pierogi - 9067 przepisów (strona:47/605)

Pierogi z białym serem na słodko 167

serem to kolejne danie obiadowe na słodko. Masa serowa, którą użyłam do przepisu na czekoladowe naleśniki postanowiłam wykorzystać również jako farsz do pierogów. Delikatne ciasto ze słodkim twarożkiem serowym to na pewno jeden ze sposobów umilenia sobie zimowego dnia:) Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 25 sztuk Składniki: Ciasto(...)Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i stopniowo dodawać wodę. Energicznie zagnieść i rozwałkować ciasto średniej grubości. Za pomocą szklanki wyciąć kółka, napełnić ciasto masą serową. Następnie sklecić pierogi i gotować w wodzie przez 3 minuty od czasu wypłynięcia. Pierogi podawać polane śmietaną 12 % lub ubitą śmietaną kremówką i posypane startą czekoladą. Krok

KuchniaWeDwoje.pl
Pierogi z soczewicą i "Biuro Przesyłek Niedoręczonych" 160

lepienie brak czasu i cierpliwości, więc wolałam zrobić pierogi. Od siebie dodałam w tym roku wędzone śliwki, które bardzo lubię i które dają zaskakujący smak i aromat pierogom. Składniki (na ok. 70 pierogów): Ciasto 500 g mąki pszennej 280 ml gorącej wody pół łyżeczki soli Farsz 300 g zielonej soczewicy 4-5 ząbków czosnku pół łyżeczki suszonego(...)Odlać wodę i od razu dodać tymianek. Wymieszać. Odstawić do schłodzenia. Do soczewicy zetrzeć czosnek. Całość zmiksować (na gładką masę, gdy decydujemy się na uszka, na grudkowatą - gdy robimy pierogi). Do farszu dodać pokrojony na drobno miąższ z wędzonych śliwek.  Doprawić solą. Dokładnie wymieszać i przykryć, by soczewica się nie zeschła. Mąkę wymieszać z solą. Wyrabiać ciasto, stopniowo

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierogi ze śliwkami wędzonymi 113

Pierogi z suską sechlońską są wyzwaniem smakowym dla każdego wielbiciela pierogów. A święta to taki czas, kiedy ostatnie co chcemy to eksperymenty. Jednocześnie w święta robimy postanowienia. Ja zawsze obiecuje sobie, że poznam nowy smak. Ty sposobem kilka lat temu trafiłam na suskę sechlońską, genialną, wędzoną śliwkę i przepadłam. Suska sechlońska to podsuszona i podwędzona śliwka. To cudo(...)słodkiego, karmelowo-orzechowego smaku popularnych śliwek suszonych, to pierwszy kontakt z suską sechlońską może być szokujący. Jednak jeśli lubicie dymny aromat i nie jesteście wielbicielami delikatnych rozwiązań, to pierogi z suską będą dla was idealne. Jeśli nie znajdziecie suski sechlońskiej (można zamówić przez internet), to dostaniecie z pewnością śliwki wędzone, które są nieodłącznym składnikiem kompotu wigilijnego. Na ciasto

ladykitchen
Dyniowe pierogi na parze 115

Pierogi gotowane na parze to przysmak mojej rodziny. Robiłam już z różnymi nadzieniami jednak z dynią zrobiłam po raz pierwszy. Dodatek dyniowego puree nadał pierogom  fantastycznego żółtego koloru i ciekawego smaku.  ciasto: 270 g mąki pszennej 100 g puree z dyni 1 jajko 1 łyżka oleju z pestek winogron szczypta soli rozczyn:  1/2 szkl. ciepłego(...)gotowania na parze to należy włożyć do garnka,jeżeli nie to na garnek założyć ściereczkę i przymocować ją mocną gumką. Kiedy woda zacznie się gotować ułożyć po kilka pierogów,tak aby zachować między nimi odstęp. Pierogi będą rosnąć i zwiększą jeszcze objętość. Garnek z pierogami przykryć miską lub drugim garnkiem. Gotować 10 minut każdą porcję pierogów

Kolorowa kuchnia Elki
Pierogi z Kurkami 169

Pierogi z kurkami to wyjątkowa smaczna wersja ich wersja i świetna alternatywa dla tradycyjnych pierogów z grzybami leśnymi. Pierożki są idealną propozycją na codzienny, a nawet wykwintny obiad i z pewnością niejednej osobie przypadn ą do gustu. Pierogi z Kurkami - Składniki: ciasto: 45 0 g mąki 1 szklank a ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz(...)kurek duża cebula przyprawy: sól, pieprz   ok. 2 łyżki masła cebula + masło (do okraszenia) Pierogi z Kurkami - Sposób przygotowania: Farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Do zeszklonej cebulki dodajemy drobno pokroj one kurki i dusimy do zmięknięcia. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto: Z mąki, wody, oleju oraz soli zagniatamy

Słodka Strona
Pierogi z Brokułami i Mozzarellą 178

Pierogi z brokułami i mozzarell ą to bardzo ciekawe połączenie i smaczna alternatywa dla tradycyjnych pierogów . Charakterystyczn y smak brokułów w połączeniu z ciągnącą się mozzare llą tworzą kuszące danie , któr e warto wypróbować w naszych domach. Pierożki są idealną propozycją na codzienny obiad - i ch smak jest interesujący i z pewnością niejednej osobie przypadnie do gustu. Pierogi(...)duży brokuł ok. 500 g       200 g mozzarelli duża cebula przyprawy: bazylia , oregano , sól, pieprz   ok. 2 łyżki masła cebula + masło (do okraszenia) Pierogi z Brokułami i Mozzarella - Sposób przygotowania: Farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy przez ok. 10 minut

Słodka Strona
Bezglutenowe pierogi z jagodami 97

Pierogi z jagodami - obowiązkowo do zrobienia latem :) Delikatne i pyszne. Ciasto jest elastyczne, sprężyste. Ciasto jest łatwe do wyrobienia i jędrne po ugotowaniu. Do pierogów używam zawsze niezawodna mieszankę Nutrifree Mix per pasta fresca - bez wątpienia to najlepsza maka do wszelkiego rodzaju pierogów, klusek, makaronów i naleśników. Pierogi z jagodami wyszły przepyszne - koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI(...)mixu do makaronów i pierogów Nutri free (klik)   3 jajka  20 g oliwy z oliwek  40 g wody szczypta soli  1/2 kg umytych i osuszonych jagód Mix wymieszaj z jajkami, oliwą, solą i wyrabiaj ciasto by było jednolite i elastyczne. Odstaw na 15 minut. Po wskazanym czasie ciasto bardzo cienko rozwałkuj i wycinaj pierogi

Kuchnia bezglutenowa
Podstawowe ciasto na pierogi / Basic pierogi dough 306

Oczywiście jeżeli znajdę jakieś ciasto, które mnie zachwyci, podzielę się przepisem na łamach mojego bloga. To ciasto nadaje się tak samo dobrze do słonych jak i słodkich. Robiłam ostatnio pierogi z kurkami i wszystko wyszło super, a teraz planuję zrobić z jagodami. Klasycznie wyrabia się je najpierw łyżką (gdyż jest gorące) a następnie rękami, jednak ja tą pierwszą fazę(...)blenderze z odpowiednim mieszadłem lub za pomocą miksera z końcówką do ciast. Zaoszczędza to mnóstwo czasu i frustracji:) Zapraszam! Scroll down for recipe in English Podstawowe ciasto na pierogi (ciasto na 20-25 pierogów) Składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka wrzątku 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: W pojemniku blendera z odpowiednią przystawką lub w misce umieść przesianą mąkę, wymieszaj

karmelowy
Pierogi z nadzieniem truskawkowo- serowym 146

Takie pierogi są pyszne i spowodują uśmiech u każdego co je spróbuje. Początek lata to super pora na takie pierogi. Przygotowanie farszu – truskawki podusić widelcem. Durszlak położyć ma głębokiej misce, do durszlaka wrzucić zmiażdżone truskawki. Tak zostawić na jakiś czas. Nadmiar soku powinien wypłynąć. Twarożek dokładnie ugnieść na gładką masę. Dodać odsączone truskawki i dokładnie wymieszać. Doprawić(...)Ilość truskawek dodanych do twarogu możecie dawkować według uznania. Truskawki do polania – Truskawki lekko zmiażdżyć widelcem, dodać cukier do smaku. Na koniec wlać śmietanę i wymieszać. Ciasto na pierogi – na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól. Zrobić dołek i wbić żółtka, wymieszać. Następnie dolewać do mąki gorącą wodę i cały czas mieszać rękoma, żeby woda połączyła się

Kuchnia Pokoleń
PIEROGI Z TRUSKAWKAMI 160

truskawkami. To pyszny i prosty sposób na letni obiad. Uwielbiam je polane śmietaną z cukrem... od razu przypominają się czasy dzieciństwa :) :) :) Składniki: * ciasto na pierogi  (przepis tutaj)   *mąka, woda, sól * truskawki * słodka śmietana * cukier * garnek+ woda do ugotowania pierogów Wykonanie: Truskawki oczyścić i umyć. Wyrobić ciasto na pierogi, wyłożyć(...)placek grubości 3-4 mm. Szklanką wykrawać z ciasta kółka, na środku każdego położyć kawałek truskawki. Składać każde kółeczko ciasta na pół i dokładnie sklejać brzegi pierogów. W garnku zagotować wodę. Do gotującej wody wkładać po kilka pierogów. Gotować około 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów. Gotowe pierogi wyjąć łyżką

Zrób to smacznie
W domu: babcine pierogi 209

Pierogi to kolejne danie, które uwielbiam! Moja babcia robi najwspanialsze pierogi na świecie, nigdzie nie jadłam lepszych. Od dawna obiecywałam sobie, że zrobię pierogi według przepisu babci i dzisiaj właśnie nadszedł ten dzień. Ciasto jest oryginalne według proporcji podanych przez babcię, ale farsz tym razem zmieniłam. Będą to pierogi ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i wędzonym twarogiem(...)Zapraszam! SKŁADNIKI: na ciasto (z podanych proporcji ciasta starcza na ok. 70 pierogów): 4 szklanki mąki 1 jajko 1,5 cm pasek masła (z dużej kostki) ciepła woda do zarobienia (mi wyszło ok. 250 ml) sól na farsz (z tej proporcji farszu starcza na ok. 30 pierogów): 0,5 opakowania wędzonego twarogu (ja kupuję go w lidlu

Kuchnia w biegu
PIEROGI ZE SŁODKĄ KAPUSTĄ. Tradycyjne i Bezglutenowe. 110

szczególnie, gdy przypieczętujemy to swoją opinią. Idąc tym tokiem rozumowania, warto połączyć obiekty westchnień. Słodycz nie oznacza przecież jedynie czekolady, karmelu i chałwy. Słodka może być również kapusta, a pierogi z niej to niekwestionowana rozkosz podniebienia. Czasy gdy bezglutenowcy załamywali w takich chwilach ręce i wysyłali nienawistne, przepełnione zazdrością spojrzenia w stronę tych, którzy są "tolerancyjni" jeśli o gluten(...)się truć), pieprzem białym, czarnym i pieprzem ziołowym (u nas tylko PRYMAT - i nie, nie jest to lokowanie produktu, a uznanie smaku.) Gdy farsz wystygnie, kleimy pierogi. Pierogi gotujemy krótko w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. CIASTO TRADYCYJNE: SKŁADNIKI NA CIASTO: - pół kg mąki (najlepsza będzie Tortowa z Roztocza), - mleko - szklanka, - woda - szklanka, - sól, - olej, WYKONANIE CIASTA: Mieszamy

Wypisz Wymaluj
Pierogi z kaszą gryczaną i mielonym mięsem 272

pewno każdy ma taką w domu :) Na placek ciasta nakładaj dużo farszu, tak gdzieś półtorej łyżeczki. Złóż i zagnieć brzegi. Uważaj, by farsz nie dostał się między brzegi. Pierogi gotuj w osolonej wodzie ok. 5-6 minut. Jeśli zrobisz większe pierogi, gotuj je dłużej, nawet 8-10 minut. Sprawdź jednego przed końcem czasu. Najlepsze są, gdy mięso pozostaje(...)soczyste. Im dłużej będą się gotować, tym stanie się ono suchsze. Gotowe pierogi podawaj z roztopionym masełkiem i posypane natką pietruszki. Naprawdę niczego więcej im nie potrzeba. Można jej jednak podać z sosem śmietanowym lub z okrasą ze złocistej cebulki. Smacznego! Pierwszy raz w życiu robiłam pierogi inne niż ruskie i nie będę skromna - byłam z siebie dumna

Anioszek w kuchni
Pierogi drożdżowe z czterema farszami 134

restauracji ale teraz wiem ,że to tak łatwe ,że knajpa już na mnie nie zarobi :) Do tego wiem jak i z czego je robię :) Składniki na 60 sztuk dużych pierogów : spokojnie można zrobić z połowy porcji a i tak sporo wyjdzie Na ciasto : - 1 kg mąki pszennej u mnie  typ 550 - 100 g świeżych drożdży - 550 ml letniego(...)małym kawałku ciasta i każdy wałkujemy na krążki , ten sposób jest lepszy dla tych co nie mają zbyt dużych szklanek , na każdy kawałek ciasta nakładamy dużą łyżkę farszu ,brzeg pieroga smarujemy rozmąconym jajkiem i sklejamy pieroga, uformowane pierogi układamy na papierze do pieczenia i przykrywamy na 10-15 minut ,w tym czasie nagrzewamy piekarnik na 220 stopni

Wypieki Rene
PIEROGI Z MIĘSEM NA MĄCE ORKISZOWEJ, NASZE ULUBIONE 201

moja Mama, od kilku lat przygotowuję je już sama. Kiedyś bywały na mące pszennej, teraz przygotowuję je na orkiszu. Niezależnie od użytej mąki zawsze cieszyły się olbrzymim powodzeniem. Moje pierogi charakteryzują się tym, że przygotowuję je z farszu z surowego, mielonego mięsa. Dzisiaj do ich przygotowania wykorzystałam przepis na ciasto od uszek z grzybami , które bardzo, ale to bardzo(...)więc mąki z dwóch różnych torebek- jedna dostawa, a bardzo różniły się w wilgotności, jedno ciasto wyszło idealne, do drugiego musiałam dosypać mąki, gdyż się kleiło... W ostatnim czasie pierogi przygotowywałam 5x, zdarzyło się to tylko raz, ale niemniej wyczulam) Można także wyrobić ciasto ręcznie, wówczas musimy odczekać trochę dłużej, by się nie poparzyć. Z gotowego ciasta odrywamy kawałek

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania