pierogi - 9277 przepisów (strona:44/619)

Ciasto na pierogi - najlepszy przepis podstawowy 13244

, mimo, że składników w nim niewiele, to nie jest takie oczywiste, żeby było plastyczne, nie pękało podczas gotowania i było po prostu smaczne. Poniższy przepis na ciasto na pierogi jest najlepszym jakie w życiu jadłam, pewno dlatego też, że pochodzi od mojej Babci :-) Jest bardzo proste w wykonaniu, plastyczne, pierogi nie pękają w wodzie, nie jest twarde(...)podsypać odrobiną mąki i dalej wyrabiać. Jeśli będzie zbyt suche należy dodać odrobinę gorącej wody.  Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy szklanką kółka lub posługujemy się specjalnymi przyrządami do pierogów. Ja posiadam taki przyrząd, wygląda jak lejek. Na skraj rozwałkowanego ciasta nakładam wybrany farsz - u mnie ruski, a następnie zaginam ciasto i lejkiem wycinam pieroga. Ja lubię jeszcze

Anielska Kuchnia Ani
Pyszne pierogi z serem na słodko 191

nauczyłam się robić u mojej cioci na wakacjach. Same się wślizgiwały, był tak dobre, że więcej niż 20 na pewno zjadłam. Dlatego wtedy postanowiłam, że będę sama robić domowe pierogi. Wcześniej nie było czasu na co dzień, aby je lepić, ponieważ jest to dość pracochłonne, dlatego zostawało jeść te kupne. A domowe pierogi są tysiąc razy lepsze(...)kupnych. Za pierogami z kapustą i grzybami co roku nie mogę się doczekać. Pozostają równie pyszne pierogi z serem, delikatne i łatwe w przygotowaniu. Zapraszam ;) Składniki: - na ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju szczypta soli - na farsz serowy 250 gram twarożku śmietankowego ( mój ulubiony to ten z osm- Rawicz, kupuję go w Dino

Wołowina od rekina
Zielone pierogi z botwinką 216

Wiosennie i zielono! Zielone pierogi z botwinką skutecznie poprawiają humor, nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Dzięki szpinakowi możemy zabarwić ciasto i sprawić, że nasze pierogi będą inne niż zwykle. Dzięki farszowi z ricotty są bardzo delikatne i lekkie. Super danie na wiosenne i letnie dni. Fajnie wykorzystać botwinkę inaczej niż do zupy. Zielone pierogi z botwinką(...)ciasto: 500 g mąki 200 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 1 jajko szczypta soli Zielone pierogi z botwinką – farsz: 750 g ricotty (3 opakowania) 75 g tartego parmezanu 1 pęczek botwinki (wraz z malutkimi buraczkami) 1 żółtko 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content

Poezja smaku
Pierogi z wędzoną śliwką i masłem makowym 184

Pierogi z wędzoną śliwką i masłem makowym - pierogi, które można pokochać od pierwszego kęsa. Czaiłam się na te pierogi już od zeszłego roku, nie zdobyłam jednak wędzonej śliwki. Przepis pochodzi z kuchni Agaty Wojdy ( Moje Gotowanie Extra 2/2015). W tym roku przywiozłam z Polski orginalną wędzoną śliwkę - suskę sechlońską. Upolowałam śliwki na targu - luzem na wagę, tłuste(...)smaku. Te gotowe, pakowane są straszliwie suche. Nie używaj suszonej kalifornijskiej, bo to ulepek bez charakteru. Śliwki wędzone są absolutnie genialne w smaku i tak samo smakują właśnie pierogi. Warto było czekać na nie cały rok! Omasta z makowego masełka czyni z nich prawadziwy świąteczny delikates. Zapraszam na pierogową ucztę! Składniki: 2 szklanki jasnej mąki orkiszowej 1/2 szklanki wrzątku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Żytnie ciasto na pierogi (wegańskie) 193

się, że mam takiego wspaniałego mężczyznę i taki udany związek! A dziś, tak z ni z gruchy, ni z pietruchy, chciałabym zapodać Wam rewelacyjne ciasto na pierogi. Osobiście pierogi z tym ciastem smakują mi najbardziej. Niektórzy uważają, że ciasto się nie liczy, a jedynie najważniejszy jest farsz. Ja uważam, że i jedno i drugie jest ważne, gdyż obydwa(...)wyszło z tego coś dobrego. Tak samo jest z tartami, jeżeli spód jest kiepski, a wypełnienie świetne, to niestety spód przyćmiewa wypełnienie i rezultat jest mierny. Wracając do pierogów, żeby były one idealne, należy również zadbać o to, by ciasto nie było zbyt grube. Im cieniej je rozwałkujemy, tym lepiej. Wiele osób, uważa, że pierogi są bardzo pracochłonne

Be Fit Be Strong
Pierogi z borówkami 165

ciepłej wody - 1/3 szklanki oleju - 1 jajko - szczypta soli Składniki na farsz: - 300 g borówek - cukier Dodatkowo: - jogurt grecki - kilka borówek do posypania. - i cukier do polania pierogów Składniki na ok. 50 sztuk pierogów. Najpierw robimy ciasto na pierogi. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w niej dołek i dajemy sól, jajko, olej, wodę i zarabiamy ciasto. Następnie(...)wycinamy szklanką kółeczka. Potem nakładamy po 1 łyżeczce borówek, posypujemy małą ilością cukru – tak nie więcej niż połowa płaskiej łyżeczki cukru – i dokładnie zlepiamy boki naszych pierogów. Aby pierogi nam się na poprzyklejały do stolnicy czy tacy pamiętajmy żeby je podsypać mąką. Gotowe pierogi gotujemy w dużym garnku w osolonej wodzie – jak wypłyną

Kuchenne Wariacje
Pierogi z kaczką 176

cebulka - 1 łyżeczka masła - sól, pieprz Składniki na omastę: - 1 łyżka masła - 1 mała cebulka - sól, pieprz - świeży rozmaryn Dodatkowo 2 łyżki masła do smażenia. Najpierw robimy ciasto na pierogi. Mąkę przesiewamy na stolnicę i robimy dołek, wbijamy jajko, dodajemy sól, wodę i olej i powoli zarabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy tak długo że jak go przetniemy na pół będziemy(...)zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu dokładnie odciskamy z niej wodę. Na maśle rumienimy cebulkę. Do pierogów użyliśmy mięso gotowanej kaczki z rosołu. Kapustę, mięso z kaczki oraz cebulę wrzucamy do blendera i chwilkę miksujemy. Należy uważać żeby z farszu nie zrobić papki. Z farszu robimy

Kuchenne Wariacje
Pierogi z kaszą gryczaną, serem, boczkiem i cebulką 189

Jeśli nie jesteście przejedzeni pierogami po Świętach, zapraszam Was na pierogi z kaszą gryczaną, białym serem, boczkiem i cebulką. Niebo w gębie! Pierogi z kaszą jadłam pierwszy raz, chociaż zabierałam się za ich klejenie od ponad roku. W związku z tym, że podczas lepienia pierogów z kapustą i grzybami na Święta, zostało mi trochę ciasta(...)pierogi, postanowiłam je ulepić. Teraz żałuję, że tego ciasta zostało tak mało, bo pierogi wyszły obłędne! Szczególnie podane z zimną śmietanką! Pycha!    'pierogi z kaszą gryczaną, serem, boczkiem i cebulką' Składniki: - ciasto na pierogi zrobione wg tego przepisu (połowa porcji) - 1 torebka kaszy gryczanej ugotowanej i przestudzonej - 100g białego sera półtłustego - 10 plastrów boczku

CookYourself
Ciasto na pierogi - przepis. 143

zagnieść ciasto na jednolitą konsystencję. Gdy nasze ciasto jest zbyt twarde dolewamy jeszcze trochę wody i ponownie wyrabiamy je. Ciasto na pierogi powinno mieć dość wolną konsystencję , aby pierogi dobrze nam się sklejały. Gotowe ciasto dobrze jest odstawić na około 30 minut w ciepłym miejscu pod przykryciem , aby mąka napęczniała. Następnie rozwałkujemy je , wykrawamy kółka za pomocą szklanki(...)nakładamy przygotowane wcześniej nadzienie, mocno zlepiamy brzegi. Zlepione pierogi układamy na posypaną mąką deskę , przykrywamy czystą ściereczką , aby nie obsychały. W dużym garnku zagotowujemy  osoloną wodę. Na wrzątek wrzucamy pierogi , mieszamy drewnianą łyżką i przykrywamy pokrywką. Gdy pierogi wypłyną na wierzch uchylamy pokrywkę i gotujemy 2-3 minuty. Następnie wybieramy je łyżką cedzakową na duży cedzak

Przepisy i porady kulinarne
Pierogi z borówkami 183

przepis jest na sporą ilość pierogów (około 80 sztuk), ale zawsze jak zaczynam robić pierogi to robię ich więcej. Część gotuje od razu, a część pozostawiam nie ugotowaną i porcjuję je na mniejsze części, które wkładam do zamrażarki. Pierogi z borówkami to jednak moje ukochane danie, chodzi oczywiście o cudowny smak, który chyba nigdy mi się(...)znudzi. Od lat niezmiennie pierogi z borówkami obejmują pierwsze miejsce :) SKŁADNIKI: CIASTO: 600 g mąki pszennej 2 żółtka 250 ml gorącej wody 100 g miękkiego masła Pół łyżeczki soli FARSZ: 500 g borówek 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru + cukier (około 2 łyżeczki), 40 g masła, łyżeczka soli. WYKONANIE: Najpierw należy przesiać mąkę, dodać żółtka, gorącą wodę

Serce zamknięte w formie pyszności
PIEROGI Z SUSZONYMI POMIDORAMI, SEREM PLEŚNIOWYM I... 154

wybiórczy - taki jak mają boksery (opiekunowie bokserów znają temat doskonale i wiedzą, że te psy, słyszą tylko to, co mają ochotę usłyszeć). Tylko powiedzcie nam, jak tu nie usłyszeć pierogów... Z POMIDORAMI SUSZONYMI, SEREM PLEŚNIOWYM, ZIOŁAMI I CZOSNKIEM (i nie dać się uwieść zapachowi). Nie wykonalne. Brzmi nietypowo, smakuje rewelacyjnie! Musicie spróbować. Mówią Wam to, matka z córką(...)czarny, - ser biały twaróg - do smaku. Ma on przełamać słony smak pomidorów. Można dać sporo, a można tylko odrobinę. Wybór pozostawiamy Wam. (tylko próbując farsz nie zjedzcie całego, czymś pierogi wypchać trzeba). WYKONANIE: Kroimy cebulę drobno i szklimy ją na maśle do uzyskania złocistego koloru. Pomidorki kroimy dość drobno i dorzucamy do cebuli. Dodajemy drobno pokrojony ser pleśniowy. Trzymamy

Wypisz Wymaluj
Pierogi z kaszą jaglaną i serem 166

środę moje dziecko zadzwoniło do mnie, mamo przywieź mi w sobotę pierogi! A, że tydzień miałam bardzo napięty głównie za sprawą pieczenia pierniczków na rzecz fundacji, to przygotowanie pierogów z kaszą jaglaną i serem, oraz z dużą ilością smażonej cebulki rozłożyłam na kilka dni. W sobotę na spotkaniu wielkopolskich blogerów zgadałam się z Kasią z bloga(...)krainie smaku”, że ona również przygotowała podobne pierogi i przepis ma na blogu. Myślę, że ten pomysł jest wart propagowania, gdyż kasza jaglana jest bardzo zdrowa i traktowana po macoszemu w polskiej kuchni, przynajmniej w mojej kuchni. Ostatnio wykorzystałam kaszę jaglaną np. zastępując bułkę w pieczeni rzymskiej. Najpierw przygotowałam ciasto zaparzane mlekiem, ciasto zawinięte w folię może spokojnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepis na pieczone pierogi wigilijne 22

Pierogi pieczone w piekarniku     Ten przepis przypadnie do gustu tym którzy chcą spróbować czegoś nowego lub nie mogą smażyć pierogów, a raczej odsmażać.     👉Jak zrobić wigilijne pierogi pieczone w piekarniku❓     Pierogi mają tradycyjny farsz i są o wiele łatwiejsze w transporcie niż klasyczne pierogi, które po zrobieniu trzeba odsmażać(...)Pierogi pieczone można zjeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Zabrać do teściowej na wigilię, dać dziecku do szkoły lub mężowi do pracy...       Zapraszamy na przepis na pierogi pieczone w piekarniku.         Mariusz i Agnieszka   Link do filmu z przepisem Pieczone pierogi wigilijne z kapustą i grzybami na święta

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Farsz do pierogów z pieczarkami 50

Farsz do pierogów z pieczarkami Dzisiaj mieliśmy dzień pierogów. Moja młodsza córeczka marzyła o pierogach z serem na słodko , więc postanowiłam spełnić jej marzenie i zagnietliśmy ciasto na pierogi. Przygotowałam słodki twaróg na nadzienie, ale pomyślałam też że fajnie, równocześnie będzie zrobić jakiś farsz na słono dla starszych osobników, którzy takie właśnie smaki wolą. Z lodówki(...)zawołały mnie pieczarki i por i to już było znakomitą bazą. Poniżej opowiem wam jak zrobiłam naprawdę pyszny farsz do pierogów z pieczarkami, ale on idealnie sprawdzi się też do krokietów czy tortilli. Polecam! Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS FARSZ DO PIEROGÓW Z PIECZARKAMI Składniki: 1 większy por 500g pieczarek

Dorota Smakuje
Drożdżowe pierogi z pieczarkami i serem 50

Drożdżowe pierogi z pieczarkami i serem Dziś przepis na pyszne drożdżowe pierogi z pieczarkami i wędzonym serem. Polecam na obiad, przyjęcia, rodzinne spotkania i zbliżające się święta Można je zjeść same, podać z ulubionymi sosami. Doskonale też smakują z kubkiem czerwonego barszczu. Jak zrobić pierogi z pieczarkami i wędzonym serem? Przygotowanie takich drożdżowych pierogów jest naprawdę(...)wędzonego sera Gołka od Serolandia do smaku: sól, świeżo mielony kolorowy pieprz i pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki około 2-3 łyżki oleju 1 jajko do posmarowania pierogów sezam do posypania Przygotowanie: Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i wszystko mieszamy. Do miski dodajemy mąkę, nasze rozrobione drożdże, jajko, miękkie masło i sól. Wstępnie mieszamy składniki łyżką

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania