wystawienie na blogu. Były bardzo dobre, nigdy nie myślałam że z musem będą takie pyszne. Szczerze to ja jestem pani kluseczka, uwielbiam kluski, pierogi itp . Ciasto na pierogi – zawsze robię z tego samego przepisu, ciasto jest najlepsze. Oczywiście muszę zaznaczyć że jest od babuni. Mojej synowej babci Patrz tu Pierogi z jagodami przepis od babuni Thermomix(...)ciato patrz tu Pierogi z jagodami przepis od babuni Można faszerować pierogi musem ze słoika lub ugotować świeży. Jabłka i gruszki obrać, pokroić na małe kawałki. Do garnka wrzucić jabłka i gruszki i cukier. Gotować mieszając do momentu aż się owoce rozgotują. Thermomix nadzienie do naczynia miksującego dodać 3/4 ilości z owoców i cukier, zmiksować obroty 6, czas
Kuchnia PokoleńPrzyznaję się bez bicia, że miałam do tej pory swoje ulubione ciasto na pierogi, a nawet dwa. Nie mogłam się zdecydować, które jest smaczniejsze i do pierogów z mięsem i ruskich używałam ciasta na maślance klik , a do owocowych i z serem, na słodko robiłam ciasto z przepisu od mojej siostry klik . Jakiś czas temu przez przypadek natknęłam(...)Ciasto jest elastyczne, mięciutkie, świetnie się rozwałkowuje ( dosłownie z odrobiną mąki na podsypanie ). Zlepianie pierogów jest naprawdę przyjemnością, a podczas gotowania żaden pieróg mi się nie rozpadł. OD TEJ PORY MOJE ULUBIONE CIASTO NA PIEROGI ( przepraszam siostra :)) CIASTO NA PIEROGI ANDRZEJA POLANA /wychodzi ok 80-90 szt 1 kg mąki 100 ml oleju 200 ml wody
Pieguskowa KuchniaBardzo lubię smak pieczarek w pierogach. Postanowiłam więc połączyć je z czerwoną soczewicą, papryką oraz cebulką. Połączenie to stworzyło przepyszny farsz – ja stworzyłam z niego pierogi z mąką orkiszową, ale do ciasta możesz użyć też samej mąki pszennej. Zapraszam Cię do zapoznania się z przepisem // CIASTO Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki orkiszowej 2 łyżki(...)następnie stopniowo dodawaj ciepłą wodę wyrabiając zwarte ciasto. Ciasto rozwałkuj na grubość około 4 mm i wykrawaj okręgi lub kwadraty. Do każdego nałóż nadzienie i dokładnie zlep końce ciasta. Pierogi gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oleju lub oliwy. Co jakiś czas mieszaj. Gotuj około 3 – 4 minuty (czyli mniej więcej minutę od momentu wypłynięcia). NADZIENIE Składniki
Via Gustotematykę bloga. Pani Domowa - sprząta, gotuje i bawi się z dziećmi. Przepis będzie na pierogi - najlepszy na świecie jaki znalazłam kiedyś w sieci. Dzięki niemu polubiłam robienie pierogów. Nie powiem ale wałkowanie nie zawsze miękkiego ciasta, wykrawanie, lepienie pierożków, które nie zawsze chcą się połączyć nie jest w cale niczym przyjemnym. Wszystkie te problemy zniknęły dzięki użyciu(...)gorącej wody i robota kuchennego. Sezon na truskawki trwa więc może by tak pierogi z truskawkami? :) Ciasto na pierogi - przepis. Ciasto na pierogi - składniki. 1 kg mąki pszennej 1 łyżeczka soli 120 ml oleju 400 ml bardzo gorącej wody, Ja po zagotowaniu odstawiam wodę na niecałą minutę. Ciasto na pierogi - przepis. Mąkę, sól i olej
Pani domowastartej skorki cytryny oraz rodzynkami - dzięki tej malutkiej zmianie pierożki smakują jak mini-serniczki przez co są jeszcze pyszniejsze niż te tradycyjne - szczególnie dla osób kochających serniki . Pierogi z Białym Serem i Rodzynkami - Składniki: (na ok. 45 pierogów) ciasto: 450 g mąki pszennej szklanka ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 500 g twarogu tłustego(...)półtłustego ok. 4-5 łyżek cukru cukier waniliowy 1 łyżka śmietany 18% 2 żółtka odrobina startej skorki z cytryny ok. 60 g rodzynek Pierogi z Białym Serem i Rodzynkami - Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy (pod przykryciem) na ok. 15 minut, aby ciasto zdążyło odpocząć. W tym czasie przygotowujemy farsz. Rodzynki zalewamy wrzątkiem
Słodka StronaPierogi srokate - kuchnia podkarpacka Podkarpackie pierogi srokate przypadną do gustu wielbicielom kapusty kiszonej w delikatnym wydaniu. Farsz do pierogów przygotowany jest z obgotowanej kiszonej kapusty i twarogu. Pomijając skwarki, danie jest postne i lekkie. Kiszona kapusta jest wyczuwalna, ale po obgotowaniu jest miękka i niezbyt kwaśna, a twaróg sprawia, że całość ma delikatny smak. Nazwa pierogów(...)Zgłobniu (gmina Boguchwała). To kolejny proponowany przeze mnie podkarpacki przepis z publikacji „Wielka księga tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Pierogi srokate - kuchnia podkarpacka Składniki: Składniki na ciasto: 1 kg mąki pszennej 2 jajka troszkę oleju letnia woda (ile ciasto zabierze) Składniki na farsz (podaję proporcje z oryginalnego przepisu
Trzeci talerzprzepis, z którego korzystałam w zeszłym roku (znajdziecie go m.in. tutaj ). Ciasto było to samo (przepis zaczerpnięty z książki „Kuchnia polska” pod redakcją M.M. Kastelik s. 50 (z przepisu Pierogi z mięsem)), ale farsz już trochę inny. Pierogi z kapustą i grzybami Przygotuj nóż i deskę do krojenia, garnek, brytfannę, łyżkę, sitka, miski (w tym jedną bardzo dużą(...)listki laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, olej lub masło. Ciasto: 0,5 kg mąki, 1 szklankę ciepłej wody, 1 jajko, szczyptę soli, mąkę do podsypywania. Przygotowanie pierogów zacznij od lekkiego odciśnięcia kapusty z nadmiaru soku. Odciśniętą kapustę pokrój na mniejsze kawałki. Suszone grzyby namocz i razem z podgrzybkami ugotuj w wodzie, w której się moczyły. Gdy będą miękkie
blog.moje-pasje.infoktóre nie zmieściły się w żadnej z poprzednich kategorii. ZUPY Zupa rybna ; blog Pysznie i zdrowo Zimowa Zupa Grzybowa ; blog rabarbarowo Barszcz biały z grzybami ; blog Czerwień i błękit PIEROGI i USZKA Pierogi z soczewicą ; blog Weekendy w domu i ogrodzie Orkiszowe pierogi z ziemniakami i grzybami ; blog Weekendy w domu i ogrodzie Pierogi z kapustą(...)grzybami ; blog Barbara Maria w kuchni Pierogi z kapustą i grzybami ; blog W kuchni Katie Pierogi z karpiem ; blog MarcinChef Pierogi smażone ; blog Moje domowe kucharzenie Pieczone pierożki z tapenadą ; blog SZÓSTE NIEBO Uszka do barszczu wigilijnego ; blog Barbara Maria w kuchni Uszka z oscypkiem i żurawiną ; blog SZÓSTE NIEBO ŚLEDZIE Śledzie po kaszubsku w formie roladek
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiaj co prawda robię enchilady na ostro, ale wczoraj jadłam pierogi z jagodami :) Tym właśnie przepisem chciałam się z Wami podzielić. Wczoraj pierogami zajął się mój tata, ja czekam na grzyby, żeby zrobić pierogi z kaszą i grzybami, ale jeszcze to trochę potrwa (najlepiej, żeby grzyby były suszone). Z utęsknieniem czekam kiedy będę mogła wyruszyć na grzybobranie(...)myślę, że za dwa tygodnie może być już dobry czas tylko przydałoby się jeszcze trochę deszczu. Składniki na pierogi z jagodami (około 60 sztuk): Ciasto: niecały kg mąki jajko łyżka soli 400 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju Nadzienie: jagody 750 g cukier Nadzienie jest bardzo proste. Należy umyć jagody i zasypać cukrem (ilość wedle uznania). Połączyć składniki
Karola gotujeMoje pierwsze podejście do pierogów i jak się okazało bardzo udane! Pyszne serowo-jagodowe nadzienie zamknięte w delikatnym cieście - pychota! :) Zawsze myślałam, że pierogi to największe kulinarne wyzwanie, uwielbiałam te robione przez moją Mamę i sądziłam, że sama nie podołam. Okazało się jednak, że są łatwiejsze do przyrządzenia niż sądziłam. Na pierwszy ogień poszły te ze słodkim(...)Dominika. Moimi ulubionymi są ruskie, ale i na nie przyjdzie czas. Te z serem i jagodami są naprawdę pyszne, zarówno jako obiad, jak i deser - polecam! :) Ciasto na pierogi: 4 szklanki mąki pszennej ok. 1 i 1/2 - 1 i 3/4 szklanki gorącej wody lub mleka 2 łyżki oleju kokosowego sól do smaku Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól
Cooking Monsterpewno nie należy. Odkąd mamy dziecko, jadamy je niezwykle rzadko, bo brakuje nam czasu na ich wykonanie. Jednak wielka tęsknota za ich smakiem zaowocowała przepysznym obiadem w postaci pierogów właśnie. Kiedy byłam wszystkożercą, moimi ulubionym nadzieniem do pierogów było ... mięso. Roślinną alternatywą dla takiego farszu jest soczewica. Muszę przyznać, że pierogi mięsne nie umywają się smakowo(...)wegańskich z soczewicą. Pierogi te postanowiłam upiec, bowiem brak wprawy w ich lepieniu spowodował, że nie były one idealnie zwarte i bałam się, że w wodzie się rozpadną. Nie będę oszukiwać, że wykonanie ich zajęło mi mało czasu i było lekkie. Ciasto ze skiełkowanego orkiszu jest mało elastyczne, dlatego pierogi lepi się dłużej i ciężej. Chyba
Jeść, by żyć w zdrowiumojej Mamy są najlepsze na świecie! I chyba każdy tak powie o wyrobach kuchennych swoich Mam - w końcu kto gotuje lepiej niż one same :) Podczas ostatnio przygotowywanych przez Mamę pierogów postanowiłam przyrządzić swoje, bardziej inne, ale nadal pierogi. Są w pełni bezglutenowe i wegańskie. Co prawda ciasto trochę sprawiało mi trudności, ale wybrnęłam i powstałe pyszne kluski(...)bardzo się klei. Wyrobione ciasto pozostaw do ostygnięcia, gdyż ciepłe będzie sprawiać trudności podczas lepienia. Ciasto rozwałkuj na grubszy placek i za pomocą szklanki wycinaj koła. PIEROGI: Do dużego garnka wlej wodę (1/2 objętości garnka) i zagotuj. Do każdego wyciętego z ciasta koła nakładaj po łyżeczce farszu i zawijaj tworząc pierogi. Co chwilę obsypuj
Zdrowie na języku :Ppokojowej. Ciasto rozwałkuj cienko na posypanej mąką stolnicy i wykrawaj z niego kółka, używając szklanki lub obręczy do formowania potraw. Z pozostałego ciasta ugnieć kulę, rozwałkuj i wykrój dodatkowe pierogi. Nałóż na nie małe porcje farszu, zlep dokładnie palcami brzegi pierogów i dociśnij widelcem. Gotowe pierogi gotuj przez około 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Kiedy wypłyną(...)cytryny, curry i kurkumę. Dopraw do smaku solą, pieprzem. Dobrze wymieszaj trzepaczką. Zagotuj. Na talerz wylej sos, tak, aby zakrył cały talerz. Ułóż usmażone borowiki, pomiędzy plasterkami grzybów umieść pierogi z farszem z dyni. Udekoruj szczypiorkiem. *Podane proporcje wystarczą do przygotowania około 4-5 pierogów na osobę. Możesz również przygotować ciasto na pierogi według własnego przepisu. ** Możesz
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskażółtym serem będą ciekawą propozycją na urozmaicenie drugiego dania, swoim niebanalnym smakiem zauroczą niejedno podniebienie, polane roztopionym masłem zaspokoją głód na długie godziny. Składniki na około 30 pierogów : ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 żółtko szklanka gorącej wody sól farsz 300 g ostrego żółtego sera 2 jajka 2 łyżki bułki tartej pęczek natki pietruszki czarny pieprz sól opcjonalnie(...)roztopione masło do polania pierogów Przepis : Do miski ścieramy na tarce o małych oczkach żółty ser i dodajemy do niego bułkę tartą. Natkę pietruszki drobno siekamy i wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami, dodajemy jajka i całość doprawiamy szczyptą soli oraz czarnym pieprzem i dokładnie ze sobą łączymy. Do miski wsypujemy przesianą mąkę ze szczyptą soli, dodajemy żółtko, stopniowo
Smakowite Daniakolacji, jeśli przygotujemy je z wytrawnym nadzieniem. Przepis na pierożki znalazłam na stronie kotlet.tv , kiedy szukałam alternatywy dla klasycznych krokietów z kapustą i grzybami na wigilię. Przygotowałam pieczone pierogi, które okazały się hitem i świetną przekąską, gdyż większość z nich zamroziłam i w miarę potrzeby i chęci, wyjmowałam po kilka sztuk. W poniższym przepisie proponuję Wam pierogi pieczone(...)kolejnych dniach należy je krótko odgrzać w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku, lub tak jak napisałam wyżej - zamrozić. Z poniższej porcji składników przygotować można 20-25 sztuk . Pieczone pierogi drożdżowe z serem Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 320g mąki pszennej + do podsypywania 200ml wody (lub mleka) 10g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju lub masła NADZIENIE
Smakołyki Bereniki