pierogi. Każdemu, kto uważa, że nie potrafi polecam poćwiczyć - okaże się, że strach ma wielkie oczy :) a pierogi i makaron to coś wspaniałego i prostego :) Do faszerowania pierogów(...)składników. To WASZ smak powinien zdecydować czy dodacie jakiś składnik, czy zamienicie go na inny. Wszystkim, którzy mówią, że nie potrafią robić pierogów życzę, aby przełamali się i udowodnili sobie, że jednak potrafią :) Trzymam za Was kciuki :) Składniki farszu: 200 gramów kaszy gryczanej , 1 większa cebula , 3 ząbki czosnku , pół szklanki suszonych grzybów
Codzienna kuchnia niecodziennasamym przelał czarę goryczy i udowodnił, że jest do wymiany), ale mamy nadzieję, że uwierzycie nam na słowo, że zarówno smakuje, jak i wygląda to bajecznie. Zapraszamy do stołu! Pierogi ze szpinakiem stygną... Zimne co prawda też są pyszne, ale jedynie w gorących ser się ciągnie tak kusząco... SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE: - pół kg mąki (przede wszystkim mąki(...)kręcąc kółeczka i obserwujemy ile wody nam trzeba. Robimy na wyczucie! :) Składniki dokładnie mieszamy i zaczynamy rozrabiać ciasto. - Wszystkie wskazówki dotyczące ciasta bezglutenowego i zwykłego: TUTAJ (w przepisie na pierogi ruskie) SKŁADNIKI NA FARSZ: - opakowanie świeżego, liściastego szpinaku, - serek ziarnisty, - serek 'grani', - 1,5-2 główki czosnku, - czarny pieprz, Szpinak dusimy na rozgrzanym maśle, długo odparowując. Dodajemy serek ziarnisty
Wypisz Wymalujmoja rodzinka nie przepada za szpinakiem tak bardzo jak ja, muszę wykazać się pomysłowością żeby przemycić pewne składniki. W zamrażarce czekały grzyby z jesiennych wypraw do lasu, więc powstały pierogi z borowikami i szpinakiem...pycha! Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oleju gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy(...)wyrabianiu Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, olej i tyle wody ile zabierze ciasto. Z cienko rozwałkowanego ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut. Farsz grzybowo- szpinakowy: 30 dag świeżych lub mrożonych grzybów
Apetyczna babeczkaportalem ŚWIADOME ODŻYWIANIE Dziś mam na obiad pyszne pierożki z kapustą i mięsem. Ciasto na pierogi przygotowałam z olejem rzepakowym Rapso, ciasto wyszło mięciutkie, a pierożki rewelacyjne, zapraszam:) Pierogi z kapustą i mięsem SKŁADNIKI: CIASTO 1/2 kg mąka 2 łyżki olej (RAPSO) 1 szt jajko 1 szkl woda ciepła sól FARSZ 3 sztuki duże cebula(...)wysypać mąkę, dodać szczyptę soli, olej, jajko i wodę, zagnieść elastyczne ciasto. Pokroić ciasto na kawałki, rozwałkować ciasto na niezbyt cienkie placki. Za pomocą szklanki, lub specjalnej foremki do pierogów, wykrawać krążki. FARSZ Kapustę odcisnąć z nadmiaru kwasu, opłukać, ugotować. Mięso zmielić w maszynce, kapustę posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Boczek pokroić
Kuchnia DanusiLepienie pierogów zabiera trochę czasu. Ale największa satysfakcja z lepienia to to że domowe pierogi są najlepsze. Dzisiaj proponuję pierogi z farszem z maślaków i kiszonej kapusty okraszone zrumienioną cebulką. Pyszności. Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa płaska łyżka masła 250 ml ciepłej wody sól szczypta Farsz 300 g maślaków(...)odsączyć na sitku. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać odsączone grzyby, kiszoną kapustę i całość mieszając chwilkę podsmażyć. Ostudzić i doprawić do smaku. Ciasto na pierogi: Do mąki dodać szczyptę soli,miękkie masło, stopniowo dolewać ciepłą wodę i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Z ciasta uformować kulkę i przykryć na pół godziny miseczką
Ala piecze i gotuje