pierogi - 9277 przepisów (strona:53/619)

Pierogi z musem jabłkowo – gruszkowym 142

wystawienie na blogu. Były bardzo dobre, nigdy nie myślałam że z musem będą takie pyszne. Szczerze to ja jestem pani kluseczka, uwielbiam kluski, pierogi itp . Ciasto na pierogi – zawsze robię z tego samego przepisu, ciasto jest najlepsze. Oczywiście muszę zaznaczyć że jest od babuni. Mojej synowej babci Patrz tu Pierogi z jagodami przepis od babuni Thermomix(...)ciato patrz tu Pierogi z jagodami przepis od babuni Można faszerować pierogi musem ze słoika lub ugotować świeży. Jabłka i gruszki obrać, pokroić na małe kawałki. Do garnka wrzucić jabłka i gruszki i cukier. Gotować mieszając do momentu aż się owoce rozgotują. Thermomix nadzienie do naczynia miksującego dodać 3/4 ilości z owoców i cukier, zmiksować obroty 6, czas

Kuchnia Pokoleń
CIASTO NA PIEROGI ANDRZEJA POLANA 269

Przyznaję się bez bicia, że miałam do tej pory swoje ulubione ciasto na pierogi, a nawet dwa. Nie mogłam się zdecydować, które jest smaczniejsze i do pierogów z mięsem i ruskich używałam ciasta na maślance klik , a do owocowych i z serem, na słodko robiłam ciasto z przepisu od mojej siostry klik . Jakiś czas temu przez przypadek natknęłam(...)Ciasto jest elastyczne, mięciutkie, świetnie się rozwałkowuje ( dosłownie z odrobiną mąki na podsypanie ). Zlepianie pierogów jest naprawdę przyjemnością, a podczas gotowania żaden pieróg mi się nie rozpadł. OD TEJ PORY MOJE ULUBIONE CIASTO NA PIEROGI ( przepraszam siostra :)) CIASTO NA PIEROGI ANDRZEJA POLANA /wychodzi ok 80-90 szt 1 kg mąki 100 ml oleju 200 ml wody

Pieguskowa Kuchnia
ORKISZOWE PIEROGI z soczewicą, pieczarkami i papryką 210

Bardzo lubię smak pieczarek w pierogach. Postanowiłam więc połączyć je z czerwoną soczewicą, papryką oraz cebulką. Połączenie to stworzyło przepyszny farsz – ja stworzyłam z niego pierogi z mąką orkiszową, ale do ciasta możesz użyć też samej mąki pszennej. Zapraszam Cię do zapoznania się z przepisem // CIASTO Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki orkiszowej 2 łyżki(...)następnie stopniowo dodawaj ciepłą wodę wyrabiając zwarte ciasto. Ciasto rozwałkuj na grubość około 4 mm i wykrawaj okręgi lub kwadraty. Do każdego nałóż nadzienie i dokładnie zlep końce ciasta. Pierogi gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oleju lub oliwy. Co jakiś czas mieszaj. Gotuj około 3 – 4 minuty (czyli mniej więcej minutę od momentu wypłynięcia).   NADZIENIE Składniki

Via Gusto
Ciasto na pierogi - przepis. 115

tematykę bloga. Pani Domowa - sprząta, gotuje i bawi się z dziećmi.  Przepis będzie na pierogi - najlepszy na świecie jaki znalazłam kiedyś w sieci. Dzięki niemu polubiłam robienie pierogów. Nie powiem ale wałkowanie nie zawsze miękkiego ciasta, wykrawanie, lepienie pierożków, które nie zawsze chcą się połączyć nie jest w cale niczym przyjemnym. Wszystkie te problemy zniknęły dzięki użyciu(...)gorącej wody i robota kuchennego.  Sezon na truskawki trwa więc może by tak pierogi z truskawkami? :) Ciasto na pierogi - przepis. Ciasto na pierogi - składniki. 1 kg mąki pszennej 1 łyżeczka soli 120 ml oleju 400 ml bardzo gorącej wody, Ja po zagotowaniu odstawiam wodę na niecałą minutę. Ciasto na pierogi - przepis. Mąkę, sól i olej

Pani domowa
Pierogi z Białym Serem i Rodzynkami 167

startej skorki cytryny oraz rodzynkami - dzięki tej malutkiej zmianie pierożki smakują jak mini-serniczki przez co są jeszcze pyszniejsze niż te tradycyjne  - szczególnie dla osób kochających serniki .   Pierogi z Białym Serem i Rodzynkami - Składniki: (na ok. 45 pierogów) ciasto: 450 g mąki pszennej szklanka ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 500 g twarogu tłustego(...)półtłustego ok. 4-5 łyżek cukru cukier waniliowy  1 łyżka śmietany 18% 2 żółtka odrobina startej skorki z cytryny ok. 60 g rodzynek Pierogi z Białym Serem i Rodzynkami - Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy (pod przykryciem) na ok. 15 minut, aby ciasto zdążyło odpocząć.    W tym czasie przygotowujemy farsz. Rodzynki zalewamy wrzątkiem

Słodka Strona
Pierogi srokate – kuchnia podkarpacka 159

Pierogi srokate - kuchnia podkarpacka Podkarpackie pierogi srokate przypadną do gustu wielbicielom kapusty kiszonej w delikatnym wydaniu. Farsz do pierogów przygotowany jest z obgotowanej kiszonej kapusty i twarogu. Pomijając skwarki, danie jest postne i lekkie. Kiszona kapusta jest wyczuwalna, ale po obgotowaniu jest miękka i niezbyt kwaśna, a twaróg sprawia, że całość ma delikatny smak. Nazwa pierogów(...)Zgłobniu (gmina Boguchwała). To kolejny proponowany przeze mnie podkarpacki przepis z publikacji „Wielka księga tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Pierogi srokate - kuchnia podkarpacka Składniki: Składniki na ciasto: 1 kg mąki pszennej 2 jajka troszkę oleju letnia woda (ile ciasto zabierze) Składniki na farsz (podaję proporcje z oryginalnego przepisu

Trzeci talerz
Pierogi z kapustą i grzybami 124

przepis, z którego korzystałam w zeszłym roku (znajdziecie go m.in. tutaj ). Ciasto było to samo (przepis zaczerpnięty z książki „Kuchnia polska” pod redakcją M.M. Kastelik s. 50 (z przepisu Pierogi z mięsem)), ale farsz już trochę inny. Pierogi z kapustą i grzybami Przygotuj nóż i deskę do krojenia, garnek, brytfannę, łyżkę, sitka, miski (w tym jedną bardzo dużą(...)listki laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, olej lub masło. Ciasto: 0,5 kg mąki, 1 szklankę ciepłej wody, 1 jajko, szczyptę soli, mąkę do podsypywania. Przygotowanie pierogów zacznij od lekkiego odciśnięcia kapusty z nadmiaru soku. Odciśniętą kapustę pokrój na mniejsze kawałki. Suszone grzyby namocz i razem z podgrzybkami ugotuj w wodzie, w której się moczyły. Gdy będą miękkie

blog.moje-pasje.info
"Wytrawne potrawy wigilijne 2016" - podsumowanie akcji 187

które nie zmieściły się w żadnej z poprzednich kategorii. ZUPY Zupa rybna ; blog Pysznie i zdrowo Zimowa Zupa Grzybowa ; blog rabarbarowo Barszcz biały z grzybami ; blog Czerwień i błękit PIEROGI i USZKA Pierogi z soczewicą ; blog Weekendy w domu i ogrodzie Orkiszowe pierogi z ziemniakami i grzybami ; blog Weekendy w domu i ogrodzie Pierogi z kapustą(...)grzybami ; blog Barbara Maria w kuchni Pierogi z kapustą i grzybami ; blog W kuchni Katie Pierogi z karpiem ; blog MarcinChef Pierogi smażone ; blog Moje domowe kucharzenie Pieczone pierożki z tapenadą ; blog SZÓSTE NIEBO Uszka do barszczu wigilijnego ; blog Barbara Maria w kuchni Uszka z oscypkiem i żurawiną ; blog SZÓSTE NIEBO ŚLEDZIE Śledzie po kaszubsku w formie roladek

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierogi z jagodami 122

Dzisiaj co prawda robię enchilady na ostro, ale wczoraj jadłam pierogi z jagodami :) Tym właśnie przepisem chciałam się z Wami podzielić. Wczoraj pierogami zajął się mój tata, ja czekam na grzyby, żeby zrobić pierogi z kaszą i grzybami, ale jeszcze to trochę potrwa (najlepiej, żeby grzyby były suszone). Z utęsknieniem czekam kiedy będę mogła wyruszyć na grzybobranie(...)myślę, że za dwa tygodnie może być już dobry czas tylko przydałoby się jeszcze trochę deszczu. Składniki na pierogi z jagodami (około 60 sztuk): Ciasto: niecały kg mąki jajko łyżka soli 400 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju Nadzienie: jagody 750 g cukier Nadzienie jest bardzo proste. Należy umyć jagody i zasypać cukrem (ilość wedle uznania). Połączyć składniki

Karola gotuje
Pierogi z serem i jagodami 158

Moje pierwsze podejście do pierogów i jak się okazało bardzo udane! Pyszne serowo-jagodowe nadzienie zamknięte w delikatnym cieście - pychota! :)   Zawsze myślałam, że pierogi to największe kulinarne wyzwanie, uwielbiałam te robione przez moją Mamę i sądziłam, że sama nie podołam. Okazało się jednak, że są łatwiejsze do przyrządzenia niż sądziłam. Na pierwszy ogień poszły te ze słodkim(...)Dominika. Moimi ulubionymi są ruskie, ale i na nie przyjdzie czas. Te z serem i jagodami są naprawdę pyszne, zarówno jako obiad, jak i deser - polecam! :) Ciasto na pierogi: 4 szklanki mąki pszennej ok. 1 i 1/2 - 1 i 3/4 szklanki gorącej wody lub mleka 2 łyżki oleju kokosowego sól do smaku Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól

Cooking Monster
PIECZONE PIEROGI ORKISZOWE Z SOCZEWICĄ 135

pewno nie należy. Odkąd mamy dziecko, jadamy je niezwykle rzadko, bo brakuje nam czasu na ich wykonanie. Jednak wielka tęsknota za ich smakiem zaowocowała przepysznym obiadem w postaci pierogów właśnie.  Kiedy byłam wszystkożercą, moimi ulubionym nadzieniem do pierogów było ... mięso. Roślinną alternatywą dla takiego farszu jest soczewica. Muszę przyznać, że pierogi mięsne nie umywają się smakowo(...)wegańskich z soczewicą. Pierogi te postanowiłam upiec, bowiem brak wprawy w ich lepieniu spowodował, że nie były one idealnie zwarte i bałam się, że w wodzie się rozpadną.  Nie będę oszukiwać, że wykonanie ich zajęło mi mało czasu i było lekkie. Ciasto ze skiełkowanego orkiszu jest mało elastyczne, dlatego pierogi lepi się dłużej i ciężej. Chyba

Jeść, by żyć w zdrowiu
Bezglutenowe gryczane pierogi z dynią :) 121

mojej Mamy są najlepsze na świecie! I chyba każdy tak powie o wyrobach kuchennych swoich Mam - w końcu kto gotuje lepiej niż one same :) Podczas ostatnio przygotowywanych przez Mamę pierogów postanowiłam przyrządzić swoje, bardziej inne, ale nadal pierogi. Są w pełni bezglutenowe i wegańskie.  Co prawda ciasto trochę sprawiało mi trudności, ale wybrnęłam i powstałe pyszne kluski(...)bardzo się klei.  Wyrobione ciasto pozostaw do ostygnięcia, gdyż ciepłe będzie sprawiać trudności podczas lepienia.  Ciasto rozwałkuj na grubszy placek i za pomocą szklanki wycinaj koła.  PIEROGI: Do dużego garnka wlej wodę (1/2 objętości garnka) i zagotuj.  Do każdego wyciętego z ciasta koła nakładaj po łyżeczce farszu i zawijaj tworząc pierogi. Co chwilę obsypuj

Zdrowie na języku :P
PIEROGI Z DYNIĄ, BOROWIKAMI I SOSEM Z KURKUMĄ I CURRY 166

pokojowej. Ciasto rozwałkuj cienko na posypanej mąką stolnicy i wykrawaj z niego kółka, używając szklanki lub obręczy do formowania potraw. Z pozostałego ciasta ugnieć kulę, rozwałkuj i wykrój dodatkowe pierogi. Nałóż na nie małe porcje farszu, zlep dokładnie palcami brzegi pierogów i dociśnij widelcem. Gotowe pierogi gotuj przez około 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Kiedy wypłyną(...)cytryny, curry i kurkumę. Dopraw do smaku solą, pieprzem. Dobrze wymieszaj trzepaczką. Zagotuj. Na talerz wylej sos, tak, aby zakrył cały talerz. Ułóż usmażone borowiki, pomiędzy plasterkami grzybów umieść pierogi z farszem z dyni. Udekoruj szczypiorkiem. *Podane proporcje wystarczą do przygotowania około 4-5 pierogów na osobę. Możesz również przygotować ciasto na pierogi według własnego przepisu. ** Możesz

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pierogi z żółtym serem+ film 146

żółtym serem będą ciekawą propozycją na urozmaicenie drugiego dania, swoim niebanalnym smakiem zauroczą niejedno podniebienie, polane roztopionym masłem zaspokoją głód na długie godziny.   Składniki na około 30 pierogów : ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 żółtko szklanka gorącej wody sól farsz 300 g ostrego żółtego sera 2 jajka 2 łyżki bułki tartej pęczek natki pietruszki czarny pieprz sól opcjonalnie(...)roztopione masło do polania pierogów Przepis : Do miski ścieramy na tarce o małych oczkach żółty ser i dodajemy do niego bułkę tartą. Natkę pietruszki drobno siekamy i wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami, dodajemy jajka i całość doprawiamy szczyptą soli oraz czarnym pieprzem i dokładnie ze sobą łączymy. Do miski wsypujemy przesianą mąkę ze szczyptą soli, dodajemy żółtko, stopniowo

Smakowite Dania
Pieczone pierogi drożdżowe z serem 246

kolacji, jeśli przygotujemy je z wytrawnym nadzieniem. Przepis na pierożki znalazłam na stronie kotlet.tv , kiedy szukałam alternatywy dla klasycznych krokietów z kapustą i grzybami na wigilię. Przygotowałam pieczone pierogi, które okazały się hitem i świetną przekąską, gdyż większość z nich zamroziłam i w miarę potrzeby i chęci, wyjmowałam po kilka sztuk. W poniższym przepisie proponuję Wam pierogi pieczone(...)kolejnych dniach należy je krótko odgrzać w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku, lub tak jak napisałam wyżej - zamrozić. Z poniższej porcji składników przygotować można 20-25 sztuk . Pieczone pierogi drożdżowe z serem Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 320g mąki pszennej + do podsypywania 200ml wody (lub mleka) 10g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju lub masła NADZIENIE

Smakołyki Bereniki