ponoć według legendy Jacek Odrowąż (czyli nasz patron Polski), zachwycił się ich smakiem podczas pobytu w Kijowie i to dzięki niemu zagościły w Polsce. Miał on karmić pierogami polską biedotę.. Według Bańkowskiego słowo to i jemu podobne(...)innych językach słowiańskich jest zapożyczeniem z dialektów uralskich. Kiedyś pierogi przygotowywane były wyłącznie z okazji świąt i każde święto miało swój różniący się farszem i kształtem pieróg, np.: kurniki – duże pierogi weselne z różnymi nadzieniami, zawsze z dodatkiem mięsa drobiowego knysze – pierogi żałobne, podawane na stypie koladki – pieczone w styczniu, w okresie kolędowania hreczuszki – przyrządzane
vaniliowoczekoladowapieczone pierogi z kaszą natrafiłam w czasie lektury książki ” Polska kuchnia regionalna”, której recenzja wkrótce na blogu Po prawdzie, jestem z Mazowsza, uwielbiam pierogi, ale nigdy wcześniej takich a raczej z takim nadzieniem – nie jadłam. Jako, że moja ciekawość była duża, pozostawało samej zrobić te pierogi, już jako mieszkanka Małopolski Pierogi smakują doskonale(...)dowiedziałam się, że tradycyjna sójka mazowiecka ma charakterystyczną falbankę na łączeniu brzegów. Niestety, we wspomnianej książce brak takiej informacji, więc przepis ze zdjęciami jest do powtórki Przyznam, że w pierogach nie jadłam jeszcze kaszy jaglanej, dlatego byłam ciekawa smaku. Farsz jest wyrazisty. Albo go pokochacie, albo nie będzie Wam smakował i kropka Jak wyczytałam w internecie, danie to zwano
Mieszam w Garnkuchyba jeden z moich ulubionych farszów do pierogów , zajmuje czołówkę listy :-) Pierogi ruskie są bardzo smaczne, nadają się na wiele okazji, na piątkowe obiady, święta i imprezy, na przykład rodzinne oraz bez okazji. Okraszone cebulką z boczkiem połechtają najbardziej wymagające podniebienia! A oto i przepis na pierogi ruskie : Składniki: 400 g twarogu półtłustego 400 g ugotowanych ziemniaków(...)twarogu - pół na pół) 2 duże cebule 3-4 lyżki oleju sól pieprz cukier Ciasto przygotowuję z tego przepisu (z dwóch porcji ciasta, wychodzi wtedy około 40 pierogów) Przygotowanie: Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie - jak do zwykłego obiadu. W międzyczasie kroję cebule na kostkę i powoli podsmażam je na oleju, na patelni solę cebulę 1 płaską
Anielska Kuchnia Aniręczna praca. Przepisy i receptury zaczerpnięte zostały ze starych książek kucharskich. 5 produktów zakładu, zostało wpisanych na prestiżową, Krajową Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Są to: pierogi z borówkami pilzneńskie, pierogi z kapustą i grzybami pilzneńskie, pierogi z mięsem pilzneńskie, pierogi ruskie pilzneńskie oraz gołąbki pilzneńskie. Do produkcji wykorzystywane są wyłącznie naturalne surowce(...)liść kapusty zawija się ugotowany ryż wymieszany z mięsem i naturalnymi przyprawami, a potem piecze. „Resztki” kapusty (niepasującej wielkością do zawijania), kupowanej od lokalnych rolników, używa się do pierogów, krokietów czy pierogów z kapustą. Spore wrażenie zrobiła na nas maszyna do lepienia pierogów. Do jednego otworu włada się ciasto do drugiego farsz i idealne pierogi wypadają
królestwo garówwypełniaczy. Świetnie nadają się do lunchbox'u do pracy. Doskonałe na szybki rodzinny obiad czy kolację. Ciasto jest bardzo plastyczne, idealne skleja się, podczas gotowania nie rozpada się. Przygotowanie pierogów można rozłożyć na dwa etapy. Pierwszego dnia można przygotować farsz, podduścić drobniutko pokrojoną cebulkę, ugotować ziemniaki, zmielić ser i przechować go w lodówce. Dnia następnego przygotowujemy wspaniałe ciasto(...)lepimy. Doskonale smakują ze skwareczkami, z naturalnym gęstym jogurtem lub zezłoconą cebulką. Ja dodatkowo lubię pokropić je dobrym sosem sojowym. Smakują wtedy wybornie. Jeśli chcemy pierogi zamrozić, to po ulepieniu rozkładamy je na tackach i kolejno mrozimy. Po zamrożeniu wkładamy do woreczków. Surowe mrożone pierogi gotujemy o kilka minut dłużej niż świeże. PIEROGI RUSKIE Składniki
Naturalna Kuchniaravioli, włoskiego przysmaku. Od naszych swojskich pierogów ravioli niczym się nie różni, ale brzmi bardziej światowo, niczym z eleganckiej restauracji. Pieróg natomiast wielu kojarzy się z barem mlecznym i chatą polskiego chłopa... Precz z takimi pomysłami, pierogi to jeden z naszych najlepszych produktów eksportowych i nie tylko. Pierogi to nasza tożsamość narodowa i duma! Także, bądźmy dumnymi(...)pierogami! Źródło obrazka: koszulka.tv W ramach dodatkowej reklamy powiem, że lata temu, moi chrześniacy mający wtedy po 8 lat, pożarli po dziewięć sztuk jagodowych pierogów. Natomiast Tosia, która jak już pisałam za pierogami nie przepada za bardzo, tych pierogów zjadła trzy sztuki :) Pierogi z jagodami 0,5kg jagód 1kg mąki ~600ml letniej wody 1 jajko
Przepysznik - BLW i nie tylkoodrywać szypułki. A tego nie lubiłam. Później już mama z babcią zostawały w kuchni same. Robiły soki oraz kompoty, na szybko jakiś koktajl dla dzieci i oczywiście na obiad pierogi. A my z siostrą siedziałyśmy w pokoju odpoczywając po ciężkim dniu i co chwila krzycząc: No kiedy te pierogi będą gotowe? Składniki: (z tej ilości wyjdzie ok.25 pierogów) Ciasto: 420g mąki pszennej ( najlepiej tortowej), plus troszkę do podsypania. jajko, szczypta soli, ok. 230ml gorącej wody. Ponadto: 500g truskawek do pierogów, 235 g truskawek na sos, 2 łyżki cukru (choć tu zależy wszystko od tego jak słodkie są owoce), 60ml mleka. Przygotowanie: Przygotować ciasto: do mąki dodać szczyptę soli, jajko oraz powoli dodawać wodę. Zagnieść ciasto. Gdyby
W kuchni u MonikiNarodzenie zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi lepienie pierogów. To danie, którego nie może zabraknąć na stole. Ale jak zrobić idealne ciasto? I jak ozdobić brzegi pierogów, aby nie tylko zachęcały zapachem i smakiem, ale również wyglądem? Oto przepis i kilka trików. Ps. Różnice w kolorze ciasta wynikają z pory dnia i różnic w oświetleniu. Przepisy(...)s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); IDEALNE CIASTO NA PIEROGI + JAK OZDOBIĆ BRZEGI PIEROGÓW CIASTO IDEALNE Składniki na ciasto: - 750 gram mąki - 2 żółtka - 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody - 2 łyżki oleju Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagniatamy
Życie zamknięte w smakufetą, więc pomyśłam, że połączę mięso z kurczaka. Jestem zaskoczona, bo mój syn jest dość wybredny jeśli chodzi o jedzenie, więc jest dla mnie to niezwykłe, że zjadł pierogi z takim farszem. Składniki na farsz : 0,5 kg. skrzydełek z kurczaka 200 g. (opakowanie) mrożonego szpinaku lub świeżych liści opakowanie serka feta ( ja użyłam kanapkowego Favita) Skrzydełka(...)ostygł. Następnie dodałam opakowanie serka kanapkowego Favita. Całość tylko wymieszałam, nie miksowałam na gładką masę. Miskę przykryłam i wstawiłam do lodówki ( oczywiście z myślą, że wieczorem siądę i ukepię pierogi). Moja skleroza przypomniała mi o farszu bardzo późno w nocy, więc nie było już sensu lepić pierogów. Farsz przenocował w lodówce i nabrał smaczku :) Rano zabrałam się
apetytnapieczeniesię zrobić gorsze ciasto na pierogi,niż w kupionych pierogach kiepskiej jakości? Doskonale wiem, że tak. Sama stworzyłam kilka takich. I nie wiem, ile ciast na pierogi już zepsułam. Kombinowałam z różnymi proporcjami i miksami. Do szału doprowadzały mnie instrukcje typu "dodać tyle wody, ile mąka zabierze"(chociaż sama stosuję to przy drożdżówkach:) W końcu jednak się(...)rozwałkować cieniutko na grubość 1-2 mm. Szklanką wyciąć koła. Na środek nałożyć czubatą łyżeczkę farszu (farsz nakładać na stronę, która była przyklejona do blatu). Pieróg złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. Ulepione pierogi odkładać na bok i przykryć ściereczką. W garnku zagotować wodę. Wrzucić 10-15 pierogów naraz, gdy woda ponownie się zagotuje zmniejszyć ogień
Pełny talerzjest czasochłonne. No nie ma nic bardziej przyjemnego jak przygotowanie ich w zaciszu swojego domu. A później zajadać się i napawać się dumą, że nie są to kolejne mrożone pierogi z marketu. Dziś zamieszczam pierogi mojego autorstwa. Nafaszerowałem je mięsem z kurczaka, warzywami i świeżym tymiankiem. Podsmażyłem i podałem je z dipem czosnkowym. Na dzisiejszy szary, ponury jesienny(...)dzień pasują idealnie. Jesienna chandro miej się na baczności :) Czas przygotowania: 80 min. Porcja dla 5 osób ( ok. 30 pierogów) Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI na farsz: 150 g mięsa z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 1 mały por świeży tymianek bulion olej, sól, pieprz SKŁADNIKI na ciasto: 2 szklanki mąki 1 szklanka wody 1 żółtko
kulinarnyJakapustą i grzybami muszą być na mojej wigilii obowiązkowo – oprócz barszczu to mój największy przysmak. Można oczywiście nadziać je tylko lekko przesmażoną kiszoną kapustą z grzybami, ale najlepsze pierogi są z tej długo duszonej, na którą podawałam niedawno przepis. To o takich pierogach marzę przez cały rok. Ciasto musi być koniecznie bardzo cienkie. Najlepiej podawać(...)masłem lub z cebulką podsmażoną na smalcu/oleju. I muszę się pochwalić. W końcu nauczyłam się robić falbanki – dotychczas umiała je robić tylko mama. Idealna wyszła dopiero po 33 pierogu. Myślałam, że nigdy mi się nie uda, ale po prostu trzeba było ćwiczyć – jak opanuję do perfekcji metodę chyba nagram jakiś instruktaż. Efekty mojej pracy na zdjęciach. Ciasto
Poezja smakuznam nikogo kto by nie lubił pierogów z kapustą i grzybami,nawet zagorzali mięsożercy nie pogardzą tym przysmakiem.W moim domu nie podawało się pierogów do wieczerzy wigilijnej,za to uszka z grzybami owszem i to w ilościach hurtowych.Pierogami za to zajadam się z lubością cały okragły rok.W zależności od farszu jakim je nadziejemy,moga stanowić codzienny,prosty posiłek(...)grzybami tradycyjnie pojawią się na stole wigilijnym w wielu domach.A ponieważ je się także oczami warto włożyć w ich przygotowanie odrobninę trudu,by sprawić radośc najbliższym.Farsz do świątecznych pierogów możesz także przygotować wyjątkowy.Wystarczy dodać kilka łyżek podprażonych i zmielonych orzechów laskowych do masy kapuściano-grzybowej,a farsz zyska niesamowitą głebię smaku. Składniki na ciasto pierogowe: 3 szklanki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!taka pracochłonna czynność. Na szczęście miałam, pomocnika, który wyręczył mnie w wałkowaniu ciasta ;) a na koniec docenił za wkład pracy! I pomyśleć, że moja mama czasami robiła 300 pierogów dla całej rodziny oO teraz rozumiem, czemu czasem siedziała do 2-3 w nocy ;p W dzisiejszym poście podam Wam super przepis na pierogi oraz przedstawię smakowitości, które jeszcze(...)pomidorami wygrał !) Jestem osobą, która nie trzyma się miar, dużo rzeczy robi na oko, nie jest też zawsze wierna przepisom. Tak właśnie jest w przypadku ciasta na pierogi ;) trzymam się proporcji, jednak bardzo często szukam nowych recept. I tak oto przepis mojej mamy został zmieniony na znalezione w internecie ciasto, które (naprawdę !) nie klei się
Kitchens AlphabetPierogi z owocami – lubicie? Pierogi to danie uwielbiane przez Polaków, zawsze cieszące się dużą popularnością i zainteresowaniem. Chociaż nie za bardzo lubię je robić, bo są dość pracochłonne to bardzo lubię je zajadać. Na moim blogu znajdziecie wiele przepisów na pierogi ( tutaj znajdziecie zbiór przepisów na pierogi ) od słodkich po słone, od tych z owocami(...)poprzez te z farszami warzywnymi, kaszowymi po te z mięsem. Dzisiaj zapraszam Was na pierogi z owocami. Pyszne są! PRZEPIS NA PIEROGI Z OWOCAMI Składniki: 2 brzoskwinie 2 banany 250g truskawek cukier 500g mąki 1 łyżeczka płaska soli 5 łyżek oleju lub oliwy 1 szklanka 250ml wrzątku Jak zrobić pierogi z owocami: Owoce myjemy, pozbawiamy szypułek, pestek
Dorota Smakuje